Petiveria lääkkeenä: ominaisuudet ja vasta-aiheet

Perinteinen lääketiede on käyttänyt petiveriaa kivunlievitykseen, tulehduksen vähentämiseen ja muistin parantamiseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän sen hyödyistä ja haittavaikutuksista sekä mitä tiede on saanut selville tämän kasvin ominaisuuksista.
Petiveria lääkkeenä: ominaisuudet ja vasta-aiheet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Täydentävässä lääketieteessä petiveriaa on käytetty vähentämään tulehdusta ja kipua, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä torjumaan tiettyjä kroonisia sairauksia. Tämä ruohoinen pensas on kotoisin Amazonin sademetsistä, vaikka sitä kasvaa myös muualla Etelä-Amerikassa, Keski-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Mucura, apacina, tipi, guine, anamu ja guinea can weed ovat muita nimiä, joilla Petiveria tunnetaan. Yksi juurien ja lehtien omituisista ominaisuuksista on niiden voimakas valkosipulin tuoksu. Eläimillä suoritetun tieteellisen tutkimuksen perusteella asiantuntijat uskovat, että tämä kasvi voi parantaa aivojen toimintaa.

Petiverian ominaisuudet ja edut lääkkeenä

Petiveria voi tarjota lääkkeenä useita terveyttä edistäviä hyötyjä. Erinomaisimpia ovat seuraavat:

Antioksidanttiset ominaisuudet

Kasviyhdisteiden ansiosta petiverialla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Se sisältää flavonoideja, kumariineja, triterpeenejä ja rikkiä. Näiden antioksidanttien tehtävänä on estää vapaita radikaaleja.

Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discoveryssä julkaistun katsauksen mukaan vapaat radikaalit liittyvät kroonisiin sairauksiin ja tiloihin, sydänsairauksiin, aivosairauksiin sekä diabetekseen.

Lievittää tulehdusta sekä kipuja

Ihmiset ovat pitkään käyttäneet tätä kasvia perinteisesti lievittämään kipuja ja vähentämään tulehdusta. Chinese Journal of Integrative Medicine -lehden hiirillä tekemän tutkimuksen mukaan petiveria vähentää tulehdusmarkkereita, kuten interleukiini 6:ta, prostaglandiini E2:ta ja tuumorinekroositekijä alfaa.

Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacologyn eläinanalyysissä havaittiin, että petiveria voi lievittää kipuja merkittävästi. Toisaalta 14 nivelrikosta kärsivällä ihmisellä tehty tutkimus osoitti, että petiveriatee ei ole yhtä tehokas kuin muut lääkkeet.

Tarvitsemme lisää ihmistutkimuksia selvittääksemme, onko se tehokas tässä suhteessa.

anamu kivunlievittäjänä
Petiverian analgeettinen käyttö on kiistanalaista. Jotkut tutkimukset vahvistavat sen, mutta toiset eivät koe siitä olevan hyötyä tavallisiin lääkkeisiin verrattuna.

Parantunut henkinen suorituskyky

Journal of Ethnopharmacology -lehden tekemä eläintutkimus olettaa, että petiverialla on potentiaalia parantaa lyhyt- ja pitkäaikaismuistia, koska eläimet edistyivät oppimistehtävissä.

Toisaalta toinen eläimillä tehty tutkimus vahvisti, että se parantaa pitkäaikaismuistia ja vähentää ahdistuksen merkkejä. Asiantuntijoiden on kuitenkin tehtävä tutkimuksia ihmisillä vahvistaakseen sen mahdolliset hyödyt.

Syöpää ehkäiseviä ​​ominaisuuksia?

Koeputkitutkimuksessa todettiin, että petiveria vaikutti eturauhas-, rinta-, keuhko-, paksusuoli- ja haimasyöpäsolujen kuolemaan, joten asiantuntijat olettavat, että tämän kasvin uute voisi olla tehokas tiettyjen syöpien evoluution tukahduttamisessa.

Tämä johtuu siitä, että siinä on aktiivisia ainesosia, kuten flavonoideja, rasvahappoja, kumariineja ja rikkiä. Tarvitsemme kuitenkin lisää testejä ihmisillä, eikä sitä voida pitää onkologisen lähestymistavan ensimmäisenä linjana.

Muita mahdollisia etuja

Petiverialla on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Alla olemme maininneet muutamia niistä:

  • Immuniteetin vahvistaminen: The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että jotkin petiverian yhdisteet voivat stimuloida immuunijärjestelmää. Tarvitsemme kuitenkin vielä lisätutkimuksia.
  • Antimikrobiset ominaisuudet: Rikin ansiosta petiverialla on antibakteerisia ja antifungaalisia ominaisuuksia, kertoo Phytochemistry.
  • Vähentää ahdistusta: Vaikka tähän asti tutkimuksia on suoritettu vain eläimillä, asiantuntijat uskovat, että petiveria voi vähentää ahdistuksen ja masennuksen merkkejä myös ihmisillä.

Käyttötapa ja vasta-aiheet

Petiveriaa on saatavana käsikauppalääkkeenä ja voit ostaa sitä eri muodoissa: jauheena, tinktuurana, kuivattuina lehtinä tai kapseleina. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa sen päivittäisestä annostuksesta, koska ihmisillä on tehty vain vähän tieteellisiä tutkimuksia.

Rajallisista tiedoista huolimatta jotkut petiveria -lisäravinteet suosittelevat ottamaan sitä 400-1250 milligrammaa päivässä. Määristä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että lyhytaikaisella käytöllä ja pienellä annoksella voi olla alhainen toksisuus. Pitkällä aikavälillä voi kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia, kuten sekavuutta, vapinaa, uneliaisuutta, kouristuksia ja levottomuutta.

Sinun tulee muistaa, että asiantuntijat eivät ole vielä testanneet petiveriaa tarpeeksi ihmisillä. Näin ollen jokainen valmistaja voi suositella eri annoksia.

Suosittelemme olemaan erityisen varovaisia, jos käytät sitä samanaikaisesti antikoagulantin tai sydänsairauksia hoitavan lääkityksen kanssa. Petiveria sisältää jo pienen määrän luonnollista antikoagulanttia nimeltään kumariini.

Petiveria on luonnollinen antikoagulantti.
Petiveria sisältää kumariinia, luonnollista antikoagulanttia, joten sydänpotilaiden tulee olla erityisen huolellisia sen käytön suhteen.

Kenelle se ei sovi?

Koska se on kasvi, jota on tutkittu ihmisillä hyvin vähän, suositellaan, että raskaana olevat naiset, imettävät äidit ja pienet lapset välttävät sen käyttöä. Jos käytät lääkkeitä, kysy lääkäriltäsi ennen kuin kokeilet mitään petiveriavalmistetta.

Mitä petiveriasta tulee muistaa?

Petiveria on pensas, jolle on ominaista voimakas valkosipulin tuoksu. Perinteisessä lääketieteessä sitä on käytetty lievittämään kipuja, vähentämään tulehdusta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Lisäksi sitä on käytetty vähentämään ahdistusta ja parantamaan henkistä suorituskykyä.

Huolimatta monista siihen liitetyistä eduista, tämä kasvi sekä sen ominaisuudet vaativat edelleen enemmän tutkimuksia. Tieteellisten tutkimusten kautta ymmärtäisimme paremmin sen tarjoamia hyötyjä sekä mahdollisia haittavaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Benevides, P. J., Young, M. C., Giesbrecht, A. M., Roque, N. F., & Bolzani, V. S. (2001). Antifungal polysulphides from Petiveria alliacea L. Phytochemistry, 57 (5), 743–747. https://doi.org/10.1016/s0031-9422(01)00079-6
  • de Andrade, T. M., de Melo, A. S., Dias, R. G., Varela, E. L., de Oliveira, F. R., Vieira, J. L., de Andrade, M. A., Baetas, A. C., Monteiro, M. C., & Maia, C. (2012). Potential behavioral and pro-oxidant effects of Petiveria alliacea L. extract in adult rats. Journal of Ethnopharmacology, 143 (2), 604–610. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.07.020
  • Ferraz, M. B., Pereira, R. B., Coelho Andrade, L. E., & Atra, E. (1991). The effectiveness of tipi in the treatment of hip and knee osteoarthritis–a preliminary report. Memorias do Instituto Oswaldo Cruz, 86 Suppl 2, 241–243. https://doi.org/10.1590/s0074-02761991000600054
  • Gomes, P. B., Noronha, E. C., de Melo, C. T., Bezerra, J. N., Neto, M. A., Lino, C. S., Vasconcelos, S. M., Viana, G. S., & de Sousa, F. C. (2008). Central effects of isolated fractions from the root of Petiveria alliacea L. (tipi) in mice. Journal of Ethnopharmacology, 120 (2), 209–214. https://doi.org/10.1016/j.jep.2008.08.012
  • Khansari, N., Shakiba, Y., & Mahmoudi, M. (2009). Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, 3 (1), 73–80. https://doi.org/10.2174/187221309787158371
  • Lopes-Martins, R. A., Pegoraro, D. H., Woisky, R., Penna, S. C., & Sertié, J. A. (2002). The anti-inflammatory and analgesic effects of a crude extract of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae). Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 9(3), 245–248. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00118
  • Lowe, H. I., Facey, C. O., Toyang, N. J., & Bryant, J. L. (2014). Specific RSK kinase inhibition by dibenzyl trisulfide and implication for therapeutic treatment of cancer. Anticancer Research, 34 (4), 1637–1641.
  • Luz, D. A., Pinheiro, A. M., Silva, M. L., Monteiro, M. C., Prediger, R. D., Ferraz Maia, C. S., & Fontes-Júnior, E. A. (2016). Ethnobotany, phytochemistry and neuropharmacological effects of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae): A review. Journal of Ethnopharmacology, 185, 182–201. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.02.053
  • Okada, Y., Tanaka, K., Sato, E., & Okajima, H. (2008). Antioxidant activity of the new thiosulfinate derivative, S-benzyl phenylmethanethiosulfinate, from Petiveria alliacea L. Organic & Biomolecular Chemistry, 6 (6), 1097–1102. https://doi.org/10.1039/b715727d
  • Rosa, M., & Jose, M. (2018). Petiveria alliacea Suppresses Airway Inflammation and Allergen-Specific Th2 Responses in Ovalbumin-Sensitized Murine Model of Asthma. Chinese Journal of Integrative Medicine, 24 (12), 912–919. https://doi.org/10.1007/s11655-018-2566-5
  • Santander, S. P., Hernández, J. F., Barreto, C. C., Masayuki, A., Moins-Teisserenc, H., & Fiorentino, S. (2012). Immunomodulatory effects of aqueous and organic fractions from Petiveria alliacea on human dendritic cells. The American Journal of Chinese Medicine, 40 (4), 833–844. https://doi.org/10.1142/S0192415X12500620
  • Silva, M. L., Luz, D. A., Paixão, T. P., Silva, J. P., Belém-Filho, I. J., Fernandes, L. M., Gonçalves, A. C., Fontes-Júnior, E. A., de Andrade, M. A., & Maia, C. S. (2015). Petiveria alliacea exerts mnemonic and learning effects on rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 124–129. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.04.005
  • Urueña, C., Cifuentes, C., Castañeda, D., Arango, A., Kaur, P., Asea, A., & Fiorentino, S. (2008). Petiveria alliacea extracts uses multiple mechanisms to inhibit growth of human and mouse tumoral cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 8, 60. https://doi.org/10.1186/1472-6882-8-60

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.