Ovatko kaktukset ja mehikasvit sama asia?
Jotkut ovat sitä mieltä, että kaktukset ja mehikasvit ovat sama asia. Tämän väitteen takana on kuitenkin yleinen tiedon puute. Vaikka näiden kahden kasvin välillä on yhtäläisyyksiä, niillä on tärkeitä eroja.
Ymmärrämme, että on helppo hämmentyä niiden piikkien takia, joten haluamme syventyä niiden erityispiirteisiin. Kun ymmärrät, että kaktukset ja mehikasvit ovat erilaisia, voit huolehtia kasveistasi paljon paremmin. Oletko kiinnostunut tietämään lisää?
Mitkä ovat kaktusten ominaisuudet?
Kaktuksia on yli 15 sukua ja 73 lajia. Niiden pääominaisuus on niiden piikit.
Näillä teräväkärkisillä piikeillä on erittäin mielenkiintoinen selviytymistoiminto. Ensinnäkin ne estävät eläimiä syömästä kasvia, tai ainakin piikit tekevät tehtävän niille erittäin vaikeaksi.
Toiseksi ne vangitsevat vuorokauden ensimmäisten tuntien aikana ilmaantuvat kastevesipisarat, jolloin kasvi voi luottaa saavansa nestettä. Tämä toiminto on välttämätön, koska on muistettava, että kaktukset ovat kotoperäisiä aavikon ja kuivien alueiden lajeja.
Valencian yliopiston kasvitieteellisen puutarhan mukaan kaktukset ovat osa mehikasviperhettä, koska niillä on yhteinen kyky varastoida vettä rakenteisiinsa: varteen, juureen ja lehtiin. Tämä laitos korostaa painokkaasti, että kaikki kaktukset ovat mehikasveja, mutta kaikki mehikasvit eivät ole kaktuksia.
Mitä mehikasvit ovat?
Mehikasveista tehdyn tutkimuksen mukaan nämä kasvit erottuvat kyvyllään varastoida vettä erilaisiin rakenteisiin, kuten jo mainittiin. Lisäksi niillä on erityispiirre, fotosynteettinen aineenvaihdunta, jota kutsutaan termillä crassulacean acid metabolism (CAM).
Niiden ilmaraot sulkeutuvat päivällä, mutta ovat auki yöllä. Tämä estää vedenhukkaa.
Tämän vuoksi mehikasvit selviytyvät niin hyvin kuivilla tai aavikkoalueilla. On arvioitu, että mehikasviperheitä on noin 60.
Niihin kuuluvat lähes kaikki kasvit, jotka pystyvät varastoimaan tätä elintärkeää nestettä. Tällaisia on kaktukset ja mehikasvit. Lisäksi on 2 muuta maininnan arvoista mehikasviryhmää:
- Agavaceae. Niitä käytetään tiettyjen elintarvikkeiden ja alkoholijuomien valmistukseen. Esimerkkeinä agave ja anopinkieli.
- Apocynaceae. Nämä kasvit, joissa on myrkyllistä komponenttia josta uutetaan kiniiniä, elävät yleensä trooppisella ja subtrooppisella maaperällä. Oleanteri on yleinen esimerkki tästä ryhmästä.
Saatat nauttia myös tästä artikkelista: Lemmikeille turvallisia huonekasveja
Mitä paunikot sitten ovat?
Paunikot sekoitetaan myös mehikasveihin ja kaktuksiin. Kyseessä on kuitenkin eri asia.
Paunikot ovat kasveja, jotka kuuluvat tiettyyn mehikasviperheeseen. Yleisessä käytössä termiä käytetään viittaamaan mehikasveihin, jotka eivät ole kaktuksia. On kuitenkin huomattava, että ne muodostavat tietyn ryhmän, kuten mainitut kaktukset agavaceae tai apocynaceae.
Paunikot varastoivat vettä rakenteisiinsa, ja niille on ominaista kauniit, pulleat ja lähes läpikuultavat lehdet, jotka muodostavat ruusukkeita. Niissä ei ole piikkejä, mutta niillä on pieniä karvoja, jotka peittävät niiden pinnan vangitakseen aamukasteen.
Aloe vera esimerkiksi on mehikasvi. Tästä ryhmästä löytyy yli 500 lajiketta, joilla on lyhyt varsi, josta ne kasvattavat paksut, kolmion muotoiset lehdet.
Kivikukat taas ovat paunikoita. Ne muistuttavat nimensä mukaan kiviä, ja ne ovat saaneet jalansijaa kodin sisustuksessa. Niissä on vain kaksi lehteä ja niiden koko on pieni, tuskin 4 senttimetriä.
Tästä ryhmästä voidaan mainita myös mehitähdet. Ne ovat vieläkin pienempiä, tuskin 3 senttimetriä korkeita.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää tästäkin: Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja
Ymmärrätkö erot kaktusten ja mehikasvien välillä?
Tiedämme, että tämä voi olla monimutkainen aihe. Siksi monet ihmiset uskovatkin, että kaktukset ja mehikasvit ovat sama asia.
Haluamme kuitenkin, että tunnistat niiden erot, ja seuraavaksi teemmekin yhteenvedon kaktusten, mehikasvien ja paunikoiden välisistä eroista.
Aloitetaan mainitsemalla, että paunikot ovat mehikasveja, joissa on ikään kuin “tikatut” lehdet. Ne ovat niitä lehtiä, joita rakastamme niin paljon! Niiden avulla kasvit varastoivat mahdollisimman paljon vettä. Paunikoita on erikokoisia ja -muotoisia. Niiden erityistyypistä riippuen niillä on erilaisia nesteensäilytysmenetelmiä.
Kaktuksilla on sen sijaan mehevä varsi, joka varastoi vettä. Lajista riippuen niillä voi olla piikkejä, tai niitä ei ole.
Ne erottuvat paunikoista myös siten, että kaktuksilla on areoli, kohta, josta niiden piikit kasvavat. Nämä areolit voivat olla valkoisia tai erivärisiä, ja sieltä kukkivien kaktuslajien kukat tulevat esiin.
Lopuksi kerrottakoon, että kaktuksia ja paunikoita hoidetaan samalla tavoin. Tärkeintä on välttää alustan kastumista, koska liikakastelu on haitallista molemmille tyypeille.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mandujano, M. D. C., Carrillo-Angeles, I., Martínez-Peralta, C., & Golubov, J. (2010). Reproductive biology of Cactaceae. Desert plants, 197-230.
- Martínez-Cortés, Magali; Manzanero-Medina, Gladys Isabel; Lustre-Sánchez, Hermes. Las plantas suculentas útiles de Santo Domingo. Polibotánica, núm. 43, 2017. Instituto Politécnico Nacional, México. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62150424014
- Vicente bueno, José Plumed. Monografías botánicas. Jardín Botánico de la Universitat de València. Volumen 4: Los cactus. ISBN: 978-84-9133-080-6
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.