Logo image
Logo image

Neljä luontaishoitoa kurkunpääntulehdukseen

3 minuuttia
Kurkunpääntulehdukselle on ominaista äänen käheytyminen, kipeä kurkku ja kuiva yskä. Sen syynä on yleensä äänihuulten tulehtuminen tai infektio. Onko kurkunpääntulehdukseen toimivia luontaishoitoja?
Neljä luontaishoitoa kurkunpääntulehdukseen
Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2022

Kurkunpääntulehdukseen käytetyt luontaishoidot ovat hoitovaihtoehtoja, jotka voivat toimia adjuvantteina (toissijaisina hoitokeinoina) kurkunpääntulehduksen oireisiin. Kurkunpääntulehdus on kurkunpään tai äänihuulten tulehdus, joka ilmenee kurkun etuosassa.

Sitä aiheuttavat tämän alueen liiallinen käyttö, ärsytys tai tulehdus. Sen pääasiallisena oireena on äänen vääristyminen tai käheytyminen, mutta se voi myös aiheuttaa muun muassa nielemisongelmia, kurkun kipeytymistä, kuivaa yskää sekä kuivuuden tunnetta.

Lievät tapaukset paranevat usein itsestään noin viikossa. On kuitenkin tärkeää kokeilla joitakin luontaishoitoja, jotka voivat auttaa rauhoittamaan oireita. On myös tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisiin komplikaatioihin, sillä saatat joutua käymään lääkärissä kurkunpääntulehduksen takia.

Neljä luontaishoitoa kurkunpääntulehdukseen

Mayo Clinic -klinikan tietojen mukaan kurkunpääntulehdus voi olla akuutti, kun se kestää lyhyen aikaa. Se voi kuitenkin olla myös krooninen ongelma, jos se jatkuu kauan aikaa. Jälkimmäisessä tapauksessa potilaan tulee käydä lääkärissä testeissä, sillä se voi olla osoitus diagnosoimatta jääneestä sairaudesta, joka vaatii enemmän huomiota.

Lievät tapaukset ovat yleensä virusinfektion tai liiallisen äänen käytön aiheuttamia. Tällaiseen kurkunpääntulehdukseen voivat siis tehota tietyt luontaishoidot. Jos kuitenkin epäröit niiden käyttämistä, käy lääkärissä ennen niiden kokeilemista. Tarkastellaan nyt näitä neljää vaihtoehtoa.

Lue myös: Hunaja ja kaneli: 8 lääkinnällistä hyötyä

1. Tuore valkosipuli ja hunaja

Some figure
Tuoreen valkosipulin ja hunajan yhdistelmää ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille botulismiriskin takia.

Tuore valkosipuli yhdessä hunajan kanssa on yksi luontaishoidoista kurkunpääntulehdukseen. Vaikka siitä ei olekaan mitään todisteita, että tämä yhdistelmä lievittäisi kyseistä sairautta, osoittavat yksittäiset tutkimukset siitä olevan hyötyä infektioita ja ärsytystä vastaan.

Avicenna Journal of Phytomedicine –lehden julkaisemat tutkimustulokset osoittavat, että valkosipulilla on bakteerien, tulehdusten ja virusten vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä hengitystienfektioiden hoidossa.

Canadian Family Physician -lehden julkaisussa puolestaan kerrotaan, että hunaja voi lievittää yli 1-vuotiaiden lasten yskää, ja se lievittää myös kurkunpääntulehduksen oireita. Ethän anna sitä kuitenkaan alle 1-vuotiaille lapsille, sillä heillä on alhainen immuniteetti Clostridium botulinum –bakteeria vastaan, joka voi aiheuttaa botulismin imeväisikäiselle vauvalle.

Valmistus

 • Murskaa raaka valkosipulinkynsi ja sekoita se ruokalusikalliseen orgaanista hunajaa. Voit nauttia tällaisen annoksen kerran tai kaksi päivässä.

2. Suolavedellä kurlaus

Suolavedellä kurlaaminen on perinteinen hoitokeino kurkkuongelmiin, kuten kurkunpääntulehdukseen. Yleiskirjallisuuden mukaan kyseessä on hyödyllinen sekoitus ärsytyksen vähentämiseksi. Ison-Britannian kansallisen terveysjärjestön (NHS) mukaan se ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto lapsille.

Valmistus

 • Lisää puoli teelusikallista suolaa puolikkaaseen lasilliseen lämmintä vettä ja sekoita hyvin.
 • Kurlaa seosta sitten 2-3 minuutin ajan. Älä niele nestettä.
 • Toista kahdesti päivässä.

3. Eukalyptushöyryn hengittäminen

Toinen helppo hoitokeino kurkunpääntulehduksen oireiden lievittämiseen on eukalyptushöyryn hengittäminen. Kyseessä on hoitokeino, joka voi Flavor and Fragrance Journal –lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan auttaa lievittämään flunssan, nuhan ja kipeän kurkun oireita.

Valmistus

 • Lisää 10 tippaa eukalyptusöljyä kiehuvaan veteen.
 • Kaada vesi sitten suureen kulhoon, laske pää sen ylle ja peitä pää pyyhkeellä. Hengitä höyryä sisään viiden minuutin ajan.
Some figure
Eukalyptushöyryn hengittäminen on myös hyödyllinen tapa lievittää flunssan ja nuhan oireita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Eroon poskiontelotulehduksesta – 7 vinkkiä

4. Omenaviinietikalla kurlaus

Omenaviinietikasta tehdyillä seoksilla on monipuoliset käyttötarkoitukset perinteisessä lääketieteessä, vaikka sen turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei olekaan tarpeeksi todisteita. Sen kurlaaminen on kuitenkin aivan turvallista ja omenaviinietikasta voi olla hyötyä sen sisältämien mikrobien vastaisten ominaisuuksien ansiosta.

Valmistus

 • Kaada ruokalusikallinen orgaanista omenaviinietikkaa lasilliseen lämmintä vettä.
 • Kurlaa sitten seosta 2-3 minuutin ajan ja sylje pois.
 • Käytä tätä hoitokeinoa kahdesti päivässä, kunnes tunnet olosi paremmaksi.

Mitä muita hoitoja kurkunpääntulehdukseen on olemassa?

Yllä mainitsemiemme hoitokeinojen lisäksi on myös muita tapoja kurkunpääntulehduksen lievittämiseen. National Center for Biotechnology Information –lehden julkaiseman artikkelin mukaan niihin kuuluvat muun muassa:

 • Äänen lepuuttaminen ja liiallisen kuluttamisen välttäminen
 • Ärsykkeiden, kuten alkoholin, tupakan ja kofeiinin, välttäminen
 • Nesteen kulutuksen lisääminen
 • Mausteisten ja rasvaisten ruokien välttäminen

Älä käytä antibiootteja, ellei lääkäri niin määrää. Itselääkitys voi olla haitallista terveydelle.

On myös tärkeää korostaa sitä, että kaikki mahdolliset komplikaatiot tulisi hoitaa ammattilaisen vastaanotolla. Lääkäri on ainoa, joka voi määritellä ovatko muut hoitovaihtoehdot tarpeellisia. Pidäthän siis tämän mielessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
 • Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8. 
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.
 • DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
 • Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.