Logo image
Logo image

Nivelrikon hoito elintapoja muuttamalla

3 minuuttia
Nivelrikon hoito käsittää yleensä vain lievityskeinoja, mutta myös terveelliset elintavat ovat tärkeitä potilaan elämänlaadun parantamiseksi. Nyt kerromme parhaista neuvoista.
Nivelrikon hoito elintapoja muuttamalla
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Nivelrikko on krooninen sairaus, joka heikentää nivelten terveyttä. Sitä esiintyy ysein yli 60-vuotiailla, mutta sitä saattaa kehittyä minkä tahansa ikäiselle aikuiselle. Parannuskeinoa tähän sairauteen ei ole, mutta nivelrikon hoito on tärkeää paremman elämänlaadun kannalta.

Nivelrikon hoito on onneksi kehittynyt merkittävästi, ja lääkkeiden (kuten kipulääkkeiden) lisäksi oireiden hillintään on muitakin suositeltuja tuotteita.

Nyt kerromme parhaista neuvoista nivelrikon hoitamiseksi elintapojen muutoksilla.

Nivelrikon hoito elintavoilla

Nivelrikko kehittyy nivelten vähittäisen vahingoittumisen seurauksena. Näin voi käydä ikääntymisen tai jonkin vamman vuoksi. Sairauden oireita ovat kipu, jäykkyys sekä vähentyminen liikkuvuudessa.

Vaikka tilan vakavuus vaihtelee potilaasta toiseen, yleensä se vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun. Siksi nivelrikon hoidon tavoitteena on hillitä sairauden etenemistä ja lievittää oireita.

Lue aiheesta lisää: Nivelreuman hoito kotikonsteilla

1. Liikunta

Some figure

Liikunta lisää ihmisen hyvinvointia yleisesti ottaen, ja nivelten kuntoa parantamalla se edistää liikkuvuutta.

Nivelrikon aiheuttama kipu vähentää usein kykyä tehdä tiettyjä liikkeitä. Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu. Säännöllinen, mutta alhaisen rasituksen liikunta vahvistaa nivelten alueen lihaksia, ja näin voidaan paremmin torjua komplikaatioita.

Noin 20-30 minuuttia päivittäistä liikuntaa auttaa vähentämään jäykkyyttä sekä estää voimakkaan kivun jaksoja. Kannattaa esimerkiksi kävellä, uida tai venytellä, ja voit kokeilla myös joogaa ja taichi’ta.

2. Painonpudotus

Ylipaino tai liikalihavuus voivat kiihdyttää nivelten kunnon heikentymistä nivelrikosta kärsivillä. Itse asiassa ylipaino on mahdollinen syy sairauden kehittymiseen. On siis selvä, että ylipainoa kannattaa pyrkiä vähentämään.

Terveellinen paino asettaa vähemmän painetta nivelille, ja siten kipu ei pääse yltymään. Näin vähennetään myös muita terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä aineenvaihdunnan häiriöitä.

3. Hyvä yöuni

Some figure

Uniongelmat voivat pahentaa vaivoja ja alentaa elämänlaatua.

Joskus nivelrikon aiheuttama kipu vaikuttaa yöunen laatuun, mutta on silti erittäin tärkeää yrittää nukkua kunnolla joka yö. Lepo on avainasia nivelten turvotuksen kannalta.

Jos uni on ongelmallista nivelrikon vuoksi, kokeile seuraavia neuvoja:

  • Varmista, että huone soveltuu hyvin nukkumiseen (kunnollinen patja, sopiva lämpötila yms.).
  • Vältä töiden tekoa makuuhuoneessa.
  • Pysyttele ennen nukkumaamenoa loitolla häiritsevistä tekijöistä, kuten tietokoneista, matkapuhelimista ja tableteista.
  • Nauti ruokia, jotka edistävät unta.
  • Syö terveellisiä ja vähäkalorisia illallisia.
  • Nauti rentouttavia juomia, kuten kärsimyskukka- tai virmajuurihauduketta.

Lue aiheesta lisää: 5 yrttihoitoa niveltulehdukseen

4. Juo luonnollisia haudukkeita

Lääkinnälliset teet eivät korvaa lääkkeitä, jotka lääkäri määrää, mutta ne voivat olla avuksi nivelrikon hoidossa.

Eräät juomat ovat suositeltuja tulehdusta torjuvien vaikutustensa vuoksi, kuten esimerkiksi inkivääri- ja kurkumahauduke tai vihreä tee.

5. Kuuma- ja kylmähoito

Some figure

Tämä hoito on erittäin tehokas nivelten tulehdustilan hillitsemiseksi.

Kuumuus auttaa avaamaan verisuonia, ja siten se parantaa verenkiertoa. Näin ravinteiden kulkeutuminen nivelrikosta kärsiviin kudoksiin paranee. Kuumuus myös tuottaa rauhoittavan vaikutuksen, joten se vähentää jäykkyyttä.

Kylmyys sen sijaan sulkee verisuonia ja vähentää turvotusta ja kipua. Siksi se sopii hyvin täydentämään kuumuuden vaikutuksia.

  • Laita ensin kuumalla vedellä kostutettu pyyhe tai kuuma kääre hoidettavalle alueelle (varo kuitenkin, että iho ei pala).
  • Anna lämmön vaikuttaa 20 minuutin ajan kun olet levossa.
  • Kylmähoito taas koostuu siitä, että laitat useamman jääpalan kankaaseen tai pussiin, ja sitten laitat ne ihollesi 20 minuutiksi.

Huomaa: Vältä jään laittamista suoraan iholle, sillä tämä on haitallista. Varmista siis, että käärit jään ensin hyvin pyyhkeeseen. Kuumuutta käyttäessäsi varmista, että lämpötila on siedettävä.

Lopuksi

Nivelrikko on krooninen tila, joka voi pahentua, jos siihen ei saada hoitoa ajoissa. Siksi on hyvin tärkeää hoitaa oireita ja käydä lääkärissä, jos huomaat itsekin kärsiväsi tästä yleisestä vaivasta.

Yhdistelmä lääkkeitä ja hyviä arjen tottumuksia tuottaa parhaat tulokset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Beckwée, D., Vaes, P., Cnudde, M., Swinnen, E., & Bautmans, I. (2013). Osteoarthritis of the knee: Why does exercise work? A qualitative study of the literature. Ageing Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.arr.2012.09.005
  • B Sun, H. (2014). Osteoarthritis – Why Exercise? Journal of Exercise, Sports & Orthopedics. https://doi.org/10.15226/2374-6904/1/1/00104
  • King, L. K., March, L., & Anandacoomarasamy, A. (2013). Obesity & osteoarthritis. Indian Journal of Medical Research.
  • Bliddal, H., Leeds, A. R., & Christensen, R. (2014). Osteoarthritis, obesity and weight loss: Evidence, hypotheses and horizons – a scoping review. Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/obr.12173
  • Long, L., Soeken, K., & Ernst, E. (2001). Herbal medicines for the treatment of osteoarthritis: A systematic review. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/40.7.779
  • Brosseau, L., Yonge, K. a, Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. The Cochrane Library. https://doi.org/10.1016/S0031-9406(05)60490-7
  • R.C. Lantz, G.J. Chen, A.M. Solyom, S.D. Jolad, B.N. 2005. Timmermann. The effect of turmeric extracts on inflammatory mediator production. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2003.12.011.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711305000371)
  • Chatterjee, P., Chandra, S., Dey, P., & Bhattacharya, S. (2012). Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. Journal of advanced pharmaceutical technology & research, 3(2), 136–138. https://doi.org/10.4103/2231-4040.97298
  • Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001;44(11):2531-2538. doi:10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::aid-art433>3.0.co;2-j
  • Christine M. Swanson, Wendy M. Kohrt, Orfeu M. Buxton, Carol A. Everson, Kenneth P. Wright, Eric S. Orwoll, Steven A. Shea. 2018. The importance of the circadian system & sleep for bone health. Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2017.12.002.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049517303372)

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.