Kirstie Alley: paksusuolen syövän varhaiset merkit, jotka jokaisen on tunnistettava

Kirstie Alley sai diagnoosin paksusuolen syövästä myöhään, eikä se antanut hänelle aikaa taistella tehokkaasti sairautta vastaan.
Kirstie Alley: paksusuolen syövän varhaiset merkit, jotka jokaisen on tunnistettava
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2023

Amerikkalainen näyttelijä Kirstie Alley menehtyi äskettäin paksusuolen syöpään. Hänen tapauksensa järkytti viihdemaailmaa etenkin uutisten äkillisyyden vuoksi.

Tämä herätti myös kysymyksen siitä, kuinka taudin varhaiset merkit voidaan havaita. Ottaen huomioon, että kyseessä on yksi yleisimmistä syöpäkuolemien aiheuttajista maailmassa, huoli on perusteltua.

Tilastotiedot ovat jopa saaneet Yhdysvaltain ennaltaehkäisevän palvelun työryhmän (USPSTF) nostamaan suositeltua ikää kolorektaalisyövän seulonnan jatkamiseksi. Seulonnan aloitusikää taas alennettiin 50:stä 45:ään.

Miksi paksusuolen syövän seulontaikää nostettiin?

Kirstie Alley kuoli 71-vuotiaana paksusuolen syöpään, eikä hänellä ollut enää juurikaan aikaa asianmukaiseen hoitoon. Vaikka tuo ikä kuuluu korkeimpaan riskiryhmään, on huomioitava, että nuorten tapaukset ovat lisääntyneet viime aikoina.

Tämä tosiasia johti muutoksiin seulontaiässä. Yhdysvalloissa tähän tautiin kuoli lähes 53 000 ihmistä vuonna 2021. Patologia on siis kolmanneksi yleisin kuolinsyy miehillä ja naisilla. Suurin osa kuolemista tapahtui 65–74-vuotiailla.

Merkittävä tosiasia on kuitenkin, että yli 10 % uusista todetuista tapauksista oli alle 50-vuotiailla. Tilastollisesti katsoen paksusuolen syöpä lisääntyi 15 prosenttia 40–49-vuotiaiden aikuisten keskuudessa.

USPSTF päätti, että yli 45-vuotiaiden tulisi aloittaa seulonta odottamatta 50-vuotiaaksi mennäkseen ensimmäiseen testiin.

Kolonoskopia.
Kolonoskopia on yksi suositeltavista menetelmistä paksusuolen syövän seulonnassa.

Miten tauti voidaan havaita varhain?

Paksusuolen syöpää ei ole helppo havaita varhaisessa vaiheessa. Monet sen oireista ovat hyvin yleisiä ja ne sekoitetaan jopa tavallisiin, ei-vakaviin tiloihin. Ne jäävät usein huomiotta.

Kirstie Alleyn paksusuolen syöpä toi uutisiin niiden potilaiden dramaattisen tilanteen, jotka havaitaan myöhässä. Tämä vähentää selviytymismahdollisuuksia.

Vuoden 2021 raportin mukaan puolet näistä syövistä havaitaan, kun henkilöllä on selviä oireita. Tämä tarkoittaa pitkälle edennyttä kasvainta, mutta myös mahdollisia etäpesäkkeitä. Varhaisessa vaiheessa diagnosoiduilla parantumisaste on lähes 90 % pelkällä leikkauksella, mikä välttää kemoterapian tai sädehoidon tarvetta.

On selvää, että varhainen havaitseminen on välttämätöntä. Testejä pyytääksemme meidän on kuitenkin ensin epäiltävä, että jotain on vialla. Sitä varten seuraavat oireet voivat ohjata meitä.

Saatat myös pitää myös tästä artikkelista: 5 vinkkiä paksusuolen syövän ehkäisyyn

Muutokset suoliston liikkeissä

Jos sinulla on taipumus krooniseen ummetukseen ja sitten alatkin kokemaan ripulia usein, sinun on syytä epäillä jonkin olevan vialla. Sama toisinpäin.

Näiden muutosten on oltava pysyviä tai niiden on esiinnyttävä usein, jotta sairautta voidaan epäillä. Se ei yleensä ole akuutti muutos, kuten tarttuvan ripulin tapauksessa. Myös ruokamyrkytys tms. on suljettava pois.

Verinen uloste

Ulostamisen yhteydessä tapahtuva verenvuoto on aina varoitusmerkki. Vaikka sillä on useimmiten hyvänlaatuinen syy, yleensä peräpukamat, sen jatkuminen vaatii tutkimusta.

Veri voi näkyä kiiltävänä punaisena tihkuna. Tämä tarkoittaa tuoretta, äskettäin alkanutta verenvuotoa, mahdollisesti suolen alaosasta.

Sitä vastoin ulosteeseen sekoittunut tumma veri tulee suolesta ylemmästä osasta. Se on kulkenut ruoansulatuskanavan läpi ja sen koostumus on muuttunut, joten se ei ole niin kirkkaanpunaista.

Ulosteessa voi olla myös piilevää verta. Tämä havaitaan vasta, kun uloste analysoidaan mikroskoopin alla. Potilas ei näe sitä, mutta se diagnosoidaan lääkärin pyynnöstä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kolorektaaliset polyypit: piirteet ja oireet

Tunne, ettei ole ulostanut kaikkea

Sinulla saattaa olla sellainen tunne, ettet ole tyhjentänyt koko suolistoa, vaikka olet käynyt useita kertoja vessassa. Vaikka tämä on subjektiivinen merkki, se liittyy monesti paksusuolen syöpään.

Tämä johtuu siitä, että ruoansulatuskanavan liikkuvuus muuttuu kasvaimen myötä ja ulosteen reitillä on este. Sitten, kun uloste ei tule ulos kokonaan, tunnet uudelleen tarvetta mennä vessaan.

Tunne, että et ole tyhjentänyt koko suolistoa joka kerta kun käyt vessassa, on hälytysmerkki.

Selittämätön painonpudotus

Painonpudotus ilman mitään selitystä aiheuttaa aina epäilyksiä. Se voi viitata krooniseen tartuntatautiin (kuten tuberkuloosiin), systeemiseen oireyhtymään (kuten AIDS) tai kasvaimeen (kuten paksusuolen syöpään).

Laihduttaminen, muutokset elintottumuksissa ja lisääntynyt fyysinen aktiivisuus tulisi aina ensin sulkea pois. Jos mikään ei selitä laihtumista, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Syövän aiheuttamalla laihtumisella on useita selityksiä. On olemassa aineenvaihdunnan muutoksia, jotka nopeuttavat kalorien kulutusta. Ruoansulatuskanavan kasvaimissa on kuitenkin myös paikallisia prosesseja, jotka estävät ravintoaineiden oikean imeytymisen.

Kirstie Alley kuoli paksusuolensyöpään, jota ei havaittu ajoissa

Uutiset paksusuolen syövästä, jota vastaan Kirstie Alley ei pystynyt taistelemaan menestyksekkäästi, pitäisi olla muistuttamassa meitä varhaisen diagnoosin tärkeydestä.

Ulosteessa piilevä veri, ulosteen DNA-testi, perinteinen kolonoskopia ja virtuaalinen kolonoskopia ovat työkaluja ennusteen parantamiseen. Mutta ensin meidän on kiinnitettävä huomiota kehoomme ja signaaleihin, joita se voi lähettää meille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alvarez-Escobar, Belkis, et al. “Sobrevida en adultos mayores con cáncer colorrectal: una revisión bibliográfica.” Revista Archivo Médico de Camagüey 25.1 (2021).
  • Low, Eric E., et al. “Risk factors for early-onset colorectal cancer.” Gastroenterology 159.2 (2020): 492-501.
  • Siegel, Rebecca L., et al. “Colorectal cancer statistics, 2020.” CA: a cancer journal for clinicians 70.3 (2020): 145-164.
  • US Preventive Services Task Force, Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, Cabana M, Caughey AB, Davis EM, Donahue KE, Doubeni CA, Krist AH, Kubik M, Li L, Ogedegbe G, Owens DK, Pbert L, Silverstein M, Stevermer J, Tseng CW, Wong JB. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 May 18;325(19):1965-1977. doi: 10.1001/jama.2021.6238. Erratum in: JAMA. 2021 Aug 24;326(8):773. PMID: 34003218.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.