Oireeton keuhkokuume ja koronavirus
Koronavirus on virus, joka on vastuussa koko maailmaa ravisuttavasta pandemiasta. Sen lukuisat eri oireet tarkoittavat sitä, että tartunnan tunnistaminen on vaikeaa. Oireeton keuhkokuume on yksi näistä epävarmoista oireista.
Oireeton keuhkokuume tarkoitaa sitä, että virusinfektiosta kärsivä ihminen ei tunne hengenahdistusta, vaikka hänen kehonsa saakin vähemmän happea. Tämä saa aikaan valtavan riskin, sillä se vaikeuttaa infektion havaitsemista.
Uusi koronavirus on haastava sairaus kaikille tutkijoille ja terveydenhuollon työntekijöille. Meidän täytyy pysyä valppaina ja ajan tasalla kaikista tutkijoiden ja lääkäreiden löytämistä ominaisuuksista. Tässä artikkelissa kerromme enemmän oireettomasta keuhkokuumeesta.
Mikä koronavirusinfektio on?
Koronavirukset ovat osa virusperhettä. Uusi koronavirus ilmestyi Wuhanin kaupungissa vuoden 2019 loppupuolella. Se on mutaatiosta muodostunut virus. Kaikista jo tehdyistä tutkimuksista huolimatta tutkijoiden täytyy yhä tehdä paljon tutkimuksia aiheeseen liittyen.
Koronavirus leviää hengitysteiden pisaraeritteiden välityksellä, joita ihmiset erittävät yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa. Nämä pisarat voivat saavuttaa toisen ihmisen tai säilyä jonkin aikaa esineiden pinnoilla.
Tämän viruksen ongelmana on se, että se on hyvin tarttuva. Monilla ihmisillä ei ole mitään oireita, mutta vanhusten ja heikentyneen immuunijärjestelmän omaavien ihmisten kuolleisuusluku on todella korkea.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on keuhkorutto ja miten se oireilee?
Mikä on oireeton keuhkokuume?
Oireeton keuhkokuume on yksi isoimmista ongelmista, joita koronavirus aiheuttaa. Se voi syntyä silloin, kun ihmiset eivät koronaviruksesta ja erittäin alhaisesta veren happipitoisuudesta huolimatta koe minkäänlaisia hengitysvaikeuksia.
Normaalisti kun ihmisen happipitoisuus on alhainen tai hänet täytyy laittaa hengityskoneeseen hengittämisen helpottamiseksi, ihminen on shokkitilassa. Tällaisissa tilanteissa on normaalia kärsiä hengitysvaikeuksista tai keho voi aktivoida omat suojausmekanisminsa.
Oireettomassa keuhkokuumeessa käy kuitenkin päinvastoin. Useissa New Yorkin ja Brasilian sairaaloissa huomattiin, että monilla ihmisillä oli keuhkokuume, mutta he vaikuttivat voivan hyvin. Keuhkokuume havaittiin mittaamalla veren happipitoisuus tai ottamalla röntgenkuva rintakehästä.
Ongelmana on se, että hypoksia (kehon hapenpuute) etenee ilman, että potilas on tietoinen siitä. Sen myötä monet ihmiset ovat kuolleet yhtäkkiä koronavirusinfektion takia.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten erotan koronavirustartunnan allergiasta?
Mikä tämän selittää?
Valitettavasti lääkärit ja tiedemiehet eivät ole löytäneet vielä selitystä oireettomalle keuhkokuumeelle. Jotkut lääkärit uskovat, että hyökätessään keuhkosoluihin koronavirus aiheuttaa tiettyjä muutoksia, jotka saavat keuhkot yhä poistamaan hiilidioksidia, mutta eivät saamaan happea.
Hiilidioksidin suuri määrä saa aivot tuntemaan tämän “hapenpuutteen”. Kun keuhkot poistavat sen suhteellisen normaalisti, eivät aivot saa minkäänlaista viestiä siitä, että ihminen kärsii hapenpuutteesta.
Toinen hypoteesi on se, että kaikilla on erilainen sietokyky veren happipitoisuuden suhteen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että joidenkin ihmisten kohdalla ei välttämättä ole mahdollista havaita, että heidän happisaturaationsa on luonnollisesti alhainen, kunnes se on reippaasti alle asianmukaisen tason ja aiheuttaa vaarallisen tilan. Asiantuntijat uskovat jopa, että tämä saattaa liittyä viruksen kykyyn aiheuttaa tromboosi.
Tapahtui se sitten tavalla tai toisella, on tärkeää pitää mielessä, että oireetonta keuhkokuumetta on olemassa.
Jos siis epäilet sinulla olevan koronavirus, suosittelemme, että annat lääkärin mitata veresi happisaturaation ja ottaa röntgenkuvan rintakehästä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun olet ollut kosketuksissa tartunnan saaneen ihmisen kanssa tai jos kuulut riskiryhmään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Coronavirus: qué es la “neumonía silenciosa” y por qué dificulta el diagnóstico de casos graves de covid-19 – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.bbc.com/mundo/noticias-52420960
- Neumonía por Nuevo Coronavirus (nCoV) en China. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.riojasalud.es/profesionales/epidemiologia/alertas-epidemiologicas/neumonia-por-nuevo-coronavirus-ncov-en-china
- SARS, una neumonía atípica de etiología desconocida | Offarm. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-sars-una-neumonia-atipica-etiologia-13057215
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.