Näin vältät raivokohtauksia
Liikenneruuhka moottoritiellä, riita kumppanin kanssa tai myöhästynyt lento… Nämä kaikki voivat saada aikaan niin suurta raivoa, että haluaisit heittää jonkin esineen päin seinää tai huutaa täysillä. Kuulostaako tutulta? Saatko sinäkin joskus raivokohtauksia?
Vihan purkaminen on monien ongelma, ja näin on etenkin suurissa kaupungeissa, joissa stressi ja ahdistuneisuus ovat merkittävä osa elämää.
Tällä kertaa haluamme antaa eräitä hyviä vinkkejä, jotta voisit välttää tai lievittää näitä raivokohtauksia – jatka lukemista, jos tämä on asia, joka koskettaa sinuakin.
Mitä raivo on ja miksi sitä ilmenee?
Viha on tunne, joka saa nopeasti sydämen lyöntinopeuden kohoamaan ja joka nostaa verenpainetta sekä kohottaa adrenaliinitasoja veressä.
Eräitä pääoireita vihaan liittyen ovat seuraavat:
- hikoilu
- punoitus
- lihasten jännittyneisyys
- hengästyneisyys
Aggressiivinen tarve huutaa, lyödä jotakin tai heittää jotakin on aivojen reaktio, kun ne kokevat vaaraa tai uhkaa.
Viha voi aiheutua erilaisista syistä, ja useimmissa tapauksissa sitä ilmenee silloin, kun ihminen on jonkin sellaisen tilanteen edessä, josta hän ei pidä.
Kun olet turhautunut tai tunnet olosi voimattomaksi, mielesi voi reagoida monella erilaisella tavalla. Jotkut itkevät, toiset puhuvat tunteistaan, ja sitten ovat ne, jotka tulevat vihaisiksi.
Viha on automaattinen asia, ja monissa tapauksissa on vaikeaa nähdä selkeästi se, mitä on tapahtunut.
On olemassa eri tyyppistä vihaa, jotka esittelemme seuraavassa.
1. Instrumentaalinen viha
Aggressiivinen käytös ja väkivaltaisuus voivat ilmetä silloin, kun et pysty tekemään sitä mitä haluat, tai kun jokin estää sinua tekemästä haluamaasi. Tämä käytös liittyy ongelmaan ihmisen viestintäkyvyissä.
Lue aiheesta lisää: Montessori-tekniikat auttavat lapsen vihan hillinnässä
2. Räjähtävä viha
Tätä ilmenee silloin, kun jokin häiritsevä tai epäreilu tilanne kestää pidemmän aikaa. Pienemmät päivittäiset turhautumiset räjähtävät sitten tietyllä hetkellä.
Ihminen, jolla on ollut kauhea päivä töissä ja joka sitten tulee kotiin ja kohtaa jonkin mitättömän ongelman, saattaa tämän vuoksi tulla äkillisesti vihaiseksi.
3. Puolustautuva viha
Jos koet, että sinua vastaan hyökätään tai jos tiedät, että jotakin vaikeaa on tulossa eteesi, viha voi toimia “suojauksena”. Se voi esimerkiksi auttaa sinua välttämään hallinnan ottamista tai ongelman ratkaisemista vaikealla hetkellä.
Vinkkejä välttääksesi raivokohtauksia
Ensimmäisenä askeleena sinun tulee olla tietoinen niistä seurauksista, joita tavoillasi ja reaktioillasi on. Vihan hallinta ja impulssien järkeistäminen voivat olla suuri apu, jos aggressiivinen käytös on osa elämääsi.
Eräitä vinkkejä, jotka voivat olla tässä suureksi avuksi, ovat seuraavat – jatka lukemista ja ota nämä neuvot osaksi arkeasi.
1. Ole tarkkana räjähtämistä aikaansaavien asioiden kanssa
Onko olemassa jokin sellainen tilanne tai päivän hetki, jolloin olet tavallista vihaisempi? Huomaatko tätä ongelmaa tyypillisesti jonkun tietyn ihmisen kanssa?
Viha voi hämärryttää muita tunteita, kuten pelkoa, surua tai kipua. Ajattele sitä, miksi sinulla on räjähdyksiä silloin, kun olet myöhässä töistä tai kun käyt asioita lävitse kumppanisi kanssa, tai silloin, kun jokin ei mene sillä tavalla kuin haluaisit sen menevän.
2. Älä kerrytä negatiivisia tunteita
Yksi pääsyistä vihaan on inho. Ihmiset ovat kuin psyykkisiä laseja, jotka ovat täynnä vettä. Jossakin vaiheessa kykysi kestää asioita tulee siis täyttymään.
Samanlainen asia tapahtuu vihan ja raivon suhteen. Se viha, jota olet kerryttänyt koko päivän ajan, tai koko viikon tai kuukauden ajan, tulee “tulvimaan yli” jossakin vaiheessa – näin käy ennemmin tai myöhemmin. Jotta voisit välttää tätä, on parasta kohdata ongelmat silloin kuin ne tulevat eteesi.
Älä anna näiden negatiivisten tunteiden kertyä sisääsi.
3. Laske kymmeneen (tai niin pitkälle, kun on tarpeen)
Vaikka et tietäisikään tarkalleen, milloin vihasi saattaa räjähtää, pystyt analysoimaan oireita ja niitä vaiheita, jotka käyt lävitse.
Käytä hyödyksesi nämä hetket, jolloin olet selkeä ja rauhallinen ennen kuin myrsky saa vallan.
Voit laskea kymmeneen tai sataan, tai mihin asti tahansa, että saisit vihan tason laskemaan. Jopa silmien sulkeminen ja keskittyminen hengittämiseen voivat olla avuksi.
Varmista, että teet tämän hitaasti ja tietoisesti, ja se tulee tasoittamaan sydämesi lyöntinopeuden sekä mahdollistaa asioiden näkemisen oikeasta näkökulmasta.
4. Harrasta liikuntaa
Loistava tapa vapauttaa endorfiineja ja rauhoittua on harrastaa hiukan liikuntaa. Kun kehosi on liikkeessä, tämä auttaa sinua tasapainottamaan hengityksesi ja sydämesi lyöntinopeuden.
Voit valita minkä tahansa sellaisen liikuntamuodon, josta pidät. Vaihtoehtoihin sisältyvät sellaiset, jotka ovat fyysisesti rankempia, kuten esimerkiksi nyrkkeily tai potkunyrkkeily, ja sitten sellaiset, jotka ovat enemmän rentouttavia, kuten jooga, pilates ja tai chi, jotta voisit vähentää vihaasi.
5. Lepää hyvin
Ei ole mitään yhtä parantavaa kuin nukkuminen usean tunnin ajan. Jos sinulla on ollut pitkä päivä toimistolla, paras asia jonka voit tehdä on mennä kotiin, käydä suihkussa ja nukkua seuraavaan päivään asti.
Tämä auttaa sinua välttämään raivokohtauksia ja yhteenottoja perheesi kanssa (sillä me kaikki vapautamme vihaamme niitä kohden, jotka ovat meitä lähimpänä), ja tällä tavalla mielesi pystyy rentoutumaan.
Jos saat 6-8 tuntia unta yössä, voit paremmin olla valmistautunut, kun viha yrittää ottaa sinusta vallan.
Lue aiheesta lisää: 7 luonnollista juomaa, jotka auttavat selättämään uniongelmat
6. Meditoi, lue tai tanssi
Nämä rentouttavat harrastukset ovat erittäin suositeltavia vihasta yli pääsemiseksi.
Et välttämättä pysty meditoimaan juuri sillä hetkellä kun viha saa sinusta otteen, mutta jos teet tätä päivittäin, saat enemmän työkaluja, jotta voisit käsitellä raivoasi.
Ota siis hyöty irti vapaa-ajastasi, jotta voisit lukea, tanssia tai leikkiä lastesi tai lemmikkiesi kanssa, ja tee mitä tahansa sellaista, josta saat rauhaa.
7. Vältä ärsyttäviä tilanteita (tai ihmisiä)
Jos tiedät, että maanantaiaamut ovat ne hetket jolloin pomosi on yleensä pahimmillaan, tai että kumppanisi tuppaa riitelemään enemmän silloin, kun hänellä on edessä koe, älä lähesty kyseistä ihmistä silloin, kun tilanne saattaa saada aikaan oman vihasi pääsyn valloilleen.
Jos ruuhka kotoa lähtiessä saa sinut hulluuden partaalle, valitse bussi tai metro, tai lähde kotoa aikaisemmin. Nämä pienet valinnat auttavat välttämään niitä tilanteita ja ihmisiä, jotka voivat aiheuttaa raivokohtauksia.
Onko viha ongelma, jota haluat käsitellä? Tee nämä muutokset, jotta voisit estää tämän tunteen otetta itsestäsi ja jotta voisit siten torjua sen haitallisia vaikutuksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Schieman, S. (2006). Anger. In Handbook of the Sociology of Emotions (pp. 493-515). Springer, Boston, MA.
-
Bhave, S. Y., & Saini, S. (2009). Anger management. SAGE Publications India.
-
Gentry, W. D. (2011). Anger management for dummies. John Wiley & Sons.
-
Funderburk, B. A. (2012). Effects of Physical Exercise in Anger Management Groups (Doctoral dissertation, Minnesota School of Professional Psychology).
- Get help with anger. (2019). Retrieved 25 April 2021, from https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anger/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.