Logo image
Logo image

Nestedieetti: hyödyt ja tarkoitus

3 minuuttia
Tavallisesti lääkärit kehottavat potilaita ryhtymään nestedieetille mahdollisten myrkkyjen puhdistamiseksi suolistosta ja diagnosointiprosessin helpottamiseksi. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, mitä tällaista ruokavaliota noudattavien ihmisten tulisi pitää mielessä.
Nestedieetti: hyödyt ja tarkoitus
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nestedieetti on ankara protokolla, jolle ryhdytään suoliston puhdistamiseksi. Sitä ei suositella aloittamaan ilman ammattilaisen valvontaa ja tiettyä tarkoitusta, sillä se ei ole tasapainoinen ruokavalio ja voi johtaa ravintoainepuutoksiin, jos sitä noudatetaan liian pitkään.

Lääkärit käskevät potilasta nauttimaan pelkästään kirkkaita nesteitä ilman kiinteää ravintoa tietyissä tilanteissa, esimerkiksi ennen suoliston tutkimusta. Sen avulla ruoansulatuskanava saadaan kunnolla tyhjäksi ja näin se helpottaa mahdollisten sairauksien diagnosointia.

Lue lisää tästä dieetistä alta.

Mihin nestedieetti on tarkoitettu?

Nestedieetin pääasiallinen tarkoitus on puhdistaa mahdollinen jäte suolikanavasta. Sitä tulee noudattaa kahdesta syystä: suoliston puhdistamiseksi tai suoliston tutkimuksen helpottamiseksi puhdistuksen jälkeen.

Kummassakin tapauksessa se tulee tehdä varoen. Kuten pian näet, nestedieetistä puuttuu monia tärkeitä ravintoaineita. Elimistö ei pysty toimimaan pitkään pelkästään sen varassa.

Some figure
Nestedieetti on melko ankara ruokavalio ja sille tulisi ryhtyä ainoastaan lääkärin määräyksestä.

Lue lisää: Puhdista maksasi liemillä

Millainen nestedieetti on?

Tällaisessa dieetissä keskitytään pääasiassa nesteyttämiseen. Se varmistaa riittävän nesteiden saannin ja elektrolyyttitasapainon, jota pidetään avainasiana terveyden kannalta. Huomaa, että riittämätön nesteen saanti voi johtaa verenpainehäiriöihin, kuten osoittaa Nefrologia -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kuten yllä todettiin, nestedieetti on melko tiukka ruokavalio ja siinä saa nauttia vain seuraavia ruoka-aineita:

 • Mineraali-, hiilihappo- tai makuvesiä
 • Hedelmämehuja ilman hedelmälihaa
 • Makujuomia
 • Virvoitusjuomia
 • Teetä ja kahvia mustana
 • Gelatiinia
 • Kasvismehuja ilman hedelmälihaa
 • Urheilujuomia
 • Rasvatonta ja siivilöityä lientä
 • Hunajaa ja sokeria

Nestedieetti on usein tiukempikin, riippuen tilanteesta. Se on kalorien ja proteiinien osalta melko puutteellinen, minkä vuoksi sitä ei tule jatkaa pitkään.

Tiedätkin jo luultavasti, että riittävä proteiinin saanti on ratkaisevan tärkeää kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi. Tämän ravintoaineen saantisuosituksia on itse asiassa nostettu ruokavalio-ohjeissa viime vuosina, kuten kerrotaan Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Esimerkki ruokavaliosta nestedieetillä

Nestedieettiin on olemassa monenlaisia ruokalistoja. Tärkeintä on olla sisällyttämättä ruokavalioon muita kuin suositeltuja ruoka-aineita. Yleensä lääkäri päättää päivittäisen ruokavalion.

Aamupala

 • Kahvi mustana ilman sokeria
 • 1 hedelmän mehu

Välipala

 • 150 g hyytelöä
 • Lasillinen mehua

Lounas

 • Lasillinen mehua
 • Rasvatonta kanalientä
 • 150 g hyytelöä
 • Vettä

Välipala

 • Kahvi mustana sokerilla

Illallinen

 • 230 ml kalalientä
 • 150 g hyytelöä
 • Hauduke sokerilla

Milloin nestedieettiä tulisi noudattaa?

Kuten yllä jo todettiin, kirkkaita nesteitä sisältävä dieetti ei ole painonpudotukseen tarkoitettu ruokavalio, eikä sitä tulisi noudattaa pitkään. Se on hyvä suolen puhdistamiseen ennen kolonoskopiaa tai muuta ruoansulatuskanavan tutkimusta.

Sitä voidaan käyttää yhdessä sopivan lisäravinteen kanssa, jos henkilöllä on merkittävä suoliston mikrobiston epätasapainoSyynä on se, että nestedieetti aiheuttaa muutoksen suoliston mikrobiotassa, kunnes henkilö alkaa taas vähitellen lisätä kuitua ja kiinteää ravintoa ruokavalioonsa edistääkseen uusien bakteerien asettumista.

Some figure
Kirkkaita nesteitä sisältävä dieetti on ihanteellinen ruokavalio ennen kolonoskopiaa tai muita ruoansulatuskanavan tutkimuksia. Sitä ei tulisi noudattaa pitkään, sillä siitä puuttuu monia välttämättömiä ravintoaineita.

Lue myös: Onko säilykkeiden liemiä turvallista nauttia?

Nestedieetin mahdolliset riskit ja esteet

Kuten voit kuvitella, tämä ruokavalio ei kata energiantarvetta eikä täytä edes välttämättömien makro- ja mikroravintoaineiden saantisuosituksia. Se on kyllä yksinkertainen ruokavalio, mutta tarpeettoman pitkään jatkuessaan siihen liittyy riski akuuteista terveysongelmista riittämättömästä ravintoaineiden saannista johtuen.

Esimerkiksi Advances in Food and Nutrition Research -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että riittämätön C-vitamiinin saanti johtaa jo lyhyellä aikavälillä keripukkiin. Raudan puutteellinen saanti taas johtaa anemiaan.

Tällaista ruokavaliota suositellaankin noudatettavan vain lääkärin määräyksestä. Tästä syystä sinun tulee noudattaa aina ammattilaisen ohjeita riskien minimoimiseksi. Lääkäri ohjeistaa luultavasti syömään jonkin verran sokeria alhaisen verensokerin välttämiseksi.

Nestedieetti vaatii tiukkaa protokollaa

Nestedieettiä ei tule käyttää painonpudotukseen, eikä sille myöskään tule ryhtyä kotona vain kokeilun vuoksi. Sen noudattaminen voi johtaa terveyshaittoihin, erityisesti jos sitä ei noudateta oikeaoppisesti.

Nestedieetti on lyhytaikainen dieetti, jota noudatetaan tietyssä tarkoituksessa ja jota ei tulisi käyttää milloinkaan muuten. Lisäksi terveysalan ammattilaisen tulee valvoa sitä ja antaa sille hyväksyntänsä siihen liittyvien riskien minimoimiseksi.

Yleissääntö on, että liian tiukkoja dieettejä tulisi välttää ylipäätään. Syynä on se, että ne eivät tarjoa mitään keskipitkän tai pitkän aikavälin terveyshyötyjä, eikä niitä pysty edes ylläpitämään pitkään. Niistä seuraa ainoastaan ravintoaineiden riittämättömästä saannista johtuvia sairauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dizdar OS, Yeşiltepe A, Dondurmaci E, Ozkan E, Koç A, Gunal AI. Hydration status and blood pressure variability in primary hypertensive patients. Nefrologia. 2020 Sep-Oct;40(5):522-530. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2020.02.002. Epub 2020 Jun 11. PMID: 32536454.
 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
 • Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.