Logo image
Logo image

Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?

4 minuuttia
Jos suunnitelmissasi on lihaksiston toiminnan parantaminen ja kehittäminen, voi D-vitamiini toimia tässä prosessissa avaintekijänä. Selvitämme seuraavaksi, millä tavalla D-vitamiini ja lihaksisto liittyvät toisiinsa.
Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Moni meistä on aivan varmasti kohdannut joskus urheillessa tai liikkuessa, ettei lihaksisto tunnu toimivan halutulla tehokkuudella ja tavalla. Voiko yksittäinen vitamiini sitten vaikuttaa kehittävästi lihasten toimintaan?

Selvitämme tässä artikkelissa, miten ja miksi D-vitamiini voi olla ratkaiseva tekijä parempaan lihasten toimintaan.

D-vitamiini ja lihasten toiminta

Haluatko parantaa lihastesi toimintaa? Tehokkaamman lihasten kehittymisen ja kasvun takaamiseksi meidän tulee kiinnittää parempaa huomiota sekä harjoittelurutiiniin ja ruokavalioon että moniin muihin lihasten kasvuun vaikuttaviin tekijöihin: mukaan lukien elimistön toimintoja vahvistavien ravintoaineiden riittävään saantiin.

Birminghamin yliopistossa Iso-Britanniassa suoritetun tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saannin kasvattaminen ruokavaliossa voi optimoida lihasten suorituskykyä ja näin ollen parantaa myös kokonaisvaltaisesti lihasten toimintaa.

Tutkimus myös paljastaa, että normaalipainoisilla terveen rasvaprosentin omaavilla naisilla D-vitamiinin puutteeseen johtavat inaktiiviset D-vitamiinitasot olivat huomattavasti alhaisempia kuin korkeamman rasvaprosentin omaavilla naisilla.

Avaintekijänä D-vitamiini

Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia löydöksiä inaktiivisen D-vitamiinin ja kehon rasvattoman massan välisestä suhteesta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 116 vapaaehtoista, kaikki 20-74 -vuotiaita terveitä miehiä ja naisia.

Tutkimukseen osallistuvilta vapaaehtoisilta mitattiin sekä aktiivisen että inaktiivisen D-vitamiinin määrää kehossa. Tutkimustuloksissa otettiin huomioon muun muassa jokaisen vapaaehtoisen kehon koostumus, LBM (lean body mass eli kehon rasvaton massa) ja rasvan määrä.

Tutkijat myös vahvistavat, ettei aktiivisen D-vitamiinin esiintymistä voida linkittää suoraan kehon rasvan määrään siinä missä D-vitamiinitasojen ja kehon rasvattoman massan väliltä taas löydettiin vahva yhteys.

Kehon rasvaton massa

Kuten yllä jo mainittiinkin, tutkimuksessa vahvistettiin, että paremman lihasmassan ja korkeamman kehon rasvattoman massan omaavilla koehenkilöillä havaittiin enemmän aktiivista D-vitamiinia verenkierrossa.

Tutkimusryhmään osallistunut lääkäri Zaki Hassan-Smith selvittää, että kehon rasvan määrä ja verenkierron korkeat inaktiiviset D-vitamiinitasot voivat vaikuttaa toisiinsa. Lisäksi Hassan-Smith osoittaa, että korkeampi kehon rasvattoman massan osuus eli toisin sanoen alhaisempi kehon rasvaprosentti on avaintekijä normaalia suurempiin aktiivisiin D-vitamiinitasoihin.

Kehon rasvaton massa eli LBM koostuu nimensä mukaisesti kehon massasta ilman rasvaa eli toisin sanoen, kehon kokonaispainoon kuuluvista luista, sisäelimistä, nivelistä, kudoksista ja lihaksista.

Lisätutkimuksia kaivataan

Olisi erityisen tärkeää, että näitä tutkimustuloksia ja sen syy-seuraussuhdetta pyritään analysoimaan ja ymmärtämään laajemmassa kokonaiskuvassa, jotta tulevien D-vitamiinin ja lihasten toiminnan yhteyttä käsittelevien tutkimusten suunnitteleminen ja muotoilu olisi kehittävämpää.

Toisaalta tutkijat pystyivät kuitenkin vahvistamaan, että D-vitamiini edistää luuston kasvua ja vahvistumista, vaikkakin samalla korostaen, että lihasten toiminnan ja D-vitamiinin välistä yhteyttä on tutkittava vielä enemmän.

Sinua voi myös kiinnostaa: 7 tapaa ehkäistä osteoporoosia

D-vitamiinin yhteys lihasten toimintaan

Yhdysvaltalaisessa The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan alituinen D-vitamiinin puutostila voi johtaa lihaskunnon heikentymiseen. Lisäksi ajan myötä D-vitamiinitasot alkavat laskea luonnollisesti vanhemmilla ihmisillä.

Tutkimus kuitenkin todistaa, että D-vitamiinin lisääminen lisäravinteena ruokavaliossa paransi lihasten toimintaa. D-vitamiinilisä voi olla useissa tapauksissa jopa välttämätöntä, jotta voidaan varmistaa kalsiumin oikeaoppinen imeytyminen luustoon, sekä samalla vähentää rasvan määrän kehossa.

D-vitamiinilla on lisäksi lukuisia muitakin terveydelle ja keholle hyödyllisiä ominaisuuksia, näiden joukossa muun muassa:

Parempi vastustuskyky

D-vitamiini on kehon vastustuskyvyn kannalta elintärkeä hivenaine, sillä D-vitamiinin nauttiminen aktivoi immuunijärjestelmän soluja toimimaan ja työskentelemään nopeammin ja tehokkaammin.

D-vitamiinin lisääminen ruokavalioon voi siis olla paikallaan erityisesti, jos sairastat normaalia useammin.

Terveempi luusto ja hampaat

Kärsitkö hampaiden karieksesta tai osteoporoosista? D-vitamiini vastaa kalsiumin oikeaoppisesta imeytymisestä luustoon, jolloin riittävä D-vitamiinin saanti vahvistaa sekä hampaiden ja luuston kuntoa että ehkäisee luuston vammoja ja mahdollisia murtumia.

Riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen on erittäin tärkeää erityisesti vanhuksille, sillä ajan myötä luuston kunto alkaa heikentyä luonnollisesti.

Some figure

Tasapainoisempi hermosto

Kalsium on yksi kehomme tärkeimmistä hivenaineista ja sen riittävä saanti sekä ehkäisee että helpottaa luustoon liittyviä häiriöitä ja sairauksia.

Tämän hivenaine on myös oleellinen osa tiettyjen hermoimpulssien ja sensoristen reseptorien suorituskykyä ja siksi D-vitamiini ja sen myötä myös kalsiumin riittävä saanti on avaintekijä tasapainoisempaan hermoston toimintaan.

Lue myös: Vältä hiusten ennenaikainen harmaantuminen näillä 6 vitamiinilla ja ruoka-aineella

Parempi lihasten toiminta

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, D-vitamiini on avaintekijä parempaan lihasten toimintaan, eikä sen saanti ole monimutkaista – sinun tulee vain panostaa tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon, harrastaa liikuntaa ja viettää kohtuudella aikaa auringossa.

Näillä keinoilla pystyt sekä ehkäisemään lihasten vammoja ja venähdyksiä että vähentämään lihaskipua vahvistaen samalla kestävyyttä, nopeutta ja voimaa, jolloin liikunta ja muut fyysiset suoritukset muuttuvat miellyttävimmiksi ja helpommiksi.

D-vitamiinin puute

D-vitamiinin puutteesta on tullut päivä päivältä kasvava ilmiö ympäri maailmaa. D-vitamiinin puutostilaan johtavat tänä päivänä muun muassa istumatyö, vanheneminen, epäterveellinen ruokavalio ja niukka auringonvalolle altistuminen. 

D-vitamiinin puutteella voi olla kehon lihaksille ja kokonaisvaltaiselle terveydelle haitallisia vaikutuksia ja se voi vaikuttaa muun muassa seuraavien sairauksien ja vammojen syntyyn:

  • Ohut- ja paksusuolen syövät.
  • Reuma.
  • Diabetes.
  • Sydän- ja verisuonitaudit.
  • Lihasmassan heikentyminen.
  • Urheilijoiden vammat.
  • Murtumat.
  • Lihaskipu.

Kohtuus myös D-vitamiinin saannissa

Aivan kuten missä tahansa muissakin vitamiineissa ja mineraaleissa, myös D-vitamiinin saanti tulee pitää tasapainossa, sillä sen liikasaanti voi nimittäin aiheuttaa keholle yhtä suurta haittaa kuin sen puutekin. Ylimääräinen D-vitamiini varastoituu valtimoihin, jolloin tämän ravintoaineen liiallinen nauttiminen voi johtaa useisiin valtimon toimintaa heikentäviin sairauksiin kuten valtimonkovettumatautiin.

Käänny siis oman lääkärisi puoleen ennen tämän vitamiinilisän sisällyttämistä ruokavalioosi, jolloin lääkärisi voi laskea D-vitamiinin oikean annoskoon sekä samalla tietysti vahvistaa, onko D-vitamiinin lisäämiselle todellisuudessa tarvetta. Näin pidät parempaa huolta kehosi hyvinvoinnista ja kehität myös lihaksiesi optimaalista toimintakykyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhang L., Quan M., Cao ZB., Effect of vitamin D supplementation on upper and lowe limb muscle strenght and muscle power in athletes: a meta anaylisis. PLoS One, 2019.
  • Janssen H., Samson MM., Verhaar HJJ., Vitamin D deficiency, muscle function, and falls in elderly people. The American Journal of Clinical Nutrition, 2002.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.