Parsakaalin hyödyt terveydelle
Ei ole mikään salaisuus, että ihmiset ovat paljolti riippuvaisia vanhemmilta saamastaan kasvatuksesta. Vanhemmilta opitaan kulttuuri, tavat ja ruokailutottumukset. Tästä syystä moni ei esimerkiksi syö parsakaalia aikuisena. Parsakaalin hyödyt ovat kuitenkin niin mahtavat, että sitä kannattaisi syödä säännöllisesti.
Saatat miettiä, mitä tekemistä tällä muka on minkään kanssa?
Parsakaali on yksi lasten inhokkivihanneksista. Monet ihmiset eivät tykkää syödä sitä vanhempanakaan. Osalla ihmisistä on kuitenkin taipumusta muuttaa mieltään ajan myötä, tai sitten he ovat niitä onnekkaita, jotka oppivat pitämään siitä jo lapsena.
Oli miten oli, tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että elimistö saa parsakaalista lukemattomasti hyötyjä. Tästä syystä se olisi tärkeää ottaa osaksi ruokavaliota. Tämä on myös hyvä syy muuttaa mieltä tämän supervihanneksen suhteen.
Katsotaanpa, mitkä ovat parsakaalin hyödyt terveydelle!
1. Parsakaali auttaa ehkäisemään syöpää
Parsakaalin yksi yllättävimmistä ominaisuuksista on se, että se on antikarsinogeeninen ruoka. Tämä hyöty johtuu sen sisältämistä aineista, kuten kaliumista, sinkistä ja A-, C- ja E-vitamiineista.
Tästä syystä parsakaalin lisääminen ruokavalioon vähentää syövän syntymisen todennäköisyyttä. Se auttaa ehkäisemään mm. seuraavia syöpiä:
- Kohtusyöpää
- Eturauhassyöpää
- Munuaissyöpää
- Paksusuolen syöpää
- Maksasyöpää
- Rintasyöpää
Hyötyjen maksimoimiseksi parsakaalia suositellaan syömään kypsentämättömänä. Näin se ehkäisee tehokkaammin solujen muuttumista pahanlaatuisiksi.
2. Erinomainen antioksidantti
Parsakaali tunnetaan yhtenä parhaimpana luonnollisena antioksidanttina. Tästä syystä sen syöminen säännöllisesti auttaa taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan.
Parsakaali pitää yllä sisäelimien terveyttä ja ehkäisee niiden ennenaikaista rappeutumista.
Mitä tulee parsakaalin antioksidanttivaikutuksiin, sen antioksidantit keskittyvät elimistön happisynteesiin. Tämä tapahtuu luteiinin, E-vitamiinin ja beetakaroteenin ansiosta.
3. Vahvistaa sydän- ja verisuonijärjestelmää
Jos jokin ruoka-aine vaikuttaa merkittävästi sydämen ja suurimpien valtimoiden terveyteen, on tärkeää syödä sitä säännöllisesti.
Kuitu on yksi tärkeistä yhdisteistä elimistölle, ja parsakaalissa on sitä runsaasti. Tämä ravintoaine auttaa vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää.
Kun parsakaalia syödään esimerkiksi höyrytettynä, se auttaa estämään valtimoiden seinämiin muodostuvaa plakkia. Sen ominaisuudet puhdistavat myös huonon kolesterolin (LDL) jäämiä.
4. Suojaa näköä
Jo mainittujen hyötyjen lisäksi parsakaalissa on myös runsaasti näkökykyä hyödyttäviä ominaisuuksia.
Sen sisältämistä ravintoaineista A-vitamiini, beetakaroteeni ja zeaksantiini edistävät näköä. Niiden tärkeimmät tehtävät ovat:
- Kaihien ehkäiseminen
- Ultraviolettisäteiltä suojaaminen
- Lihasrappeutumien ehkäisy
5. Parsakaalin hyöty raskaana oleville naisille
Kun nainen kantaa lasta, hänen on pidettävä erityistä huolta ruokavaliostaan.
Raskaana olevat naiset ovat vastuussa sisällään kasvavasta elämästä. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että he noudattavat terveellistä ruokavaliota.
Tässä kohtaa parsakaali tulee kyseeseen. Raskaana olevien naisten tulisi syödä sitä säännöllisesti. Siitä saa monia ravintoaineita, jotka ovat hyväksi sikiölle, kuten:
- Vitamiineja, foolihappoa
- Hivenaineita (kalsiumia, fosforia)
- Proteiineja
- Antioksidantteja
6. Ehkäisee ummetusta
Ummetus on varmasti yksi pahimmista vaivoista. Kipu, tulehdus ja kyvyttömyys päästä eroon elimistön myrkyllisistä jätteistä ei kuulosta hyvältä.
Se ilmestyy kun vähiten odotat. Lisäksi se vaikuttaa koko elimistöösi.
Parsakaalin syöminen on erittäin hyödyllistä tässä ongelmassa. Sisältämänsä kuidun ansiosta se torjuu tulehdusta ja auttaa pääsemään eroon jätteistä helposti.
Kokeile!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
- Li, Y., & Zhang, T. (2013). Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts. Future Oncology. https://doi.org/10.2217/fon.13.108
- Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H. F., Newman, B., … Sun, D. (2010). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-09-2937
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.