Logo image
Logo image

Näin vältät korkeaa verenpainetta tomaatin avulla

3 minuuttia
Jos haluat valita terveellisen ruokavalion, on tomaatti mahtava liittolainen pyrkimyksissäsi. Sillä on useita hyviä ominaisuuksia, ja se toimii muun muassa antioksidanttina sekä puhdistavana tuotteena. Tomaatti on myös tärkeä tekijä useiden sairauksien estämisessä, kuten esimerkiksi monen eri tyyppisen syövän.
Näin vältät korkeaa verenpainetta tomaatin avulla
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Tomaatti sisältää tärkeitä vitamiineja, kuten C- ja A-vitamiinia. Ensimmäinen näistä on erinomainen apu raudan imeytymisen ja siten myös haavojen parantumisen kannalta, sekä esimerkiksi vastustuskyvyn voimistamiseksi. A-vitamiini taas on erittäin tärkeä tekijä silmien, ihon ja hengitysteiden hyvän terveydentilan ylläpitämisen kannalta.

Mitä tulee sydämeen ja verisuoniin, on tomaatti on erinomainen suojaa antava tuote, ja se auttaa myös alentamaan sekä säätelemään korkeaa verenpainetta. Se myös sisältää kaliumia, mineraalia joka auttaa kehon nesteiden säätelyssä. Huonon kolesterolin kiinnittyminen valtimoiden seinämiin aiheuttaa rasvan kertymistä, ja siten se myös lisää verenpainetta. Tomaatti estää tämän.

Korkea verenpaine saa sydämen tekemään enemmän työtä, jotta se pystyisi tehokkaasti saamaan veren sekä ravinteet virtaamaan elimistön eri elimiin. Tämä johtuu siitä, että valtimot, jotka veren kuljettavat, ovat muuttuneet huonommaksi. Tämä sydämen tekemä ylimääräinen ponnistus aiheuttaa pikkuhiljaa sen vahingoittumisen, kuten käy myös toisille kehon ensisijaisen tärkeille elimille.

Pidä siis mielessäsi, että tällainen elimistön tila on syynä useisiin sydämen ongelmiin. Seurauksena korkeasta verenpaineesta saattavat olla muun muassa verisuonten kalkkiutuminen, rasitusrintakipu eli angina pectoris, munuaisten vahingoittuminen, näkökyvyn huononeminen, halvaukset sekä muut ongelmat.

Voiko korkeaa verenpainetta parantaa?

Some figure

Korkeaa verenpainetta voidaan hoitaa, mutta sitä ei voida parantaa kokonaan. Mikäli sinulla on siis havaittu kohonnut verenpaine, on se kysymys, jonka kanssa sinun täytyy elää lopun elämääsi. Tärkeintä on kuitenkin, että muutat omat huonot arkipäivän tapasi.

Jos siis haluat välttää niitä vahingollisia vaikutuksia joita kohonneella verenpaineella on, valitse ruokavalioosi sellaisia tuotteita, jotka auttavat ongelman kontrolloinnissa. Näitä ovat esimerkiksi tomaatit, jotka suojaavat terveyttäsi, sisältävät vain vähän kaloreita, ja lisäksi myös auttavat painonhallinnassa.

Raakana tomaattia voi syödä osana salaatteja, salsa-kastikkeessa, sekä kastikkeissa yleisemminkin ottaen. Tomaatteja voi myös käyttää virkistävien juomien valmistamiseksi. Kaiken kaikkiaan voit käyttää tomaatteja omien mieltymyksiesi mukaan, jotta voisit parhaiten hyödyntää niissä olevia hyviä ominaisuuksia.

Kuuntele lääkärisi neuvoja

Sinun ei tulisi kuitenkaan unohtaa kysyä lääkärisi mielipidettä koskien kohonnutta verenpainetta. Suolan kulutusta tulisi kontrolloida, ja missään nimessä sinun ei tulisi lopettaa lääkitystä, mikäli lääkäri on sellaisen määrännyt.

Jos joku perheenjäsenistäsi kärsii kohonneesta verenpaineesta, tai jos olet havainnut itsessäsi tai omissa tavoissasi jonkin siihen liittyvistä riskitekijöistä, kuten liikalihavuuden, liiallisen suolankulutuksen, tupakoinnin tai stressin, tulisi sinun kiinnittää vieläkin enemmän huomiota elämäntapoihisi.

Säännöllinen verenpaineen mittaus on myös erittäin tärkeä asia. Monilla menee pitkän pitkä aika ennen kuin he edes ymmärtävät verenpaineensa olevan korkea. Mitään oireita ei yleensä havaita silloin kun tämä häiriö on kehittymässä, vaan siitä aiheutuva vahinko tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa.

Some figure

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon

Tomaatit auttavat siis kontrolloimaan korkeaa verenpainetta, ja voit nauttia niitä usealla eri tavalla osana ruokavaliotasi. Sinun ei kuitenkaan tulisi unohtaa, että on olemassa muitakin välttämättömiä tekijöitä, jotka tulee myös ottaa huomioon.

Ensimmäiseksi sinun tulisi välttää riskialttiita elämäntapoja, harrastaa liikuntaa ainakin 3 kertaa viikossa, hallita kolesterolitasojasi, välttää alkoholin liiallista juomista, sekä pysyä loitolla tyydyttyneistä rasvoista.

Mikäli olet viettänyt suurimman osan elämästäsi istuma-asennossa, olisi hyvä idea käydä lääkärin vastaanotolla tarkastuksessa ennen kuin aloitat säännöllisen liikunnan. Lääkäri osaa kertoa sinulle oletko vaadittavassa kunnossa fyysisen aktiivisuuden aloittamisen kannalta, kuten myös sen, minkä tyyppinen liikunta sinulle tarkemmin ottaen sopii.

Näinä aikoina terveyden voidaan sanoa olevan uhan alla, sillä on olemassa loputon lista tauteja sekä häiriöitä, jotka vaihtelevat hyvin tavanomaisista äärimmäisen harvinaisiin ongelmiin. Lisäksi monessa tapauksessa ei tiedossa olevaa parannuskeinoa ole ollenkaan olemassa. Ainoa asia, jolla voit edistää terveyttäsi ja pienentää riskejä on elimistösi ja kehosi säilyttäminen voimakkaana ja terveenä.

Lisäksi on olemassa useita alttiiksi tekeviä ja ehkä myös hallitsemattomia tekijöitä, kuten ikä, geenit ja etninen perimä. Nämä seikat voivat olla yhteydessä joidenkin sairauksien ilmenemiseen. Tästä huolimatta on olemassa paljon asioita, joita voit tehdä yrittääksesi ehkäistä sairauksien synnyn.

Luonto tarjoaa meille todella monia tapoja itsestämme huolehtimiseen ja hoitamiseen, ja samanaikaisesti luonto myös pitää meidät tasapainossa. Käytä siis hyödyksesi sen tarjoamat elämänlahjat, ja pystyt säilyttämään terveydentilasi tasapainoisena paljon kauemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Giovannucci E. (1999). “Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature”, J Natl Cancer Inst. Feb 17;91(4):317-31.
  • Palomo G, Iván, Fuentes Q, Eduardo, Carrasco S, Gilda, González R, Daniel, & Moore-Carrasco, Rodrigo. (2010). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE, HIPOLIPEMIANTE Y ANTIPLAQUETARIA DEL TOMATE (Solanum lycopersicum L.) Y EL EFECTO DE SU PROCESAMIENTO Y ALMACENAJE. Revista chilena de nutrición37(4), 524-533. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000400014
  • Palomo, I., Moore-Carrasco, R., Carrasco, G., Villalobos, P., & Guzmán, L. (2010). El Consumo DE tomates previene El desarrollo DE enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos DE acción. Idesia28(3), 121–129. https://doi.org/10.4067/s0718-34292010000300016
  • Palozza P, Catalano A, Simone RE, Mele MC, Cittadini A. (2012). “Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism”, Ann Nutr Metab; 61(2):126-
  • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. (2010). “An update on the health effects of tomato lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol; 1:189-210.
  • Willis, F. (2007). Hipertensión. In Tratado de medicina de urgencias pediátricas (pp. 428–432). Elsevier.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.