Pelé kuoli paksusuolen syöpään: lisätietoja taudista

Peléllä diagnosoitiin paksusuolen syöpä elokuussa 2021. Valitettavasti hänen taistelunsa tautia vastaan ei riittänyt.
Pelé kuoli paksusuolen syöpään: lisätietoja taudista
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2023

Peléllä (Edson Arantes do Nascimento) diagnosoitiin paksusuolen syöpä elokuun 2021 lopussa. Hän oli mennyt Einsteinin sairaalaan São Pauloon (Brasiliassa) rutiinitarkastuksiin, ja tulokset varoittivat lääkäreitä syövän olemassaolosta.

Hänelle tehtiin diagnoosi, ja 4. syyskuuta 2021 hän pääsi leikkaukseen, jossa poistettiin kasvain ja osa suolesta. Tämä on tavallinen menettely.

Sitten lääkärit kehottivat Pelén aloittamaan kemoterapian paksusuolen syövän hoitoon. Tämä on myös normaali hoito kyseisissä tapauksissa.

Kemoterapiaa annettiin, ja entinen huippujalkapalloilija kävi sairaalassa usein. Joskus hän tarvitsi pidempiä sairaalahoitoja lääkkeiden vaikutusten tai taudin kehittymiseen liittyvien komplikaatioiden vuoksi.

Seuraavan vuoden marraskuun lopussa uudessa kontrollissa Pelé joutui sairaalaan, eikä hän voinut enää lähteä sieltä. Tuolloin sairaala antoi asiasta lausunnon:

“Edson Arantes do Nascimento otettiin Israelita Albert Einsteinin sairaalaan syyskuussa 2021 todetun paksusuolen kasvaimen kemoterapiahoidon uudelleenarviointia varten. Lääketieteellisen arvioinnin jälkeen potilas siirrettiin yhteisosastolle ilman puolitehohoidon tai teho-osaston tarvetta. Entinen pelaaja hallitsee täysin elintärkeitä toimintojaan ja hänen kliininen tilansa on vakaa.”

– Lausunto Albert Einsteinin sairaalasta São Paulossa marraskuussa 2022

Jalkapallotähden tila kuitenkin heikkeni eikä hän pystynyt voittamaan tilansa etenemistä. Joulukuussa 2022 hänen tyttärensä ilmoitti sosiaalisissa verkostoissa Pelén kohtalosta:

“Kaikki mitä olemme, on sinun ansiotasi. Rakastamme sinua äärettömästi. Lepää rauhassa.”

– Kely Nascimento, Instagram, 29.12.2022

Mitkä ovat paksusuolen syövän yleisimmät komplikaatiot?

Pelé joutui paksusuolen syövän takia sairaalahoitoon useita kertoja syyskuusta 2021 lähtien. Ja tämä on odotettavissa tämän syövän tapauksissa.

Paksusuolen syövän yleisimmät komplikaatiot ovat seuraavat:

  • Suolistotukos
  • Ruoansulatuskanavan perforaatio
  • Alemman ruoansulatuskanavan verenvuoto

Kaksi ensimmäistä johtuvat kasvaimen aiheuttamasta vauriosta paksusuolen seinämään. Pahanlaatuiset solut pystyvät lisääntyessään sulkemaan ruoansulatuskanavan sisäisen ontelon. Niillä on myös kyky tuottaa reikä paksusuoleen, mikä on vakavaa.

Mitä tulee verenvuotoon, oletetaan, että kaikki pahanlaatuiset paksusuolen kasvaimet vuotavat verta. Kuitenkin alle 1 % niistä vuotaa runsaasti verta.

Tilastotiedot osoittavat, että komplikaatioita on odotettavissa. American Society of Clinical Oncologyn ja Euroopan syöpäyhdistyksen mukaan 64 % potilaista selviää viisi vuotta syöpädiagnoosin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että noin 4 potilasta kymmenestä kuolee tänä aikana.

Varhainen diagnoosi parantaa merkittävästi eloonjäämisen todennäköisyyttä. Argentiinan terveysministeriö kuitenkin raportoi, että jopa 50 %:lla potilaista on hoidon jälkeen pahenemisvaiheita ja 80 %:lla ne ilmaantuvat kolmen vuoden sisällä diagnoosista.

Peléllä oli diagnosoitu paksusuolen syöpä hieman yli vuoden ajan, ja uusiutumiset olivat loogisia.

Paksusuolen syöpä.
Paksusuolen syövän komplikaatiot ovat yleisiä, jopa niille potilaille, joita hoidetaan varhaisessa vaiheessa.

Millainen on paksusuolen syövän hoito?

Pelén paksusuolen syövän hoito aloitettiin leikkauksella ja sitä seurasi kemoterapia. Nykyiset lääketieteelliset ohjeet suosittelevat näitä lähestymistapoja.

Leikkaus

Kasvaimen poisto on rutiinimenetelmä. Jos se havaitaan varhain, suoritetaan yleensä paikallinen leikkaus, joka poistaa pahanlaatuiset solut ja osan ympäröivästä kudoksesta.

Vaihtoehtoinen leikkaus laparoskopialla on myös hyvä vaihtoehto useille potilaille. Sen etu on, että viillot ovat pienempiä ja sitä seuraava toipumisaika lyhenee.

Jos kasvain on erittäin suuri ja se on havaittu myöhässä, vaihtoehtona on kolostomia. Tämä tarkoittaa, että poistetaan suuri osa suolta ja alueen ulkopuolelle tehdään aukko ja ulosteet kerätään kehon ulkopuoliseen pussiin. Valitettavasti se voi olla tietyille potilaille ainoa toimiva ratkaisu, mikä tietysti vaikeuttaa elämänlaatua.

Kemoterapia

Kun kasvain on poistettu, hoitoa ohjaavan lääkintäryhmän on päätettävä, täydennetäänkö sitä muilla hoidoilla. Yksi yleisimmin valituista on kemoterapia, kuten Pelén tapauksessa.

Yleensä useita lääkkeitä yhdistetään eri sovelluksissa tai istunnoissa. Ratkaisu voi olla ensin yksi lääke ja sitten useita muita, tai myös niiden porrastaminen peräkkäisissä vaiheissa.

Yleisimmin käytetyt lääkkeet paksusuolen syövän kemoterapiassa ovat seuraavat:

  • Kapesitabiini
  • Fluorourasiili
  • Oksaliplatiini

Kemoterapian sivuvaikutukset ovat melko yleisiä. Potilas kokee yleensä oksentelua, ripulia, hermojen herkkyyden muutoksia ja äärimmäistä väsymystä. Vaikka uudet lääkkeet vähentävät näitä reaktioita, ne ovat voimakkaimmillaan hoitoja seuraavien päivien aikana.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Uusi hoito paransi 13-vuotiaan tytön syövän

Mies sairaalassa.
Kemoterapiaa käytetään leikkauksen lisänä tai ennen leikkausta poistettavan kasvaimen koon pienentämiseksi.

Sädehoito

Sädehoito on yleensä tarkoitettu paksusuolen syövän hoitoon kasvaimen uusiutumismahdollisuuden vuoksi. Toisin sanoen röntgensäteitä sovelletaan kudokseen, joka kärsii, jotta estetään sen uusiutuminen samassa paikassa.

Joskus se suoritetaan ulkoisella säteellä, joka lähettää säteilyä potilaan kehon ulkopuolelta, kun taas toisinaan käytetään brakyterapiaa. Jälkimmäinen koostuu radioaktiivisen elementin sijoittamisesta kehon sisään siten, että se toimii paikallisesti.

Kohdennettu terapia

Kohdennettu hoito on erityinen syöpälääkkeiden annostelumuoto. Nämä ovat lääkkeitä, jotka vaikuttavat kasvaimelle spesifisiin prosesseihin, kuten uusien verisuonten tai proteiinien muodostumiseen. On myös vaihtoehtoja syöpägeenien estoon.

Bevasitsumabi on ehkä tunnetuin lääke tässä ryhmässä. Se on hyväksytty useissa maissa paksusuolen syövän ensimmäisenä hoitona kemoterapian ohella.

Immunoterapia

Immunoterapiassa käytettävä lääkeryhmä perustaa toimintansa potilaan immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Tavoitteena on aktivoida elimistön luonnollista puolustuskykyä ja taistella syöpää vastaan.

Tämän ryhmän yleisimmin käytetyt lääkkeet ovat seuraavat:

  • Pembrolitsumabi
  • Nivolumabi
  • Ipilimumabi

Saatat pitää tätäkin artikkelia kiinnostavana: Maailman paksusuolisyöpäpäivä: hakeudu testeihin!

Pelé taisteli paksusuolen syöpää vastaan loppuun asti

Pelén paksusuolen syövän diagnoosi tehtiin hänen ollessaan 82-vuotias. Pelélle tehtiin leikkaus ja hän noudatti 1 vuoden kemoterapiaprotokollaa. Hänellä oli pahenemisvaiheita ja komplikaatioita, jotka liittyivät infektioihin, jotka hyökkäsivät hänen puolustuskykynsä heikentyessä.

Lopulta Pelé kuoli paksusuolensyövän etenemisen aiheuttamaan monielimelliseen vajaatoimintaan.

Komplikaatiot olivat ehkä vakavampia hänen ikänsä vuoksi. Mutta ainoa jalkapalloilija, joka on voittanut maailmanmestaruuden 3 kertaa, lähetti viestejä sairaalasta kiittäen Qatarissa annetuista kunnianosoituksista:

“Ystävät, olen sairaalassa kuukausittaisella käynnilläni. Tällaisia positiivisia viestejä on aina mukava saada. Kiitos Qatarille tästä kunnianosoituksesta ja kaikille niille, jotka lähettävät minulle hyviä fiiliksiä.”

– Julkaisu Instagramissa tililtä @pele

Jalkapallon kuningas vetäytyi ammattilaistoiminnastaan 1 301 maalilla, joista 775 oli virallisissa otteluissa. MM-kisoissa hän teki maalin 12 kertaa ja Santosin kanssa hän voitti kaiken, mitä voi voittaa. Mediassa toistuivat surun ja lohdutuksen viestit ihmisten muistellessa urheilutähden uraa.

Kukaan ei voi kiistää, että Pelé taisteli paksusuolen syöpää vastaan loppuun asti. Hän eli erityisen vaikean vuoden 2022 ja joutui monta kertaa sairaalahoitoon. Hänen perintönsä voidaan ehkä tiivistää viimeiseen hänen virallisella Twitter-tilillään julkaistuun twiittiin:

“Inspiraatio ja rakkaus merkitsivät tänään rauhanomaisesti kuolleen kuningas Pelén polkua. Rakkautta, rakkautta ja rakkautta, ikuisesti.”

– Twitter-tili @pele, julkaistu torstaina 29.12.2022


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clancy, C., et al. “A meta‐analysis to determine the oncological implications of conversion in laparoscopic colorectal cancer surgery.” Colorectal Disease 17.6 (2015): 482-490.
  • Hashiguchi, Yojiro, et al. “Japanese Society for Cancer of the Colon and Rectum (JSCCR) guidelines 2019 for the treatment of colorectal cancer.” International journal of clinical oncology 25.1 (2020): 1-42.
  • Lloyd, S., et al. “Intraoperative high-dose-rate brachytherapy: An American Brachytherapy Society consensus report.” Brachytherapy 16.3 (2017): 446-465.
  • M McQuade, Rachel, et al. “Colorectal cancer chemotherapy: the evolution of treatment and new approaches.” Current medicinal chemistry 24.15 (2017): 1537-1557.
  • Pak, Haleh, et al. “Surgical complications in colorectal cancer patients.” Annals of medicine and surgery 55 (2020): 13-18.
  • Rosen, Lee S., Ira A. Jacobs, and Ronald L. Burkes. “Bevacizumab in colorectal cancer: current role in treatment and the potential of biosimilars.” Targeted oncology 12.5 (2017): 599-610.
  • Zaborowski, Alexandra M., Des C. Winter, and Lydia Lynch. “The therapeutic and prognostic implications of immunobiology in colorectal cancer: a review.” British Journal of Cancer 125.10 (2021): 1341-1349.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.