Logo image
Logo image

Opi hallitsemaan vihaa paremmin

3 minuuttia
Opi hallitsemaan vihaa paremmin
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raivo, kiukku tai suuttumus, millä nimellä haluammekaan sitä kutsua, ottaa monilla ihmisillä usein vallan tilanteissa, joissa sitä on hyvin vaikea käsitellä. Kontrolloimaton viha voi aiheuttaa vakavia ongelmia niin sinulle itsellesi kuin ympärillä oleville ihmisille, mutta onneksi vihaa on mahdollista oppia hallitsemaan.

Kumpuavan vihan alkuperäisen syyn ymmärtäminen esimerkiksi erilaisten meditaatiotekniikoiden tai sen laukaisevien tekijöiden välttelyn avulla voivat auttaa meitä ehkäisemään vihan tunteen syntymistä.

Kaikki meistä ovat varmasti joutuneet joskus epämukavan tai toivottoman tunteen valtaan. Siksi haluammekin jakaa seuraavaksi muutamia neuvoja siihen, miten voimme oppia kontrolloimaan paremmin tunteitamme tämänkaltaisissa haastavissa tilanteissa.

Mitä viha on?

Some figure

Viha on usean negatiivisen tuntemuksen seuraus. Näitä negatiivisia tuntemuksia voivat olla esimerkiksi suuttumus, närkästys ja turhautuminen. Vihaan liittyy lähes aina jollain tapaa aggressiivisuutta tai jopa suoranaista väkivaltaa.

Viha kuuluu osaksi ihmisten luonnollista käyttäytymistä. On normaalia tuntea suuttumusta tietyissä tilanteissa ja kaikkein tärkeintä onkin osata hallita mahdollisia vihanpuuskia. Jos emme kykene hallitsemaan vihaamme, se voi johtaa masennukseen, korkeaan verenpaineeseen tai jopa passiivis-aggressiiviseen käytökseen.

Tutustu aiheeseen lisää: 5 asiaa, joita et tiennyt näkymättömästä sairaudesta nimeltään masennus

Miksi jotkut suuttuvat helpommin kuin toiset?

On totta, että osa meistä suuttuu helpommin ja voimakkaammin kun toiset. Osa ihmisistä voi myös suuttua ilman, että he näyttävät sitä päällepäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nämä henkilöt olisivat ärtyisiä, sosiaalisesti rajoittuneita tai epäystävällisiä.

Ihmiset, jotka suuttuvat helposti, omaavat usein alhaisen sietokyvyn ja heidän on vaikeaa käsitellä epäreiluja tai vaikeita tilanteita, joihin he eivät omasta mielestään liity mitenkään. Toisaalta on myös ihmisiä, joita eivät aina ymmärrä tiettyjä elämänarvoja, kuten vaikkapa kovaa työtä omien päämäärien saavuttamiseksi ja tällaiset ihmiset ärsyyntyvät usein helposti, jos eivät saa heti haluamaansa.

Osa ihmisistä voi olla ärtyneitä luonnostaan ja usein kukaan ei ole opettanut heille miten käsitellä itselleen vaikeita tilanteita. Jo vauvaiästä on mahdollista huomata, milloin tietty ihminen ärsyyntyy luonnostaan helpommin – vauva voi kiukustua liian helposti esimerkiksi nälkäisenä ja väsyneenä tai yksinkertaisesti olemalla hänelle epämukavissa tilanteissa.

Mikä aiheuttaa suuttumusta?

1. Turhautuminen

Kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan tai tietty tapahtuma estää meitä saavuttamasta asetettua tavoitetta, ihmismieli käsittää tälläisen tilanteen helposti epäonnistumisena. Negatiivisten tunteiden kasaantuminen johtaa tunnelukkoon, mikä taas aiheuttaa suuttumusta ja vihaa.

Voimme myös vihastua helposti, jos tunnemme saavamme sopimatonta, epäoikeudenmukaista tai jopa laitonta kohtelua. Tällaisissa tilanteissa voimme tuntea vihaa, koska olemme myös osa sosiaalista yhteiskuntaa. Suuttumusta voi aiheuttaa myös epäoikeutettu tunne tilanteessa, jossa omasta toiminnasta ei saada odotettua huomiota tai kannustetta.

2. Epäsuotuisat tilanteet

Fyysinen ja henkinen kipu voivat myös johtaa vihan tunteen syntyyn. Itsensä tunteminen väärinymmärretyksi, parisuhteen rikkoutuminen ilman selkeä syytä tai petetyksi tuleminen ovat vihan tunnetta laukaisevia tekijöitä.

Vinkkejä parempaan vihanhallintaan

1. Rentoutus- ja hengitysharjoitukset

Some figure

Rentoutuminen ja meditaatio ovat yksi parhaimmista tavoista hallita vihaa. Hengitä syvään kymmenen minuutin ajan ja yritä visualisoida mielessäsi positiivisia ja miellyttäviä ajatuksia ja tilanteita. Tällä tapaa sinun on mahdollista luoda syvempi yhteys omaan sisimpääsi, jolloin myös asennoidut vakaammin vaikeisiin olosuhteisiin.

2. Positiivinen asenne

Some figure

Muodostamalla positiivisia mielikuvia voit muuttaa tietoisesti ajattelutapaasi, jolloin onnistut pysymään rauhallisena vaikeissakin tilanteissa. Vihaisena voimme nimittäin loukata läheisiämme tavalla tai toisella, jota myöhemmin tulemme katumaan.

3. Kuuntele myös toista osapuolta

Vihaisena et todennäköisesti voi ratkaista ongelmiasi. Onkin tärkeää, että yrität jättää suuttumuksesi taka-alalle ja keskityt löytämään keinoja ongelman ratkaisemiseen.

Kiistatilanteissa sinun tulisi aina kuunnella myös toista osapuolta ja käydä ensin mielessäsi läpi asiat ennen kuin sanot ne ääneen. Henkinen kypsyys auttaa välttämään ristiriitoja ja myrkyllisiä piirteitä omaavia ihmisiä, olivat he sinulle kuinka tärkeitä tahansa.

Lue myös: Tunne-elämän “vampyyrit” – 5 haitallista ihmistyyppiä

4. Ilmaise tunteitasi hallitusti

Some figure

Valitse sanasi harkiten ja tarkkaan erityisesti arkaluontoisista tai hankalista asioista puhuttaessa. Mieti ensin mielessäsi, ovatko sanasi suunnattu pelkästään vahingoittamaan toista osapuolta vai auttavatko ne selvittämään ristiriitaa. Erityisesti tällaisissa tilanteissa on tärkeää edetä rauhallisesti välttääkseen ilkeitä kommentteja, jotka vain pahentavat asiaa.

5. Jätä huomiotta loukkaukset ja valheet

Pysymällä rauhallisena ja etsimällä sisäistä rauhaa, pystyt kohtaamaan suuttumusta aiheuttavat tilanteet ja hallitsemaan paremmin vihan tunnetta, jolla on tapana aiheuttaa vain lisää ongelmia.

Yksi parhaimmista tavoista hallita vihaa on jättää huomiotta loukkaukset ja valheet. Tylyt sanat loukkaavat vain silloin, jos annat niille vallan satuttaa sinua ja viime kädessä tuntemamme viha vahingoittaa vain meitä itseämme, ei toisia ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.