Logo image
Logo image

Onko turvallista puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla?

6 minuuttia
Olet ehkä kuullut, että vetyperoksidi on hyvä suun hoitoon tai hammasharjan puhdistukseen. Mutta onko sen käyttö turvallista?
Onko turvallista puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla?
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2023

Internetissä näkee ja kuulee usein neuvoja ja kotitekoisia reseptejä, joissa kerrotaan, miten puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla. Perusteluna on, että tällä aineella on desinfioivia, antiseptisiä ja valkaisevia ominaisuuksia, joita voidaan käyttää suuontelossa.

Mutta kaikki tämän nesteen hyödyt eivät ole suussa hyödyllisiä. Sen kotikäyttöön voi jopa liittyä joitakin riskejä. Tässä artikkelissa selvitämme, mihin sitä käytetään ja ovatko nämä käytännöt turvallisia terveyden kannalta.

Mitä vetyperoksidi on?

Vetyperoksidi on kemiallinen yhdiste, jolla on desinfioivia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia. Sitä löytyy yleisesti kodin lääkekaapista, sillä sitä käytetään ihon haavojen puhdistamiseen.

Sitä on saatavilla eri pitoisuuksina. Yleisimmin apteekeissa myydään 3-prosenttista vetyperoksidia. Kun sitä käytetään ammattilaisen ohjeiden mukaisesti, se on yleensä turvallista.

Suun terveyden kannalta sen antiseptinen vaikutus on hyödyllinen vain erityistapauksissa. Se voi esimerkiksi täydentää parodontiitin hoitoa tai joitakin endodonttisia toimenpiteitä. Muissa tapauksissa se voi aiheuttaa ei-toivottuja vaurioita.

Se on myös vaikuttava aine monissa hampaiden valkaisuhoidoissa käytetyissä tuotteissa. Tästä syystä jotkut uskovat, että sitä voi käyttää suussa hampaiden ulkonäön parantamiseksi. Mutta kuten kerromme jäljempänä, tämä on melko riskialtista, eivätkä tulokset välttämättä ole odotetunlaisia.

On yleistä löytää suosituksia, miten puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla. Tästä käytännöstä tuli suositumpi koronaviruspandemian aikaan.

Nyt kun tiedämme mitä vetyperoksidi on, katsotaanpa sen mahdollisia käyttötapoja suussa ja hammasharjassa ja kuinka turvallisia ne ovat.

Some figure
Vetyperoksidilla on tiettyjä etuja suun terveydelle. Sen käyttö kotona voi kuitenkin olla vaarallista.

Hammasharjan puhdistaminen vetyperoksidilla

Hammasharjan puhdistaminen on monien ihmisten huolenaihe. Jos se on saastunut, sen käyttäminen suuontelossa voi tuoda mukanaan roskia ja bakteereita, jotka voivat sairastuttaa.

Koska sen harjakset altistuvat päivittäin ruoanjätteille ja suussa esiintyville bakteereille, asianmukainen hygienia on tärkeää. Lisäksi hammasharja voi saastua ympäristön hiukkasilla, kylpyhuoneen pöpöillä tai harjaksissa olevasta kosteudesta syntyvillä pöpöillä.

American Dental Associationin (ADA) mukaan hammasharja voidaan kuitenkin puhdistaa kunnolla huuhtelemalla se puhtaalla vedellä ja antamalla sen sitten kuivua ilmassa pystyasennossa. Muita antiseptisiä tai antibakteerisia tuotteita ei tarvita.

Tärkeää on vaihtaa hammasharja 3-4 kuukauden välein tai useammin, jos siinä on merkkejä heikkenemisestä. On myös suositeltavaa hävittää se, kun sen omistaja on sairastunut tartuntatautiin.

Tästä huolimatta jotkut ihmiset haluavat tehdä syvemmän puhdistuksen ja varmistaa, että heidän hammasharjansa on priimakunnossa. Tätä varten he turvautuvat antiseptisiin aineisiin, kuten klooriheksidiiniin, hammasproteesin puhdistustabletteihin tai kiehuvaan veteen.

Näistä vaihtoehdoista esiin nousee vetyperoksidi. Se on halpa ja tehokas vaihtoehto, kun on kyse desinfioinnista ja hammasharjan pitämisestä puhtaana. Siinä harjanpää upotetaan lasilliseen 3-prosenttista vetyperoksidia ja annetaan sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen se huuhdellaan ja annetaan kuivua.

Kuten jo sanoimme, tämäntyyppinen puhdistus ei ole välttämätöntä, mutta jos päätät tehdä sen, se kannattaa tehdä kerran viikossa tai harvemmin. Jos olet epävarma hammasharjan kunnosta ja puhtaudesta, paras vaihtoehto on aina vaihtaa se uuteen.

Vetyperoksidin käyttö suussa

Hammasharjan puhdistamisen lisäksi vetyperoksidia käytetään joskus myös suussa. Joissakin tapauksissa hammaslääkäri käyttää tätä nestettä erityisiin terapeuttisiin tarkoituksiin.

Mutta kun sitä käytetään kotona ilman hammaslääkärin määräystä ja valvontaa, sillä voi olla kielteisiä terveysvaikutuksia. Limakalvotulehdus ja hammaskiilteen, täytteiden ja kruunujen vaurioituminen ovat muutamia esimerkkejä.

Alla on lueteltu eri tapoja käyttää vetyperoksidia suussa sekä mitä niistä tulisi tietää.

Lue tämäkin: Suun kastelulaitteiden tyypit ja käyttö

Vetyperoksidia suun huuhteluun

Vetyperoksidia, joka on nestemäinen aine, voidaan käyttää suun huuhteluun. Sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa käyttää sellaisenaan. Sen vaikutus voi ärsyttää ja polttaa suun limakalvoja tai rapauttaa hampaiden pintoja.

Hammaslääkäri voi ehdottaa tämän tuotteen käyttöä yhdessä muiden ainesosien kanssa suuvesien valmistukseen, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ientulehduksen ja parodontiitin yhteydessä. Lääkäri ohjeistaa potilasta sopivasta pitoisuudesta ja määrästä haittavaikutusten välttämiseksi.

Yleensä pitoisuus ei saa ylittää 3 %. Siksi se on laimennettava vedellä. Lisäksi sen tulisi olla suussa lyhyen aikaa.

Vetyperoksidi auttaa torjumaan ientulehdusta vapauttamalla happea, joka estää tautia aiheuttavien anaerobisten bakteerien kehittymisen. Se auttaa myös pääsemään vaikeasti saavutettaviin alueisiin ja hajottamaan plakkikalvoja jopa parodontaalitaskujen sisällä.

Markkinoilla on saatavilla myös hammaslääketieteellisiä suuvesiä, jotka sisältävät vetyperoksidia yhtenä ainesosana. Tällöin et käytä puhdasta vetyperoksidia, vaan sitä käytetään yhdessä muiden ainesosien kanssa. Näitä huuhteluja käytetään usein hampaiden valkaisuhoitojen vaikutusten ylläpitämiseen ja pidentämiseen. Turvallisuuden vuoksi on tärkeää valita tuotteet, joilla on Hammaslääkäriliiton hyväksyntä.

Viime aikoina vetyperoksidisuuvedet ovat saaneet uutta käyttöä. Koronaviruspandemian aikaan jotkut hammaslääkärit ehdottivat, että potilaat huuhtelisivat suunsa antiseptisellä aineella ennen hammaslääkärin vastaanotolle menoa. Näin pyrittiin vähentämään suussa olevaa viruskuormaa ja pienentämään tartuntariskiä.

Loppujen lopuksi vetyperoksidi on helposti saatavilla oleva ja edullinen ennaltaehkäisevä vaihtoehto.

Kotitekoiset hammastahnat

Kiinnostus luontaislääkkeisiin ja kosmetiikkaan on ollut viime aikoina kasvussa. Kotitekoisissa hammastahnaresepteissä ehdotetaan usein vetyperoksidin ja ruokasoodan yhdistämistä, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

Tämä on yksi vaarallisimmista tavoista käyttää vetyperoksidia suussa. Tämä seos kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa peruuttamatonta hankausta, sillä poistettu hammaskudos ei toivu. Lisäksi se ärsyttää ikeniä.

Vetyperoksidia hampaiden valkaisuun

Säteilevän valkoisen hymyn saavuttaminen on monien ihmisten toive. Tästä syystä hampaiden valkaisuhoidot ovat nykyään yksi suosituimmista hammaslääketieteellisistä toimenpiteistä.

Kun hampaat näyttävät keltaisilta ja värjäytyneiltä, on ihanteellista hakea ammattiapua, ja toimenpide kannattaakin teettää hammaslääkärillä. Vastaanotolla tehtävällä valkaisulla saavutetaan havaittavia tuloksia ja vähennetään ei-toivottujen vaikutusten riskiä.

Hammaslääkärien hampaiden valkaisuun käyttämät tuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he käyttävät apteekista ostettua vetyperoksidia.

Kliinisestä tapauksesta riippuen hammaslääkäri valitsee potilaalle sopivimman pitoisuuden ja hoitomuodon. Joskus tuotetta käytetään hammaslääkärin vastaanotolla tai potilas käyttää sitä itse kotona hammaslääkärin ohjeiden mukaan. Näitä kahta voidaan jopa yhdistää.

Markkinoilla on kuitenkin tarjolla erilaisia kotona tehtäviä valkaisuvaihtoehtoja. Monet sisältävät vetyperoksidia eri pitoisuuksina. Ongelmana on, että tulokset eivät useinkaan ole kovin havaittavia tai pitkäkestoisia. Lisäksi käyttöön, jota ammattilainen ei valvo, liittyy useita riskejä.

Sama pätee internetistä löytyviin kotitekoisiin resepteihin. Niiden happamien ja hankaavien aineiden – myös vetyperoksidin – yhdistelmä pyrkii kuluttamaan hammaskiillettä. Näin ollen se ei kirkasta hampaita, vaan vahingoittaa niitä. Ja jos ne joutuvat kosketuksiin ikenien kanssa, ne voivat ärsyttää niitä.

Vetyperoksidin käytön riskit hammasharjassa tai suussa

Olemme jo kertoneet vetyperoksidin mahdollisista käyttötavoista suussa ja hammasharjan puhdistamisessa. Ja olemme tehneet selväksi, että suositeltavinta on olla käyttämättä tätä tuotetta, ellei hammaslääkäri kehota sinua siihen.

Vaikka sillä on ominaisuuksia, joita voidaan käyttää terveydellesi, sitä on käytettävä oikein ja tarkasti. Muuten se voi aiheuttaa ei-toivottuja ja riskialttiita terveysvaikutuksia. Tässä on joitakin niistä:

  • Ärsyttää ikeniä ja suun limakalvoja: Suun iho on hyvin herkkä. Tämän tuotteen toistuva tai pitkäaikainen käyttö tai suuri pitoisuus voi aiheuttaa vammoja tai ärsytystä.
  • Vaurioittaa hammaskiillettä: Hampaan pinnan altistaminen korkeille vetyperoksidipitoisuuksille sekä tuotteen säännöllinen tai pitkäaikainen käyttö kuluttaa kiillettä. Kun tämä suojakerros poistuu, koetaan herkkyyttä ja kipua. Olemme myös suuremmassa vaarassa kärsiä tulevasta hampaiden reikiintymisestä.
  • Se voi värjätä hampaita: Vastoin odotuksia vetyperoksidin hampaita kuluttava vaikutus kuluttaa hammaskiillettä. Tämä aiheuttaa sen, että hampaan sisimmät kerrokset tulevat näkyviin ja ovat kellertäviä.
  • Nieleminen voi olla vaarallista: Vähän vetyperoksidia vahingossa nieltynä voi olla okei, mutta pienten annosten nauttiminen säännöllisesti voi vahingoittaa ruoansulatuskanavan limakalvoja ja johtaa haavaumiin tai muutoksiin suolistofloorassa.
  • Vaurioittaa kruunuja, täytteitä tai hammasimplantteja: Samalla tavalla kuin vetyperoksidi kuluttaa hampaita, se voi vaurioittaa täytteiden tai hammasproteesien materiaaleja.

Lue lisää: “Bleachorexia”: Pakkomielteenä valkoiset hampaat

Some figure
Vetyperoksidin vääränlainen käyttö voi johtaa hammaskiilteen vaurioitumiseen ja keltaisiin tahroihin.

Voidaako suu tai hammasharja puhdistaa vetyperoksidilla?

Vetyperoksidilla on terveyshyötyjä, myös suulle, kunhan sitä käytetään vastuullisesti ja vain tarvittaessa. Kuten kerroimme, se auttaa parodontiitin hoidossa ja on keskeinen ainesosa hampaiden valkaisussa. Sen helppo saatavuus voi kuitenkin johtaa epäasianmukaiseen käyttöön.

Kun on kyse suun terveyden ja ulkonäön parantamisesta, paras vaihtoehto on aina kysyä neuvoa luotettavalta hammaslääkäriltä. Hammaslääkärin neuvot auttavat sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivat tuotteet ja käyttämään niitä turvallisesti.

Internetissä näkee ja kuulee usein neuvoja ja kotitekoisia reseptejä, joissa kerrotaan, miten puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla. Perusteluna on, että tällä aineella on desinfioivia, antiseptisiä ja valkaisevia ominaisuuksia, joita voidaan käyttää suuontelossa.

Mutta kaikki tämän nesteen hyödyt eivät ole suussa hyödyllisiä. Sen kotikäyttöön voi jopa liittyä joitakin riskejä. Tässä artikkelissa selvitämme, mihin sitä käytetään ja ovatko nämä käytännöt turvallisia terveyden kannalta.

Mitä vetyperoksidi on?

Vetyperoksidi on kemiallinen yhdiste, jolla on desinfioivia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia. Sitä löytyy yleisesti kodin lääkekaapista, sillä sitä käytetään ihon haavojen puhdistamiseen.

Sitä on saatavilla eri pitoisuuksina. Yleisimmin apteekeissa myydään 3-prosenttista vetyperoksidia. Kun sitä käytetään ammattilaisen ohjeiden mukaisesti, se on yleensä turvallista.

Suun terveyden kannalta sen antiseptinen vaikutus on hyödyllinen vain erityistapauksissa. Se voi esimerkiksi täydentää parodontiitin hoitoa tai joitakin endodonttisia toimenpiteitä. Muissa tapauksissa se voi aiheuttaa ei-toivottuja vaurioita.

Se on myös vaikuttava aine monissa hampaiden valkaisuhoidoissa käytetyissä tuotteissa. Tästä syystä jotkut uskovat, että sitä voi käyttää suussa hampaiden ulkonäön parantamiseksi. Mutta kuten kerromme jäljempänä, tämä on melko riskialtista, eivätkä tulokset välttämättä ole odotetunlaisia.

On yleistä löytää suosituksia, miten puhdistaa suu tai hammasharja vetyperoksidilla. Tästä käytännöstä tuli suositumpi koronaviruspandemian aikaan.

Nyt kun tiedämme mitä vetyperoksidi on, katsotaanpa sen mahdollisia käyttötapoja suussa ja hammasharjassa ja kuinka turvallisia ne ovat.

Some figure
Vetyperoksidilla on tiettyjä etuja suun terveydelle. Sen käyttö kotona voi kuitenkin olla vaarallista.

Hammasharjan puhdistaminen vetyperoksidilla

Hammasharjan puhdistaminen on monien ihmisten huolenaihe. Jos se on saastunut, sen käyttäminen suuontelossa voi tuoda mukanaan roskia ja bakteereita, jotka voivat sairastuttaa.

Koska sen harjakset altistuvat päivittäin ruoanjätteille ja suussa esiintyville bakteereille, asianmukainen hygienia on tärkeää. Lisäksi hammasharja voi saastua ympäristön hiukkasilla, kylpyhuoneen pöpöillä tai harjaksissa olevasta kosteudesta syntyvillä pöpöillä.

American Dental Associationin (ADA) mukaan hammasharja voidaan kuitenkin puhdistaa kunnolla huuhtelemalla se puhtaalla vedellä ja antamalla sen sitten kuivua ilmassa pystyasennossa. Muita antiseptisiä tai antibakteerisia tuotteita ei tarvita.

Tärkeää on vaihtaa hammasharja 3-4 kuukauden välein tai useammin, jos siinä on merkkejä heikkenemisestä. On myös suositeltavaa hävittää se, kun sen omistaja on sairastunut tartuntatautiin.

Tästä huolimatta jotkut ihmiset haluavat tehdä syvemmän puhdistuksen ja varmistaa, että heidän hammasharjansa on priimakunnossa. Tätä varten he turvautuvat antiseptisiin aineisiin, kuten klooriheksidiiniin, hammasproteesin puhdistustabletteihin tai kiehuvaan veteen.

Näistä vaihtoehdoista esiin nousee vetyperoksidi. Se on halpa ja tehokas vaihtoehto, kun on kyse desinfioinnista ja hammasharjan pitämisestä puhtaana. Siinä harjanpää upotetaan lasilliseen 3-prosenttista vetyperoksidia ja annetaan sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen se huuhdellaan ja annetaan kuivua.

Kuten jo sanoimme, tämäntyyppinen puhdistus ei ole välttämätöntä, mutta jos päätät tehdä sen, se kannattaa tehdä kerran viikossa tai harvemmin. Jos olet epävarma hammasharjan kunnosta ja puhtaudesta, paras vaihtoehto on aina vaihtaa se uuteen.

Vetyperoksidin käyttö suussa

Hammasharjan puhdistamisen lisäksi vetyperoksidia käytetään joskus myös suussa. Joissakin tapauksissa hammaslääkäri käyttää tätä nestettä erityisiin terapeuttisiin tarkoituksiin.

Mutta kun sitä käytetään kotona ilman hammaslääkärin määräystä ja valvontaa, sillä voi olla kielteisiä terveysvaikutuksia. Limakalvotulehdus ja hammaskiilteen, täytteiden ja kruunujen vaurioituminen ovat muutamia esimerkkejä.

Alla on lueteltu eri tapoja käyttää vetyperoksidia suussa sekä mitä niistä tulisi tietää.

Lue tämäkin: Suun kastelulaitteiden tyypit ja käyttö

Vetyperoksidia suun huuhteluun

Vetyperoksidia, joka on nestemäinen aine, voidaan käyttää suun huuhteluun. Sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa käyttää sellaisenaan. Sen vaikutus voi ärsyttää ja polttaa suun limakalvoja tai rapauttaa hampaiden pintoja.

Hammaslääkäri voi ehdottaa tämän tuotteen käyttöä yhdessä muiden ainesosien kanssa suuvesien valmistukseen, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ientulehduksen ja parodontiitin yhteydessä. Lääkäri ohjeistaa potilasta sopivasta pitoisuudesta ja määrästä haittavaikutusten välttämiseksi.

Yleensä pitoisuus ei saa ylittää 3 %. Siksi se on laimennettava vedellä. Lisäksi sen tulisi olla suussa lyhyen aikaa.

Vetyperoksidi auttaa torjumaan ientulehdusta vapauttamalla happea, joka estää tautia aiheuttavien anaerobisten bakteerien kehittymisen. Se auttaa myös pääsemään vaikeasti saavutettaviin alueisiin ja hajottamaan plakkikalvoja jopa parodontaalitaskujen sisällä.

Markkinoilla on saatavilla myös hammaslääketieteellisiä suuvesiä, jotka sisältävät vetyperoksidia yhtenä ainesosana. Tällöin et käytä puhdasta vetyperoksidia, vaan sitä käytetään yhdessä muiden ainesosien kanssa. Näitä huuhteluja käytetään usein hampaiden valkaisuhoitojen vaikutusten ylläpitämiseen ja pidentämiseen. Turvallisuuden vuoksi on tärkeää valita tuotteet, joilla on Hammaslääkäriliiton hyväksyntä.

Viime aikoina vetyperoksidisuuvedet ovat saaneet uutta käyttöä. Koronaviruspandemian aikaan jotkut hammaslääkärit ehdottivat, että potilaat huuhtelisivat suunsa antiseptisellä aineella ennen hammaslääkärin vastaanotolle menoa. Näin pyrittiin vähentämään suussa olevaa viruskuormaa ja pienentämään tartuntariskiä.

Loppujen lopuksi vetyperoksidi on helposti saatavilla oleva ja edullinen ennaltaehkäisevä vaihtoehto.

Kotitekoiset hammastahnat

Kiinnostus luontaislääkkeisiin ja kosmetiikkaan on ollut viime aikoina kasvussa. Kotitekoisissa hammastahnaresepteissä ehdotetaan usein vetyperoksidin ja ruokasoodan yhdistämistä, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

Tämä on yksi vaarallisimmista tavoista käyttää vetyperoksidia suussa. Tämä seos kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa peruuttamatonta hankausta, sillä poistettu hammaskudos ei toivu. Lisäksi se ärsyttää ikeniä.

Vetyperoksidia hampaiden valkaisuun

Säteilevän valkoisen hymyn saavuttaminen on monien ihmisten toive. Tästä syystä hampaiden valkaisuhoidot ovat nykyään yksi suosituimmista hammaslääketieteellisistä toimenpiteistä.

Kun hampaat näyttävät keltaisilta ja värjäytyneiltä, on ihanteellista hakea ammattiapua, ja toimenpide kannattaakin teettää hammaslääkärillä. Vastaanotolla tehtävällä valkaisulla saavutetaan havaittavia tuloksia ja vähennetään ei-toivottujen vaikutusten riskiä.

Hammaslääkärien hampaiden valkaisuun käyttämät tuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he käyttävät apteekista ostettua vetyperoksidia.

Kliinisestä tapauksesta riippuen hammaslääkäri valitsee potilaalle sopivimman pitoisuuden ja hoitomuodon. Joskus tuotetta käytetään hammaslääkärin vastaanotolla tai potilas käyttää sitä itse kotona hammaslääkärin ohjeiden mukaan. Näitä kahta voidaan jopa yhdistää.

Markkinoilla on kuitenkin tarjolla erilaisia kotona tehtäviä valkaisuvaihtoehtoja. Monet sisältävät vetyperoksidia eri pitoisuuksina. Ongelmana on, että tulokset eivät useinkaan ole kovin havaittavia tai pitkäkestoisia. Lisäksi käyttöön, jota ammattilainen ei valvo, liittyy useita riskejä.

Sama pätee internetistä löytyviin kotitekoisiin resepteihin. Niiden happamien ja hankaavien aineiden – myös vetyperoksidin – yhdistelmä pyrkii kuluttamaan hammaskiillettä. Näin ollen se ei kirkasta hampaita, vaan vahingoittaa niitä. Ja jos ne joutuvat kosketuksiin ikenien kanssa, ne voivat ärsyttää niitä.

Vetyperoksidin käytön riskit hammasharjassa tai suussa

Olemme jo kertoneet vetyperoksidin mahdollisista käyttötavoista suussa ja hammasharjan puhdistamisessa. Ja olemme tehneet selväksi, että suositeltavinta on olla käyttämättä tätä tuotetta, ellei hammaslääkäri kehota sinua siihen.

Vaikka sillä on ominaisuuksia, joita voidaan käyttää terveydellesi, sitä on käytettävä oikein ja tarkasti. Muuten se voi aiheuttaa ei-toivottuja ja riskialttiita terveysvaikutuksia. Tässä on joitakin niistä:

  • Ärsyttää ikeniä ja suun limakalvoja: Suun iho on hyvin herkkä. Tämän tuotteen toistuva tai pitkäaikainen käyttö tai suuri pitoisuus voi aiheuttaa vammoja tai ärsytystä.
  • Vaurioittaa hammaskiillettä: Hampaan pinnan altistaminen korkeille vetyperoksidipitoisuuksille sekä tuotteen säännöllinen tai pitkäaikainen käyttö kuluttaa kiillettä. Kun tämä suojakerros poistuu, koetaan herkkyyttä ja kipua. Olemme myös suuremmassa vaarassa kärsiä tulevasta hampaiden reikiintymisestä.
  • Se voi värjätä hampaita: Vastoin odotuksia vetyperoksidin hampaita kuluttava vaikutus kuluttaa hammaskiillettä. Tämä aiheuttaa sen, että hampaan sisimmät kerrokset tulevat näkyviin ja ovat kellertäviä.
  • Nieleminen voi olla vaarallista: Vähän vetyperoksidia vahingossa nieltynä voi olla okei, mutta pienten annosten nauttiminen säännöllisesti voi vahingoittaa ruoansulatuskanavan limakalvoja ja johtaa haavaumiin tai muutoksiin suolistofloorassa.
  • Vaurioittaa kruunuja, täytteitä tai hammasimplantteja: Samalla tavalla kuin vetyperoksidi kuluttaa hampaita, se voi vaurioittaa täytteiden tai hammasproteesien materiaaleja.

Lue lisää: “Bleachorexia”: Pakkomielteenä valkoiset hampaat

Some figure
Vetyperoksidin vääränlainen käyttö voi johtaa hammaskiilteen vaurioitumiseen ja keltaisiin tahroihin.

Voidaako suu tai hammasharja puhdistaa vetyperoksidilla?

Vetyperoksidilla on terveyshyötyjä, myös suulle, kunhan sitä käytetään vastuullisesti ja vain tarvittaessa. Kuten kerroimme, se auttaa parodontiitin hoidossa ja on keskeinen ainesosa hampaiden valkaisussa. Sen helppo saatavuus voi kuitenkin johtaa epäasianmukaiseen käyttöön.

Kun on kyse suun terveyden ja ulkonäön parantamisesta, paras vaihtoehto on aina kysyä neuvoa luotettavalta hammaslääkäriltä. Hammaslääkärin neuvot auttavat sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivat tuotteet ja käyttämään niitä turvallisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Konidala, U., Nuvvula, S., Mohapatra, A., & Nirmala, S. V. S. G. (2011). Efficacy of various disinfectants on microbially contaminated toothbrushes due to brushing. Contemporary clinical dentistry2(4), 302.
  • Méndez, J., & Villasanti, U. (2020). Uso de peróxido de hidrógeno como enjuague bucal previo a la consulta dental para disminuir la carga viral de Covid-19. Revisión de la Literatura. International journal of odontostomatology14(4), 544-547.
  • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
  • EL HOG, S. E. N., DROG, S., & DE AB, S. 22. INTOXICACIÓN POR SUSTANCIAS DEL HOGAR. PROTOCOLOS DE MANEJO DEL PACIENTE INTOXICADO, 185.
  • Marcos Di Pascua, D. A. Gingivitis ulceronecrotizante aguda.
  • Ruiz, A. B., Rodríguez, S. A. G., Carvajal, M. D. L. Á. A., de Oca, M., Rivas, D. E. G., & Pulido, J. I. R. Peróxido de hidrógeno como coadyuvante en la terapia periodontal.
  • Baltazar Ruiz, A. (2021). Actividad antimicrobiana in vitro de un gel a base de peróxido de hidrógeno contra Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Charcopa Bone, K. E. (2011). Irrigación en endodoncia (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Frías Mena, S. G. (2016). Efecto del blanqueamiento dental en la rugosidad del esmalte: análisis comparativo in vitro entre peróxido de hidrógeno y peróxido de carbamida (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Begazo Gavilan, B. F. (2020). Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.