Low Pressure Fitness -menetelmä ja sen hyödyt

Alipainetta hyödyntävät harjoitukset voivat täydentää ihanteellisesti perinteisempiä treenimuotoja. Esittelyssä Low Pressure Fitness -menetelmä.
Low Pressure Fitness -menetelmä ja sen hyödyt

Kirjoittanut Cristian Minich

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kovatehoinen treeni on vallalla oleva liikuntamuoto, mutta esiin on noussut vastakkaisiakin menetelmiä. Näiden tavoitteena ei ole korvata perinteisiä harjoituksia, vaan täydentää niitä. Lue eteenpäin niin saat tietää, mikä Low Pressure Fitness -menetelmä on ja miten se hyödyttää.

Low Pressure Fitness -menetelmä on yhdenlainen treenimuoto, joka yhdistää kehon ja mielen. Kyseinen harjoitus käsittää kehon kokonaisuutena, ja erityistä painoarvoa annetaan ryhdille ja hengitykselle.

Kyseessä on matalatehoinen liikuntamuoto, jota ihmiset ikään, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta voivat harrastaa. Menetelmä kehitettiin vuonna 2014 hypopressive-tekniikalla tehdyistä vatsalihasharjoituksista.

Hapetus ja ryhdin korjaus ovat keskeisiä pilareita tässä mullistavassa menetelmässä.

Low Pressure Fitness -menetelmän tärkeimmät hyödyt

Low Pressure Fitness -menetelmä mahdollistaa keskittymisen vatsan seutuun tehokkaasti ja turvallisesti. Tämä auttaa saavuttamaan suuremman vakauden, vahvistamaan lihaksia ja parantamaan verenkiertoa sen lisäksi, että sen avulla vältetään vammat.

Hengitystä työstämällä taas luodaan synergia kehon ja mielen välille, kuten joogassa. Tämä rentouttaa ja auttaa vähentämään stressiä.

Vahvistaa vatsaa

Vatsalihakset ovat ratkaisevan tärkeät, koska ne tuovat vakautta selkärankaan. Näin ryhtimme on parempi ja meillä on enemmän voimaa ja kestävyyttä.

Hyvä ryhti on oleellinen asia missä tahansa liikkeessä. Sillä on kiistatta myös esteettistä merkitystä monien terveyshyötyjen lisäksi.

Vatsa on osa keskivartaloa ja vaikuttaa näin koko kehon vakauteen.

Haluat ehkä lukea tämänkin artikkelin: HIIT-treeniä aloittelijoille – harjoituksia ja vinkkejä

Parantaa hengitystä

Hengitysharjoitukset auttavat purkamaan jännitystä, mikä lisää sisään- ja uloshengityskykyämme. Keuhkojen hyvä kapasiteetti vaikuttaa suotuisasti fyysiseen suorituskykyyn.

Hengitystyö usein unohdetaan treeneissä. Se on kuitenkin yksi keskeisistä näkökohdista edistymisen ja nopeamman palautumisen kannalta.

Eräässä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin kuntoilun vaikutusta kardiorespiratoriseen synkronisaatioon, urheilijoilla havaittiin pidempiä synkronisaatiojaksoja kuin passiivisilla ihmisillä. Tämä vahvistaa aiemmat tutkimukset spontaanista hengittämisestä.

Lisää hapenottokykyä

Low Pressure Fitness -menetelmä parantaa rasituksensietokykyä lisäämällä lihasten hapetusta, mikä merkitsee vähäisempää väsymystä. Harjoitukset tehdään kevyessä apneassa eli niin, että keuhkoihin ei päästetä ilmaa ja tehdään rintakehän avaus paineen vähentämiseksi vatsassa.

Apneat suoritetaan hengitystekniikoiden välissä ajoittaisen hypoksian aikaansaamiseksi. Tätä tekniikkaa käytetään parantamaan elimistön hapenkuljetusta.

Vahvistaa lantionpohjaa

Alipainetta hyödyntävät harjoitukset vahvistavat lantionpohjaa, sillä ne vähentävät painetta vatsassa, saavat aikaan lihasten kunnollisen supistumisen ja auttavat vahvistamaan lantionpohjan lihaksia.

Tämä on tärkeää esimerkiksi virtsanpidätyskyvyttömyyden, alueen kivun ja miehillä erektiohäiriön ehkäisemiseksi.

Ehkäisee nivel- ja lihasvammoja

Tämän menetelmän myötä, kun lihastonus lisääntyy ja keskivartaloa työstetään, myös nivelet vahvistuvat. Tämä mahdollistaa paremman liikkuvuuden, auttaa nostamaan suurempia kuormia treenissä ja sietämään kovatehoista rasitusta.

Näin se voi auttaa myös ehkäisemään mahdollisia vammoja, kuten venähdyksiä tai nyrjähdyksiä, jotka ovat erittäin yleisiä urheiluharrastuksissa. Tämän lisäksi se voi auttaa ehkäisemään yleisiä lihasvaivoja treenin aikana tai jälkeen.

Auttaa stressiin

Hengitysmenetelmät rentouttavat ja auttavat vähentämään ahdistusta ja stressiä. Jos saamme hengityksemme hallintaan, pystymme laskemaan sykettämme ja parantamaan hermostoamme.

Vuonna 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan aerobinen, kestävyys- ja mielen/kehon harjoitukset karkottavat tehokkaasti masennusoireita aikuisilla.

Kolme perusharjoitusta Low Pressure Fitness -menetelmässä

Muun muassa nämä harjoitukset kuuluvat varmuudella menetelmän aloitustasoon:

  1. Venus: Tässä liikkeessä seistään ja pidetään selkä suorana ja pitkänä. Katse tulisi kohdistaa suoraan eteenpäin ja hartioiden ja käsivarsien tulisi olla ojennettuina ylöspäin aivan kuin pitelisit kattoa. Ota tässä asennossa kolme syvää henkäystä ja pidä sitten rintakehä auki 10 sekunnin ajan.
  2. Maya: Käy kontallesi kyynärvarret maassa ja lantio samassa linjassa polvien kanssa. Koukista selkääsi ja laske päätäsi aivan kuin aikoisit katsoa napaasi. Tämän jälkeen tee kolme vatsahengitystä kunnes keuhkosi tyhjenevät, ja pidä rintakehä auki 10 sekuntia kuten edellisessä harjoituksessa.
  3. Epäsymmetrinen Demeter: Tämä on ihanteellinen liike päivän päätteeksi, sillä se venyttää koko selkärangan. Makaa selälläsi käsivarret ja jalat ojennettuina. Ota ilmaa nenän kautta niin, että rintakehä laajenee, ja päästä se ulos suun kautta varovasti. Tee lopuksi rintakehän avaus 10 sekunniksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää myös tästä: 11 harjoitusta juoksutekniikan parantamiseksi

Tyhjennä mielesi ja saavuta ihanteellinen tasapaino elämässäsi

Low Pressure Fitness -menetelmä täydentää kovatehoista treeniä. Liikkeiden yhdistäminen hengitystekniikoihin selkiyttää mieltä ja vahvistaa lihaksia pääasiassa vatsassa ja lantion alueella.

Ennen aloittamista kannattaa käydä lääkärintarkastuksessa sekä pyytää apua ammattilaiselta treenin sovittamiseksi omiin tarpeisiin. Muutoin se on matalatehoinen laji, jonka harrastamiselle ei ole esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perry S, Khovanova N, Khovanov I. Physical fitness contributes to cardio-respiratory synchronization. Annu Int Conf IEEE Eng Med Biol Soc. 2019 Jul;2019:4957-4960. doi: 10.1109/EMBC.2019.8857193. PMID: 31946972. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31946972/
  • Miller KJ, Areerob P, Hennessy D, Gonçalves-Bradley DC, Mesagno C, Grace F. Aerobic, resistance, and mind-body exercise are equivalent to mitigate symptoms of depression in older adults: A systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. F1000Res. 2020 Nov 13;9:1325. doi: 10.12688/f1000research.27123.2. PMID: 34158928; PMCID: PMC8191520. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34158928/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.