Logo image
Logo image

Psilosybiini masennuksen hoidossa: mitkä ovat sen vaikutukset?

4 minuuttia
Psilosybiini on osoittautunut erittäin hyödylliseksi masennuksen hoidossa. Siihen liittyy kuitenkin laillisia ja turvallisuuskysymyksiä.
Psilosybiini masennuksen hoidossa: mitkä ovat sen vaikutukset?
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2023

Psilosybiinin vaikutuksia masennukseen on tutkittu viime vuosina. Tätä psykedeelistä yhdistettä esiintyy tietyissä sienissä (Psilocybe cubensis), joita on arvioitu olevan noin 100 lajia.

Nature Medicine -lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus viittaa siihen, että tällä aineella on terapeuttista potentiaalia vakavan masennuksen ja muiden mielialahäiriöiden oireiden hoidossa. Sen käyttöä rajoittavat kuitenkin lailliset ja turvallisuuskysymykset. Alla kerromme aiheesta enemmän.

Mikä on psilosybiini?

Psilosybiini on psilosiinin ohella yksi tärkeimmistä ns. taikasienten yhdisteistä. Se on luokiteltu “psykedeeliseksi”, koska se aiheuttaa hallusinaatioita ja muita psykoaktiivisia vaikutuksia kulutuksen jälkeen.

Tämän lisäksi se on aine, jolla on terapeuttisia ominaisuuksia sen aivoihin kohdistuvan stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Sen käyttö on peräisin alkuperäiskansoilta, ja viime vuosina se on kiinnostanut tiedettäkin.

Siten tutkijat ovat havainneet, että sen assimilaatio myötävaikuttaa tiettyjen aivoalueiden toiminnan vähenemiseen, mikä edistää masennustilojen hallintaa.

Alkuperäiskansojen lääketieteessä taikasienet, joissa on psilosybiiniä, kuivataan ennen käyttöä. Sitten ne nautitaan sekoitettuna ruokaan tai juomaan. Sen vaikutukset alkavat 30 minuutin kuluessa nauttimisesta ja kestävät jopa 6 tuntia.

Kuten muidenkin hallusinogeenien kohdalla, sen kliinistä käyttöä rajoittavat lait. Suomessa esimerkiksi nämä sienet on luokiteltu huumausaineeksi, eivätkä ne ole laillisia.

Tästä huolimatta sen farmakologisia vaikutuksia koskevat tutkimukset ovat viime vuosina lisääntyneet, ja tulokset yhdistävät psilosybiinin käytön masennuksen, ahdistuneisuuden, anoreksian, pakko-oireisen häiriön ja erilaisten päihteiden väärinkäytön torjuntaan.

Useissa kliinisissä tutkimuksissa kerättyjen todisteiden vuoksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) nimesi psilosybiinin “läpimurtohoidoksi” vaikeaa masennusta vastaan.

Some figure
Psilocybe cubensis.

Lue tämäkin: Metamfetamiinin haittavaikutukset suun terveyteen

Psilosybiini masennuksen hoidossa

Psilosybiinin mahdollisuuksia adjuvanttina psykiatrian alalla on tutkittu 1950-luvulta lähtien. Siitä lähtien tutkijat ovat havainneet, että tällä aineella on masennuslääkeominaisuuksia, jotka voivat tukea erilaisten psykiatristen häiriöiden hoitoa.

Rajoituksia tutkimuksen suorittamisessa alkoi ilmetä vuonna 1970 Yhdysvalloissa, kun psilosybiini lisättiin huumausaineluetteloon. Tämä rajoitti liittovaltion tutkimusrahoitusta, mikä esti kokeet pitkään.

Mutta vuonna 2012 tehtyjen kokeiden jälkeen tutkija Robin Carhart-Harris ja hänen tiiminsä Lontoon Imperial Collegessa kiinnostuivat jälleen arvioimaan psilosybiinin terapeuttista potentiaalia. Vuonna 2016 tehtiin lupaavia kliinisiä tutkimuksia.

The Lancet Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että kaksi psilosybiiniannosta yhdessä psykiatrisen hoidon kanssa voivat vähentää merkittävästi masennuksen oireita. Sen havaittiin myös aiheuttavan huomattavia, jatkuvia parannuksia ahdistuneisuudessa ja anhedoniassa.

Tutkimuksen suorittamiseksi tutkijat tarkastelivat psilosybiinin vaikutuksia 12 vakavaa masennusta sairastavan potilaan ryhmässä (kuusi miestä ja kuusi naista). Nämä saivat oraalisia 10 mg ja 25 mg annoksia 7 päivän välein. Lisäksi psykologista tukea annettiin ennen jokaista nauttimista, sen aikana ja sen jälkeen. Masennusoireet arvioitiin 1 viikon ja 3 kuukauden välillä hoidon jälkeen.

Kaikkien potilaiden masennusoireet vähenivät huomattavasti.

Viimeisimmät tutkimukset

Tuoreimmat tutkimukset psilosybiinistä masennusta vastaan vahvistavat sen potentiaalin masennuslääkkeenä. Journal of Psychopharmacology -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa todettiin, että psilosybiinihoito edistää vakavan masennuksen lievitystä, ja sen vaikutukset kestävät jopa 12 kuukautta.

New England Journal of Medicine –lehdessä puolestaan paljastettiin, että yksi annos psilosybiinin synteettistä versiota oli hyödyllinen masennusoireiden hallitsemiseksi ihmisillä, joilla on taudin hoitoresistentti versio. Jälkimmäinen tapahtuu, kun tavallisten masennuslääkkeiden vaikutuksille ei ole vastetta.

Tässä viimeisimmässä tutkimuksessa oli mukana 223 potilasta, joille annettiin 1 mg, 10 mg ja 25 mg annoksia. Lopulta vahvin annos, 25 mg, ilmoitettiin olevan tehokkain, ja sen vaikutukset kestävät jopa 3 kuukautta.

Psilosybiinin riskit ja sivuvaikutukset

Useimmat terveet aikuiset ovat sietäneet psilosybiiniä hyvin kontrolloiduissa olosuhteissa, yhdessä tai kahdessa annoksessa. Siitä huolimatta ei pidä jättää huomiotta, että tämä aine voi aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia. Nämä voivat olla lieviä tai kohtalaisia:

  • Pahoinvointi
  • Vainoharhaisuus
  • Hallusinaatiot
  • Päänsärky
  • Hämmennys ja pelko
  • Lihasheikkous
  • Korkea verenpaine
  • Koordinoinnin puute
  • Sydämen rytmin muutos

Sitä ei suositella käytettäväksi potilailla, joilla on mielisairaus, kuten skitsofrenia, koska sen pelätään pahentavan oireita. Sitä ei myöskään saa ottaa samanaikaisesti serotonergisten ja muiden stimulanttien kanssa.

Toisaalta psilosybiiniä sisältävien taikasienten virkistyskäyttöä tulisi välttää. Aineen määrä voi nimittäin vaihdella kussakin tyypissä, mikä vaikeuttaa lopullisten vaikutusten voimakkuutta ja kestoa.

Jos psilosybiiniä ei ole oteta valvotussa ympäristössä, se lisää ei-toivottujen reaktioiden mahdollisuuksia.

Puhumattakaan siitä, että näillä sienillä on myrkkysienien kaltaisia ominaisuuksia, mikä lisää myrkytysriskiä ja vakavampia seurauksia, kuten elinvaurioita tai jopa kuoleman riskiä.

Some figure
Kontrolloidussa ympäristössä tukihoidon kera aineen käyttö voi olla turvallista, muuten riskit ovat suuret.

Tutustu lisää: Miten kannabiksen käyttö vaikuttaa MS-taudin oireisiin?

Mitä psilosybiinihoidosta pitää muistaa?

Jotkut viimeaikaiset kliiniset tutkimukset ovat vahvistaneet psilosybiinihoidon potentiaalin masennuksessa. Siitä huolimatta on pidettävä mielessä, että kyseessä on aine, jonka vaikutuksia tutkitaan edelleen. Ei ole olemassa tarpeeksi näyttöä, jotta  sitä voitaisiin pitää ensisijaisena masennuksen hoitona.

Asiantuntijat varoittavat myös, että masennuspotilaiden ei tulisi suorittaa itsehoitoa psilosybiinillä nauttimalla taikasieniä tai lisäravinteita. Jos annostusta ei valvota, ei-toivottujen vaikutusten riski on suuri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bienemann B, Ruschel NS, Campos ML, Negreiros MA, Mograbi DC. Self-reported negative outcomes of psilocybin users: A quantitative textual analysis. PLoS One. 2020 Feb 21;15(2):e0229067. doi: 10.1371/journal.pone.0229067. PMID: 32084160; PMCID: PMC7034876.
  • Carhart-Harris, R. L., Bolstridge, M., Rucker, J., Day, C. M. J., Erritzoe, D., Kaelen, M., Bloomfield, M., Rickard, J. A., Forbes, B., Feilding, A., Taylor, D., Pilling, S., Curran, V. H., & Nutt, D. J. (2016). Psilocybin with psychological support for treatment-resistant depression: an open-label feasibility study. In The Lancet Psychiatry (Vol. 3, Issue 7, pp. 619–627). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2215-0366(16)30065-7
  • Daws, R.E., Timmermann, C., Giribaldi, B. et al. Increased global integration in the brain after psilocybin therapy for depression. Nat Med 28, 844–851 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01744-z
  • Eisenstein M. The psychedelic escape from depression. Nature. 2022 Sep;609(7929):S87-S89. doi: 10.1038/d41586-022-02872-9. PMID: 36171370.
  • Goodwin GM, Aaronson ST, Alvarez O, Arden PC, Baker A, Bennett JC, Bird C, Blom RE, Brennan C, Brusch D, Burke L, Campbell-Coker K, Carhart-Harris R, Cattell J, Daniel A, DeBattista C, Dunlop BW, Eisen K, Feifel D, Forbes M, Haumann HM, Hellerstein DJ, Hoppe AI, Husain MI, Jelen LA, Kamphuis J, Kawasaki J, Kelly JR, Key RE, Kishon R, Knatz Peck S, Knight G, Koolen MHB, Lean M, Licht RW, Maples-Keller JL, Mars J, Marwood L, McElhiney MC, Miller TL, Mirow A, Mistry S, Mletzko-Crowe T, Modlin LN, Nielsen RE, Nielson EM, Offerhaus SR, O’Keane V, Páleníček T, Printz D, Rademaker MC, van Reemst A, Reinholdt F, Repantis D, Rucker J, Rudow S, Ruffell S, Rush AJ, Schoevers RA, Seynaeve M, Shao S, Soares JC, Somers M, Stansfield SC, Sterling D, Strockis A, Tsai J, Visser L, Wahba M, Williams S, Young AH, Ywema P, Zisook S, Malievskaia E. Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression. N Engl J Med. 2022 Nov 3;387(18):1637-1648. doi: 10.1056/NEJMoa2206443. PMID: 36322843.
  • Gukasyan N, Davis AK, Barrett FS, Cosimano MP, Sepeda ND, Johnson MW, Griffiths RR. Efficacy and safety of psilocybin-assisted treatment for major depressive disorder: Prospective 12-month follow-up. J Psychopharmacol. 2022 Feb;36(2):151-158. doi: 10.1177/02698811211073759. PMID: 35166158; PMCID: PMC8864328.
  • Lowe H, Toyang N, Steele B, Valentine H, Grant J, Ali A, Ngwa W, Gordon L. The Therapeutic Potential of Psilocybin. Molecules. 2021 May 15;26(10):2948. doi: 10.3390/molecules26102948. PMID: 34063505; PMCID: PMC8156539.
  • Carhart-Harris, R., Goodwin M., (2017). The Therapeutic Potential of Psychedelic Drugs: Past, Present, and Future. Neuropsychopharmacology. Doi: 10.1038/npp.2017.84

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.