Logo image
Logo image

Kroonisen mahakatarrin hoito kotikonstein

2 minuuttia
Mahakatarri voi syntyä muun muassa stressin, särkylääkkeiden, kahvin tai alkoholin suurkulutuksen, tai erittäin tulisten tai mausteisten ruokien johdosta.
Kroonisen mahakatarrin hoito kotikonstein
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Mahakatarri, toiselta nimeltään gastriitti, on vatsan tulehdus ja sen oireita ovat ruokahaluttomuus, närästys ja happamat röyhtäykset, vatsakivut ja jopa oksentelu.

Jos sinulla on yksi tai usempi näistä oireista, ota nyt selvää mitä erilaisia vaihtoehtoja löytyy hoitaaksesi kyseistä vaivaa kotona.

Jos kärsin mahakatarrista, mitä ruokia voin ja pitäisi syödä?

Kun sinulla on gastriitti, sinun tulisi olla tarkka siitä, mitä ruokia syöt. Tietyt ruuat estävät paranemisen tai voivat jopa pahentaa tilaa.

Ensimmäinen ja tärkein askel on ylläpitää normaali kalorimäärä ja varmistaa että elimistö saa kaikki ravintoaineet joita se tarvitsee. On myös vältettävä oksentelua, närästystä ja happamia röyhtäyksiä.

Tuoreiden hedelmien kulutus on erittäin tärkeää, jos kärsii mahakatarrista. Näistä erityisen suositeltavia ovat papaija sekä ananas. Inkivääri, kookosvesi ja lakritsitee voivat olla myös hyödyllisiä. Ja kuten aina, riittävä nesteytys on tarpeen. Päivässä tulisi juoda kahdeksan lasia vettä jotta pysyy hyvin nesteytettynä!

Aloita päiväsi terveellisellä ja ravitsevalla aamiaisella. Suosittelemme kaurapuuroa ja hunajaa, jogurttia banaaniviipaleilla, ananaksella, kuivatuilla papaijansiemenillä tai muilla mieleisilläsi pähkinöillä ja siemenillä. Näillä ruuilla pääsee jo pitkälle gastriitin tai vatsahaavan lievittämisessä. 

Jos sinulla on tehosekoitin, kannattaa nauttia lasillinen persiljamehua ripauksella suolaa ja mustapippuria ja nauttia tätä päivittäin.

Kotihoitoja mahakatarrin oireiden lieventämiseen

Luontaisilla hoidoilla voidaan lievittää kroonisen mahakatarrin oireita ja mahdollistaa terveellisemmät elämäntavat. Tällaiset luontaishoidot on todella helppo tehdä itse, sillä suurin osa mukana olevista tuotteista on melko helposti saatavilla.

Ensimmäinen askel on totuttautua juomaan vettä aterioiden välillä. Ota tavaksi juoda päivittäin lasillinen lämmintä vettä, johon on sekoitettu kaksi ruokalusikallista hunajaa.

Toinen helppo apu on juoda aamuisin lasillinen maitoa johon on sekoitettu ruokalusikallinen lämmintä oliiviöljyä. Tiedetään, se ei ole mikään kaikkein miellyttävin maku, mutta se on erittäin tehokas poistamaan ärsyttäviä oireita!

Vielä yksi suuri apu jolla pitää gastriitti hallinnassa, on paistaa kevyesti kattilassa noin 30 sekuntia puoli teelusikallista kardemumman siemeniä, fenkolia ja kaneliaja nauttia sekoitus sinällään.

Mitä ruokia tulisi välttää?

Jos kärsit voimakkaasta tai usein oireilevasta mahakatarrista, vältä näitä ruokia ehdottomasti:

  • Happamat mehut.
  • Hyvin mausteiset ruuat.
  • Todella tuliset ruuat.
  • Hiilihappoja sisältävät juomat.
  • Alkoholi, varsinkin väkevät juomat.
  • Kahvi.
  • Täysrasvaiset maitotuotteet.
  • Ruuat jotka ovat liian kuumia tai kylmiä.
  • Suklaa (pahoittelumme!).

Ihmiset, jotka kärsivät tästä tilasta, eivät saisi olla liian pitkiä aikoja ilman ruokaa tai antaa itsensä olla nälkäisiä. Heidän tulisi syödä säännöllisin väliajoin ja nauttia runsaasti hedelmiä ja hedelmämehuja aterioiden välissä. Vatsaa ei saa koskaan jättää tyhjäksi liian pitkäksi aikaa, ja on tärkeää ettei mene nukkumaan liian täydellä tai tyhjällä vatsalla.

Muista, että sairaudet tulee hoitaa erityisellä ja yksilöllisellä tavalla – kaikki hoidot eivät toimi jokaisella, mutta voimme kokeilla eri vaihtoehtoja ja löytää itsellemme sopivan keinon.

Riippumatta siitä millaisista olosuhteista kärsimme, voimme aina auttaa itseämme ylläpitämällä terveellistä ruokavaliota joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, juomalla tarpeeksi vettä sekä kuntoilemalla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.