Pudota painoa riisimaidolla
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Riisimaidolla on herkullinen, lempeä maku ja mikä parasta, se tekee keholle hyvää. Riisimaito sulaa helposti ja nopeasti, se sisältää paljon ravintoaineita, vähentää kolesterolia ja auttaa kehoa karkoittamaan liiallisen rasvan.
Nauti riisimaitoa aamuisin ja se antaa sinulle energiaa pitkälle lounaaseen asti ja auttaa sinua polttamaan rasvaa koko päivän ajan. Lue lisää riisimaidon vaikutuksista!
Riisimaito lehmänmaidon tilalle
Kasvipohjaisia maitojuomia on nykyään tarjolla montaa sorttia. Riisimaitoa, kauramaitoa, mantelimaitoa ja kookosmaitoa löytyy lähes kaikista supermarketeista.
Kasvisjuomien suosio ei perustu pelkästään ohimenevään villitykseen, sillä kun perinteisen lehmänmaidon suosio laskee nykytutkimusten valossa, hakevat monet terveellisempiä vaihtoehtoja kasvikunnan tuotteista.
Kasvimaidot sulavat helposti ja antavat elimistön käyttöön monia ravintoaineita, ne ovat terveellisempiä kuin lehmänmaito ja sisältävät huomattavasti vähemmän pahaa kolesterolia, auttaen sinua kontrolloimaan painoasi.
Riisimaito on loistava vaihtoehto, jos etsit kasvipohjaista maitoa korvaamaan lehmänmaidon.
Riisimaidon ominaisuudet
- Vähärasvainen vaihtoehto. Kupillinen riisimaitoa sisältää vain 1,5 grammaa rasvaa, eikä ollenkaan tyydyttynyttä rasvaa. Vähäinen rasvamäärä auttaa kehoa imeyttämään ja hyödyntämään suuremman määrän vitamiineja.
- Riisimaito on hyväksi kehon puolustusjärjestelmälle. Kasvipohjaiset juomat vahvistavat immuniteettia, joten niitä suositellaan nautittavaksi päivittäin.
- Riisimaito on kaikista vaihtoehdoista helpoin sulattaa. Riisimaito sisältää runsaasti ravintoaineita, mikä tekee siitä ravitsevan ja energiaa antavan juoman. Riisimaitoa kannattaa juoda etenkin flunssan tai muun taudin yhteydessä, kun ruoka ei oikein maistu. Riisimaito sopii myös niille, jotka kärsivät liiallisista mahahapoista ja mahakatarrista.
- Riisimaito on hyvä apu kolesterolin alentamiseen.
- Riisimaidosta saat päivittäisen annoksen tarpeellista D-vitamiinia.
Voiko riisimaito auttaa sinua laihtumaan?
Riisimaito auttaa kehoa polttamaan kaloreita, sillä sen kasvipohjaiset ominaisuudet, vähäinen määrä tyydyttyneitä rasvoja ja helppo sulavuus vaikuttavat positiivisesti aineenvaihduntaan ja energian kulutukseen.
Riisimaito antaa keholle energiaa, mutta kiihdyttää samalla kalorien polttoa. Kaikista paras hetki riisimaidon nauttimiseen on aamuisin, aloita siis aamusi lasillisella herkullista riisimaitoa.
Tärkeiden ravintoaineiden lisäksi riisimaidon nauttimisen on todettu alentavan veren kolesterolimäärää. Paha kolesteroli voi aiheuttaa tukoksia ja kovettaa verisuonia, vaikeuttaen niiden toimintaa huomattavasti – pahimmassa tapauksessa liiallinen kolesteroli voi johtaa sydäntauteihin ja verenkierron häiriöihin.
Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan (julkaistu The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä), riisimaidon sisältämä D-vitamiini auttaa meitä pudottamaan painoa vähitellen. Säännöllisesti nautittuna riisimaidon kalsium ja D-vitamiini vähentävät kehon rasvaprosenttia ja auttavat laihtumaan.
Huomaathan, että riisimaito ei sisällä yhtä paljon proteiinia kuin lehmänmaito. On tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin saannista, joten korvaa puuttuvat proteiinit nauttimalla kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, kuten pekaania, pistaasia, saksanpähkinää ja manteleita.
Vähäinen proteiinimäärä on riisimaidon ainoa haittapuoli, mutta huolehtimalla proteiinin saannista muista lähteistä, voit nauttia riisimaitoa huoletta.
Juo yksi lasi riisimaitoa aamiaisella ja toinen lounaan aikana. Riisimaito on yksi terveellisimmistä juomavaihtoehdoista ja se auttaa ruuansulatusta toimimaan normaalisti koko päivän ajan.
Nauti riisimaitoa osana terveellistä ruokavaliota, joka sisältää vähän sokeria ja rasvoja, paljon kasviksia ja hedelmiä, ja huolehdi myös säännöllisestä liikunnasta.
Miten valmistan riisimaidon itse?
Riisimaitoa saa valmiina kaupan hyllystä, mutta sen valmistaminen itse on helppoa. Kokeile!
Näillä aineksilla valmistuu litra riisimaitoa
- 185 grammaa ruskeaa tai täysjyväriisiä
- 2 litraa vettä
- 2 ruokalusikallista auringonkukkaöljyä
- 4 ruokalusikallista hunajaa
Näin se valmistuu
- Tämä on helppoa. Aloita riisimaidon valmistaminen kiehauttamalla vesi. Lisää riisi, kun vesi poreilee.
- Vähennä lämpöä ja anna riisin kiehua kannella peitettynä noin kaksi tuntia (hyvin matalalla lämmöllä). Kun riisi on kiehunut, ota kattila liedeltä, anna sen jäähtyä ja siivilöi pois jäljelle jäänyt vesi.
- Kaada riisi tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes se muussaantuu täysin tasaiseksi. Lisää sekaan öljy ja hunaja ja jatka sekoittamista.
- Jos haluat, voit lisätä sekaan myös ripauksen kanelia makua antamaan.
- Kaada valmis seos lasipulloon tai purkkiin, jossa on ilmatiivis kansi. Ilmatiiviissä astiassa riisimaito säilyy pidempään, eikä sinun tarvitse juoda sitä yhden päivän aikana. Nauti riisimaitoa muutaman kerran päivässä, litran annoksen tulisi riittää kahden tai kolmen päivän ajalle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Madar, Z. (1983). Effect of brown rice and soybean dietary fiber on the control of glucose and lipid metabolism in diabetic rats. American Journal of Clinical Nutrition. http://doi.org/10.1093/ajcn/38.3.388
- Robertson, Robin; Ryan, Nancy Ross (February 2000). “Got soy, almond, rice Milk?”. Vegetarian Times (270): 78.
- “Beverages, rice milk, unsweetened”, United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
- “Milk, whole, 3.25% milkfat, with added vitamin D”, United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
- U.S. Department of Agriculture. Rice Milk. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/336110/nutrients
- World J Gastroenterol. 2012 Dec 28; 18(48): 7378–7383. Published online 2012 Dec 28. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378
- The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 69, Issue 1, January 1999, Pages 30–42,
Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. https://doi.org/10.1093/ajcn/69.1.30
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.