Logo image
Logo image

Neljä tilannetta, joissa kannattaa palata yhteen entisen kumppanin kanssa

4 minuuttia
Harkitsetko yhteenpaluuta eksän kanssa, mutta et ole varma onko se hyvä idea? Annamme sinulle joitakin vinkkejä tässä artikkelissa.
Neljä tilannetta, joissa kannattaa palata yhteen entisen kumppanin kanssa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Menivätkö asiat siihen pisteeseen kumppanisi kanssa, että suhteen jatkaminen oli mahdotonta ilman toisen satuttamista? Haluaisitko nyt palata yhteen eksäsi kanssa, tai harkitsetko sitä? Olisiko se huono asia?

Tällaiset epäilykset ovat normaaleja ja hyvin yleisiä; loppuihan suhde sentään syystä. Yleisesti ottaen toisen mahdollisuuden antaminen entiselle kumppanille on huono ajatus, sillä voit ajautua noidankehään tai myrkylliseen ihmissuhteeseen. On kuitenkin joitakin tapauksia, joissa tuo mahdollisuus voi osoittautua hyväksi ratkaisuksi.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle tilanteista, joissa entiselle kumppanille kannattaa antaa uusi mahdollisuus. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi antaa anteeksi ja unohtaa joka kerta kun tuo henkilö pettää sinut, vaan sinun tulisi arvioida tarkasti, kiinnostaako suhteen uudelleenlämmittely sinua.

1. Kyseessä on enemmän kuin rakkaus

Some figure

Ensimmäinen asia, jota sinun tulisi pohtia mahdollisen yhteenpaluun kohdalla on se, antaako tuo ihminen sinulle sen mitä haluat elämässä. Emme tarkoita materiaalisia asioita, vaan pikemminkin psyykkistä ja tunnetason hyvinvointia.

Tavallinen esimerkki tästä on se, että suhde päättyi toisen muuttaessa kauas ettekä halunneet kaukosuhdetta. Jos olette nyt samassa paikassa ja tiedostat saavasi tältä ihmiseltä edelleen turvaa, hellyyttä, hauskanpitoa, uskollisuutta ja ystävyyttä, ehkä saattaisitte vielä todella rakastaa toisianne.

Saattaa vaikuttaa siltä, että puhumme vain lohdun saamisesta ja haluttomuudesta etsiä uutta kumppania. Kannattaa kuitenkin pohtia, haluatko jatkaa siitä mihin jäitte. Lopulta teille saattaa selvitä, että se aika jonka vietitte erillänne ja tapailitte muita ihmisiä sai teidät vain näkemään, että suhteessanne oli paljon hyvää.

Suhteet, joissa osapuolet löytävät toisensa uudelleen eron jälkeen, ovat tavallisesti entistä vahvempia ja kumpikin osapuoli sitoutuu siihen paremmin.

Suosittelemme lukemaan: Mistä tiedät, että kyseessä on kestävä rakkaus?

2. Ongelma ei ollut rakkauttanne suurempi

Päätös palata yhteen eksän kanssa on täysin oma asiasi ja perustuu siihen, kuinka tärkeänä näet syyt eroonne. Se riippuu myös siitä kuinka paljon kumpikin teistä on kehittynyt, millaisen vastuun olette ottaneet teoistanne ja kuinka kovasti olette tehneet töitä henkilökohtaisen kasvunne eteen.

On tärkeää että pohdit tilannetta ja laitat asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Ei ole mitään syytä tuomita toista tai altistua melodraamalle. On tiettyjä asioita, jotka eivät ole enää tärkeitä mutta jotka silloin näit valtavana ongelmana koska olit huonolla tuulella, päivä oli mennyt huonosti tai se oli ikään kuin viimeinen pisara. Voi myös olla, ettei tilanteella ole enää väliä siksi, että olosuhteet ovat muuttuneet tai ne eivät enää vaikuta sinuun.

Sinun on määriteltävä, oliko suhde enemmän hyvä vai huono ja voidaanko ongelman yli päästä vai ei.

Jos päätät palata yhteen eksäsi kanssa, tee ongelmat selväksi ja aseta päätöspäivä tälle koeajalle. Tärkeintä on se, että ongelman yli todella on päästy eikä mitään uusia vaikeuksia synny.

3. Kumppanin teot puhuvat enemmän kuin sanat

Some figure

Ennen kuin päätät palata yhteen entisen kumppanisi kanssa, sinun on päätettävä vastaavatko hänen tekonsa todella hänen sanomisiaan. Kaikki tietävät miltä kauniit sanat kuulostavat, mutta tämä ei aina tarkoita sitä että niiden sanoja olisi vilpitön. Sanoissa ja teoissa ei saa olla ristiriitaisuuksia.

Jos suhde esimerkiksi päättyi kumppanin mustasukkaisuuteen ja nyt hän sanoo oppineensa hillitsemään sitä, sinua saattaa kiinnostaa suhde taas. Ennen kuin suostut yhteenpaluuseen, arvioi hänen käytöstään kunnolla nähdäksesi tarkoittaako hän sitä todella.

  • Kyseleekö hän jatkuvasti sinulta missä olit ja kenen kanssa?
  • Ottaako hän puhelimesi ja lukee viestisi lupaa kysymättä?

Sinun on luotettava vaistoihisi ja varottava ettet hurmaannu sanoista, jotka haluat kuulla. On tiettyjä tilanteita, kuten uskottomuus ja mustasukkaisuus, joita tulisi aina varoa ennen suhteen jatkamista – ne eivät ole helposti muutettavissa olevia käytöksiä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 5 mustasukkaisten ihmisten virhettä

4. Olette molemmat sitoutuneet suhteen parantamiseen

Viimeinen huomioon otettava asia ennen yhteenpaluuta on se, sitoutuuko kumpikin osapuoli suhteen parantamiseen. Toisen mahdollisuuden antaminen tarkoittaa sitä, että te kumpikin teette töitä rakkauden ja velvollisuuksien eteen. Kommunikaation tulee olla rehellistä.

Jotkut ihmiset ovat tehneet kovasti töitä suhteen ylläpitämiseksi, kunnes he yhtäkkiä väsyvät siihen ja lopettavat suhteen. Tässä vaiheessa toinen osapuoli tiedostaa mitä on menettänyt ja yrittää saada toisen takaisin.

Ongelmia syntyy silloin, kun aiemmin kovasti yrittänyt osapuoli ei enää halua nähdä vaivaa. Jos päätät kuitenkin antaa mahdollisuuden mutta samalla toivot että tällä kertaa on toisen vuoro tehdä töitä asioiden parantamiseksi, tilanne saattaa vain paheta.

Hyvä vaihtoehto tällaisessa tapauksessa on pohtia huolellisesti aikaisempaa suhdetta ja asettaa uudet rajat, jotta sitoutuminen on vahvempaa ja asiat sujuvat.

Päätös palata yhteen eksän kanssa voi toimia, jos kumpikin on sitoutunut siihen

Some figure

Jotkut ihmiset sanovat, että kun suhde on ohi, tuo luku elämässä on jätettävä taakse kokonaan. Tämä on varteenotettava pointti, mutta ei aina menestyksekkäin taktiikka. Tärkeää on, että kumpikin on tyytyväinen päätökseen.

Päätöksen voitte tehdä vain te yksilöinä, ja sen on perustuttava tunteisiin, odotuksiin ja henkilökohtaiseen sitoutumiseen. Perustelujesi on oltava vahvat. Puhu sitten eksällesi ja katso onko hän samoilla linjoilla ja haluaako hän ottaa riskin.

Huolehtikaa joka tapauksessa aina kummankin psyykkisestä terveydestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.