Logo image
Logo image

Omega-3 - mistä ruoista niitä saadaan eniten?

3 minuuttia
Rasvahapot tarjoavat monia hyötyjä ihmisen terveydelle, mutta saadaksemme niitä runsaasti meidän tulee syödä aivan tiettyjä ruokia. Pellavansiemenet, chia-siemenet ja soija ovat eräitä hyviä Omega-3 -rasvahappojen lähteitä.
Omega-3 - mistä ruoista niitä saadaan eniten?
Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2018

Saatat jo tietää, että Omega-3 -rasvahapot tarjoavat mahtavat vaikutukset elimistön terveydelle, ja nämä rasvahapot ovatkin todella erityisiä. Keho ei kuitenkaan voi valmistaa niitä, joten ihmisen tulee saada niitä syömästään ravinnosta.

Kaikkein tunnetuin Omega-3:n lähde on rasvainen kala, ja tämä ryhmä sisältää lohen, sardiinin ja tonnikalan. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoita lähteitä, joita ihmisellä on käytössään Omega-3 -rasvahappojen saamiseksi. On nimittäin suuri määrä sellaisia tuotteita, joita kannattaa hyödyntää riittävän määrän saannin varmistamiseksi.

Jatka lukemista, sillä tässä tulevat parhaat Omega-3 -rasvahappojen lähteet – lisää näitä tuotteita ruokavalioosi ja voit parantaa terveyttäsi merkittävästi!

Omega-3 -rasvahapot toimivat monella tapaa terveyden lisääjänä

  • Omega-3 -rasvahapot ovat tärkeässä roolissa koskien aivojen kehitystä ja toimintaa. Itse asiassa arvioidaankin, että ne toimivat merkittävinä tekijöinä oppimisprosesseissa. Tämän käsityksen vahvistavat tutkimukset, jotka on tehty sellaisilla lapsilla, joilla on ollut Omega-3:n puutos sikiöaikanaan. Nämä lapset kokevat usein näkökyvyn ongelmia ja hermoston häiriöitä.
  • Kyseiset ravinteet ovat hyödyksi sydänsairauksien todennäköisyyden vähentämiseksi.
  • Omega-3 -rasvahapot ovat ihanteellisia tulehtuneisuuden hallitsemiseksi.
  • Ne ovat tehokkaita apuja vähentämään todennäköisyyttä sairastumaan kroonisiin sairauksiin.

Omega-3 -rasvahappojen vaikutukset kehossa

Ne säätelevät kolesterolia

Ensinnäkin on olemassa hyvää kolesterolia. Itse asiassa tämä tyyppi onkin hyödyksi sydämen terveydelle. Esimerkiksi paljon kalaa syövien eskimoiden osalta on todettu, että heillä on vähemmän triglyseridejä eli rasvaa veressä.

Lue aiheesta lisää: 5 kolesterolia alentavaa terveellistä rasvaa

Ne säätelevät verenpainetta

On olemassa monia kliinisiä tutkimuksia, jotka osoittavat suhteen Omega-3 -rasvahappojen saannin ja verenpaineen alenemisen välillä. Joka tapauksessa on tärkeää muistaa, että vain lääkäri voi antaa ohjeet hoidon toteuttamiseksi. Hyvä ruokavalio on lisä, joka auttaa kaikkien sairauksien hoidossa.

Muut ruoat, jotka sisältävät Omega-3 -rasvahappoja

Pellavansiemen

Tämä siemen sisältää runsaasti Omegaa. Arvioidaan, että jokaisessa 100 grammassa pellavansiementä on 20 grammaa Omega-3 -rasvahappoja. Tämä loistava annos auttaa ylittämään sen määrän, joka on minimi ihmisen hyvinvoinnille.

Chia-siemenet

Some figure

Nämäkin siemenet sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Kyseessä on samanlainen pitoisuus kuin pellavansiemenissä (20 %), mutta chia-siementen kohdalla etuna on se, että voit valmistaa niistä aivan loistavia ja herkullisia jälkiruokia.

Soija

Soija on hyvin erityinen kasvi siksi, että se tarjoaa ihmiselle terveellisiä rasvoja. Se sisältää noin 11 grammaa Omega-3 -rasvahappoja jokaista 100 grammaa kohden. On monia ruokalajeja, joissa tämä tuote on loistava lisä.

Saksanpähkinäöljy

Tämä on erinomainen aines esimerkiksi salaatinkastikkeessa tai jälkiruokia valmistettaessa. Sen Omega-3 -pitoisuus on myös suuri, lähes kymmenen grammaa jokaista 100 grammaa kohden. Tämä öljy on myös loistava apu tulehtuneisuuden vähentämiseksi.

Maapähkinävoi

Some figure

Maapähkinävoi on usein terveellisempää kuin maidosta valmistettu voi, ja se voikin olla hyvä korvaava tuote tässä mielessä. Sitä voidaan käyttää monella tapaa, sillä voit nauttia maapähkinävoita sellaisenaan tai sitten yhdistettynä erilaisiin tuotteisiin. Jokaista 100 grammaa kohden tätä voita saat kymmenen grammaa Omega-3 -rasvahappoja, joten tässä on kyseessä merkittävä lähde.

Rypsiöljy

Tämä on hyvin monikäyttöinen rasva keittiössä, ja se toimii oivallisesti nopeissa käristyksissä ja taikinoissa. Se sisältää yhdeksän grammaa Omega-3 -rasvahappoja jokaista 100 grammaa kohden.

Oliiviöljy

Oliiviöljy sopii lähes kaikkiin ruokiin – vaikka sitä ei suositellakaan paistamiseen, se on hyvä apu kaikessa muussa. Jos sitä käytetään oikein, se voi myös kattaa tarvittavat määrät Omega-3 -rasvahappoja jokaisen kehon osalta.

Lue aiheesta lisää: 5 hoitoa iholle oliiviöljystä

Kaviaari

Some figure

Vaikka tämä ei missään nimessä olekaan yleinen ja kaikkien saatavilla oleva tuote, on tärkeää mainita kaviaari tällä listalla, sillä sekin on yksi loistava Omega-3 -rasvahappojen lähde. Se sisältää myös muita hyviä ravintoaineita, kuten fosforia ja natriumia.

Kaali

Kaali on loistava aines salaatteja ajatellen, ja se sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, kuten myös vitamiineja ja mineraaleja, jotka tekevät siitä erittäin suositeltavaa ruokaa.

Karite-voi

Tämä aines tulee pähkinöistä, jotka saadaan Afrikasta peräisin olevasta puusta. Siinä on suuri määrä rasvahappoja, jotka hyödyttävät kehoa suuresti, mukaan lukien Omega-3 -rasvahappoja.

Oletko kuullut puhuttavan Omega-3 -rasvahapoista ja haluaisit lisätä niiden määrää ravinnossasi? Ota yhteyttä asiantuntijaan, jotta saisit tarkempaa ja omaan tilanteeseesi sopivaa tietoa, mutta tärkeintä on syödä erilaisia ruokia, jotta ei tulisi riippuvuutta tietyistä tuotteista.

Omega-3 on nimitys, josta kuulee paljon, ja nyt luettuasi tämän artikkelin tiedät, mistä tuotteista näitä rasvahappoja saadaan runsaimmin. Lisää siis näitä ruokia enemmän arkeesi, jotta voisit niiden avulla kohentaa terveyttäsi tärkeällä tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Villalobos ME., Sánchez Muniz FJ., Acín MT., Vaquero MP., et al., Similitudes, diferencias y agonismos en los efectos pleiotrópicos de las estatinas y los ácidos grasos omega 3. Nutr Hosp, 2010. Nutr Hosp, 2010.
  • Jimenez P., Masson L., Quitral V., Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega 3. Rev Chil Nutr, 2013.
  • Sanz París A., Sanchís M., Malpartida KG., García Gómez M., Propuesta de perfil de ácidos grasos omega 3 en nutrición enteral. Nutr Hosp, 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.