Ibuprofeeni ja koronavirus – vaarallinen yhdistelmä?

Parasetamolia suositellaan yleisesti ensimmäiseksi vaihtoehdoksi kuumeen hoitoon. Monet asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että ei ole mitään näyttöä siitä, että ibuprofeeni pahentaisi koronavirusinfektiota.
Ibuprofeeni ja koronavirus – vaarallinen yhdistelmä?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat, että koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon ei käytettäisi tulehduskipulääkkeitä kuten ibuprofeenia, vaan parasetamolia. Sen sijaan esimerkiksi Suomen THL:n sekä Espanjan lääke- ja terveystuotteiden viraston (AEMPS) mukaan ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että ibuprofeeni tai muut ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet pahentaisivat koronavirusinfektiota. Myös Fimean kanta on se, että ibuprofeenin käytön lopettamiseksi ei ole toistaiseksi riittäviä perusteita. Onko ibuprofeeni ja koronavirus siis todellisuudessa vaarallinen yhdistelmä, kuten jotkut uskovat?

Tällä hetkellä odotamme tästä tehtyjen tutkimusten valmistumista. Tästä syystä Maailman terveysjärjestö suosittelee tällä hetkellä ibuprofeenia käytettäväksi vain siinä tapauksessa, että terveysalan ammattilainen on niin erityisesti määrännyt.

Tutkimuksen pitäisi valmistua toukokuussa. Tästäkin huolimatta AEMPS on varoittanut, kuinka monimutkaista on määritellä sitä, pahentaako ibuprofeeni todella koronavirusinfektiota.

Ibuprofeenia käytetään infektioiden ensioireiden hoitoon. Tästä syystä syy-seuraussuhdetta on vaikea muodostaa.

Euroopan lääkevirasto (EMA) seuraa tarkasti tilannetta ja on ilmoittanut, että se tarkistaa kaiken uuden aiheesta julkaistavan tiedon. Tällä hetkellä EMA on kuitenkin toistuvasti sanonut, että ei ole mitään tieteellisiä todisteita tukemaan yhteyttä ibuprofeenin ja COVID-19 -taudin oireiden pahenemisen välillä.

Parasetamoli, ensimmäinen valinta kuumeeseen

Ranskan terveysjärjestöt suosittelevat parasetamolia koronavirusinfektioon
Parasetamolin tai vastaavien kipulääkkeiden tulisi olla ensimmäinen valinta kuumetilojen hoitoon.

Ibuprofeenin pakkausselosteessa jo todetaan, että lääke voi peittää tulehduksen oireita. AEMPS vihjaa, että tämä saattaisi näin viivyttää diagnoosia, mikä edesauttaisi infektion etenemistä pidemmälle. Mutta AEMPS viittaa infektioihin yleisesti, ei erityisesti juuri COVID-19 -infektioon.

Ohjeistuksissa suositellaan, että kuumeen hoitoon tulisi valita ensisijaisesti parasetamoli. AEMPS kuitenkin toteaa, että tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että ibuprofeenia ei voisi käyttää lievien oireiden hoidossa.

Molemmissa tapauksessa lääkettä tulisi käyttää aina ohjeiden mukaisesti, ja kannattavinta on aina ottaa mahdollisimman matalia suositeltuja annoksia.

Onko ibuprofeeni ja koronavirus vaarallinen yhdistelmä?

Kiista sai alkunsa Ranskan terveysministerin Olivier Véranin varoittaessa Twitter-tilinsä kautta, että ibuprofeenin tai muiden tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaisi pahentaa koronavirusinfektiota.

Mutta kuten sanottu, THL ja AEMPS toteavat, että vahvaa näyttöä ibuprofeenin tai muiden ei-steroidaalisten tulehduskipulääkkeiden haitoista COVID-19 -infektioon ei ole, mistä syystä ibuprofeenia muihin sairauksiin käyttävien potilaiden ei ole mitään syytä lopettaa lääkkeen käyttöä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Virusten ja bakteerien väliset erot

Ibuprofeeni vai parasetamoli?

Ibuprofeenin käyttö koronavirusinfektion hoidossa on herättänyt kysymyksiä
Ei ole näyttöä siitä, että ibuprofeenin käyttö lieviin oireisiin tulisi lopettaa. Parasetamolia suositellaan kuitenkin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi.

Ranska ja Espanja ovatkin nyt eri mieltä siitä, kumpaa lääkettä koronavirusinfektioon tulisi käyttää. Ranskan terveysministeri Olivier Véran siis väittää, että tulehduskipulääkkeet pahentavat COVID-19 -infektiota ja että parasetamoli on parempi valinta, kun taas Espanjan lääke- ja terveystuotteiden virasto (AEMPS) on kiistänyt Ranskan terveysministerin väitteet. Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) ovat Espanjan lääke- ja terveystuotteiden viraston kannalla. Nekin ovat todenneet, että ei ole näyttöä sen osoittamiseksi, että ibuprofeeni pahentaisi COVID-19 -taudista kärsivän tilaa.

Espanjan Trabajo de Enfermedades Infecciosas de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (SEMFYC) on puolestaan kutsunut tiedeyhteisön jäseniä apuun. Se on pyytänyt apua ehkäistäkseen tällaisten tietojen leviämistä, joista ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä.

Ibuprofeeni ja koronavirus: onko haitallisesta yhteydestä mitään tieteellistä näyttöä?

Tällä hetkellä on käytännössä katsoen mahdotonta saada tieteellisesti päteviä kliinisiä tutkimuksia, jotka antaisivat vastauksen moniin tieteellisiin kysymyksiin tästä infektiosta. Useimmat saatavilla olevat tiedot ovat epidemiologisista tutkimuksista. Tämän Espanjan järjestön mukaan näistä tutkimuksista ei voi muodostaa syy-yhteyttä. Tietoa näiden lääkkeiden haittavaikutuksista ei myöskään ole saatavilla kansallisista ja kansainvälisistä lääkesäätely- ja -arviointivirastoista.

Kannattaako ibuprofeenia siis ottaa?

Espanjan Grupo de Trabajo de Enfermedades Infecciosas de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (SEMFYC) on todennut, että esimerkiksi ibuprofeenin käytön lopettamista ei tulisi suositella, ellei sen perusteeksi ole tieteellisiä tutkimuksia.

Joka tapauksessa Maailman terveysjärjestö neuvoo, että kuume- ja kiputiloihin tulisi käyttää ensisijaisesti parasetamolia. Esimerkiksi munuaissairauksista kärsivien tulisi välttää ibuprofeenia kokonaan. Lääkevalinta riippuu kaiken kaikkiaan jokaisen potilaan henkilökohtaisista ominaisuuksista ja tilanteesta, mistä syystä onkin aina tärkeää kysyä lääkärin neuvoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.