Onko tuorejuusto hyväksi terveydelle?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Codex Alimentarius -julkaisun mukaan tuorejuusto on pehmeää, levitettävää, kypsyttämätöntä ja kuoretonta juustoa. Sen koostumus on helposti levitettävä, sileä ja hiukan mureneva eikä siinä ole juustolle tyypillisiä reikiä. Tuorejuusto on helposti sekoitettavissa muiden ruoka-aineiden kanssa. Se ei kuitenkaan ole terveellisimmästä päästä johtuen sen sisältämästä runsaasta rasvan määrästä. Tässä artikkelissa kerromme, onko tuorejuusto hyväksi terveydellemme vai ei.
Maidon sisältämä rasva saattaa sisältää sellaisia hyötyjä, joista ei paljoa julkisesti puhuta – näistä kerromme myöhemmin tässä artikkelissa. Tuorejuustoa eri muodoissaan – kuten vispattuna ja maustettuna – käytetään tuomaan ainutlaatuista makua moniin makeisiin ja suolaisiin ruokiin.
Monet syövät tuorejuustoa sen maun, monipuolisuuden ja koostumuksen vuoksi. Mutta oletko tietoinen, mitä tuorejuusto sisältää ja kuinka se valmistetaan? Onko tuorejuusto hyväksi terveydelle? Jatka lukemista, niin saat tietää vastauksen näihin sekä moneen muuhun kysymykseen.
Kuinka tuorejuusto valmistetaan?
Kuten Journal of Dairy Science -julkaisussa kerrotaan, tuorejuuston pääasiallinen raaka-aine on vispikerma tai maidon ja kerman sekoitus. Kerma on pastöroitu ja muutettu hyvin pieniksi rasvapisaroiksi. Tämän jälkeen niihin on lisätty maitohappobakteeria. Lopuksi valmistaja fermentoi juuston, jotta se muuttuu happamammaksi.
Tämän jälkeen juustoon lisätään Codex Alimentariuksen mukaan tiettyjä lisäaineita, kuten liivatetta, tärkkelystä ja muita paksuutta tuovia aineksia sekä emulgaattoreita. Lopuksi juustoon lisätään sitä hyydyttävä tekijä. Foods -julkaisun mukaan tällainen hyydyttävä tekijä on entsyymi, joka voi olla niin kasvi- kuin eläinperäinenkin. Se hajoaa maitoproteiiniksi, joka koaguloi eli hyydyttää juuston.
Kun juusto on kiinteää, valmistaja sekoittaa seoksen keskenään ennen sen kylmä- tai kuumapakkaamista. Codex Alimentariuksen mukaan tuorejuusto sisältää 25 g/100 g maitorasvaa kuivassa muodossa sekä 67 % vettä. Muut rasva-arvot vaihtelevat valmistustavan mukaan.
Onko tuorejuusto hyväksi terveydelle ja onko se ravinteikasta?
FoodData Central of the United States Department of Agriculturen sekä PAHO/WHO:n mukaan 100 g tuorejuustoa sisältää seuraavia makro- ja mikroravintoaineita:
- vettä 54 %
- rasvaa 32 %
- tyydyttynyttä rasvaa 21,43 %
- proteiinia 7,1 %
- hiilihydraatteja 7,14 %
- kaloreita 321 kcal
- A-vitamiinia 300 mg retinolia
- riboflaviinia 0,20 mg
- kalsiumia 71 mg
- fosforia 104 mg
Tässä maitotuotteessa on runsaasti rasvaa, josta 67 % on tyydyttynyttä rasvaa. Se sisältää muita juustoja vähemmän proteiinia, kalsiumia sekä fosforia. Tuorejuustossa on runsaasti A-vitamiinia.
Kevyt tuorejuusto sisältää 67 % vettä, 7,8 % proteiinia, 8 % hiilihydraatteja ja 15 % rasvaa. Se sisältää vähemmän A-vitamiinia kuin tavallinen tuorejuusto, 160 mg.
Lisäksi se sisältää 9 % tyydyttynyttä rasvaa ja 148 mg kalsiumia. Tuorejuusto sisältää 40 % vähemmän kaloreita kuin tavallinen juusto.
Rasvahapot
Rasvahappojen määrä vispikermassa on hyvin pieni, mikä edistää niiden imeytymistä suolistossa. Professori Gaspar Ros kommentoi, että rasvahappoja voidaan hyödyntää nopeina energianlähteinä.
Yksi näistä rasvahapoista on butaanihappo, joka Hospital Nutrition -julkaisun mukaan on hyödyksi lynkkysuolen soluille sekä se auttaa parantamaan suoliston terveyttä.
Erilaiset proteiinit
Vispikerma sisältää kaseiinia ja heraproteiinia. Ryhmä asiantuntijoita on päätynyt lopputulokseen, jonka mukaan näillä proteiineilla on korkea biologinen arvo, sillä ne sisältävät monia tärkeitä aminohappoja kuten lysiiniä.
Tuorejuuston sisältämä proteiini ei kuitenkaan ole riittävä, jotta sitä voitaisiin suositella paljon proteiinia sisältäviin ruokavalioihin.
Hiilihydraatit
Tuorejuustoon valmistusvaiheessa lisättävät maitohappobakteerit muodostavat suurimman osan tuorejuuston hiilihydraateista. Agricultural Matters -julkaisun mukaan nämä mikro-organismit muuttavat laktoosin maitohapoiksi, jotka auttavat suolistoa estämään sairauksia aiheuttavien bakteerien lisääntymistä.
Vitamiinit
Tuorejuuston sisältämä pääasiallisin vitamiini on A-vitamiini. A-vitamiini on tärkeää näkökyvyn kehitykselle, luiden kasvulle sekä puolustusjärjestelmälle.
Yksi annos tarjoaa 84 mg retinolia, mikä tarkoittaa 10 % suositellusta arvosta ALAN-nimisen julkaisun mukaan.
Mineraalit
Kuten myös muissa juustoissa, myös tuorejuustossa on runsaasti kalsiumia ja fosforia. Tuorejuustossa näitä mineraaleja on kuitenkin vähemmän, sillä se sisältää vähemmän proteiinia. 28 g tuorejuustoa kattaa 2 % suositellusta kalsiumin saannista.
Kalorit
Tavallisessa tuorejuustossa on runsaasti kaloreita. Esimerkiksi jos leivälle tai keksille levitetään 28 g tuorejuustoa, tarkoittaa se 90 kilokaloria.
On siis tärkeää olla tarkkana tuorejuuston sisältämän kalorimäärän ja sen kanssa, miten se sopii ruokavalioosi.
Kuinka käyttää tuorejuustoa?
Tämän herkullisen maitotuotteen suurimpia kulinaristisia vahvuuksia ovat sen koostumus ja maku. Tuorejuustosta voit valmistaa niin makeita kuin suolaisiakin ruokia.
Yleisin tapa nauttia tuorejuustoa, on levittää sitä keksille, paahtoleivälle tai muffinsille. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi uuniperunoiden tai voileipien täytteenä.
Tuorejuustosta on helppo valmistaa kermaisia kastikkeita ja tarjoilla niitä yhdessä pastan, kalan, kanan tai kasvisten kanssa. Jos vielä lisäät tuorejuustoon mausteita, tulee sen maku olemaan ilmiömäinen.
Tuorejuustosta valmistuu täydellinen täyte tai kuorrute erilaisille leivonnaisille, kuten porkkanakakulle. Myös monen jäätelön pohjana voidaan käyttää tuorejuustoa ja sen lisäksi erilaisia hedelmiä. Brownies-leivonnaiset ja juustokakut maistuvat taivaallisilta, kun niiden valmistuksessa käytetään tuorejuustoa.
Kuten Brighenti ja muut tutkijat korostavat, tuorejuuston ominaisuudet tekevät siitä loistavan tuotteen parantamaan ruuan koostumusta. Lisäämällä kaksi ruokalusikallista tuorejuustoa lehtitaikinaleivonnaiseen tai focacciaan, tulee niistä pehmeämpiä ja runsaampia.
Tämän tuotteen kanssa uskaltaa kokeilla erilaisia ruokia. Esimerkiksi hedelmä- tai kasvissmoothiesta tulee kermaisempi, kun siihen lisää hieman tuorejuustoa. Vain mielikuvituksesi on rajana sille, mihin kaikkeen tuorejuustoa voi käyttää!
Lue lisää: Juustokakku Philadelphia -tuorejuustosta
Tuorejuuston hyödyt
Sen ravinnollisen sisällön lisäksi tuorejuusto tarjoaa monia muitakin hyötyjä, joista kerromme lisää seuraavaksi.
Se saattaa olla mahdollinen probiootti
World Gastroenterology Organisation (WGO) -järjestön mukaan probiootit ovat mikro-organismeja, jotka voivat parantaa suoliston terveyttä sekä auttaa parantamaan vastustuskykyä.
Journal of Biological and Health Sciences -julkaisun mukaan tuorejuusto fermentoidaan tietyillä maitohappobakteereilla, joilla saattaa olla probioottinen funktio ja joita voidaan myös pitää turvallisina. Joidenkin tutkimustulosten mukaan Lactobacillus casei-maitohappobakteerin käyttö probioottina tuorejuustossa tekee siitä optimaalisen laadukkaan.
Sisältää vähän laktoosia
Monen ihmisen keho ei kestä maidon laktoosia, koska heiltä puuttuu entsyymi, joka pilkkoo laktoosin suolistossa. Tämä saattaa aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Kuitenkin Nutrients -julkaisu selventää, että joidenkin ihmisten elimistö sietää laktoosia ainoastaan 12 g päivässä.
28 g tuorejuustoa sisältää noin kaksi grammaa laktoosia. Jos laktoosi-intoleranssista kärsivä ihminen nauttii tuorejuustoa kohtuudella, sen ei pitäisi aiheuttaa minkäänlaisia ongelmia. Tutkimuksia aiheeseen liittyen ei kuitenkaan ole tehty.
Siinä on runsaasti antioksidantteja
Astiasarán ja Martínez toteavat kirjassaan, että maidon rasva sisältää karotenoideja, kuten beetakaroteenia, luteiinia ja zeaksantiinia. Young and Loug kommentoivat niiden olevan antioksidanttisesti aktiivisia, koska ne auttavat estämään vapaiden radikaalien toimintaa sekä niiden mahdollisesti aiheuttamaa vahinkoa soluille. Joillakin karoteeneilla on suoraa vaikutusta silmien terveyteen.
Tuorejuuston kääntöpuolet
Vähän proteiinia sisältävä maitotuote
Normaali annos tuorejuustoa sisältää vain kaksi grammaa proteiinia. Toisin kuin muut juustot, kuten vuohenjuusto tai cheddar, jotka sisältävät 7 g proteiinia per annos, tuorejuustoa ei suositella osaksi paljon proteiinia sisältävää ruokavaliota.
Sisältää tyydyttynyttä rasvaa
Tuorejuusto sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa. 28 gramman annos kattaa 30 % 2 000 kalorin päivittäisestä tarpeesta.
Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähentämään tyydyttyneiden rasvojen määrää alle 10 %:iin koko energian saannista, jotta voitaisiin ehkäistä kroonisia sairauksia.
Tuorejuustossa on runsaasti kaloreita
Tämä ruoka-aine on hyvin kaloripitoinen, joten se ei sovi painonpudotukseen tähtäävään ruokavalioon. Jos siis noudatat painonpudotusta tukevaa ruokavaliota, kannattaa välttää ruokia, joissa pääraaka-aineena käytetään tuorejuustoa. Asiantuntijat suosittelevat korvaamaan tuorejuuston kevyemmällä tai vähärasvaisemmalla tuorejuustolla.
Tuorejuusto ei säily kovin pitkään
Vaikka tuorejuusto onkin pastöroitu ja sen sisältämät patogeeniset mikro-organismit on tuhottu, Choi ja muut tutkijat ovat sitä mieltä, että sen sisältämä suuri määrä vettä kasvattaa riskiä kontaminoitumiselle ja siten lyhentää sen säilymisaikaa.
Joidenkin todisteiden mukaan tuorejuusto säilyy avattuna jääkaapissa kaksi viikkoa.
Onko tuorejuusto hyväksi terveydelle?
Tuorejuuston kulinaristiset ominaisuudet sekä käyttötavat herättelevät makunystyröitä erilaisilla valmistustavoillaan. Mutta onko tuorejuusto hyväksi terveydelle ja onko se ravinteikasta?
Kohtuudella nautittuna tuorejuusto on hyvä vähälaktoosinen energian ja A-vitamiinin lähde. Voit korvata tavallisen, runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja kaloreita sisältävän tuorejuuston kevyemmällä versiolla.
Vaikka tuorejuustoon onkin lisätty probioottisia bakteereja, mikä tekee sen markkinoilla kilpailukykyisemmäksi terveyttä edistäviin maitotuotteisiin nähden, on asiantuntijoiden kuitenkin tehtävä enemmän tutkimuksia aihetta koskien.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sainani, M. R., Vyas, H. K., & Tong, P. S. (2004). Characterization of Particles in Cream Cheese. Journal of Dairy Science, 87(9), 2854–2863.
- Guía Práctica de la Organización Mundial de Gstroenterología: Probióticos y prebióticos. 2011. Disponible en: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-spanish-2011.pdf.
- Manrique Vergara, David, & González Sánchez, María Eugenia. (2017). Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutrición Hospitalaria, 34(Supl. 4), 58-61.
- Granados-Conde, C., González Cuello, R., Galindo W., Pérez D., Pájaro-Castro, N. Obtención de queso crema con propiedades funcionales suplementado con sólidos de lactosuero e inoculado con Lactobacillus casei. ORINOQUIA. 2016, 20 (2), 40-46.
- Gutiérrez-Méndez, N., Balderrama-Carmona, A., García-Sandoval, S. E., Ramírez-Vigil, P., Leal-Ramos, M. Y., & García-Triana, A. (2019). Proteolysis and Rheological Properties of Cream Cheese Made with a Plant-Derived Coagulant from Solanum elaeagnifolium. Foods (Basel, Switzerland), 8(2), 44.
- Parra H., Ricardo A.; Fonseca S., Eliana G. PARRA H., Ricardo A.; FONSECA S., Eliana G. Características fisicoquímica, proximal y sensorial de un queso tipo crema saborizado. Vitae. 2012,vol. 19, núm. 1, S216-S218.
- Brighenti M, Govindasamy-Lucey S, Jaeggi JJ, Johnson ME, Lucey JA. Effects of processing conditions on the texture and rheological properties of model acid gels and cream cheese. J Dairy Sci. 2018 Aug;101(8):6762-6775.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.