Logo image
Logo image

9 vinkkiä saadaksesi leikkokukat kestämään pidempään

4 minuuttia
Kukat välittävät harmoniaa ja iloa, joten tietenkin me kaikki haluamme, että ne säilyvät kauniina mahdollisimman pitkään maljakossa. Estä leikkokukkien nopea kuihtuminen paljastamiemme salaisuuksien avulla.
9 vinkkiä saadaksesi leikkokukat kestämään pidempään
Viimeisin päivitys: 13 kesäkuuta, 2023

Tuoreet leikkokukat välittävät suloisuutta, kauneutta ja positiivista energiaa, minkä vuoksi haluamme tietenkin saada ne kestämään pidempään maljakossa. Tämä on kuitenkin hankalaa, kun ne eivät ole istutettuina multaan.

Kukkien katkaiseminen puskasta tai irrottaminen maasta nopeuttaa niiden vanhenemista, mikä näkyy ruskeina sävyinä, jotka varoittavat siitä, että ne kuihtuvat pian. Ei riitä, että niiden varsia liotetaan vedessä, vaan on otettava käyttöön joitakin niksejä, jotka pidentävät kukkien kestoa.

Miksi leikkokukat kuihtuvat nopeasti?

Disseminating Leaves -lehtinen selittää kukkien kuihtumisen bakteereilla. Tutkimus väittää, että tällaiset mikro-organismit tunkeutuvat kasvien kudoksiin ja tartuttaa ne.

Julkaisu selittää, että tietyt mikrobit hyökkäävät joko kasvien maanalaisiin osiin tai ulkopuolella oleviin osiin. Ja yksi bakteerien seurauksista kukissa on kuihtuminen.

Lajista riippuen jotkut kukat pysyvät tuoreina pidempään kuin toiset. Puutarhasta leikatuista yksilöistä kootut kukkakimput kestävät korkeintaan 5 viikkoa, jos ne saavat asianmukaista hoitoa, joka lisää niiden ikää. Pisimpään maljakoissa säilyviä kukkia ovat muun muassa seuraavat:

Ota huomioon

On olemassa perussääntöjä, joiden avulla maljakossa olevien kukkien ikää voidaan pidentää. Yksi niistä on astian desinfiointi. Täytä maljakko kuumalla vedellä, lisää hieman valkaisuainetta ja anna seoksen seistä. Pese se tunnin kuluttua saippualla ja vedellä.

Kannattaa myös tutkia, mihin lajeihin asetelman kukat kuuluvat, jotta tiedät, mitkä niistä kannattaa yhdistää. Joistakin kasveista vapautuu haitallisia alkaloideja, kuten lykoriinia, joten ne on parasta erottaa lajeittain, jotta ne eivät kuivu.

Mitä tulee veteen, kaksi päivää on maksimi vaihtoaika. Kun vaihdat nestettä, pese ja kuivaa maljakko ennen kuin asetat kimpun uudelleen esille. Älä aseta kukkia esille ikkunan viereen, sillä suora auringonvalo uuvuttaa ne ennenaikaisesti. Viileä paikka on parempi, poissa vedosta tai lämmityslaitteista.

Lue tämäkin: 10 oranssia kukkaa ja niiden hoito

Some figure
Valitsemallasi maljakolla tai astialla on suuri merkitys leikkokukan pitkäikäisyyteen.

Parhaat niksit saadaksesi leikkokukat kestämään pidempään

Ensinnäkin, valitse kimppuun nuput, jotka ovat juuri alkaneet avautua, yksilöt, joilla on vihreimmät lehdet, ja nuput, joilla on kiinteät, värikkäät terälehdet. Kun sinulla on parhaat yksilöt, käytä seuraavia vinkkejä niiden tuoreuden pidentämiseksi.

1. Anna niille sokeria

Lusikallinen valkoista sokeria ruokkii leikkokukkia.

Sokeri antaa kasveille niiden tarvitsemat ravinteet, kun ne otetaan irti maasta. Lisää 2 ruokalusikallista sokeria maljakon veden joukkoon, niin huomaat kukka-asetelman elinvoimaisuuden.

2. Jäähdytä

Etenkin jos kyseessä ovat sipulilajit tai ruusut, kylmä vesi tekee niille hyvää. Floristit ovat yhtä mieltä siitä, että juuri leikattujen kukkakimppujen laittaminen jääkaappiin kolminkertaistaa kukkien käyttöiän. Ennen kuin ne laitetaan astiaan, niiden on suositeltavaa viettää vähintään 6 tuntia jääkaapissa.

Matalat lämpötilat hidastavat nestehukkaa, edistävät kukintaa ja näin ne tarvitsevat vähemmän vettä.

3. Valitse hyvä maljakko

Tilava maljakko auttaa estämään varsien puristumista yhteen ja mahdollistaa ilman kiertämisen kukkien välillä. Yritä olla kuormittamatta astiaa liikaa.

Jos sinulla on paljon kukkia, jaa ne useampaan maljakkoon.

Toisaalta maljakon materiaalilla on tärkeä merkitys asetelman käyttöiän pidentämisessä. Lasi- tai kristallimaljakot ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta hopeamaljakot säilyttävät kukat pidempään.

Nursing –lehdessä kommentoidaan, että hopea on luonnollinen biosidi, joten se tuhoaa mikrobeja. Julkaisussa sanotaan myös, että hopea antimikrobisena aineena estää veden pilaantumista.

4. Käytä klooria

Kloori (Cl) harjoittaa fotosynteesiin liittyvää toimintaa ja on avainasemassa solujen turvotuksen kannalta. Maatalouden analyysilaboratorio Fertilab huomauttaa, että tämä kemiallinen alkuaine toimii kasveille välttämättömänä hivenaineena.

Kloorin puute tai ylimäärä ilmenee kuihtumisena. Sopiva määrä on ¼ teelusikallista litraa vettä kohti.

5. Käytä vodkaa

Ripaus vodkaa kukkaveteen hidastaa luonnollisen etyleenin tuotantoa. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires selittää, että etyleeni on kaikkien kasvien elinten syntetisoima kaasumainen hormoni, jonka tuotanto lisääntyy luontaisesti lehtien irtoamisen ja senesenssin eli kukkien vanhenemisen aikana.

6. Aspiriini

Asetyylisalisyylihapossa eli aspiriinissa on natriumkarbonaattia, joka on kukkien eliniän pidentämiseen sopiva mineraalisuola. Revista Fitotecnia Mexicana -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että jotkin suolat säilyttävät vesisuhteet ja johtavien kudosten toiminnan, mikä suosii merkittävästi leikkokukkien ikää.

Jauha 2 aspiriinia ja liuota ne lämpimään veteen. Kun neste on jäähtynyt, lisää se maljakkoon.

Some figure
Aspiriinit ovat puutarhureille tuttu temppu. Ne tukevat usein kukkien elinvoimaisuutta.

7. Ravitse virvoitusjuomalla

Runsaasti sokeria sisältävät virvoitusjuomat ravitsevat leikattuja varsia, ja ne alentavat veden pH:ta teollisen happamuusasteen vuoksi. Jos haluat pidentää kukkien ikää, lisää maljakon veteen hieman virvoitusjuomaa, mieluiten tietysti väritöntä, jottei vedestä tule ruskeaa.

8. Desinfioi etikalla

Etikka liittyy bakteerien kasvun ehkäisyyn. Sen pääasiallinen ainesosa on etikkahappo, ja sen käyttö on yleistä desinfioinnissa, kuten Revista Red Iberoamericana de Pedagogía -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.

Muissa terveyteen liittyvissä tieteellisissä tutkimuksissa kävi ilmi, että altistuminen etikalle 20 minuutin ajan vähentää eläviä bakteereja. Leikkokukat saadaan kestämään pidempään, kun litraan vettä lisätään 2 teelusikallista etikkaa. Tämä seos desinfioi, vapauttaa bakteerikasvustosta ja pidentää kukkien tuoreutta.

9. Valmista elvyttäjä

Sekoita yhteen etikkaa, sokeria ja lämmintä vettä.

Piristävät liuokset ovat ihanteellisia keinoja leikkokukkien tuoreuden parantamiseksi. Tämä seos lisätään maljakon veteen ravitsemaan kasvia ja estämään bakteerien syntymistä.

Lue lisää: 7 värikästä sisäorkideaa kotisi sisustamiseen

Leikkaamisen merkitys

Tapa, jolla leikkaat kukkasi, vaikuttaa paljon siihen, kuinka kauan ne säilyvät. Se on parasta tehdä aamulla, koska silloin ilma on viileämpi ja kasvissa on enemmän hiilihydraatteja.

Leikkaa varret vinosti, jotta ne voivat imeä nesteitä vaikeuksitta. Heti kun olet leikannut ne, laita kukat maljakkoon, jossa on vettä, sillä näin ne jatkavat ruokailuaan.

Lopuksi mainittakoon, että leikkokukkien säilyttäminen perustuu tautien ehkäisyyn. Tätä varten on suositeltavaa poistaa varren alapäässä olevat lehdet, sillä ne vaurioituvat nopeammin ja niihin kertyy bakteereja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alia Tejacal I, Juárez López P, Leana Rojas I, Palacios Sosa A, Pérez Arias G, Valdez Aguilar L. Aplicación de sales minerales para la conservación de flores cortadas de Lisianthus. Revista Fitotecnia Mexicana. Vol. 44. Núm. 3. pp. 417-476. México; 2021. https://revistafitotecniamexicana.org/documentos/44-3/21a.pdf
  • Aspirina 500 mg comprimidos efervescentes. Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. España; 2022. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/67268/Prospecto_67268.html#:~:text=Composici%C3%B3n%20de%20Aspirina,c%C3%ADtrico%20y%20carbonato%20de%20sodio.
  • Cáceres Espitia J, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez D. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. Revista Red Iberoamericana de Pedagogía. Colombia, 2021. https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653/1563
  • Chindamo M, Luján Basile S, Manfreda V, Ríssola M. Efectos de la hormona vegetal etileno en diversas especies vegetales. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Argentina; 2016. https://www.unicen.edu.ar/content/efectos-de-la-hormona-vegetal-etileno-en-diversas-especies-vegetales#:~:text=El%20etileno%20(C2H4.PM%3A,durante%20la%20maduraci%C3%B3n%20del%20fruto.
  • Comportamiento del cloro en las plantas y suelo. Fertilab. México. https://www.fertilab.com.mx/Sitio/notas/Comportamiento%20del%20Cloro%20en%20Suelos%20y%20Planta.pdf
  • Moronta F. Descubren accidentalmente que el vinagre mata a las bacterias que causan tuberculosis y lepra. Latin American Science. 2015. http://latinamericanscience.org/spanish/2015/12/descubren-accidentalmente-que-el-vinagre-mata-a-las-bacterias-que-causan-tuberculosis-y-lepra/
  • Verdeguer Monge A. Daños causados en las plantas ornamentales por bacterias, virus y microplasmas. Hojas divulgadoras. Núm. 10. España. https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/hojas/hd_1985_10.pdf
  • Williams V. Plata a nanoescala para el control de infecciones. Nursing edición española. Vol. 32. Núm. 1. pp. 59-60. España; 2015. https://www.elsevier.es/es-revista-nursing-20-articulo-plata-nanoescala-el-control-infecciones-S021253821500031X

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.