Logo image
Logo image

Suun kastelulaitteiden tyypit ja käyttö

7 minuuttia
Suun kastelulaitteet ovat hyödyllisiä työkaluja, jotka auttavat pitämään suun puhtaana. Tänään tarkastelemme erityyppisiä suun kastelulaitteita ja niiden käyttöä.
Suun kastelulaitteiden tyypit ja käyttö
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2022

Me kaikki tiedämme, kuinka tärkeitä hammasharjat, fluorihammastahna ja hammaslanka ovat suun terveyden ylläpitämisessä. Mutta on olemassa myös muita suuhygieniaa parantavia sekä ylläpitäviä työkaluja. Yksi näistä ovat erilaiset suun kastelulaitteet.

Suuhygienia

Bakteeriplakki on tahmea kalvo, joka muodostuu ruokajätteistä ja hampaiden pinnalle tarttuneista bakteereista. Se on vastuussa monista suuhun ja hampaisiin liittyvistä ongelmista. Esimerkiksi hampaiden reikiintyminen, ientulehdukset ja periodontaalisairaudet johtuvat bakteeriplakista.

Hammashygienian tavoitteena on päästä eroon näistä bakteereista. Voimme päästä eroon suurimmasta osasta bakteereista harjaamalla hampaitamme. On kuitenkin alueita, joihin hammasharjan harjakset eivät pääse, joten meidän on käytettävä myös muita välineitä.

Interproksimaalinen alue eli hampaiden välinen tila, hammasrautojen kiinnitys alueet tai alueet, joissa on esimerkiksi kruunuja,  vaativat muita työkaluja puhdistamiseen. Hammaslanka, hammasvälien harjakset ja erityyppiset suun kastelulaitteet ovat ihanteellisia työkaluja näiden alueiden puhdistamiseen.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä erilaiset suun kastelulaitteet ovat ja miten ne toimivat. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja niistä ja siitä, miten ne voivat auttaa sinua pitämään suusi puhtaana sekä terveenä.

Mitä ovat suun kastelulaitteet?

Suun kastelulaitteet ovat laitteita, jotka suihkuttavat suuhun paineistettua vettä. Tämä vesisuihku poistaa ruoanjäänteet ja hampaiden ympärille kertyneen bakteeriplakin.

Ihmiset käyttävät niitä hampaiden puhdistukseen kohdissa, joihin tavallinen hammasharja ei ylety. Niistä on apua esimerkiksi hammasvälien puhdistuksessa. Suun kastelulaitteita käytetään myös ienrajojen sekä hammasrautojen kiinnityskohtien puhdistuksessa.

Suun kastelulaitteet koostuu moottori toimisesta pumpusta, vesisäiliöstä ja erilaisista suuttimista, jotka auttavat puhdistamaan hampaiden välit ja pinnan. Kun käytät tätä työkalua, se luo hienovaraisen painevesisuihkun. Vesisuihkun luoma paine poistaa hampaisiin, niiden päälle tai ympärille juuttuneet ruokahiukkaset ja bakteerit.

Suun kastelulaitteet ovat turvallisia sekä helppokäyttöisiä ja jokainen voi käyttää tätä työkalua suunhoito-ohjelmassaan. Voit käyttää niitä joko veden tai jonkin antiseptisen liuoksen kanssa.

Suun kastelulaitteiden tyypit

Suun kastelulaitteita on erilaisia. Saatavilla on eri ​​merkkejä eri hintaluokissa. Näin kuluttajan on mahdollista valita eri vaihtoehdoista juuri hänen tarpeisiinsa sopiva suun kastelulaite.

Seuraavaksi kerromme yleisimmistä tyypeistä.

Johdollinen suun kastelulaite

Suun kastelulaitteiden osalta tämä on suurin ja painavin vaihtoehto. Tämänkaltainen suun kastelulaite on kytkettävä pistorasiaan. Usein ihmiset jättävät sen kylpyhuoneen jollekin tasolle.

Mukana tuleva vesisäiliö on täytettä jokaisen käyttökerran jälkeen. Johdolliset suun kastelulaitteet ovat tehokkaita ja niissä on yleensä eri suuttimia, joten voit käyttää niitä eri pintojen puhdistamiseen. Tämänkaltaisia suun kastelulaitteita on helppo löytää ja ne ovat yleensä myös suhteellisin edullisia.

Edistyneemmissä malleissa on mahdollisuus säätää painetta. Tämän avulla voit valita vesisuihkun voimakkuuden. Siksi se on loistava vaihtoehto niille, joilla on herkät ikenet tai implantteja.

Some figure

Langattomat tai akkukäyttöiset kastelulaitteet

Tämän tyyppiset suun kastelulaitteet ovat pienempiä ja ohuempia, eivätkä vie paljoa tilaa. Niitä on helppo kantaa paikasta toiseen ja voit ottaa ne mukaan matkalla. Monipuolisuutensa vuoksi ne ovat ihanteellisia paljon matkustaville.

Lisäksi niissä on suurikapasiteettinen vesisäiliö ja akku, jonka voit ladata USB:n tai laturin kautta. Ne eivät ole kuitenkaan yhtä tehokkaita kuin johdolliset suun kastelulaitteet. Lisäksi niiden tehokkuuteen vaikuttaa akun varausaste.

Suihkuun ja hanaan kiinnitettävät suun kastelulaitteet

Tämänkaltaiset suun kastelulaitteet yhdistetään suihkupäähän. Näitä varten et tarvitse sähköä tai paristoja, eikä sinun tarvitse myöskään täyttää niitä. Sen sijaan ne toimivat vesijärjestelmän avulla. Haittapuoli on kuitenkin se, että niitä on vaikeampi ohjata.

Hanaan kiinnitettävissä kastelulaitteissa on putki, joka liitetään hanaan tai suihkupäähän. Sinun ei myöskään tarvitse ladata niitä, käyttää sähköä tai paristoja, ja niitä on helpompi käsitellä. Niitä on kuitenkin vaikeampi löytää ja hammaslääkäriasemat ovat yleensä niitä, joilla niitä on.

Lasten suun kastelulaitteet

Yleensä kaikki perheenjäsenet voivat käyttää näitä laitteita. Kun on kyse kotitalouden pienimmistä jäsenistä, tietyillä suuttimilla on erityisiä ominaisuuksia.

Joissakin laitteissa voit valita painetason, joten voit laskea painetasoa lapsille ja nostaa sitä aikuisille. Tämä estää lapsiasi käyttämästä liikaa painetta, koska lasten hampaat ovat herkemmät. Samalla laite kuitenkin puhdistaa hampaat hellävaraisesti.

Lisäksi koko on tärkeä asia. Lastesi tulisi käyttää pienempiä suuttimia, jotta he voivat käsitellä niitä helpommin.

Suun kastelulaitteiden käyttö

Kun käytät suun kastelulaitteita, sinun on noudatettava seuraavia vaiheita:

 1. Sinun on harjattava hampaasi ja käytettävä hammaslankaa tavalliseen tapaan. Tämä puhdistaa hampaiden väliset alueet.
 2. Täytä sitten säiliö vedellä tai laimennetulla suuvedellä (1 osa suuvettä 4 osaan vettä). Tai jos sinulla on hanaan kiinnitettävä kastelulaite, sinun on liitettävä se hanaan.
 3. Liitä suutin, jota haluat käyttää, ja säädä vedenpaine tarpeidesi mukaan.
 4. Laita kastelulaite suuhusi ja anna veden osua kaikkiin hampaisiisi, kruunuihin ja ikeniin. On tärkeää puhdistaa ikenet ja hammasvälit. Vähennä painetta puhdistaessasi hampaiden pintaa.
 5. Kun olet valmis, puhdista vesisäiliö ja suutin.

Normaalisti puhdistaminen suun kastelulaitteella kestää 2–5 minuuttia kunkin henkilön tarpeista riippuen. Suosittelemme sen käyttöä vain kerran päivässä, mieluiten illallisen jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Näin voit mennä nukkumaan suu mahdollisimman puhtaana.

Huomaa kuitenkin, että et voi käyttää oraalista kastelulaitetta, jos sinulla on viiltoja tai haavaumia suussa. Kastelulaitteen luoma paine voi pahentaa niitä, joten sen käyttö on vasta-aiheista.

Suun kastelulaitteiden edut

Suun kastelulaitteiden käyttö parantaa suuhygieniaa ja auttaa sinua pitämään huolta suustasi. Kuten aiemmin mainitsimme, se auttaa poistamaan bakteeriplakin vaikeasti saavutettavilta alueilta, mikä antaa sinulle täydellisemmän puhdistuksen.

Lisäksi se vaatii vähemmän kädentaitoa kuin hammaslanka. Näiden laitteiden käytössä on seuraavat edut:

 • Se vähentää tulehduksen mahdollisuutta ikenissä ja verenvuotoa harjauksen aikana.
 • Kastelulaitteet poistavat ruokajätteet ja bakteeriplakin alueilta, joihin hammasharjat eivät pääse.
 • Ne ovat helppoja ja käteviä käyttää. Sinun ei tarvitse liikkua liikaa tai käyttää paljon kätevyyttä käsitelläksesi sitä.
 • Ne auttavat ihmisiä, joilla on olkaimet, poistamaan ruokajätteet ja puhdistamaan laitteet oikein.
 • Niiden käyttö pidentää kruunujen, siltojen ja implanttien käyttöikää.
 • Kastelulaitteet estävät hammaskiven muodostumista, reikiintymistä, hampaiden tahroja ja pahanhajuista hengitystä.
 • Ne tarjoavat puhtauden ja raikkauden tunteen suussa.

Kuitenkin, kuten olemme jo maininneet, suun kastelulaitteet eivät korvaa hampaiden harjausta tai hammaslangan käyttöä. Sen sijaan ne tarjoavat täydellisemmän puhdistuksen, joka parantaa suuhygieniasi.

Suun kastelulaitteen käyttö

Jokainen, joka haluaa pitää huolta suun terveydestään ja parantaa suuhygieniaa, voi käyttää suun kastelulaitteita. On kuitenkin olemassa tiettyjä olosuhteita, joissa tämä laite voisi itse asiassa olla ratkaisu ongelmaan.

Jos sinulla on esimerkiksi ientulehdus, johtui se sitten parodontiitista tai muista tekijöistä, saatat kokea kipua ikenekudoksessa, arkuutta, punoitusta tai verenvuotoa. Bakteeriplakin kertyminen pahentaa tätä tilaa, joten on tärkeää pitää ikenet puhtaina.

Joillekin potilaille hammaslanka voi olla tuskallista, epämukavaa ja jopa aiheuttaa lisää verenvuotoa alueella. Suun kastelulaitteiden avulla voit desinfioida hellävaraisesti ja mukavasti tämän herkän kudoksen.

Parodontaalinen sairaus on ientulehduksen komplikaatio ja kehitys. Kuten mainitsimme, voit käyttää suun kastelulaitetta ienkudoksen puhdistamiseen ja verenvuodon sekä tulehduksen vähentämiseen. Lisäksi hammaslääkäri voi ehdottaa näiden laitteiden käyttöä erityisten suuvesien kanssa. Näin voit päästä parodontaalitaskuihin (ikenen alapuolelle) ja hoitaa infektiota paikallisesti.

Jotkut potilaat kärsivät suun kuivumisesta muun muassa genetiikan, tiettyjen sairauksien tai tiettyjen lääkkeiden vuoksi. Näissä tapauksissa syljen kyky puhdistaa suu luonnollisesti heikkenee, mikä lisää hampaiden reikiintymisen ja parodontiitin riskiä. Suun kastelulaitteet auttavat kostuttamaan suuonteloa ja poistamaan kertyneen bakteeriplakin.

Potilailla, joilla on suussaan kiinteitä kappaleita, on usein ongelmia ruoan ja bakteerien kerääntymisen kanssa. Suun kastelulaitteet auttavat poistamaan juuttuneet hiukkaset ja ylläpitämään asianmukaista hygieniaa.

Hampaiden virheasennon, implanttien tai kruunujen järjestelyn ja huonosti mukautettujen täytteiden vuoksi ruokaa voi jäädä hampaiden väliin. Näissä tapauksissa suun kastelulaitteet ovat erittäin hyödyllisiä ongelma-alueiden puhdistamisessa.

Some figure

Vinkkejä erilaisten suun huuhtelulaitteiden valintaan

Kun valitset erilaisten suun kastelulaitteiden väliltä, sinun on analysoitava ja otettava huomioon tiettyjä näkökohtia, jotta voit valita itsellesi parhaan mallin:

 • Virtalähde: Sähköiset suun kastelulaitteet ovat tehokkaampia, mutta ne ovat isompia. Ne voivat olla akkukäyttöisiä tai ladattavissa USB- tai sähkölaturilla. Mieti, millaista virtalähdettä laite tarvitsee ja toimiiko se sinulle. Lisäksi sinun on pidettävä mielessä, joudutko kuljettamaan sitä paikasta toiseen.
 • Veden lähde: Kannettavilla suun kastelulaitteilla on yleensä sisäänrakennettu säiliö, mikä helpottaa niiden kuljettamista. Toisaalta sähkösäiliöissä on suurempia säiliöitä, joten sinun ei tarvitse vaihtaa vettä niin usein.
 • Vedenkestävyys: Jos tuotteessa on vedenpitävä suutin ja se on sertifioitu vedenkestäväksi, se on todennäköisesti korkealaatuinen tuote.
 • Vedenpaineen voimakkuus: Suosittelemme, että ostat kastelulaitteen, jossa on säädettävät vedenpainetasot. Tällä tavalla voit käyttää sitä alueisiin, jotka vaativat lempeämpää lähestymistapaa, sekä niihin, jotka tarvitsevat enemmän intensiteettiä.
 • Suuttimet ja päät: Mitä enemmän suuttimien kokoja ja malleja laitteella on, sitä parempi. Näin ollen voit valita jokaiseen tilanteeseen parhaiten sopivan suuttimen. Lisäksi jotkut kastelulaitteet ovat 2-in-1, mikä tarkoittaa, että voit kiinnittää harjaspään ja käyttää sitä myös sähköhammasharjana.
 • Suunnittelu: Sinun on myös otettava huomioon suun kastelulaitteen muoto, paino ja materiaalit. Sinun pitäisi etsiä laite, joka on kompakti, vahva, kevyt, helppokäyttöinen ja joka sopii mukavasti käteen.

Yhteenveto

Suun kastelulaitteet ovat mukavia ja hyödyllisiä työkaluja, jotka puhdistavat suun tehokkaasti.

Vaikka ne eivät korvaa hampaiden harjausta, ne auttavat pitämään huolta suuhygieniasta. Kuten aiemmin mainitsimme, ne pitävät suun terveenä ja poistavat bakteeriplakkia.

On aina hyvä idea keskustella hammaslääkärisi kanssa sinulle sopivimmasta vaihtoehdosta. Ammattilaiset osaavat auttaa sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan suun kastelulaitteen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Camacho Orjuela, Mara Patricia, and Andrea Paola Moreno Daza. “Construcción de una guía práctica Clínica de Salud Oral en la Universidad El Bosque: motivación e higiene oral en implantes dentales.” (2018).
 • Rosales Corria, Erma Nairelis, et al. “Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana.” Multimed 23.2 (2019): 386-400.
 • DINA, QUE UNA CLORHEXI, et al. “MÁS QUE UNA CLORHEXIDINA.” LA ESTRECHA RELACIÓN ENTRE LA ENFERMEDAD PERIODONTAL Y LA DIABETES MELLITUS: 20.
 • Corria, Erma Nairelis Rosales, et al. “Prevention of periodontal diseases. Mechanical methods of dentobacterial plaque control.” Multimed 23.2 (2019): 387-401.
 • Erbe, Christina, et al. “A randomized controlled trial of a power brush/irrigator/mouthrinse routine on plaque and gingivitis reduction in orthodontic patients.” The Angle Orthodontist 89.3 (2019): 378-384.
 • AL HABLA, C. O. N., et al. “SALUD BUCAL INFANTIL: PORQUE CADA EDAD NECESITA UN CUIDADO ESPECÍFICO.”
 • Wen-tao, S. U. N., et al. “Study on portable dental irrigator for oral hygiene in patients with gingival inflammation.” JOURNAL OF SHANGHAI JIAOTONG UNIVERSITY (MEDICAL SCIENCE) 40.11 (2020): 1505.
 • Afifah, Nur Aliah, Nik Mohd Syahmi, and Azrul Hafiz. “New Water Irrigator for Cleaning Dental Plaque.”
 • Cheung, Monique C., Matthew S. Hopcraft, and Ivan B. Darby. “Dental Implant Hygiene and Maintenance Protocols: A survey of oral health practitioners in Australia.” Journal of Dental Hygiene 95.1 (2021).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.