Päänsäryn ja maksan välinen yhteys
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Päänsärky voi johtua lukuisista eri syistä. Pari esimerkkiä niistä, joita ei useimmiten oteta lukuunkaan, ovat häiriöt ruoansulatuksessa tai maksan terveydessä. Tiesitkö jo, että päänsäryn ja maksan välillä on suora yhteys? Tänään kerromme mikä tuo yhteys on, sekä opetamme sinua pitämään parempaa huolta terveydestäsi.
Mikä on päänsäryn ja maksan välinen yhteys?
Kun maksa toimii hyvin, nautimme optimaalisesta elämänlaadusta ja tuskin muistamme tämän elimen olemassaoloakaan. Mutta toisinaan ilmestyvät tai jopa krooniset ruoansulatusongelmat ovat yleinen vaiva monilla ihmisillä. Ne aiheuttavat väsymystä ja muita oireita, joista yksi voi olla päänsärky.
Mikä yhteys päänsäryn ja maksan välillä sitten on? Voidaksemme tunnistaa sen, meidän tulee ensinnäkin tietää että tällainen päänsärky on ajoittaista; se tulee ja menee, ja se tuntuu voimakkaasti ohimoiden kohdalla tai pään takaosassa.
Tämä päänsärky sekoitetaan usein hermo- tai jännityspäänsärkyyn, mutta yksi erottava oire on se, että tähän tapaukseen liittyy vatsakipua ja kylläisyyden tunnetta. Suolistossa on epämukava olo, ja lisäksi suussa on katkera maku, kieli on kellertävä tai valkoinen ja lievää pahoinvointiakin esiintyy.
Näiden oireiden lisäksi on yleistä kärsiä unihäiriöistä; illalla nukahtaminen on vaikeaa ja aamulla on vaikea herätä. Naiset kärsivät tavallisesti premenstruaalioireyhtymästä eli kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä, jonka oireet voivat olla hyvinkin voimakkaita.
Tämäntyyppistä päänsärkyä ja siihen liittyviä oireita ilmenee useimmiten silloin, kun maksa on myrkyttynyt tai sen terveys on muuten heikko. Tällöin se ei suorita tehtäviään tehokkaasti eikä siten pysty toimittamaan kaikkea tarvittavaa energiaa päähän ja raajoihin. Juuri siitä päänsärky, kipu ja väsymys johtuvat.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Näin pääset eroon PMS-oireista lopullisesti
Kuinka pitää parempaa huolta maksasta ja ehkäistä päänsärkyä
1. Ruokavalioon liittyvät suositukset
Seuraavat suositukset voivat auttaa sinua huolehtimaan maksasi hyvinvoinnista. Muista, että ne ovat vain suosituksia, eli ne eivät missään nimessä korvaa ammattilaisen eli lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjeita:
- Vältä suuria ruoka-annoksia. On parasta syödä vain juuri sen verran kuin on tarve, eli nauti pieniä aterioita useita kertoja päivässä. Älä jätä aterioita väliin äläkä koskaan unohda aamiaista, sillä on se välttämätön ateria pitääksesi aineenvaihdunnan normaalina.
- Nauti vähemmän rasvaa, paistettuja ruokia, sokeria, alkoholia, suolaa ja maitotuotteita.
- Lisää tuoreiden vihannesten ja hedelmien määrää ruokavaliossasi. Elimistö pitää myös siitä, että ruoat kypsennetään mieluummin höyryttämällä tai keittämällä kuin paistamalla tai uppopaistamalla.
- Anna etusija kasviksille ja täysjyvätuotteille, erityisesti niille, joilla on “virkistävä” vaikutus elimistöön, kuten hieman katkeran makuisille vihreille lehtivihanneksille. Näillä on tulehdusta madaltava ja ehkäisevä vaikutus maksaan, ja lisäksi ne auttavat maksaa sen kehoa puhdistavissa toiminnoissa. Yksi parhaista tällaisista ruoista on artisokka.
- Joistakin lääkekasveista voi olla paljon apua. Hyviä esimerkkejä ovat maarianohdake, inkivääri, voikukka ja vihreä tee. Ne puhdistavat kehoa myrkyistä, stimuloivat verenkiertoa ja parantavat maksan toimintaa.
2. Tunne-elämään ja käyttäytymiseen liittyvät suositukset
Kuten jo varmasti tiedät, elämäntavat vaikuttavat suoraan maksan terveyteen. Koko kehon kannalta ja etenkin sydämen toiminnan parantamiseksi on erittäin suositeltavaa viettää vähintään puoli tuntia päivässä urheillen ja liikkuen. Riittää, kun käyt esimerkiksi kävelyllä tai juoksemassa, eli liikunnan ei tarvitse olla kallis, paljon aikaa vievä harrastus.
Lisäksi on tärkeää huolehtia tunne-elämästä. Stressi pitäisi yrittää pitää minimissä, ahdistus ja jännitys täytyisi saada laukeamaan. Muista, mitkä ovat hyvän elämän painopisteet: terveys, onnellisuus ja rakkaiden ihmisten läheisyys.
Toisaalta, etsi joka päivä itsellesi edes pieni hetki voidaksesi nauttia olostasi joko yksin tai haluamassasi seurassa. Tee sitä, mistä nautit eniten: se voi olla kävely puistossa, kirjan lukeminen sohvalla, meditointihetki tai kahvittelu ulkona ystävien kanssa (muista, että kahvi on hyväksi maksalle).
Lopuksi, ympäröi itsesi ihmisillä jotka rakastavat sinua, kunnioittavat sinua ja haluavat sinulle parasta. Jos sinusta tuntuu että jotkut ihmiset ovat sinulle huonoa seuraa ja sinun tulisi pysyä heistä kaukana, tee niin ennen kuin he pääsevät vaikuttamaan elämääsi negatiivisella tavalla. Kaikki tällaiset tunne-elämän asiat vahingoittavat maksaa ja häiritsevät henkilökohtaista tasapainoa.
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Rentouttava päivä maaseudulla on hyvä apu stressiin
Esimerkki sopivasta ruokavaliosta maksan terveyden ylläpitämiseksi ja päänsäryn välttämiseksi
Näiden ruokien avulla voit huolehtia maksastasi ja välttää sen terveyteen liittyvää päänsärkyä. Jos haluat lisätietoja tai mielit juuri omiin tarpeisiisi räätälöityä ruokavaliota, ota yhteyttä lääkäriisi tai ravitsemusterapeuttiin.
1. Aamiainen
- Lasillinen kädenlämpöistä vettä, jonka joukkoon on puristettu puolikkaan sitruunan mehu.
- Viipale täysjyväkauraleipää ja päälle sokeritonta hilloa.
- Puolikas omena ja kaksi saksanpähkinää.
2. Aamupäivän välipala
- 1 omena tai päärynä.
- Tai kupillinen vihreää teetä ja siivu täysjyväleipää, jonka päälle on levitetty muutama tippa oliiviöljyä.
3. Lounas
- Grillattuja tai höyrytettyjä vihanneksia: esimerkiksi parsakaalia tai ruusukaalia.
- Annos grillattua valkoista kalaa.
- Pieni kulhollinen papaijan paloja.
4. Iltapäivän välipala
- Lasillinen sokeritonta kauramaitoa ja muutama mansikka.
5. Illallinen
- Keitettyä artisokkaa maustettuna pienellä tilkalla oliiviöljyä ja etikkaa.
- Ruskeaa riisiä, jonka maustamiseen on käytetty oliiviöljyä, ripaus suolaa ja keitinvedessä laakerinlehti.
- 1 kiivi.
Muista, että salaatit eivät yleensä ole hyvä vaihtoehto illallisella, sillä salaatinlehtien sulattamiseen menee melko pitkä aika. Salaatit ovat kylläkin loistava lounasvaihtoehto.
6. Tunti ennen nukkumaanmenoa
- Rauhoittava tee tai hauduke, esimerkiksi sitruunamelissa, minttu tai timjami. Tällainen juoma rentouttaa mukavasti juuri ennen nukkumaanmenoa ja lepäät paremmin.
Kuten olemme huomanneet, päänsäryn ja maksan välillä on yhteys. Pidä huolta maksastasi, niin voit välttää tällaista päänsärkyä ja kehosi voi muutenkin paremmin. Monipuolinen, tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat avaimet terveeseen kehoon ja mieleen!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ghaus N, Bohlega S, Rezeig M. Neurological complications in liver transplantation. Journal of Neurology. 2001;248(12):1042-1048.
- Rizzoli P. Tension-Type Headache. Pain Medicine. 2017;:525-526.
- Hay J. Acute liver failure. Current Treatment Options in Gastroenterology. 2004;7(6):459-468.
- Marí Silva Mª Carolina, Alonso Gordo José María, González Praetorius Alejandro, Sánchez González María del Carmen. Síndrome febril prolongado y alteraciones hepáticas. Rev Clin Med Fam [Internet]. 2011 Jun [citado 2022 Dic 21] ; 4( 2 ): 180-183. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2011000200017&lng=es.
- Osna NA, Donohue TM Jr, Kharbanda KK. Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management. Alcohol Res. 2017;38(2):147-161. PMID: 28988570; PMCID: PMC5513682.
- Macías-Rodríguez R, et al. Prescripción de ejercicio en pacientes con cirrosis: recomendaciones para la atención clínica. Revista de Gastroenterología de México 2019;84(3):326-343. Disponible en: http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-prescripcion-ejercicio-pacientes-con-cirrosis-articulo-S0375090619300667.
- Copa COVAP. 10 beneficios de consumir verduras y hortalizas en verano. Disponible en: https://www.copacovap.es/2020/06/24/10-beneficios-de-consumir-verduras-y-hortalizas-en-verano/.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.