Naisten ulkosynnyttimien syöpä

Ihmisen papilloomavirus ja emättimen solujen poikkeavuudet liittyvät kohonneeseen ulkosynnyttimien syövän riskiin. Mutta tärkeintä on muistaa, että seulontojen sekä henkilön oman valppauden avulla sen syntymistä voidaan ehkäistä.
Naisten ulkosynnyttimien syöpä

Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2022

Ulkosynnyttimillä tarkoitetaan naisen sukupuolielinten ulkopintaa, jota kutsutaan myös vulvaksi. Tälle alueelle kehittyvä syöpäkasvain etenee yleensä hitaasti mutta asteittain, ja voi vaikuttaa mihin tahansa ulkosynnyttimen osaan.

Se diagnosoidaan yleensä naisilla, jotka ovat jo käyneet läpi vaihdevuodet, ja se liittyy ihmisen papilloomavirusinfektioon. Koska se on yleensä oireeton, se jää helposti huomaamatta. Monessa tapauksessa syöpäkasvain on jo ehtinyt kasvamaan suureksi ja lähettämään etäpesäkkeitä.

Tämän syövän diagnosoimiseksi on tarpeen tehdä biopsia eli ottaa kudoksesta koepala. Syövän ennuste riippuu kuitenkin sen koosta, tyypistä ja siitä, onko se levinnyt vai ei. Joka tapauksessa varhainen diagnoosi on ensiarvoisen tärkeää potilaan toipumisen kannalta.

Mikä on vulva?

Vulvalla tarkoitetaan naisen ulkoisia sukupuolielimiä. Niihin kuuluvat suuret häpyhuulet, pienet häpyhuulet, klitoris, Bartholinin rauhaset ja virtsaputken aukko. Ulkosynnyttimien syöpä kasvaa yleensä alueen sisäreunoilla.

Naisten ulkosynnyttimien syöpä

Naisten ulkosynnyttimien syöpä on hyvin harvinainen ja se muodostaa vain 3–5 % naisten sukupuolielinten syövistä. Lisäksi tarkkaa syytä sen kehittymiselle ei vielä tiedetä.

Yleensä syöpä johtuu solujen DNA:n mutaatioista, jotka saavat solut kasvamaan ja jakautumaan nopeasti epänormaalisti. Tällä tavalla solut kerääntyvät muodostaen kasvaimen. Niillä on myös kyky tunkeutua läheisiin kudoksiin tai levitä kaukaisiin kehonosiin. Jotkut tekijät lisäävät kuitenkin sen kehittymisen riskiä:

  • Ikä (vaihdevuodet läpikäyneet naiset, erityisesti 65 vuoden iän jälkeen)
  • Ihmisen papilloomavirusinfektio
  • Pitkäaikainen tupakointi
  • Mikä tahansa häiriö, johon liittyy immunosuppressio
  • Aiemmat vulvan syöpää edeltävät leesiot (kuten ulkosynnyttimen intraepiteliaalinen neoplasia)
  • Muut naisten sukupuolielinten syövät
  • Intiimialueen ihosairaudet

Naisten ulkosynnyttimien syöpä: oireet

Tämänkaltainen syöpä on yleensä oireeton. Kun oireita ilmaantuu, ne sisältävät yleensä kutinaa sekä epänormaalin massan ilmaantumista vulvaan, johon liittyy kipua tai arkuutta. Lisäksi voi esiintyä haavaumia, jotka eivät parane.

Oireena voi olla verenvuoto, joka ei liity kuukautisiin tai emättimen ihon värin muutoksiin. Väritys voi olla punertava, valkeahko tai sinertävä (liittyy melanoomaan).

Se diagnosoidaan useammin vanhemmalla iällä, koska se on hitaasti etenevä syöpä ja tästä syystä se diagnosoidaan yleensä pitkälle edenneessä vaiheessa. Lisäksi se voi levitä viereisiin kudoksiin imunestejärjestelmän tai veren kautta (jolloin se vaikuttaa pääasiassa keuhkoihin, maksaan ja luihin).

Diagnoosi vaatii huolellista arviointia

Naisten ulkosynnyttimien syöpä: diagnoosi ja hoito.
Syövän hoitoon voi kuulua sädehoito ja kemoterapia ennen leikkausta.

Naisten ulkosynnyttimien syöpä diagnosoidaan yleisimmin 70–75-vuotiailla. Tämä edellyttää vulvassa olevien leesioiden perusteellista fyysistä tutkimusta. Mahdolliset poikkeavuudet tulee tutkia tarkastamalla suurennuslasilla tai binokulaarisella suurennuslasilla (kolposkooppi).

Epänormaalin ihon alueen määrittämisen jälkeen on otettava kudosnäyte (biopsia). Jos vaurioita ei voida tunnistaa, epänormaalille alueelle levitetään tahrat sen määrittämiseksi, mistä biopsia tulisi tehdä – voidaan levittää 5 % etikkahappoa tai 1 % toluidiini sinistä, joka pestään sitten 3 % laimealla etikkahapolla.

Kun kudoksesta on otettu biopsia, tehdään histologinen tutkimus. Jopa 90 % näistä on okasolusyöpää (kehittyy ihon uloimpaan kerrokseen). Loput 10 % vaihtelevat melanooman (ihopigmenttiä tuottavista soluista), adenokarsinooman (joka on peräisin rauhassoluista) tai harvoin tyvisolu- tai Bartholin-rauhassyövän välillä.

Syövän hoito riippuu sen ominaisuuksista

Sekä ulkosynnyttimien syövän ennuste että hoito riippuvat sen koosta, tyypistä ja siitä, onko se levinnyt vai ei. Hoito perustuu leikkaukseen. Se vaihtelee leesion laajasta poistamisesta vulvan radikaaliin resektioon ja läheisten imusolmukkeiden tyhjentämiseen. Kun syöpäsolujen leviämisestä on varmuus, sädehoitoa tai kemoterapiaa tulee antaa ennen leikkausta kasvaimen koon pienentämiseksi.

Ulkosynnyttimien syöpää voidaan ehkäistä

Yksi keino ehkäistä ulkosynnyttimien syöpää on vähentää riskiä saada sukupuolitauteja. Siksi on välttämätöntä käyttää kondomia yhdynnän aikana ja ottaa rokote papilloomavirusinfektiota vastaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.