Logo image
Logo image

Norfloksasiini: käyttö ja haittavaikutukset

4 minuuttia
Voimakkaan bakterisidisen vaikutuksensa ansiosta norfloksasiini tuhoaa tehokkaasti sellaisia bakteereita, jotka ovat kasvattaneet vastustuskykyä muille lääkkeille. Mihin sitä sitten käytetään? Ja mitkä sen mahdolliset haittavaikutukset ovat? Kerromme tästä alla lisää.
Norfloksasiini: käyttö ja haittavaikutukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Norfloksasiini on antibiootti, joka kuuluu kinoloniantibiootteina tunnettujen lääkkeiden ryhmään. Sillä on laajavaikutteinen bakterisidinen vaikutus sekä grampositiivisia että gramnegatiivisia aerobisia patogeenisiä mikro-organismeja vastaan.

Tämä antibiootti estää deoksiribonukleiinihapon eli DNA:n bakteerisynteesiä. Voimakkaan bakterisidisen vaikutuksensa vuoksi se tuhoaa aktiivisesti myös sellaisia mikro-organismeja, jotka ovat kasvattaneet vastustuskykyä muille lääkkeille.

Mihin tarkoitukseen norfloksasiinin käyttö on suunnattu?

Norfloksasiini kuuluu virtsateiden bakteereja ja infektioita vastaan taistelevien lääkkeiden farmakoterapeuttiseen ryhmään. Sitä käytetään muun muassa seuraavien virtsateiden infektioiden hoidossa:

Ihanteellisessa tapauksessa infektion aiheuttamasta mikro-organismin herkkyydestä tehdään viljelmä sen analysoimiseksi hoidolle.

Some figure

Norfloksasiini on lääke, jota suositellaan virtsateissä esiintyvien tulehduksien hoitoon.

Miten norfloksasiinia tulee ottaa?

Ensinnäkin on syytä mainita, että norfloksasiini tulee ottaa ilman ruokaa, eli noin tuntia ennen ruokailua tai kahden tunnin jälkeen ruokailusta. Lääkkeen otto riippuu laboratorion tekemän viljelyn tuloksesta sekä tulehduksen vakavuudesta.

Normaalisti virtsatieinfektiota sairastaville aikuisille norfloksasiinia määrätään 1 tabletin annos, joka on tarkoitus ottaa 12 tunnin välein, 7-10 päivän ajan. Tapauksissa, joissa potilas kärsii tyypillisestä akuutista kystiitistä, hoidon kesto laskee yllä mainitusta kestosta normaalisti noin 3-7 päivään.

Toistuvissa kroonisissa infektioissa hoitava lääkäri voi pitkittää hoidon kestoa jopa 12 viikkoon. Jos hyviä tuloksia saavutetaan jo 4 viikossa, annosta voidaan pienentää kertaan päivässä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Jos sinulla on virtsatietulehdus, vältä näitä ruokia

Norfloksasiinin mahdolliset haittavaikutukset

Yleisimpiä norfloksasiinin haittavaikutuksia ovat maha-suolikanavaan liittyvät sivuvaikutukset, psyykkiset sivuvaikutukset ja iho-oireet. Lisäksi pahoinvointia, päänsärkyä, huimausta, vatsan polttelua, kipua ja ripulia voi myös esiintyä.

Muita harvemmin esiintyviä norfloksasiinin haittavaikutuksia voi kuitenkin esiintyä ja niistä voi tulla joissakin tapauksissa vakavia ja pitkäkestoisia, ja jopa peruuttamattomia. Nämä haittavaikutukset voivat vaikuttaa organismin eri tasoilla ja eri järjestelmissä, ja kohtaa erityyppisiin häiriöihin ja reaktioihin.

Yliherkkyysreaktiot ja maha-suolikanavan häiriöt

Näihin haittavaikutuksiin kuuluvat muun muassa seuraavat oireet:

 • Anafylaksia (äkillinen allerginen reaktio, johon kuuluu normaalisti tietyn elimen, erityisesti kämmenpohjien, hiuspohjan tai huulien äkillinen turpoaminen)
 • Angioedeema (pienen ihoalueen tai limakalvon allerginen turvotus)
 • Hengenahdistus
 • Verisuonen tulehdus eli vaskuliitti
 • Nokkosihottuma
 • Niveltulehdus
 • Lihassärky ja nivelkipu

Toisaalta taas maha-suolikanavan häiriöihin voi sisältyä myös paksusuolentulehduksia (pseudomembranoottinen koliitti) sekä harvoin haimatulehduksia, hepatiittia tai muista maksavaivoista johtuvaa ihon keltaisuutta.

Some figure

Norfloksasiini voi aiheuttaa monia haittavaikutuksia, kuten vatsavaivoja, päänsärkyä ja voimakastakin ripulia. Joissakin tapauksissa norfloksasiinin käyttö voi kuitenkin johtaa moniin muihin reaktioihin, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Iho-oireet ja ihonalaisen kudoksen oireet

Norfloksasiinilla suoritetun hoidon aikana joillakin potilailla on ilmennyt valoherkkyysreaktioita silloin, kun he ovat altistuneet auringonvalolle pitkiä aikoja.

Jos sinulla ilmenee hoidon aikana seuraavia oireita, sinun tulee lopettaa norfloksasiinin käyttö heti. Lisäksi sinun tulee välttää suoraa auringonottoa hoidon aikana ehkäistäksesi mahdollisia valoherkkyyteen liittyviä riskejä. Muita norfloksasiinin aiheuttamia iho-oireita ja ihonalaisen kudoksen oireita ovat:

 • Ihottuma, jonka aikana iho kuoriutuu
 • Allerginen punoitus ympäri kehoa
 • Vaskuliitti
 • TEN-lääkereaktio (toksinen epidermaalinen nekrolyysi)
 • Steven-Johnsonin oireyhtymä

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitä on omepratsoli? Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Tuki- ja liikuntaelimiin sekä sidekudokseen kohdistuvat haittavaikutukset

Norfloksasiinin käytön aikana joillakin potilailla voi esiintyä jännetulehduksia tai jopa jänteen repeämiä ja etenkin nilkan alueella, eli toisin sanoen akillesjänteen kohdalla. Repeämä voi tapahtua myös kaksipuolisesti. Näitä haittavaikutuksia voi esiintyä erityisesti iäkkäillä potilailla ja niillä potilailla, jotka käyttävät norfloksasiinihoidon kanssa samaan aikaan kortikosteroideja.

Tämän tyyppisiä häiriöitä on huomattu esiintyvän erityisesti ensimmäisten 48 tunnin aikana niin kinoloneilla kuin fluorokinoloneilla suoritetun hoidon aloittamisesta. Joillakin potilailla näitä häiriöitä on voinut esiintyä jopa useiden kuukausien kuluttua siitä, kun hoito on jo lopetettu.

Sen lisäksi, että iäkkäämmillä potilailla ja samaan aikaan kortikosteroideja ottavilla potilailla on suurempi riski kärsiä jännetulehduksista ja jänteen repeämistä, myös seuraavilla potilailla tämän riskin on tiedetty hoidon aikana kasvavan:

Tapauksissa, joissa jännetulehduksen ensimmäisiä merkkejä, kuten kipua tai turvotusta esiintyy, tulee norfloksasiinilla suoritettu hoito lopettaa välittömästi ja lääkkeen tilalle harkita vaihtoehtoista hoitoa. Toisaalta potilaan on myös pidettävä huolta tulehtuneesta raajasta asianmukaisin keinoin, jotta tulehdus saadaan parannettua ja jänne hoidettua.

Some figure

Ensimmäisten jännetulehdukseen viittaavien merkkien jälkeen norfloksasiinilla suoritettu hoito tulee ehdottomasti keskeyttää.

Perifeerinen neuropatia

Joidenkin potilaiden keskuudessa on ilmoitettu myös joistakin aisti- tai aistimotorisen polyneuropatian tapauksista. Tämä tila voi johtaa parestesiaan (tila, jossa potilas kokee elimistössä kihelmöintiä, pistelyä tai tunnottomuutta), hypoestesiaan (heikentynyt tai osittainen tuntoaistin menetys), dysestesiaan (spontaani tai ärsykkeen aiheuttama omituinen tuntemus kehossa) sekä heikkouteen.

Norfloksasiinilla hoidettavien potilaiden tulee ilmoittaa lääkärilleen viipymättä, jos yllä mainittuja neuropaattisia oireita alkaa ilmetä. Yleisimpiä neuropaattisia oireita ovat pistely, kirvely, kipu, tunnottomuus tai heikkous. Kun potilas ilmoittaa lääkärille oireiden ilmaantumisesta mahdollisimman pian, näiden häiriötilojen aiheuttamien potentiaalisesti jopa peruuttamattomien jälkiseurauksien kehittyminen voidaan pysäyttää tai ehkäistä kokonaan.

Sydämeen liittyvät haittavaikutukset

Joissakin tapauksissa kinoloniantibioottien ryhmään kuuluvat lääkkeet on yhdistetty myös sydänsähkökäyrän QT-ajan pidentymiseen EKG-mittaamisessa. Yksittäisissä tapauksissa ne on kuitenkin liitetty rytmihäiriöihin.

Tästä samaisesta syystä niiden potilaiden, jotka kärsivät hypokalemiasta (veren epänormaalia alhaisempi kaliumpitoisuus) tai merkittävästä sydämen harvalyöntisyydestä eli bradykardiasta, tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta hoidon aikana. Samoin niiden potilaiden tapauksessa, joita hoidetaan samaan aikaan luokan Ia tai III rytmihäiriölääkkeillä, tulisi kiinnittää erityistä huomiota norfloksasiinilla suoritetun hoidon mahdollisiin haittavaikutuksiin.

Lopuksi

Euroopan lääkevirasto EMA:n (European Medicines Agency) mukaan kinoloneja tai fluorokinoloneja tulisi käyttää vain poikkeuksellisesti lievien tai kohtalaisen vakavien infektioiden hoitoon; eli toisin sanoen niissä tapauksissa, joissa muut antibiootit eivät tehoa infektioon tai potilas ei siedä niitä. Kyseinen määräys johtuu EMA:n antamasta tiedotuksesta, joka on myös julkaistu Suomessa vastaavaa virallista lääkevirastoa johtavan Fimean sivuilla. Tämän tiedotuksen mukaan kyseisten lääkkeiden haittavaikutusten voimakkuus on erityisen suuri silloin, kun niillä hoidetaan lieviä infektioita.

Käänny siis lääkärisi tai apteekin henkilökunnan puoleen kaikissa kysymyksissä ja epäilyksissä, joita sinulla mahdollisesti on tätä lääkettä kohtaan. Tällä tavoin voit välttää norfloksasiinin käytöstä aiheutuvien komplikaatioiden kehittymisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
 • Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT  – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
 • Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.