Logo image
Logo image

Poista plakki ja ehkäise sen muodostumista

3 minuuttia
Poista plakki ja ehkäise sen muodostumista
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2018

Plakki on kellertävää ja kovaa hampaan pinnalle kertyvää ainesta, joka syntyy bakteerikertymistä jotka kovettavat hampaan kiillettä. Plakki näyttää inhottavalta hampaissa, mutta suun hyvästä hygieniasta huolehtiminen ja tiettyjen ruokien välttäminen varmistaa, ettei plakkia ja sen aiheuttamia reikiä ja muita hammassairauksia pääse syntymään. Tässä artikkelissa keskitymme hampaiden terveyteen ja plakin eliminoimiseen luonnollisin keinoin.

Mistä plakki aiheutuu?

  • Plakin syntymisen suurin syy on ruokavalio. Jos nautit paljon hapokkaita ruokia, kuten hiilihapollisia juomia ja sitrushedelmiä, sokerisia ruokia, valkoisia jauhoja ja haitallisia rasvoja, edesautat bakteerien ja plakin kertymistä hampaisiin. Monet kuvittelevat hyvän hygienian riittävän hampaiden hoitoon, mutta on yhtä tärkeää huolehtia siitä mitä suuhunsa laittaa ja nauttia paljon terveellisiä kasviksia ja hedelmiä.
  • Huono hammashygienia lisää plakkia, sillä jättämällä hampaiden pesun ja lankauksen väliin, annat bakteerien kertyä hampaiden pinnalle esteettä.
  • Kahvi, musta tee ja tupakka värjäävät hampaita.

 

Some figure

Miksi plakin synty kannattaa ehkäistä?

Plakki ei ole pelkästään kosmeettinen haitta, sillä jos plakin antaa kertyä, voi se pitkällä aikavälillä johtaa iensairauksiin kuten gingiviittiin sekä reikiintymiseen.

Syö näitä ruokia ja lisäravinteita plakin kontrolloimiseen

  • Etenkin raa’at kasvikset ja hedelmät taistelevat plakkia vastaan. Syö etenkin omenoita, vihreitä lehtikasviksia, kuten pinaattia, salaattia ja rucolaa.
  • Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti kalsiumia ja tukevat hampaiden terveyttä.
  • Stevia on luonnollisena makeutusaineena käytetty kasvipohjainen tuote, joka on hampaille huomattavasti parempi vaihtoehto kuin sokeri.
  • Suolavesi auttaa puhdistamaan hampaita ja ehkäisee mineraalien haihtumisen hampaista.
  • CoQ10 eli koentsyymi Q10. Tätä suositellaan käytettäväksi etenkin silloin, kun suussa on plakin aiheuttama ientulehdus.
  • Valkoinen savi sopii myös suussa käytettäväksi, sillä se pitää suun pH-tasapainon kunnossa.

 

Some figure

Öljyhuuhtelut

Oletko kuullut oil pullingista? Suuhuuhtelu öljyä käyttämällä on ikivanha tekniikka, joka pitää huolta hampaista ja ikenistä ja huuhtelee mukanaan tehokkaasti bakteerit jopa ahtaista hammasväleistä. Öljyhuuhteluun voi käyttää melkein mitä tahansa kasvipohjaista öljyä: oliiviöljyä, kookosöljyä, auringonkukkaöljyä, seesamiöljyä jne. Öljyhuuhtelut sopivat etenkin erilaisten suun ongelmien hoitoon, kuten ienten sairauksiin, plakin karkoittamiseen, värjäytyneisiin hampaisiin ja löysiin hampaisiin.

Suorita purskuttelu aamulla ennen aamiaista ja suojaat hampaasi koko päivän ajaksi. Tarvitset vain ruokalusikallisen öljyä, jota purskuttelet suussa 2-3 minuuttia. Sylje öljy vaikka muovipussiin ja heitä pussi roskikseen, jottei se joudu viemäriin, ja viimeistele hoito pikaisella suolahuuhtelulla.

Lääkehiili

Lääkehiili sopii hampaiden valkaisuun ja puhdistamiseen, sekä suun tulehdusten ja sairausten ehkäisemiseen. Lääkehiiltä on helposti saatavilla apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Avaa kapseli ja kaada sisältö hammasharjalle tai sormelle ja hiero sitä hampaisiin kahden minuutin ajan. Vaikka lääkehiili on väriltään mustaa, huomaat, miten paljon kirkkaammilta hampaasi näyttävät huuhtelun jälkeen.

Aivan kuten ruokasoodaa, ei lääkehiiltäkään tulisi käyttää jatkuvasti. Lääkehiili voi liiallisesti käytettynä vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Tislattu vesi ja ruokasooda

Tislattu vesi on luonnon oma valkaisuaine, jota voi käyttää myös hampaiden värin kirkastamiseen ja tummentumien häivyttämiseen. Käytä sitä vain kerran viikossa lisäämällä muutama pisara hammasharjaan ja hieromalla se hampaisiin.

Ruokasooda on toinen vanha valkaisumenetelmä, joka valkaisee hampaita ja estää happojen kertymistä ja syntymistä. Käytä ruokasodaa levittämällä sitä hammasharjaan ja harjaamalla hampaat hellästi korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Ruokasooda on karkea ja vahva aine, joten älä käytä sitä liikaa – liikakäyttö voi vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Viimeiset vinkit

Aivan kuten aikaisemmin mainitsimme, on tärkeää huolehtia myös hampaiden hygieniasta ja kunnollisesta päivittäisestä puhdistamisesta.

  • Harjaa hampaat aamulla heti herättyäsi ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Hampaiden harjaus suojaa hampaita bakteereilta noin 12 tunnin ajan, jonka jälkeen sen vaikutus heikkenee, joten hampaiden harjaus kahdesti päivässä on tärkeää. Harjaa hampaita vähintään kaksi minuuttia.
  • Suosi luonnollisia ja ekologisia hammastahnoja, jotka eivät sisällä aggressiivisia kemikaaleja. Näin pidät suun pH-tasapainosta huolta.
  • Käytä hammaslankaa joka päivä ennen nukkumaanmenoa. Hammaslangalla puhdistat hammasvälit ruokajäämistä ja bakteerikertymistä.
  • Käytä suuvettä. Jos haluat luonnollisen suuhuuhteen, tee uute mintusta ja timjamista tai käytä simppeliä suolavettä – nämä toimivat samalla tavalla kuin kaupasta ostetut suuvedet ja raikastavat hengityksen.
  • Jos hampaissasi on kovettuneita plakkikertymiä, varaa aika hammashoitajalle, joka voi puhdistaa hampaat perusteellisesti. Jos plakin antaa kertyä, se voi vahingoittaa suun kiillettä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brown, S. L. (2013). Does What I Eat and Drink Affect My Teeth? Science and Children.
  • A., T., M., V., & C.A., M. (2004). Cleaning power and abrasivity of a new toothpaste based on ion-exchange resins. American Journal of Dentistry.
  • Badcock, J. H. (1923). Oral hygiene. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.3271.437-b
  • Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.