Puhuuko kumppanisi unissaan?

Stressi, ahdistus sekä masennus ovat eräitä mahdollisia syitä unissa puhumiseen. Jos tämä on usein toistuva ilmiö, kannattaa siis ryhtyä toimeen mahdollisesti taustalla olevien haitallisten asioiden suhteen.
Puhuuko kumppanisi unissaan?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Unissa puhuminen on tavallinen ilmiö. Jos kumppanisi puhuu unensa aikana, älä kuitenkaan luule saavasi tietää suuria salaisuuksia, sillä näin käy hyvin harvoin.

Unissa puhuminen on hyvin tavallista lapsilla. Sitä ilmenee iän karttuessa yhä vähemmän tai se katoaa kokonaan.

Vaikka sanotaankin, että ihminen “puhuu unissaan”, kyse ei itse asiassa ole unista:

 • Ilmiötä on useimmiten syvän unen vaiheessa, jolloin ihminen ei näe unia.
 • Kun henkilö puhuu unissaan, hän ei muista tätä hereillä ollessaan.
 • Useimmiten sanotut asiat ovat vaikeita ymmärtää. Ne saattavat olla hajanaisia sanoja tai sekavaa puhetta.
 • Joskus ihminen voi sanoa täysiäkin lauseita, mutta ne ovat hyvin kummallisia.

Mikä aiheuttaa unissa puhumista?

unissa puhuminen voi häiritä kumppania

Yleensä unissa puhuminen on harmitonta, mutta on kuitenkin kiinnostavaa olla tietoinen tämän ilmiön syistä. Yksi aiheuttaja ovat perintötekijät, joten jos tiedät kumpanillasi olevan unissaan puhuvia lähisukulaisia, asiasta ei kannata olla huolissaan.

Stressi, ahdistuneisuus ja masennus voivat aiheuttaa unissa puhumisen jaksoja. Siksi kannattaisi tällöin hankkia terapiaa, jotta ongelman aiheuttajaa voitaisiin hoitaa ja siten estää vakavammat seuraukset.

Eräät lääkkeet, alkoholi sekä kuume voivat myös aiheuttaa unissa puhumista. Jos näin käy, ilmiö lakkaa heti kun syy katoaa.

Rankka päivä töissä voi myöskin aiheuttaa unissa puhumista. Lisäksi liian vähäinen unensaanti, painajaisista kärsiminen tai uniapnea voivat kaikki aiheuttaa tätä yöllistä ilmiötä.

Hyvät elintavat voivat siis olla unissa puhumiseenkin liittyvä asia.

Vain hyvin harvoin asia liittyy mielenhäiriöön tai vakavaan muutokseen unirytmissä. Jos sitä ilmenee äkillisesti yli 25-vuotiaalla henkilöllä, unissa puhuminen voi kuitenkin olla merkki jostakin vakavasta ongelmasta, jonka vuoksi tulisi käydä lääkärissä.

Mitä tehdä, jos kumppani puhuu unissaan jatkuvasti?

nainen ei saa unta

Unissa puhumiseen puuttumisen tarpeellisuus riippuu siitä, kuinka vakava ongelma on kyseessä.

 • Jos puhetta ilmenee vähemmän kuin kerran viikossa, tilanne ei ole ongelma.
 • Unissa puhuminen on vakavuudeltaan keskitasoa, jos sitä ilmenee useammin kuin kerran viikossa, mutta ei joka yö, ja kun se häiritsee kumppania jonkin verran.
 • Jos unissa puhumista ilmenee joka yö ja se häiritsee kumppanin unta, kyseessä on vakava tila.

Jos kumppanisi puheesta on siis tullut liiaksi epämukavuutta aiheuttava tapa, on aika ryhtyä toimeen.

Mistä sitten tulisi aloittaa? Toisen herättäminen äkillisesti ei varmastikaan tunnu parhaalta vaihtoehdolta…

Vinkkejä unissa puhumisen vähentämiseksi

pariskunta nukkuu
 • Unenpuute voi aiheuttaa unissa puhumista. Siten hyvät tottumukset unirytmiin liittyen sekä ajan varaaminen kunnollisen unensaannin takaamiseksi voivat olla avuksi.
 • Lämpimässä kylvyssä käynti sekä musiikin kuunteleminen voivat rauhoittaa unia, jotta niihin ei sisältyisi puhumista entiseen malliin.
 • Mukava ympäristö, jossa on hyvä lämpötila, on tärkeä asia terveen unen kannalta.
 • Vältä alkoholia ennen kuin menet nukkumaan. Se sisältää nimittäin stimuloivia aineita, jotka tekevät nukkumisesta vaikeampaa.
 • Kokeile luonnollisia ja rentouttavia haudukkeita, jotka edistävät unensaantia.
 • Yritä mennä nukkumaan ainakin kolme tuntia illallisen syönnin jälkeen, ja vältä makeisia ja kofeiinia – etenkin lasten tulisi olla niitä ilman.

Jotkut kokevat uniongelmia kun he katsovat televisiota ennen nukkumaanmenoa, sillä se muuttaa ihmisen melatoniinin tuotantoa. Television poistaminen makuuhuoneesta voi ratkaista tämän ongelman.

Jos tilanne ei parane ja unissa puhumisesta tulee krooninen ongelma, kannattaa käydä erikoistuneella lääkärillä tai psykologilla.

Jos kumppanisi puhuu unissaan ja asia vaikuttaa omaan unenlaatuusi suuresti, voit miettiä erilaisia ratkaisuja. Korvatulpat, “valkoisen kohinan” käyttö tai jopa eri huoneessa nukkuminen voivat olla hyviä vaihtoehtoja tilanteen kohentamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.