Miten erotan koronavirustartunnan allergiasta?

Jotkut koronavirusoireet ovat samanlaisia kuin allergioiden aiheuttamat oireet. Onkin tärkeää tietää, millä tavoin ne eroavat toisistaan ja milloin täytyy ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Lue eteenpäin, niin kerromme!
Miten erotan koronavirustartunnan allergiasta?
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuinka voimme erottaa koronavirustartunnan allergiasta? Ensinnäkin, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, sinun tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Soita paikkakuntasi terveyskeskukseen, jossa kerrotaan miten sinun tulee toimia. Jos kuulut riskiryhmään, ole yhteydessä lääkäriisi tai terveyskeskukseen heti oireiden ilmetessä.

Koronavirustartunnan erottaminen allergiasta ei aina ole niin yksinkertaista. Mutta mistä me sitten tiedämme, miten meidän tulee toimia?

On hyvä pitää mielessä, että kaikki sairaudet, mukaanlukien allergiat tai koronavirustartunta, ilmenevät eri tavoin kaikilla ihmisillä. Siksi, jos epäilet koronavirusta itselläsi, on paras olla yhteydessä lääkäriin; ensin puhelimitse ja sitten, jos lääkäri sitä suosittelee, henkilökohtaisesti lääkärin vastaanotolla. Jos oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmään, sinua todennäköisesti suositellaan pysymään kotona erityksissä. Jos oireesi taas ovat vakavia ja/tai kuulut riskiryhmään, jatkotoimenpiteet ovat todennäköisiä.

Vaikka allergian ja koronavirustartunnan oireet voivatkin vaikuttaa monilta osin samanlaisilta, joitakin eroja niissä voidaan suurimmalla osalla potilaista nähdä. Seuraavaksi tutkimme tarkemmin koronavirustartunnan oireita, minkä jälkeen tarkastelemme allergiaoireita.

Koronavirustartunnan oireet

Ihmisillä, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan (COVID-19 -tartunnan), on usein samantyyppisiä ​​oireita kuin flunssassa. Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisemien tietojen mukaan sen kliinisiin oireisiin kuuluu pääasiassa:

  • Kuume
  • Kuiva yskä
  • Väsymys

Joillakin ihmisillä voi olla lisäksi lihaskipuja, tukkoinen nenä, kurkkukipua tai ripulia. Nämä oireet ovat yleensä lieviä ja ne ilmenevät vähitellen tai asteittain. Suurin osa koronavirustartunnan saaneista ihmisistä toipuu viikon tai runsaan viikon sisällä, tarvitsematta mitään erityishoitoa.

Pienellä osalla koronavirustartunnan aiheuttamaa tautia sairastavista henkilöistä ilmaantuu vakavampia oireita. Heillä voi olla hengitysvaikeuksia ja he saattavat tarvita sairaalahoitoa. Useimmilla näistä potilaista on jo olemassa olevia hengityselinsairauksia, diabetes, sydän- ja verisuonisairauksia, autoimmuunisairauksia tai muita immuunijärjestelmää heikentäviä sairauksia.

Mies sairaalassa.
Useimmat koronaviruspotilaat paranevat noin viikon kuluessa. Joillakin riskiryhmään kuuluvilla voi kuitenkin olla komplikaatioita, jolloin sairaalahoito on välttämätöntä.

Tietoa koronaviruksesta

Koronaviruksen pääasiallinen tartuntamuoto on pisaratartunta. Kun me puhumme, yskimme tai aivastamme, meidän suustamme ja/tai nenästämme lentää ilmaan pienen pieniä pisaroita. Jos meillä on koronavirustartunta ja nuo pisarat pääsevät kosketuksiin toisen henkilön silmien, nenän tai suun kanssa, virus pääsee sitä kautta häneen.

Pisaroita voi lentää myös ympärillä oleville tavaroille ja pinnoille, ja jos terve henkilö koskettaa näitä pintoja ja sitten kasvojaan pesemättä ensin käsiään, hän voi sitäkin kautta saada tartunnan.

Koronavirustartunnan epidemiologia muuttuu päivä päivältä, ja se on erilainen eri maissa ja maanosissa. Tämä johtuu siitä, että koska se on uusi sairaus, väestöllä ei ole sille jo olemassa olevaa immuniteettia.

Tästä syystä kaikkia epäiltyjä koronavirustartuntatapauksia arvioidaan niiden erityisessä yhteydessä (aiemmat ulkomaanmatkat, kotimaa, mahdollinen kontakti jonkun tartunnan saaneen kanssa ja niin edelleen).

Terveydenhuoltoalan ammattilaisille ​​annetaan jatkuvasti päivitettyä tietoa tämän uuden viruksen suhteen ja he tietävät, miten kussakin tapauksessa tulee toimia. Lopuksi haluamme huomauttaa, että ihmisten, joilla on oireina sekä kuumetta, yskää että hengenahdistusta, on hakeuduttava heti lääkärin hoitoon.

Allergian oireet

Termi “allergia” viittaa joukkoon immuunijärjestelmän reaktioita silloin, kun kehossa esiintyy allergeeneja. Tässä nimenomaisessa tapauksessa viitataan ns. allergiseen nuhaan, joka voi hämmentää ihmisiä nyt kun koronavirus on yleinen huolenaihe. Allergisen nuhan oireita ovat:

  • Aivaskohtaukset
  • Nenän tukkoisuus tai “vuotava nenä”
  • Silmien kutina ja punaiset, vetiset silmät
  • Kutiseva nenä tai kurkku
  • Yskä
  • Tummat silmänympärykset
  • Väsymys

Allergisen nuhan tiedetään olevan melko yleinen tila sekä lapsilla että aikuisilla, ja se on yleisempää keväällä kuin muina vuodenaikoina. Joskus siihen voi liittyä muitakin allergisia oireita kehon eri osissa. Monissa tapauksissa allergiaa esiintyy useilla saman perheen tai suvun jäsenillä.

Yleensä oireet rajoittuvat kasvoihin, ne ovat pysyviä, mutta ne eivät pahene päivien edetessä. Oireet saattavat pikemminkin kadota muutamassa tunnissa, jos allergeenista päästään eroon tai siihen saadaan etäisyyttä.

Koronavirustartunnan voi erottaa allergiasta oireita tarkastelemalla.
Koronavirustartunnan oireet pahenevat asteittain, kun taas allergiaoireet eivät pahene. Allergiaoireet voivat myös kadota, jos allergeenista pääsee eroon tai matkan päähän.

Miten koronavirustartunnan voi erottaa allergiasta

Kun koronavirustartunnan ja allergian oireita verrataan keskenään, voimme huomata, että monet niistä ovat samoja. On kuitenkin myös sellaisia oireita, joiden perusteella taudit voidaan erottaa toisistaan, kuten kuume, jota allergian yhteydessä ei esiinny.

Joka tapauksessa oireiden huomaaminen itsellä voi tuntua huolestuttavalta, etenkin koska suurimmalla osalla koronavirustartuntatapauksista oireet ovat hyvin lieviä. Tästä syystä, jos epäilet virustartuntaa, pohdi ja ota huomioon seuraavat asiat:

  • Onko sinulla ollut allergiaoireita joskus aiemmin?
  • Oletko ollut fyysisessä kanssakäymisessä tai lähellä tartunnan saanutta henkilöä?
  • Oletko viime aikoina matkustanut alueelle, jolla on korkea tartunta-aste?

Vastaukset näihin kysymyksiin auttavat sinua päättelemään, voisiko kyseessä olla allergian puhkeaminen vai koronavirustartunta. Jos oireesi ovat lieviä, jää joka tapauksessa kotiin ja tarkkaile tilannettasi ja oloasi. Jos oireesi pahenevat ja epäilet koronavirusta, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Muista vielä tämä erottaaksesi koronavirustartunnan allergiasta

Ennen kuin joudut paniikkiin huomatessasi oireita ja epäillessäsi koronavirustartuntaa, mieti, onko sinulla ennen ollut allergiaoireita ja tarkastele miten oireesi kehittyvät. Vaikka niillä onkin joitakin samankaltaisia oireita, muista että eroavaisuuksiakin on ja että allergiaoireet eivät juurikaan pahene, vaan pikemminkin katoavat jos pääset eroon allergeenista. Jos oireesi pahenevat ja olet huolestunut, ota yhteyttä paikkakuntasi terveyskeskukseen ja toimi terveydenhuoltohenkilöstön ohjeiden mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.