Logo image
Logo image

Siankärsämötee: mitä terveyshyötyjä sillä on?

3 minuuttia
Siankärsämötee on tunnettu käytöstään luontaislääkkeenä. Vaikka se ei parannakaan sairauksia, voi se toimia täydentävänä apuna terveyden ja hyvinvoinnin parantamisessa. Lue tästä artikkelista, mihin siankärsämöteetä voidaan käyttää!
Siankärsämötee: mitä terveyshyötyjä sillä on?
Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2020

Siankärsämötee on luontaistuote ja sitä saadaan kasvista, jonka tieteellinen nimi on achillea millefolium, joka puolestaan kuuluu asterikasvien perheeseen. Historiallisten tietojen mukaan kasviperheen nimi (achillea) viittaa kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvään soturi Akhilleukseen, joka käytti kasvia sotilaidensa haavojen hoitamiseen.

DARU Journal of Pharmaceutical Sciences –lehden julkaiseman tutkielman mukaan siankärsämö on merkittävä sen fytokemikaalien korkean pitoisuuden takia. Niihin kuuluvat muun muassa flavonoidit, terpenoidit ja lignaanit.

Mihin siankärsämöteetä voidaan oikein käyttää? Jatka lukemista oppiaksesi lisää!

Siankärsämöteen hyödyt ja käyttötarkoitukset

Siankärsämöteetä käytetään luontaishoidoissa monien ruoansulatusoireiden rauhoittamiseen. Monet uskovat sen myös auttavan haavojen parantamisessa. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan saatu mitään pitäviä todisteita näiden ominaisuuksien vahvistamiseksi. Sitä tuleekin käyttää varoen, kuten mitä tahansa muutakin yrttilääkettä.

Vaikka jotkut tutkimukset osoittavatkin tämän kasvin tarjoavan tiettyjä terveyshyötyjä yrttiteen, uutteen tai eteerisen öljyn muodossa, eivät todisteet ole ratkaisevia, eikä sitä pitäisi käyttää korvikkeena muille lääkehoidoille. 

Pidäthän tämän mielessä, kun alamme nyt tarkastella joitakin siankärsämöteen käyttötarkoituksia.

Lue myös: Luonnollista helpotusta ruoansulatukseen näiden lääkekasvien avulla

Siankärsämötee parantaa ruoansulatusta

Siankärsämöteetä on käytetty perinteisessä lääketieteessä ruoansulatuksen toiminnan tukemiseen. Sen on uskottu auttavan erityisesti ripulin, ilmavaivojen ja turvotuksen vähentämisessä. Sitä suositellaan jopa täydennykseksi vatsahaavojen ja ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon.

Siankärsämöteen sisältämä flavonoidi- ja alkaloidipitoisuus vaikuttaa osallistuvan tällaisten ruoansulatusongelmien lievittämiseen, kuten African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines –lehden julkaisemassa tutkimuksessa osoitetaan.

Kasvin uutteilla puolestaan on antasidisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat suojata liiallisen vatsahapon aiheuttamia vaurioita vastaan. Journal of Ethnopharmacology –lehden julkaisemassa eläintutkimuksessa siankärsämö osoitti myös vatsahaavoja parantavia ominaisuuksia.

Tarvitsemme kuitenkin vielä enemmän todisteita ratkaisevien lausuntojen antamiseksi.

Some figure
Siankärsämön uskotaan myös auttavan vähentämään ilmavaivoja ja turvotusta.

Siankärsämötee stimuloi haavojen parantumista

Yksi siankärsämöteen perinteisimmistä käyttötarkoituksista on ehdottomasti haavojen parantaminen. Siankärsämöuutetta käytetään juuri tästä syystä hauteiden ja voiteiden valmistamiseen.

Acta Poloniae Pharmaceutica –lehden julkaisemassa eläintutkimuksessa määriteltiin, että siankärsämön lehdistä saatavassa uutteessa on tulehduksen vastaista ja antioksidanttista aktiivisuutta. Näillä ominaisuuksilla näyttää olevan positiivinen vaikutus loukkaantumisesta toipumiseen.

Kyseisessä tutkimuksessa myös todettiin, että tämän kasvin uutteet osallistuvat fibroblastien lisääntymiseen. Fibroblastit ovat sidekudoksien uudelleen luomisesta vastuussa olevia soluja. Kyseessä on siis mahdollisesti hyödyllinen lisäravinne arpien hoidossa.

Lue myös: Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla

Siankärsämötee tukee aivojen terveyttä

Siankärsämötee tukee aivojen oikeanlaista toimintaa. Vaikka aiheesta ei olekaan paljon alustavaa näyttöä, vaikuttavat löydökset lupaavilta kognitiivisten ongelmien hoitamisen kannalta.

Iranian Journal of Basic Medical Sciences –lehden julkaiseman tutkielman mukaan siankärsämön flavonoidit toimivat adjuvantteina neurodegeneratiivisten sairauksien hoidossa. Sen antioksidanttinen ja tulehduksen vastainen toiminta on osoittautunut positiiviseksi seuraavissa tapauksissa:

Some figure
Siankärsämön sisältämät flavonoidit voivat toimia täydentävänä apuna neurodegeneratiivisten sairauksien hoidossa.

Siankärsämöteen mahdolliset sivuvaikutukset ja varoitukset

Siankärsämöteen käyttö on turvallista useimmille terveille aikuisille, kunhan sitä käytetään kohtuudella. Joidenkin ihmisten tulee kuitenkin olla varovaisia sen käytön suhteen, sillä se voi aiheuttaa mahdollisia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi raskaana olevien naisten tulisi vältellä siankärsämöteetä, sillä se voi aiheuttaa keskenmenon.

Turvallisuuden kannalta on myös tärkeää vältellä sen käyttöä imetyksen aikana, koska se voi vaikuttaa kuukautiskiertoon. Verenvuotohäiriöistä kärsivien tai verenohennuslääkkeitä käyttävien ihmisten tulee myös vältellä siankärsämöteetä, sillä se lisää verenvuodon riskiä.

Sitä ei myöskään samasta syystä tulisi käyttää ennen leikkausta tai sen jälkeen. Tuoksukkeista ja samankaltaisista kasveista allergisen reaktion saavien ihmisten ei myöskään tulisi käyttää siankärsämöä.

Ei ole todisteita siitä, kuinka paljon siankärsämöteetä on turvallista nauttia. Se voi vaihdella iästä, terveydentilasta ja mahdollisista yksilöllisistä sairauksista riippuen. Keskustelethan siis ensin lääkärin kanssa ennen tämän tai muiden luontaisten lisäravinteiden käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saeidnia S, Gohari A, Mokhber-Dezfuli N, Kiuchi F. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea. Daru. 2011;19(3):173‐186.
  • Nemeth, E., & Bernath, J. (2008). Biological Activities of Yarrow Species (Achillea spp.). Current Pharmaceutical Design14(29), 3151–3167. https://doi.org/10.2174/138161208786404281
  • Moradi MT, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;10(6):499‐503. Published 2013 Oct 3. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
  • Cavalcanti, A. M., Baggio, C. H., Freitas, C. S., Rieck, L., de Sousa, R. S., Da Silva-Santos, J. E., Mesia-Vela, S., & Marques, M. C. A. (2006). Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 277–284. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.011
  • Pirbalouti, A. G., Koohpayeh, A., & Karimi, I. (2010). The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research67(1), 107–110.
  • Ayoobi F, Shamsizadeh A, Fatemi I, et al. Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review. Iran J Basic Med Sci. 2017;20(6):604‐612. doi:10.22038/IJBMS.2017.8827
  • Nemeth E, Bernath J. Biological activities of yarrow species (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151‐3167. doi:10.2174/138161208786404281
  • Tsai HH, Lin HW, Lu YH, Chen YL, Mahady GB. A review of potential harmful interactions between anticoagulant/antiplatelet agents and Chinese herbal medicines. PLoS One. 2013;8(5):e64255. Published 2013 May 9. doi:10.1371/journal.pone.0064255

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.