Mikä on keuhkorutto ja miten se oireilee?

Keuhkorutto leviää pääasiassa rottien kautta, joilla on loistartunta infektion saaneista kirpuista. Vältä kontaktia rottiin tai niiden raatoihin.
Mikä on keuhkorutto ja miten se oireilee?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Keuhkorutto on ruttona tunnetun sairauden yksi muodoista. Rutto on vakava sairaus, joka on johtanut useisiin epidemioihin historian aikana aiheuttaen paljon kuolemia. Onneksi se on nykyään täysin hoidettavissa.

Vakavin ruttoepidemia historiassa, nimeltään musta surma, riehui Euroopassa 1300-luvulla ja aiheutti noin 50 miljoonan ihmisen kuoleman.

Keuhkorutto on erityisen vakava ruton muoto. Jos sairastunut ei saa hoitoa, kuolleisuus voi olla jopa 100 % joissakin tapauksissa. Keuhkorutto on myös erityisen herkästi tarttuva tauti ja sillä on potentiaalia käynnistää epidemioita.

Rutto

Rutto on infektiotauti, joka tarttuu eläimiin ja harvemmin myös ihmisiin. Sen aiheuttaa Yersinia pestis –bakteeri, jota on jyrsijöissä ja niiden kirpuissa.

Keuhkorutto on vakava tauti

Tällä hetkellä taudista on jonkin verran epidemioita eri puolilla maailmaa. Se tarttuu useimmiten eläimistä ihmisiin kirppujen puremien välityksellä. Ihmiset ja eläimet levittävät sitä myös suorassa tai epäsuorassa kontaktissa.

Ruttoa on kolmea eri tyyppiä:

  • Paiserutto. Tämä on yleisin tyyppi, jossa bakteerit pääsevät elimistöön kirpun pureman tai ihon haavauman tai nirhauman kautta. Se vaikuttaa lymfajärjestelmään.
  • Verirutto. Kun paiserutto jää hoitamatta ja bakteerit kerääntyvät verenkiertoon, seuraa septinen shokki. Tämä voi johtaa veriruttoon.
  • Keuhkorutto. Tämä ilmenee silloin, kun bakteerit pesiytyvät keuhkoihin. Se on ruton kaikkein tarttuvin muoto. Jos sitä ei hoideta riittävän nopeasti, se voi johtaa kuolemaan.

Keuhkorutto

Keuhkorutto on harvinaisin ruton muoto, mutta se on myös kaikkein vaarallisin. Kuolleisuuden vähentämiseksi potilaan on saatava hoitoa ensimmäisten 24 tunnin sisällä.

Bakteereja veressä

Keuhkorutto tarttuu yleisimmin ihmisestä ihmiseen ilmateitse. Tämä tapahtuu silloin, kun joku hengittää sisään tartunnan saaneen ihmisen levittämiä bakteereita. Pisaratartuntana se leviää kuitenkin ainoastaan silloin, jos sairaaseen ihmisen tai eläimeen on jatkuva lähikontakti.

Keuhkorutto voi syntyä myös silloin, kun potilaalla on jompikumpi ruton muusta kahdesta muodosta eikä hän saa asianmukaista hoitoa saurauteensa. Tässä tapauksissa bakteerit voivat vaeltaa keuhkoihin ja pesiytyä sinne.

Näin keuhkorutto oireilee

Taudin itämisaika on 1-7 päivää. Tämän jälkeen tartunnan saaneella esiintyy ensimmäisiä oireita, jotka ovat samat kuin akuutissa kuumetaudissa.

Ensin ilmestyy yleisoireita, esimerkiksi päänsärkyä, äkillistä kuumeen nousua, vilunväreitä, heikkoutta, pahoinvointia, oksentelua ja yleistynyttä kipua. Potilaan on tärkeää saada hoitoa ensimmäisten 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta.

Keuhkorutto diagnosoidaan laboratoriokokein. Paras keino on ottaa potilaalta analysoitavaksi yskösnäyte Yersinia pestis -bakteerin varalta. Se voidaan varmistaa myös vasta-aineista.

Muuta mielenkiintoista tietoa

Veri- ja keuhkorutto ovat hyvin tappavia tauteja. Itse asiassa ajoissa saatu asianmukainen hoito vähentää kuolleisuutta vain 50 %:iin. Tästä syystä sairauden ehkäisy on hyvin tärkeää.

Paras keino välttää keuhkorutto on hillitsemällä rottapopulaatiota. Pyri välttämään kontaktia näihin eläimiin tai niiden raatoihin. Tartunnan saaneen henkilön tulisi pysyä eristyksissä taudin leviämisen välttämiseksi.

Maailman terveysjärjestö ei suosittele rokotusta ruttoa vastaan, eikä rokotteen tehosta ei ole mitään todisteita.

Tee välittömästi ilmoitus näiden sairauksien mahdollisista tapauksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.