Logo image
Logo image

Polvivamman hoito 5 tehokkaan vinkin avulla

2 minuuttia
On tärkeää pysyä normaalipainossa, jotta nivelet eivät ylikuormitu. Tämä auttaa polvivamman hoidossa tai estää sitä pahenemasta.
Polvivamman hoito 5 tehokkaan vinkin avulla
Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2019

Polvivammat ovat yleisimpiä vammoja urheilussa, eikä vain huippu-urheilijoilla. Valitettavasti nivelsiteiden venähdykset, tai pahimmassa tapauksessa nivelkierukan repeämät, ovat hyvin yleisiä. Polvivamman hoito ja ehkäisy onnistuu hyödyntämällä joitakin luonnollisia menetelmiä sekä välttämällä haitallisia tapoja. Lue alta vinkit polvivamman hoitoon ja ehkäisyyn!

Polvivamman hoito: pysy positiivisena

Some figure

Kun kärsit polvivammasta, joudut hidastamaan tahtiasi ja välttämään tiettyjä asioita, joita kykenit tekemään ennen vammaa.

Pitkittyessään tilanne voi johtaa lannistumiseen ja pahimmassa tapauksessa masennukseen. Saatat miettiä, tuleeko polvivamma kestämään koko elämän. On erittäin tärkeää pitää yllä positiivista asennetta. Urheus, posiviitinen asenne ja taistelumieliala ovat tekijöitä, joista on paljon apua kuntoutuksessa. Mielen taistelu negatiivisia ajatuksia vastaan on pitkä, sillä täysi toipuminen voi kestää jopa kuusi kuukautta.

Kaikki mikä pitää lannistumisen loitolla on hyväksi. On tärkeää saada tukea perheeltä, kumppanilta tai ystäviltä kuntoutuksen aikana sekä pitää mielessä päämäärä ja noudattaa toipumista edistäviä tapoja.

Polvivamman hoito 5 vinkin avulla

Jos polvessa on tulehdusta tai kivun aiheutti jokin tietty liike, ala hoitaa vammaa mahdollisimman nopeasti. Monet vammat voidaan ehkäistä kuuntelemalla kehon merkkejä.

1. Lämpöhoito

Some figure

Polvet ovat hyvin herkät lämpötilan muutoksille. Jää ja lämpö voivat lievittää kipua ja tulehdusta polvessa. Muun muassa hieronnat, kylmäpussit ja lämpötyynyt ovat kaikki avuksi.

Vaikka onkin totta, että on parasta käyttää jäätä tulehduksen ja kivun ehkäisemiseen heti vamman syntyessä, myöhemmin aluetta voidaan hoitaa lämpöhauteilla päivittäin. Näin polvi tuntuu paremmalta ja toipuminen nopeutuu.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen

2. Ole varovainen kumartuessa

Mitä enemmän painoa kannat, sitä enemmän painetta nivelkierukat ja nivelsiteet joutuvat kestämään. Itse asiassa yksi niiden tehtävistä on pehmustaa niveliä sääri- ja reisiluun välissä polvea taivuttaessa.

Tästä syystä on tarpeen kiinnittää huomiota asentoon kumartuessa tai painavia esineitä nostettaessa. Sen sijaan että kallistaisit rintaa eteenpäin ja pitäisit jalkasi suorina, taivuta polviasi pitääksesi selkärankasi suorana kumartuessa, noustessa ylös ja nostaessa esineitä.

3. Jalkineiden merkitys

Yksi polvien terveyteen haitallisesti vaikuttava asia ovat huonot jalkineet. Jos polvissa on heikkoutta tai vaivoja, valitse vaivaasi parhaiten sopivat jalkineet.

Korkokengät tai muut kengät, joiden pohja kallistuu liian jyrkästi eteenpäin, tekevät askelluksesta epänormaalin. Tämä aiheuttaa haittaa paitsi polville myös selälle. Myöskään lättäpohjaisia ja jäykkiä kenkiä ei suositella.

4. Polvivamman hoito kinesioteipin avulla

Vielä joitakin vuosia sitten polven liikkumisen estämiseen kuntoutuksen aikana oli vain yhdenlaista teippiä. Nykyään on saatavilla neuromuskulaarista teippiä nimeltä kinesioteippi. Tämä teippi estää polvivammoja toisella tavalla.

Tämä näyttävän näköinen teippi rajoittaa kivuliasta liikettä mutta mahdollistaa liikkuvuuden, antaen samalla pientä hierontaa. Lisäksi se antaa varmuutta ja tukea alueelle.

Käy lukemassa tämäkin: 10 polvikipua vähentävää ruokaa

5. Valitse oikea harjoitus polvivammaan

Tiettyjä harjoituksia ei suositella polvivamman ehkäisemiseen tai hoitoon. Vältä kovatehoista liikuntaa, jossa on hyppyjä tai jossa polvet kääntyilevät jatkuvasti, jotta estät nivelkierukan vaurioitumisen.

Usein polvivamma voi syntyä selkärangan poikkeavuudesta alaselän tai lantion alueella. Tästä syystä on tärkeää vahvistaa vatsalihaksia ja venytellä viikoittain.

Lopuksi, polvikivun yhteydessä seurantakäynnit polvivammojen hoitoon erikoistuneella asiantuntijalla ovat tärkeitä, sillä tällainen vamma voi muuttua krooniseksi. Huonosti parantunut polvivamma heikentää elämänlaatua ja rajoittaa liikkuvuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tauchi, R., Imagama, S., Muramoto, A., Tsuboi, M., Ishiguro, N., & Hasegawa, Y. (2015). Influence of spinal imbalance on knee osteoarthritis in community-living elderly adults. Nagoya journal of medical science, 77(3), 329–337.
  • Heiber, V. 2014. Taping neuromuscular en tendinopatías rotulianas en jugadores de básquet: “rodilla del saltador”. Facultad de Ciencias Médicas de Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/1076/2013_K_013.pdf?sequence=1
  • Lee, K., Yi, C. W., & Lee, S. (2016). The effects of kinesiology taping therapy on degenerative knee arthritis patients’ pain, function, and joint range of motion. Journal of physical therapy science, 28(1), 63–66. https://doi.org/10.1589/jpts.28.63
  • Ryan M, Elashi M, Newsham-West R, et al
    Examining injury risk and pain perception in runners using minimalist footwear
    British Journal of Sports Medicine 2014;48:1257-1262.
  • Gale Gehlsen, Janelle S. Braatz, Nikki Assmann. 1986. Effects of heel height on knee rotation and gait. Human Movement Science. https://doi.org/10.1016/0167-9457(86)90021-7.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0167945786900217)
  • Why weight matters when it comes to joint pain. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/pain/why-weight-matters-when-it-comes-to-joint-pain
  • Gerard A. Malanga, Ning Yan & Jill Stark (2015) Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury, Postgraduate Medicine, 127:1, 57-65, DOI: 10.1080/00325481.2015.992719
  • E. Barral, Federico Buonanotte. 2020. Catastrofización ante el dolor y abuso de analgésicos en pacientes con migraña crónica. Revista de Neurología. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7333839

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.