Logo image
Logo image

Petiveria lääkkeenä: ominaisuudet ja vasta-aiheet

3 minuuttia
Perinteinen lääketiede on käyttänyt petiveriaa kivunlievitykseen, tulehduksen vähentämiseen ja muistin parantamiseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän sen hyödyistä ja haittavaikutuksista sekä mitä tiede on saanut selville tämän kasvin ominaisuuksista.
Petiveria lääkkeenä: ominaisuudet ja vasta-aiheet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Daniela Andarcia
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Täydentävässä lääketieteessä petiveriaa on käytetty vähentämään tulehdusta ja kipua, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä torjumaan tiettyjä kroonisia sairauksia. Tämä ruohoinen pensas on kotoisin Amazonin sademetsistä, vaikka sitä kasvaa myös muualla Etelä-Amerikassa, Keski-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Mucura, apacina, tipi, guine, anamu ja guinea can weed ovat muita nimiä, joilla Petiveria tunnetaan. Yksi juurien ja lehtien omituisista ominaisuuksista on niiden voimakas valkosipulin tuoksu. Eläimillä suoritetun tieteellisen tutkimuksen perusteella asiantuntijat uskovat, että tämä kasvi voi parantaa aivojen toimintaa.

Petiverian ominaisuudet ja edut lääkkeenä

Petiveria voi tarjota lääkkeenä useita terveyttä edistäviä hyötyjä. Erinomaisimpia ovat seuraavat:

Antioksidanttiset ominaisuudet

Kasviyhdisteiden ansiosta petiverialla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Se sisältää flavonoideja, kumariineja, triterpeenejä ja rikkiä. Näiden antioksidanttien tehtävänä on estää vapaita radikaaleja.

Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discoveryssä julkaistun katsauksen mukaan vapaat radikaalit liittyvät kroonisiin sairauksiin ja tiloihin, sydänsairauksiin, aivosairauksiin sekä diabetekseen.

Lievittää tulehdusta sekä kipuja

Ihmiset ovat pitkään käyttäneet tätä kasvia perinteisesti lievittämään kipuja ja vähentämään tulehdusta. Chinese Journal of Integrative Medicine -lehden hiirillä tekemän tutkimuksen mukaan petiveria vähentää tulehdusmarkkereita, kuten interleukiini 6:ta, prostaglandiini E2:ta ja tuumorinekroositekijä alfaa.

Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacologyn eläinanalyysissä havaittiin, että petiveria voi lievittää kipuja merkittävästi. Toisaalta 14 nivelrikosta kärsivällä ihmisellä tehty tutkimus osoitti, että petiveriatee ei ole yhtä tehokas kuin muut lääkkeet.

Tarvitsemme lisää ihmistutkimuksia selvittääksemme, onko se tehokas tässä suhteessa.

Some figure
Petiverian analgeettinen käyttö on kiistanalaista. Jotkut tutkimukset vahvistavat sen, mutta toiset eivät koe siitä olevan hyötyä tavallisiin lääkkeisiin verrattuna.

Parantunut henkinen suorituskyky

Journal of Ethnopharmacology -lehden tekemä eläintutkimus olettaa, että petiverialla on potentiaalia parantaa lyhyt- ja pitkäaikaismuistia, koska eläimet edistyivät oppimistehtävissä.

Toisaalta toinen eläimillä tehty tutkimus vahvisti, että se parantaa pitkäaikaismuistia ja vähentää ahdistuksen merkkejä. Asiantuntijoiden on kuitenkin tehtävä tutkimuksia ihmisillä vahvistaakseen sen mahdolliset hyödyt.

Syöpää ehkäiseviä ​​ominaisuuksia?

Koeputkitutkimuksessa todettiin, että petiveria vaikutti eturauhas-, rinta-, keuhko-, paksusuoli- ja haimasyöpäsolujen kuolemaan, joten asiantuntijat olettavat, että tämän kasvin uute voisi olla tehokas tiettyjen syöpien evoluution tukahduttamisessa.

Tämä johtuu siitä, että siinä on aktiivisia ainesosia, kuten flavonoideja, rasvahappoja, kumariineja ja rikkiä. Tarvitsemme kuitenkin lisää testejä ihmisillä, eikä sitä voida pitää onkologisen lähestymistavan ensimmäisenä linjana.

Muita mahdollisia etuja

Petiverialla on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Alla olemme maininneet muutamia niistä:

 • Immuniteetin vahvistaminen: The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että jotkin petiverian yhdisteet voivat stimuloida immuunijärjestelmää. Tarvitsemme kuitenkin vielä lisätutkimuksia.
 • Antimikrobiset ominaisuudet: Rikin ansiosta petiverialla on antibakteerisia ja antifungaalisia ominaisuuksia, kertoo Phytochemistry.
 • Vähentää ahdistusta: Vaikka tähän asti tutkimuksia on suoritettu vain eläimillä, asiantuntijat uskovat, että petiveria voi vähentää ahdistuksen ja masennuksen merkkejä myös ihmisillä.

Käyttötapa ja vasta-aiheet

Petiveriaa on saatavana käsikauppalääkkeenä ja voit ostaa sitä eri muodoissa: jauheena, tinktuurana, kuivattuina lehtinä tai kapseleina. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa sen päivittäisestä annostuksesta, koska ihmisillä on tehty vain vähän tieteellisiä tutkimuksia.

Rajallisista tiedoista huolimatta jotkut petiveria -lisäravinteet suosittelevat ottamaan sitä 400-1250 milligrammaa päivässä. Määristä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että lyhytaikaisella käytöllä ja pienellä annoksella voi olla alhainen toksisuus. Pitkällä aikavälillä voi kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia, kuten sekavuutta, vapinaa, uneliaisuutta, kouristuksia ja levottomuutta.

Sinun tulee muistaa, että asiantuntijat eivät ole vielä testanneet petiveriaa tarpeeksi ihmisillä. Näin ollen jokainen valmistaja voi suositella eri annoksia.

Suosittelemme olemaan erityisen varovaisia, jos käytät sitä samanaikaisesti antikoagulantin tai sydänsairauksia hoitavan lääkityksen kanssa. Petiveria sisältää jo pienen määrän luonnollista antikoagulanttia nimeltään kumariini.

Some figure
Petiveria sisältää kumariinia, luonnollista antikoagulanttia, joten sydänpotilaiden tulee olla erityisen huolellisia sen käytön suhteen.

Kenelle se ei sovi?

Koska se on kasvi, jota on tutkittu ihmisillä hyvin vähän, suositellaan, että raskaana olevat naiset, imettävät äidit ja pienet lapset välttävät sen käyttöä. Jos käytät lääkkeitä, kysy lääkäriltäsi ennen kuin kokeilet mitään petiveriavalmistetta.

Mitä petiveriasta tulee muistaa?

Petiveria on pensas, jolle on ominaista voimakas valkosipulin tuoksu. Perinteisessä lääketieteessä sitä on käytetty lievittämään kipuja, vähentämään tulehdusta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Lisäksi sitä on käytetty vähentämään ahdistusta ja parantamaan henkistä suorituskykyä.

Huolimatta monista siihen liitetyistä eduista, tämä kasvi sekä sen ominaisuudet vaativat edelleen enemmän tutkimuksia. Tieteellisten tutkimusten kautta ymmärtäisimme paremmin sen tarjoamia hyötyjä sekä mahdollisia haittavaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Adesanya, E. O., Oyesiku, O. O., Adesanya, O. O., Ogunlakin, A. D., Odugbemi, A. I., & Egieyeh, S. A. (2023). Phytochemical components and GC–MS analysis of Petiveria alliaceae L. fractions and volatile oils, Physical Sciences Reviews. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/psr-2022-0311/html 
 • Caicedo-Pinto, P., Lucena-Gallardo, D. F., Correa-Rivera, M. A., Yang-Yeung, K., Terán, O., & Bonfante-Cabarcas, R. (2019). Efecto de Petiveria alliacea y drogas colinérgicas sobre la habituación. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 18(6), 595-606. https://www.blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/113
 • Conceição, B. C. d., Silva, T. A. d., Pantoja, L. V. P. d. S., Luz, D. A. d., Cardoso, E. K. S., Reis, L. D. d. S., Raiol-da-Silva, M. C., Kussler, M. S., Maia, C. S. F., & Fontes-Júnior, E. A. (2023). Amazonian Plants: A Global Bibliometric Approach to Petiveria alliacea L. Pharmacological and Toxicological Properties. Plants, 12(18), 3343. https://www.mdpi.com/2223-7747/12/18/3343
 • Lafourcade Prada, A., Rodríguez Amado, J. R., Tibúrcio do Nascimento Reis, E., Bicudo, G., Trentin Perdomo, R., Utrera Martines, M. A. (2023). Antiproliferative potential of Petiveria alliacea L extract-loaded nanodispersion against cancer cells. Biotechnology Research & Innovation, 7(2), e2023014. http://www.biori.periodikos.com.br/article/doi/10.4322/biori.0142023
 • Lowe, H. I., Facey, C. O., Toyang, N. J., & Bryant, J. L. (2014). Specific RSK kinase inhibition by dibenzyl trisulfide and implication for therapeutic treatment of cancer. Anticancer Research, 34(4), 1637-1641. https://ar.iiarjournals.org/content/34/4/1637
 • Luz, D. A., Pinheiro, A. M., Silva, M. L., Monteiro, M. C., Prediger, R. D., Ferraz Maia, C. S., & Fontes-Júnior, E. A. (2016). Ethnobotany, phytochemistry and neuropharmacological effects of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae): A review. Journal of Ethnopharmacology, 185, 182-201. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874116300952?via%3Dihub
 • Olajubutu, O. G., Ogunremi, B. I., Adewole, A. H., Awotuya, O. I., Fakola, E. G., Anyim, G., & Faloye, K. O. (2022). Topical Anti-Inflammatory Activity of Petiveria alliacea, Chemical Profiling and Computational Investigation of Phytoconstituents Identified from its Active Fraction. Chemistry Africa, 5, 557-565. https://link.springer.com/article/10.1007/s42250-022-00339-y
 • Olomieja, A. O., Olanrewaju, I. O., Ayo-Ajayi, J. I., Jolayemi, G. E., Daniel, U. O., & Mordi, R. C. (2021). Antimicrobial and Antioxidant properties of Petiveria alliacea. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 655, 012015. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/655/1/012015/meta
 • Pérez Gutiérrez Rosa, M., & Mota Flores Jose, M. (2018). Petiveria alliacea Suppresses Airway Inflammation and Allergen-Specific Th2 Responses in Ovalbumin-Sensitized Murine Model of Asthma. Chinese Journal of Integrative Medicine, 24(12), 912-919. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30341485/
 • Silva, M. L., Luz, D. A., Paixão, T. P., Silva, J. P., Belém-Filho, I. J., Fernandes, L. M., Gonçalves, A. C., Fontes-Júnior, E. A., de Andrade, M. A., & Maia, C. S. (2015). Petiveria alliacea exerts mnemonic and learning effects on rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 124-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874115002561
 • Silva, J. P. B.,  Nascimento, S. C. M.,  Okabe, D. H., Pinto, A. C. G., Oliveira, F. R. de, Paixão,T. P. da, Siqueira, M. L. S., Baetas, A. C., & Andrade, M. A. de (2018). Antimicrobial and anticancer potential of Petiveria alliacea L. (Herb to “Tame the Master”): a review. Pharmacognosy Reviews, 12(23), 85-93. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20183304921

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.