Ovatko tyydyttyneet rasvat haitallisia terveydellemme?
Tyydyttyneet rasvat ovat yksi ravintorasvojen tyypeistä, jotka voivat lopulta aiheuttaa terveysongelmia. Niitä on pääasiassa eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten lihassa, munankeltuaisessa, makkaroissa, maidossa ja sen johdannaisissa.
Tyydyttyneistä rasvoista tulee kiinteitä huoneenlämmössä ja ne ovat joskus näkyvissä paljaalla silmällä elintarvikkeissa, kuten kanan ihossa, punaisen lihan ympärillä tai maidossa. Toisinaan ne eivät ole näkyvissä, koska niitä käytetään elintarvikkeiden jalostuksessa.
Tämän tyyppistä rasvaa on myös joissakin kasviperäisissä elintarvikkeissa, kuten palmu- tai kookosöljyssä. Asiantuntijat ovat todenneet, että runsas tyydyttyneiden rasvojen kulutus voi johtaa terveysongelmiin ja erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin.
Tämä väite on kuitenkin kyseenalaistettu viime vuosina. Tieteellisessä kirjallisuudessa on paljon keskustelua aiheesta, kuten tässä Critical Reviews in Food Science and Nutrition -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.
Rasvat ja rasvatyypit
Rasva on ravintoaine, joka antaa keholle energiaa, jotta se voi toimia normaalisti. Jos harrastamme liikuntaa, keho toimii ensimmäisten 20 minuutin aikana hiilihydraattien tarjoamien kaloreiden ansiosta. Siitä eteenpäin se kuluttaa energiaa rasvoista.
Rasvoilla on myös tärkeä rooli hiusten ja ihon terveyden ylläpitämisessä sekä kehon lämpötilan tasapainottamisessa ja A-, D-, E- ja K-vitamiinien imeytymisessä. Siksi tällaisia vitamiineja kutsutaan rasvaliukoisiksi vitamiineiksi.
Rasvoja on periaatteessa kolmea tyyppiä: tyydyttymättömät, tyydyttyneet ja transrasvat. Katsotaanpa näitä tarkemmin:
- Tyydyttymättömät rasvat: Ne ovat ympäristössä nestemäisiä ja esiintyvät pääasiassa kasviperäisissä elintarvikkeissa ja kaloissa. Niiden kulutus auttaa parantamaan kolesterolitasoja.
- Tyydyttyneet rasvat: Tunnemme ne myös kiinteinä rasvoina ja niiden suuri kulutus lisää valtimoita tukkeuttavan pahan kolesterolin määrää.
- Transrasvat: Nämä ovat rasvoja, jotka on käsitelty hydrauksella. BMJ:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan ne ovat haitallisimpia ja niitä esiintyy pääasiassa teollisissa elintarvikkeissa.
Tyydyttyneiden rasvojen vaikutukset
Kun kulutamme tyydyttyneitä rasvoja liikaa, ne voivat aiheuttaa ongelmia elimistössä. Huonoin piirre on, että ne aiheuttavat huonon kolesterolin (LDL) kertymistä valtimoihin. Kun näin tapahtuu, sydänsairauksien, arterioskleroosin tai aivohalvauksen riski voi kasvaa merkittävästi. Tämä on aihe, josta käydään kiivasta väittelyä.
Ylimääräinen kolesteroli aiheuttaa vaurion kehittymisen valtimoiden seinämille, joita kutsutaan ateroomaplakeiksi. Tämän seurauksena on, että se vähentää valtimoiden halkaisijaa, mikä estää veren kulkua. Tämä voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin.
Toinen tämäntyyppisen rasvan ei-toivottu vaikutus on, että se johtaa helposti painonnousuun. Ja jos nautimme niitä suuren määrän, varsinkin jos siihen liittyy vähän liikuntaa, seurauksena on ylipainoa ja liikalihavuutta.
Myytit ja väärinkäsitykset tyydyttyneistä rasvoista
Rasva ja ruokavalio -aihe on aiheuttanut joidenkin myyttien ja väärinkäsitysten syntymisen. Ensimmäinen näistä on se, että tyydyttyneiden rasvojen kulutus on huono asia kaikin tavoin. Tämä ei ole totta. Asiantuntijat suosittivat, että tyydyttyneiden rasvojen osuus on enintään 6 % päivittäisestä ruoan kulutuksesta.
Vastaavasti tyydyttyneet rasvat poistuvat usein ruokavaliosta harkitsematta, miten ne voidaan korvata asianmukaisella ravinnolla. Oikea tapa näissä tapauksissa on korvata tyydyttyneet ja transrasvat tyydyttymättömillä rasvoilla, eikä kaiken tyyppisten rasvojen poistaminen kokonaan.
Toinen terveellinen vaihtoehto on lisätä täysjyvähiilihydraattien, kuten ruskean riisin, saantia. Toisaalta ei ole hyvä korvata huonoja rasvoja hiilihydraateilla, kuten valkoisilla jauhoilla tai sokerilla. Aiheesta tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ne, jotka tekevät näin, eivät vähennä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Pikemminkin se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Rasvat ja terveellinen ruokavalio
Terveellisen ruokavalion avain on tasapaino. Kultainen kaava on edelleen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyvätuotteita ja tyydyttymättömiä rasvoja. Pienempinä määrinä ja säännellyllä tavalla hiilihydraatteja sekä tyydyttyneitä rasvoja.
On arvioitu, että 25-30 % päivittäisistä kaloreista tulisi olla rasvoja. Puolestaan vain 6-7 % näistä rasvoista tulisi olla tyydyttyneitä rasvoja. Tämä vastaa noin 15-25 grammaa tyydyttyneitä rasvoja päivässä.
Meidän pitäisi kuluttaa vain pieniä määriä jalostettuja elintarvikkeita, kuten teollisia leivonnaisia, rasvaista tai jalostettua lihaa, täysrasvaisia maitotuotteita, pakattuja ruokia tai paistettuja ruokia. Tietenkin voimme hemmotella itseämme aina silloin tällöin, mutta siitä ei saa tulla jokapäiväistä tapaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.