Logo image
Logo image

Naistenpäivä: tasa-arvoisemmalle tälle päivälle ja huomisen tytöille

3 minuuttia
Oletko koskaan ajatellut miksi juhlimme kansainvälistä naistenpäivää joka vuosi? Opi tästä artikkelista miksi tämä päivä on niin tärkeä! 
Naistenpäivä: tasa-arvoisemmalle tälle päivälle ja huomisen tytöille
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Naistenpäivä ei ole pelkkä tavallinen juhla. Sen tarkoitus on herättää tietoisuutta ja löytää julkinen tila mietinnälle.Se myös tähtää muistuttamaan meitä siitä, että meillä on vielä paljon taistelemisen arvoista ja meidän tulee tehdä töitä korottaaksemme äänemme ja saadaksemme liittolaisia.

Mitä naistenpäivä edustaa?

Sukupuolten tasa-arvo on tasaisella tiellä joka etenee päivä päivältä. Vielä on kuitenkin olemassa sudenkuoppia tiellä, kun katsomme tilanteita eri osissa maailmaa, missä useat lailliset perustat jatkavat naisten oikeuksien ja mahdollisuuksien leikkaamista.

Kaikki tämä epäilemättä johdatti meidät katsomaan viime maaliskuun 8. päivää (Naistenpäivä) eri näkökulmista, jotka menivät yli juhlinnan tai ruusukimpun, jonka annamme äidillemme, siskoillemme tai kumppaneillemme.

Nyt on otollinen aika suunnata katse ylös ja kysyä mitä voimme tehdä luodaksemme enemmän kuin vain tasa-arvoisen yhteiskunnan tänään.

Meidän tulee asettaa katseemme huomiseen pystyäksemme kysymään millaisen yhteiskunnan haluamme antaa tytöille, jotka ovat tulevaisuuden naisia.

Lisäksi on aika luoda kunnioittava ympäristö joka suosii tasa-arvoa ja tarjoaa mahtavia mahdollisuuksia joissa kaikki miehet ja naiset voivat taistella unelmiensa puolesta. 

Meillä on useita askelia otettavana eteenpäin ja suuria kuoppia ylitettävänä.

Some figure

Paljon on tapahtunut sen jälkeen kun Simone de Beauvoir kirjoitti hänen tunnetun esseensä The Second Sex (Toinen sukupuoli) vuonna 1949.

Ensinnäkin, Helen Fisher, hyvin tunnettu amerikkalainen antropologi, julkaisi The First Sex (Ensimmäinen sukupuoli) viisikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 1990 alleviivatakseen tärkeitä asioita:

 • Naisten synnynnäiset kyvyt muuttavat maailmaa.
 • Naisten taidot ja lähestymistavat ongelmien käsittelyssä ja ratkaisussa ovat vähitellen parantamassa yhteiskuntaamme peruuttamattomalla tavalla.
 • Naiset eivät ole miehiä parempia tai huonompia. Kansainvälinen naisliike kannattaa tätä tasa-arvon periaatetta. Tässä kohtaa roolijako, vastuut ja asemat yhteiskunnassa ovat samankaltaiset ja määritellyt.
 • Yksi aspekti jonka Helen Fisher ottaa esiin on, että suurin nykypäivän naisten haaste on perhe-elämän sovittaminen työelämään.
 • Naiset vuorostaan ovat suhteettomasti edustettuina tietyillä työalueilla sukupuolten stereotyyppien takia.

Nykyhetkellä yksi tämän liikkeen päätavoitteista on poistaa klassinen patriarkaalinen näkemys, että naisten tulisi olla vastuussa kotitaloudesta. Tämän mukaan naisen ei tulisi koskaan olla pakotettu lykkäämään uraansa, vaikka hän olisi äiti. 

“Määrittele menestys omin ehdoin, saavuta se omien sääntöjesi mukaan, ja rakenna elämä josta olet ylpeä.”

-Anne Sweeney-

Tarve kannattaa naisten voimaannuttamista

Some figure

Millennium Development GoalsCommission on the Status of Women

Niiden joukossa oli tärkeys tarjota resursseja naisten voimaannuttamisen edistämiseksi.

On varsin mahdollista että termi “voimaannuttaminen” aiheuttaa hieman hämmennystä, joten se tulee määritellä. Naisten voimaannuttaminen ei tarkoita heille resurssien tarjoamista, joka tekee heistä miehiä voimallisempia. 

Se tarkoittaa naisten näkyväksi tekemistä, hiljennetyille naisille äänen antamista ja heille mahdollisuuksien tarjoamista silloin, kuin heillä ei niitä ole.

Ymmärtääksesi tämän käsitteen paremmin, kannattaa katsoa YK:n laatimaa tekstiä (saatavana englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi). Tässä tekstissä YK rajaa askeleet voimaannuttamisen saavuttamiseksi seuraavalla tavalla: 

 1. Edistää sukupuolten tasa-arvoa kaikista instituutioista.
 2. Kohdella kaikkia miehiä ja naisia reilusti työssä – kunnioittaa ja puolustaa ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyttä.
 3. Taata terveys, turvallisuus ja sosiaalituki kaikille työntekijöille.
 4. Edistää koulutusta, valmennusta ja ammatillista kehitystä naisille.
 5. Tehdä liiketoiminnan kehitystä, tuotantoketjun ja markkinoinnin käytäntöjä naisia voimaannuttavalla tavalla.
 6. Edistää tasa-arvoa yhteisön aloitteiden ja lobbauksen avulla.
 7. Arvioida ja levittää edistystä joka on tehty sukupuolten tasa-arvon eduksi.

“Paras puolustus, joka kenelläkään naisella voi olla, on rohkeus.”

-Elizabeth Cady Stanton-

Naistenpäivä on myös tulevaisuuden tytöille

Some figure

Lapsemme ovat tulevaisuus.

On aika taistella unelmiemme ja tavoitteidemme puolesta samoin oikeuksin ja mahdollisuuksin.

 • Opetetaan tyttöjän olemaan rohkeita, määrätietoisia ja vahvoja.
 • Ei lokeroida heitä fyysisen ulkomuodon suhteen.
 • Kun lähestymme tyttöä, sen sijaan että kertoisimme hänelle kuinka kaunis hän tai hänen mekkonsa on, kysytään häneltä mitä kirjaa hän on lukemassa, mitä hän haluaa tehdä vanhempana tai mistä hän pitää.
 • Johdamme tyttäremme kohti tiettyjä tavoitteita, jotka he valitsevat. Istutetaan itsekehityksen ja sitkeyden idea heidän mieliinsä. Annetaan heidän olla luovia, rohkeita ja määrätietoisia.

Tiivistyksenä, jokainen maaliskuun 8. pitäisi herättää meidän kaikki miettimään, mitä kukin meistä tekee sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Meidän tulee luoda maailma, jossa jokainen ihminen voi vapaasti ja iloisesti kehittyä valitsemallaan alueella. Tämä on tavoite, jossa kaikilla meillä on ääni ja jossa meidän kaikkien tulee pelata osamme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.