Rakuunan tieteellisesti vahvistetut terveyshyödyt

Rakuunaa on käytetty luonnonlääketieteessä auttamaan unettomuuden ja useiden muiden sairauksien hoidossa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle rakuunan eduista.
Rakuunan tieteellisesti vahvistetut terveyshyödyt

Viimeisin päivitys: 24 toukokuuta, 2022

Rakuunan terveyshyötyjä on dokumentoitu jo satojen vuosien ajan. Tämä lääkekasvi, jonka tieteellinen nimi on Artemisia dracunculus L, kuuluu samaan heimoon auringonkukan kanssa. On tärkeää, että tätä kasvia ei sekoita Artemisia vulgarisiin, koska ne ovat täysin eri kasveja.

Rakuunaa käytetään lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa sen mielenkiintoisten ominaisuuksien vuoksi, mutta erityisen kuuluisa se on kulinaarisista käyttötavoistaan. Erityisesti sitä käytetään kalaa, lihaa ja parsaa sisältävien ruoka-annosten maustamiseen.

Tiedätkö jo, mitkä ovat rakuunan tieteellisesti vahvistetut terveyshyödyt? Haluaisitko oppia tästä kasvista lisää? Jatka lukemista!

Rakuunan ravitsemukselliset ominaisuudet

Noin kahdessa ruokalusikallisessa tuoretta, raakaa rakuunaa on vain 5 kaloria. Jauhetussa versiossaan siinä on noin 14 kaloria, 1 gramma proteiinia, alle 1 gramma rasvaa ja 2,5 grammaa hiilihydraatteja.

Yhdysvaltojen maatalousministeriön elintarviketietokannan mukaan rakuuna tarjoaa muun muassa seuraavia ravintoaineita:

  • A- ja C-vitamiinit: 4 % suositellusta päiväannoksesta.
  • B6-vitamiini: 6 % suositellusta päiväannoksesta.
  • Foolihappo: 3 % suositellusta päiväannoksesta.
  • Kalsium: 54 mg.
  • Rauta: 1,5 mg.
  • Magnesium: 16,5 mg.
  • Fosfori: 14,9 mg.
  • Kalium: 143 mg.
  • Lisäksi siinä on pieniä määriä natriumia, sinkkiä, mangaania ja seleeniä.

Rakuunan tärkeimmät, tieteellisesti vahvistetut terveyshyödyt

Rakuunan tieteellisesti vahvistetut terveyshyödyt: verensokerin säätely.

Rakuunaa käytetään usein ruokien ja juomien valmistukseen. Sen uutteet ovat kuitenkin yleisiä myös kosmetiikassa ja lääkevalmisteissa. Sen käyttöä sairauksien ensilinjan hoitona ei kuitenkaan ole olemassa.

Siksi on tärkeää pitää mielessä, että vaikka tiede tukee monia sen käyttötapoja, sillä ei pitäisi korvata lääkärin määräämiä hoitoja. Itse asiassa ennen sen ottamista on parasta keskustella ammattilaisen kanssa. Mitkä ovat sen pääasialliset käyttötarkoitukset? Kerromme lisää alla.

Se auttaa säätelemään glukoositasoja

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että rakuunalla on positiivisia vaikutuksia glukoosin hallintaan ja tapaan, jolla keho käyttää insuliinia. Erityisesti Phytomedicine -lehden kautta julkaistu tutkimus osoitti, että rakuunauute voi auttaa vähentämään verensokeripitoisuutta jopa 20 %.

Myös Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa havaittiin, että 1 000 mg rakuunaa ennen aamiaista ja illallista voi auttaa hallitsemaan insuliinin kokonaiseritystä, mikä auttaa tasapainottamaan verensokeria.

Auttaa parantamaan unta

Unettomuus voi aiheuttaa terveysongelmia lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Lepoajan aikana elimistö suorittaa prosesseja, jotka ovat tärkeitä koko kehon toiminnan kannalta. Monet tekijät voivat kuitenkin vaikuttaa nukahtamiseen ja unen laatuun.

Onneksi lisäravinteet, kuten rakuuna, voivat parantaa sitä. The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tällä kasvilla näyttää olevan rauhoittava vaikutus, joka auttaa säätelemään unirytmiä. Tieteellisiä todisteita tarvitaan kuitenkin lisää.

Tukee kivunlievitystä

Yksi rakuunan näkyvimmistä eduista liittyy kivunlievitykseen. Vaikka se ei ole ensilinjan hoito kivunlievityksessä, se näyttää vähentävän kipua ainakin väliaikaisesti. Lääketieteellisessä lehdessä Clinical Rheumatology julkaistu tutkimus viittaa tähän.

Tämän tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka ottivat 150 mg rakuunaa päivässä, paransivat merkittävästi niveltulehduksen aiheuttamaa kipua verrattuna niihin, jotka ottivat 300 mg päivässä ja lumeryhmässä. Tutkijat havaitsivat, että pienempi annos toimi paremmin, koska elimistö sieti sitä paremmin.

Toisessa Pharmaceutical Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa he löysivät samanlaisia ​​​​tuloksia. Rakuuna osoitti antinosiseptiivistä aktiivisuutta ja positiivisia vaikutuksia erilaisten kiputilojen hoidossa.

Mitä muita terveyshyötyjä rakuunalla on?

  • Elintarviketeollisuus käyttää rakuunan eteeristä öljyä ruoan säilöntään ilman synteettisiä kemikaaleja. Iranian Journal of Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että tämä tuote voi auttaa torjumaan bakteereja, kuten Staphylococcus aureus ja Escherichia coli elintarvikkeissa, kuten juustossa.
  • Potilailla, joilla on vähentynyt ruokahalu, rakuunauute voi auttaa. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tämä kasvi yhdistettynä runsasrasvaiseen ruokavalioon auttaa lisäämään ruokahalua vähentämällä kylläisyyden hormonina tunnetun leptiinin tasoa.
  • Alustavat tutkimukset osoittavat, että venäläisen rakuunin käyttö voi vaikuttaa positiivisesti urheilulliseen suorituskykyyn. Tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tieteellisiä todisteita.

Se on turvallista, mutta sinun on oltava varovainen sen käytössä

Suurimman osan ajasta rakuuna on turvallista eikä sillä ole sivuvaikutusten riskiä. Suositus on kuitenkin välttää sen liikakäyttöä. Älä myöskään sulje pois mahdollisia lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Siksi on aina tärkeää keskustella lääkärisi kanssa ennen luontaishoitojen aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eidi A, Oryan S, Zaringhalam J, Rad M. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of the aerial parts of Artemisia dracunculus in mice. Pharm Biol. 2016;54(3):549‐554. doi:10.3109/13880209.2015.1056312
  • Spices, tarragon, dried. (January 4, 2019). FoodData Central. United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170937/nutrients
  • Ribnicky DM, Poulev A, Watford M, Cefalu WT, Raskin I. Antihyperglycemic activity of Tarralin, an ethanolic extract of Artemisia dracunculus L. Phytomedicine. 2006;13(8):550‐557. doi:10.1016/j.phymed.2005.09.007
  • Méndez-Del Villar M, Puebla-Pérez AM, Sánchez-Peña MJ, González-Ortiz LJ, Martínez-Abundis E, González-Ortiz M. Effect of Artemisia dracunculus Administration on Glycemic Control, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion in Patients with Impaired Glucose Tolerance. J Med Food. 2016;19(5):481‐485. doi:10.1089/jmf.2016.0005
  • dela Peña IJ, Hong E, Kim HJ, et al. Artemisia capillaris Thunberg Produces Sedative-Hypnotic Effects in Mice, Which are Probably Mediated Through Potentiation of the GABAA Receptor. Am J Chin Med. 2015;43(4):667‐679. doi:10.1142/S0192415X1550041X
  • Maham M, Moslemzadeh H, Jalilzadeh-Amin G. Antinociceptive effect of the essential oil of tarragon (Artemisia dracunculus). Pharm Biol. 2014;52(2):208‐212. doi:10.3109/13880209.2013.824007
  • Stebbings S, Beattie E, McNamara D, Hunt S. A pilot randomized, placebo-controlled clinical trial to investigate the efficacy and safety of an extract of Artemisia annua administered over 12 weeks, for managing pain, stiffness, and functional limitation associated with osteoarthritis of the hip and knee. Clin Rheumatol. 2016;35(7):1829‐1836. doi:10.1007/s10067-015-3110-z
  • Raeisi M, Tajik H, Razavi RS, et al. Essential oil of tarragon (Artemisia dracunculus) antibacterial activity on Staphylococcus aureus and Escherichia coli in culture media and Iranian white cheese. Iran J Microbiol. 2012;4(1):30‐34.
  • Ilnytska O, Stütz AM, Park-York M, et al. Molecular mechanisms for activation of the agouti-related protein and stimulation of appetite. Diabetes. 2011;60(1):97‐106. doi:10.2337/db10-0172
  • Oliver, J.M., Jagim, A.R., Pischel, I. et al. Effects of short-term ingestion of Russian Tarragon prior to creatine monohydrate supplementation on whole body and muscle creatine retention and anaerobic sprint capacity: a preliminary investigation. J Int Soc Sports Nutr 11, 6 (2014). https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.