Natalia Romero Francon haastattelu: lantionpohjan häiriöiden ehkäisy naisurheilijoilla

Jaamme täällä Natalia Romero Francon, olympiaurheilijan ja urheilufysioterapian asiantuntijan, haastattelun. Hän puhuu meille naisurheilijoiden lantionpohjan häiriöistä ja Actitud-hankkeesta.
Natalia Romero Francon haastattelu: lantionpohjan häiriöiden ehkäisy naisurheilijoilla
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2023

Natalia Romero Franco, fysioterapian sekä liikunta- ja urheilututkimuksen kaksoistutkinnon suorittanut, Jaénin yliopistosta väitellyt tohtori, antoi meille haastattelun puhuakseen naisurheilijoiden lantionpohjan häiriöistä. Hän on myös aktiivinen olympiaurheilija, joka edusti Espanjaa Tokion olympialaisissa 2020.

Actitud-hankkeen (suomeksi “asenne”) kautta Natalia ja hänen kollegansa, yliopistolehtorit, tutkivat lantionpohjan toimintahäiriöihin liittyviä ongelmia urheilevilla naisilla. Hanke tarjoaa tietoa tästä todellisuudesta ja kehittää joitakin ennaltaehkäiseviä käytäntöjä, joiden avulla voidaan lieventää kaikkein ärsyttävimpiä liitännäisoireita, kuten virtsankarkailua.

Mitä lantionpohjan häiriöt ovat?

Lantionpohjan häiriöt ovat lantion elimiä tukevien lihasten, kudosten ja nivelsiteiden rakenteen ja toiminnan häiriöitä. Näihin kuuluvat virtsarakko, kohtu ja peräsuoli.

Näihin häiriöihin voi liittyä monenlaisia oireita:

  • Virtsankarkailu
  • Lantionpohjan prolapsi
  • Seksuaaliset toimintahäiriöt
  • Krooninen lantion alueen kipu

Jotkin olosuhteet ovat riskitekijöitä näille häiriöille, kuten on hahmoteltu González-Merlon gynekologian käsikirjaan:

  • Raskaus ja synnytys: Raskaus aiheuttaa suurta painetta lantionpohjan lihaksille.
  • Hormonaaliset muutokset: Vaihdevuosien myötä tapahtuva estrogeenitasojen lasku voi heikentää kudoksia ja lisätä esimerkiksi lantionpohjan häiriöiden riskiä.
  • Intensiiviset aktiviteetit: Juokseminen, hyppiminen tai painojen nostaminen aiheuttavat ylimääräistä painetta lantionpohjan lihaksille ja kudoksille. Tämä voi edistää alueen heikkenemistä ja toimintahäiriöitä.

Miksi ne voivat olla yleisempiä naisurheilijoilla?

Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa, jonka toisena kirjoittajana oli Natalia Romero Franco, ilmeni, että yli 50 prosentilla naisurheilijoista esiintyi virtsankarkailua. Tämä arvo oli hämmästyttävä jopa tutkijoille.

Tarkemmin sanottuna tutkimuksessa havaittiin, että 51,7 prosentilla tutkimukseen osallistuneista naisurheilijoista oli inkontinenssia, jonka yleisin muoto oli rasitusinkontinenssi. Jopa niiden joukossa, joilla ei ollut inkontinenssidiagnoosia, 24,6 %:lla todettiin satunnaista virtsankarkailua.

Useat tekijät voivat vaikuttaa lantionpohjan häiriöiden esiintymiseen naisurheilijoilla. Natalia sanoo haastattelussa, että on olemassa joitakin käytäntöjä, joita tehdään rutiininomaisesti ilman asianmukaista huolellisuutta, erityisesti harjoittelun yhteydessä. Hän sanoo myös, että tietämys ennaltaehkäisystä, joka voitaisiin toteuttaa liikunnan aikana toimintahäiriön välttämiseksi, on hyvin puutteellista.

Jatka urheilun harrastamista

Huippu-urheilija Natalia Romero muistuttaa haastattelussa, että urheilu ei ole huono asia. Se ei tarkoita, että harjoittelu liittyy lantionpohjan häiriöihin ja siksi sen harrastaminen pitäisi lopettaa. Päinvastoin, tiedämme, että liikunnan harrastamisesta on monia hyötyjä.

Actitud-hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tästä ongelmasta ja parantaa harjoittelukäytäntöjä. Sekä amatööri- että ammattilaisurheilijat voivat ottaa rutiineihinsa hyviä tapoja, joilla voidaan ehkäistä esimerkiksi virtsankarkailua.

Natalian viimeinen suositus on, että älä jää epäilemään vaan ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Jos virtsaa karkailee treenatessa, seksiä harrastettaessa on liikaa kipua tai ilmenee prolapsiin viittaavia oireita, se täytyy ottaa puheeksi. Oikea-aikainen diagnoosi ja yksinkertaisten toimenpiteiden toteuttaminen ratkaisevat asian.

Kiitämme Nataliaa haastattelusta, ja kehotamme sinua katsomaan sen kokonaisuudessaan Youtube-kanavallamme (haastattelu espanjaksi).

Pääkuva Natalia Romero Francon Twitteristä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez-López, E. S., Acevedo-Gómez, M. B., Romero-Franco, N., Basas-García, Á., Ramírez-Parenteau, C., Calvo-Moreno, S. O., & Fernández-Domínguez, J. C. (2022). Urinary Incontinence Among Elite Track and Field Athletes According to Their Event Specialization: A Cross-Sectional Study. Sports Medicine-Open8(1), 78. https://link.springer.com/article/10.1186/s40798-022-00468-1
  • Rodríguez, N. M. P., Torres, J. D. C. M., Delgado, J. Á. G., Adams, E. M. R., & Lara, H. R. (2019). Disfunción de suelo pélvico y sexual en mujeres. Investigaciones Medicoquirúrgicas11(S1), 1-25. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=86706
  • Tardiu, L. A., & Guiu, X. I. (2020). Patología del suelo pélvico. Incontinencia urinaria de la mujer. González-Merlo Ginecología. 10a, 203-2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.