Oluthiiva-dieetti: miksi se kannattaa?
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Olet ehkä jo kuullut oluthiivasta tai jopa kokeillut sitä osana jotakin reseptiä. Jos tämä tuote ei ole sinulle vielä tuttu, tämän artikkeli luettuasi saatat haluta alkaa sisällyttämään sitä päivittäiseen ruokavalioosi! Kerromme siis tällä kertaa oluthiivasta: esittelemämme oluthiiva-dieetti on yksi parhaista päätöksistä, joita voit ravintosi suhteen tehdä. Jatka siis lukemista ja kokeile itse tätä ihmetuotetta!
Oluthiiva on oikeaa superruokaa
Tiesitkö, että oluthiivalla on yksi markkinoiden parhaista ravinnesisällöistä? Oluthiivassa on kaikkia seuraavista ravinteista:
- 10 elintärkeää aminohappoa proteiinien rakennusta varten
- se on 40-prosenttisesti proteiinia
- 14 mineraalia, joihin kuuluvat muun muassa seleeni, kromi, sinkki, kupari, kalsium ja rauta
- 20 vitamiinia, joista parhain on ehdottomasti B-monivitamiini
- nukleiinihappo, joka on elintärkeä tekijä solujen uudistumisen kannalta.
Kenen kannattaa kokeilla oluthiivaa?
Oluthiiva on oivallinen tuote seuraaville henkilöille:
- raskaana olevat tai imettävät naiset
- kehitysvaiheessa olevat lapset (etenkin alle 7-vuotiaat)
- teini-ikäiset
- urheilijat (oluthiiva parantaa suoritusta sekä antaa lihasten kudoksille happea)
- he, jotka yrittävät alentaa painoaan dieetin avulla
- kasvissyöjät ja vegaanit (jotka tarvitsevat lisää proteiinia ravinnosta)
- ikääntyneet ihmiset
- he, joilla on tiettyjä ravinnepuutoksia
- anemiaa sairastavat
- diabeetikot
- he, joilla on hormonaalisia epätasapainotiloja (esimerkiksi progesteronin, kilpirauhashormonin tai testosteronin osalta)
- syöpää sairastavat
- he, jotka ovat käyneet läpi jonkin leikkauksen
- he, joilla on syömishäiriöitä (bulimia, anoreksia tai aliravitsemus)
- maksasairauksista kärsivät
- korkeasta kolesterolista kärsivät
Kuten voit huomata, oluthiivalla on hyötyjä hyvin monessa mielessä, joten lähes kaikki ihmiset saavat tästä tuotteesta arvokasta apua iästä tai fyysisestä kunnosta riippumatta.
Mitä oluthiiva tarkemmin ottaen on?
Oluthiivaa saadaan yhden maailman suosituimman juoman tuotantoprosessista, mutta toisin kuin oluessa, siinä ei ole ollenkaan alkoholia. Se on siis sivutuote ohran hajottamisesta, ja itse asiassa se on kuivattu versio sienestä, joka tunnetaan nimellä Saccharomyces cerevisiae.
Oluthiivaa voidaan kasvattaa laboratoriossa ravinnelisäksi, mutta suurin osa oluthiivasta saadaan yksinkertaisesti oluen valmistuksen jätteistä.
Ennen kuin oluthiiva päätyy terveyskauppojen hyllyille, siitä poistetaan kaikki kirpeys, ja tämä prosessi vie siitä myös eräät sen hyödyllisistä yhdisteistä. Tämä tarkoittaa sitä, että oluthiivan laatu on hiukan heikompi silloin, jos se on saatu sivutuotteena oluen valmistuksesta.
Tämän vuoksi on aina parempi vaihtoehto ostaa elävää oluthiivaa, joka ei ole käynyt läpi tätä jalostuksen tai parannuksen prosessia, joka voi tehdä tuotteesta hyödyttömämmän terveytesi kannalta.On olemassa kaksi oluthiivan päätyyppiä: kirpeä ja ei-kirpeä oluthiiva, ja tämä riippuu niiden valmistuksesta. Kirpeä versio sisältää enemmän ravinteita kuin ei-kirpeä, mikä on tulosta aiemmin kuvaamistamme valmistusprosessin tekijöistä.
Oluthiiva-dieetti – miten oluthiivaa voi käyttää painonpudotuksen apuna?
Suositellaan, että oluthiivaa nautittaisiin 20-30 grammaa päivittäin. Tämä proteiinilisä, jota löytää terveys- tai luontaistuotekaupoista, on käytössä monilla sellaisilla ihmisillä, jotka noudattavat jotakin alhaisen kaloritason dieettiä.
Ole kuitenkin tarkkana, kun ostat oluthiivaa. Jotkut kaupat myyvät kolmea tyyppiä tai makua: luonnollista, omenan makua ja juuston makua. Valintasi riippuu siitä, haluatko syödä hiivaa makean vai suolaisen ruoan kanssa. Voit sekoittaa sitä minkä tahansa ruoan kanssa, jonka ravinnearvoa haluat lisätä (eli mikäli haluat tehdä ruoastasi hyödyllisempää).
Oluthiivaa syödään yleensä seuraavien ruokien kanssa:
- maito
- jogurtti
- mehut
- smoothiet
- hiutaleet
- vihannekset
- pasta
- salaatit
- leipomotuotteet
- jälkiruoat
- teet
- liha
- hampurilaiset
Kuten voit edellisestä listasta nähdä, oluthiiva on erittäin monikäyttöinen tuote.
Oluthiiva-dieetti – vinkkejä aloitukseen
- Varmista, että ostat vain elävää ja kirpeää oluthiivaa, eli vältä sellaista, joka on käynyt läpi kemiallisen puhdistusprosessin – se poistaa oluthiivasta eräitä sen kaikkein terveellisimmistä ominaisuuksista.
- Laita oluthiivaa hedelmä- ja vihannessmoothieihin, jotta saisit itsellesi helpommin kylläisen olon.
- Osta hiivahiutaleita ja lisää niitä joihinkin resepteihin (salaatteihin tai jopa jälkiruokiin – makusi mukaan). Jo pieni teelusikallinenkin antaa ruoallesi proteiinia ja vitamiineja, ja täysin ilman rasvaa.
- Aloita aamusi juomalla oluthiivaa, jota on liuotettu lämpimässä vedessä, ja lisää sekaan hiukan sitruunamehua. Toista tätä kaksi viikkoa peräkkäin tyhjällä vatsalla, ja odota aina puoli tuntia ennen kuin syöt aamiaista.
- Kun olet nälkäinen, älä ryntää jääkaapille ja kahmi mitä tahansa. Laita hiukan oluthiivaa raakojen vihannesten päälle, kuten esimerkiksi kurkun tai porkkanan.
- Laita hiivaa lounaalla salaattiin tai vaikkapa hampurilaiselle. Jo pienikin annos saa olosi kylläisemmäksi, ja saat siitä myös energiaa päiväsi loppupuoliskoa varten.
- Syö elävää oluthiivaa hiutaleiden muodossa tai kuivattuna kolmesti päivässä (noin 10 grammaa kerrallaan) vähintään kuukauden ajan, jotta saisit siitä tehokkaan vaikutuksen.
- Älä unohda lukea kunnolla pakettisi ohjeita, jotta tiedät suositellut määrät jokaista ruokatyyppiä koskien.
- Varmista, että elämäntyylisi on yleisesti ottaenkin terveellinen. Pelkkä oluthiiva-dieetti ei koskaan ole ratkaisu – sinun tulisi liikkua kahdesta kolmeen kertaan viikossa, juoda kaksi litraa vettä päivässä sekä välttää tiettyjä prosessoituja ruokia (tai sellaisia, joissa on valkaistua sokeria tai jauhoja). Näin saat paremmat tulokset, ja saat ne myös lyhyemmässä ajassa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Castro, E., Narváez, P. X., & Ortega, C. A. (2016). Efecto con la suplementación con levadura de cerveza (Saccharomyces cerevisiae) y promotores en la gestación y recría de cuyes (Cavia porcellus). La Granja, 25(1), 45. https://doi.org/10.17163/lgr.n25.2017.04
- Loviso, C. L., & Libkind, D. (2018). Síntesis y regulación de compuestos del aroma y el sabor derivados de la levadura en la cerveza: ésteres. Revista Argentina de Microbiologia. Asociacion Argentina de Microbiologia. https://doi.org/10.1016/j.ram.2017.11.006
- Lodolo, E. J., Kock, J. L. F., Axcell, B. C., & Brooks, M. (2008). The yeast Saccharomyces cerevisiae – The main character in beer brewing. In FEMS Yeast Research (Vol. 8, pp. 1018–1036). https://doi.org/10.1111/j.1567-1364.2008.00433.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.