Logo image
Logo image

Nivelreuman kolmoishoidon edut ja haitat

2 minuuttia
Nivelreumaa voidaan hoitaa monella tapaa. Yksi yleisimmin käytetyistä on kolmoishoito. Tässä artikkelissa kerromme siitä enemmän.
Nivelreuman kolmoishoidon edut ja haitat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jolle on ominaista krooninen kipu useissa nivelissä, lähinnä ranteissa ja sormissa. Diagnoosin viivästyminen ja siihen puuttuminen liittyy pitkäaikaiseen vammautumiseen. Tässä artikkelissa kerromme lisää siitä, mitkä ovat nivelreuman kolmoishoidon edut ja haitat.

Sitä esiintyy tällä hetkellä 0,4–1 prosentilla väestöstä, ja se on tutkimusten mukaan jopa 6 kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Yleensä tämän taudin hoidoilla pyritään lievittämään kipuja sekä nivelten jäykkyyttä ja estämään vaurion etenemistä.

Yleisimmin käytetty hoito on sairautta modifioivat reumalääkkeet. Yhden lääkkeen käyttö tämän tilan hoitoon on yleistä. Jos tämä ei kuitenkaan helpota oireita, yhdistelmä- tai kolmoishoito voi olla tarpeen nivelreuman hoidossa.

Yleisimmin käytetyt lääkkeet

Nykyään on olemassa suuri määrä lääkkeitä, joita voidaan käyttää nivelreuman hoidossa. Tutkimukset väittävät, että metotreksaatti on yksi ensilinjan lääkkeistä.

Nivelreuman oireiden hoidossa käytetyt lääkkeet voidaan luokitella seuraavasti:

  • Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID): Ibuprofeeni ja naprokseeni. Ne vähentävät turvotusta ja nivelkipuja.
  • Tautia modifioivat reumalääkkeet (DMARD): Metotreksaatti, hydroksiklorokiini, leflunomidi ja sulfasalatsiini. Ne lievittävät oireita ja hidastavat sairauden etenemistä.
  • Kortikosteroidit: Prednisoni ja deksametasoni. Ne vähentävät tulehdusta hidastamalla immuunivastetta.
  • Biologiset lääkkeet: Abatasepti, adalimumabi, sertolitsumabi, etanersepti, infliksimabi, rituksimabi, sarilumabi, tofasitinibi ja tosilitsumabi. Nämä ovat biologisia proteiineja, jotka estävät kudostulehduskaskadin häiritsemällä signalointia.

Yleensä näitä lääkkeitä voidaan määrätä monoterapiana tai yhdistelmähoitoina nivelreuman ominaisuuksien mukaan. Lääkärit ovat ainoita, jotka ovat päteviä tähän tehtävään.

Mitä on nivelreuman kolmoishoito?

Kolmoishoito on lääkehoito, jossa määrätään samanaikaisesti kolmea suun kautta otettavaa lääkettä nivelreuman oireiden lievittämiseen. Tämä hoito määrätään yleensä, kun yhden tai kahden lääkkeen lähestymistavalla ei saada toivottua vastetta.

Useimmilla ihmisillä metotreksaatti, sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini yhdistetään. Muut vaihtoehdot yhdistävät metotreksaatin biologisten lääkkeiden kanssa.

Some figure
Kroonisesta kivusta on vaikea selviytyä. Potilaat masentuvat ajan kuluessa ja oireiden jatkuessa.

Lue myös: Krooninen selkäkipu: syyt ja hoito

Nivelreuman kolmoishoidon edut ja haitat

Jokaisella nivelreuman hoidossa käytetyllä lääkkeellä on suuria etuja. Kolmoishoitoon liittyvä tärkein etu on suurempi tehokkuus oireiden lievittämisessä. Tutkimukset vahvistavat, että tällä yhdistelmähoidolla on suurempi teho ja sillä saadaan parempia tuloksia.

Samoin nivelreumapotilaat, jotka saavat kolminkertaista hoitoa, paranevat lyhyemmässä ajassa, pysyvästi ja pienemmällä riskillä oireiden voimistumisesta. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että metotreksaatin, sulfasalatsiinin ja hydroksiklorokiinin yhdistelmä on hyödyllinen tämän tilan varhaisessa vaiheessa.

Tällä terapeuttisella vaihtoehdolla on merkittäviä kustannusetuja. Tässä suhteessa nivelreuman kolmoishoito on tutkimusten mukaan kustannustehokkaampi strategia verrattuna uuden sukupolven biologisten lääkkeiden käyttöön.

Vaikka käytetyt lääkkeet ovat suhteellisen turvallisia, kolmoishoidon suurin haittapuoli ovat niiden käyttöön liittyvät haittatapahtumat. Hydroksiklorokiinin käyttöön liittyy ihottumaa, vatsakipua ja ripulia.

Jotkut tutkimukset väittävät, että sulfasalatsiini aiheuttaa usein päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja oksentelua. Metotreksaatti puolestaan ​​osoittaa maksa-, keuhko- ja hematologista toksisuutta.

Some figure
Maksatoksisuuden haittavaikutuksia on seurattava säännöllisillä testeillä.

Lue myös: Milloin tarvitaan reumatologia?

Hoitotapa, jolla on suuria etuja nivelreuman hoidossa ja oireiden lievityksessä

Nivelreuma on krooninen sairaus, johon on olemassa laaja valikoima eri hoitovaihtoehtoja. Metotreksaatin ja tulehduskipulääkkeiden käyttö taudin alkaessa on yleistä. Yhdistelmähoito ja kolmoisstrategia osoittavat kuitenkin tehokkaampaa oireiden nopeaa lievitystä ja nivelvaurioiden pysäyttämistä.

Reumatologit ovat reseptin määräämisestä vastaavia asiantuntijoita. Lääkkeiden käyttö riippuu iästä, rakenteesta, yleiskunnosta sekä tilan vakavuudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Massardo Loreto. Artritis reumatoide temprana. Rev. méd. Chile. 2008;  136( 11 ): 1468-1475.
  • Secco A, Alfie V, Espinola N, Bardach A. Epidemiología, uso de recursos y costos de la artritis reumatoidea en Argentina. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. 2020;37(3):532-40.
  • Abásolo Alcázar L. Triple terapia en la artritis reumatoide. Reumatología Clínica. 2014;10(5):275-277.
  • Moreland LW, O’Dell JR, Paulus HE, Curtis JR, et al. A randomized comparative effectiveness study of oral triple therapy versus etanercept plus methotrexate in early aggressive rheumatoid arthritis: the treatment of Early Aggressive Rheumatoid Arthritis Trial. Arthritis Rheum. 2012 Sep;64(9):2824-35.
  • De Jong PH, Quax RA, Huisman M, Gerards, et al. Response to glucocorticoids at 2 weeks predicts the effectiveness of DMARD induction therapy at 3 months: post hoc analyses from the tREACH study. Ann Rheum Dis. 2013 Oct;72(10):1659-63.
  • Mulero Mendoza J. Tratamiento de la artritis reumatoide. Revista Clínica Española. 2004; 204(5): 273-282.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.