Onko totta että mitä enemmän hikoilen, sitä enemmän laihdun?

7 tammikuun, 2019
Jotkut ihmiset uskovat yhä, että hikoilu liittyy polttamiesi kalorien määrään, mutta se ei ole totta. Selitämme, miksi ei. 

On yleinen myytti, että mitä hikisemmäksi treenivaatteesi tulevat, sitä enemmän painoa pudotat. Se ei ole totta. Hikoilu ei tarkoita, että poltat hurjana kaloreita. Voithan hikoilla vaikka joka päivä, mutta paino ei laskea laisinkaan, vai mitä? Vastaamme tässä artikkelissa kysymykseen: laihdutko todella enemmän, mikäli hikoilet enemmän?

Hikoilu, painonpudotus ja treenaaminen

Ajatus siitä, että mitä enemmän hikoilet, sitä enemmän laihdut, on myytti.

 

Otetaanpa hetki katsoaksemme mitä tapahtuu kuntosalilla tai pururadalla. Treenaamisen tai jumppatunnin jälkeen jotkut ihmiset ovat hiestä läpimärkiä, ja heidän täytyy käyttää pyyhettä, käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteensa. Samassa ryhmässä toiset ovat yhtä kuivia ja hiettömiä kuin ennen treenaamisen alkua.

Pudottaako ensimmäinen ihminen enemmän painoa kuin toinen?

Tämä on valloilla oleva uskomus. Mutta vain, koska useat ihmiset uskovat siihen, se ei tee siitä totta. Pystyäksemme selvittämään, tarkoittaako suuremman määrän hikeä tuottaminen enemmän poltettuja kaloreita, katsotaanpa mitä tapahtuu kehossasi kun urheilet.

Urheilu ja keho

Kun kehosi lämpötila nousee liian korkeaksi, kehosi haluaa viilentyä, joten se ottaa käyttöönsä hikoilun mekanismin. Periaatteessa erität vettä ihossasi olevien hikirauhastesi kautta, mikä alentaa kehosi lämpötilaa.

Hikirauhastesi määrä riippuu geeneistäsi, ja ne eivät toimi samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä enemmän hikoilet, sitä enemmän hikirauhasia sinulla on (keskimäärin ihmisillä on 2-4 miljoonaa hikirauhasta koko kehossa).

Naisilla on usein enemmän hikirauhasia kuin miehillä, mutta miesten hikirauhaset ovat aktiivisempia (jopa 50 % enemmän). Lisäksi naisilla ja miehillä on erilainen kehon koostumus: miehillä on paljon enemmän vettä kehossaan, ja heidän hikensä on hapokkaampaa. Syynä tähän ovat hormonaaliset erot.

Esimerkiksi naisurheilijat alkavat hiota korkeammissa lämpötiloissa ja syvemmistä kudoksista. Samalla yrityksellä ja samassa lämpötilassa miehet hikoavat enemmän. Toisaalta naisilla on enemmän mekanismeja kehonsa viilentämiseen (etenkin verenkierron mekanismeja).

 

Kun hikoilet, muista juoda tarpeeksi vettä.

Siksi kun katsot ympärillesi kuntosalilla, näet todennäköisemmin miehiä hikoilemassa ja naisia, joilla on punainen iho (etenkin kasvoilla). Näin tapahtuu, sillä ihon pinnalla olevat hiusverisuonet laajenevat ja erittävät lämpöä.

Kuinka paljon hikoilet, riippuu myös seuraavista tekijöistä:

 • Säästä (kosteus ja lämpö aiheuttavat enemmän hikoilua)
 • Treenin intensiteetistä
 • Jos juot alkoholia tai kahvia
 • Jos tupakoit
 • Mitä olet syönyt (tuliset ruoat kasvattavat kehosi lämpötilaa)
 • Painosi tai kuinka paljon rasvaa kehossasi on

Joten jos hikoilet, laihdutko?

Se, kuinka paljon hikoilet, riippuu monesta tekijästä.

 

On todistettu, että ylipainoiset ihmiset hikoilevat enemmän kuin laihemmat ihmiset. Liiallinen kehon rasva kasvattaa kehon lämpötilaa, sillä se toimii ”takkina.” Kun ihminen liikkuu ja käyttää energiaa, keho hikoilee päästääkseen lämpöä pois.

Tämä tarkoittaa, että hikoilu ei polta kaloreita. Laihtuminen liittyy läheisemmin muihin tekijöihin, kuten lihasmassaan ja rasvakudokseen. On totta, että kun hikoilet pudotat painoa, mutta nämä grammat ovat vettä ja mineraaleja, jotka menetät hikesi myötä. Toisin sanoin, et poista rasvaa hikirauhastesi kautta.

Katso tämä artikkeli: Vältä näitä asioita ennen liikuntaa

Mitä menetät urheillessa, saat takaisin heti kun juot vettä tai urheilujuomia. Mutta älä koskaan lopeta nesteyttämistä ennen, jälkeen ja urheilun aikana. 

On tärkeää selventää, että hikoilu ei kasvata kalorien polttamista, joten jos hikoilet paljon treenisi aikana, olet silti saattanut polttaa vähemmän rasvaa kuin henkilö, joka ei hikoillut tippaakaan. Joten miksi liikunta laihduttaa?

Treenaamisella ja aerobisella liikunnalla on kyky saada sinut pudottamaan painoa, mutta ei sen takia kuinka paljon hikoilet urheillessasi.

Mistä painonpudotus sitten johtuu? 

Tekemiesi harjoitusten intensiteetistä. Esimerkiksi 30 minuutin juokseminen polttaa noin 300 kaloria, riippumatta siitä kuinka läpimärkä paitasi on hiestä.

Älä unohda, että hiki on se, jonka avulla kehosi pitää lämpötilansa tasaisena. Se on sen tehtävä, ei sinun auttamisesi painon pudottamisessa, jotta näytät hyvältä bikineissä.

Jos laihtuminen olisi niinkin yksinkertaista kuin hikoilu, kaikki mitä sinun tulisi tehdä olisi istua uunin edessä, mennä saunaan tai maata auringossa keskellä päivää. Mutta se ei toimi. 

Mikä urheilu polttaa rasvaa?

Olemme jo rikkoneet sen myytin, että hikoilu tarkoittaisi samaa kuin laihtuminen. Olemme myös sanoneet, että jos haluat pudottaa painoa, sinun täytyy valita raskaan tai keskitason intensiteetin urheilua. Olemme varmoja, että haluat tietää millaista tällainen urheilu on!

Tässä vastaus:

 • Aerobinen treeni
 • Kevyt kävely
 • Hölkkääminen
 • Hiihto
 • Uinti
 • Pyöräily
 • Tanssi
 • Nyrkkeily
 • Kamppailulajit

Kun teet mitä tahansa näistä aktiviteeteista, lihaksesi saavat energiaa rasvavarastoistasi, ja täten vähentävät niitä. Yhdessä kunnollisen ruokavalion kanssa ne auttavat sinua saamaan haluamasi tulokset.

Muista: sillä ei ole väliä paljonko hikoilet. Väliä on sillä, kuinka paljon työskentelet.

 • Coyle, E. F. (2004). Fluid and fuel intake during exercise. In Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/0264041031000140545
 • Sclereth, T., Dieterich, M., & Birklain, F. (2009). Hyperhidrosis- Causes and Treatment of Enhanced Sweating. Deutsches Ärzteblatt International⏐ ⏐Dtsch Arztebl Int. https://doi.org/10.3238/arztebl.2009.0032