Näin piikkikruunu kukkii ympäri vuoden
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Piikkikruunulla on erityinen merkitys pääsiäisen aikaan, sillä sen varsi on samankaltainen kuin Jeesuksen päähän asetettu orjantappurakruunu kun hänet ristiinnaulittiin.
Piikkikruunu kauniine kukkineen ansaitsee paikkansa myös puutarhoissa ja parvekkeilla. Jos se on kasvi, joka vangitsee kaikkien huomion, etenkin silloin kun se kukkii.
Piikkikruunun ominaisuudet
Piikkikruunu suosii rinteitä ja ja rotkoja elinalueenaan, mutta sitä voi kasvattaa jopa terassilla tai huonekasvinakin niin kauan kuin se saa aurinkoa.
Kasvin tieteellinen nimi on Euphorbia milii ja se kuuluu tyräkkikasvien heimoon. Piikkikruunun syvän punaiset tai vaaleanpunaiset kukat itävät ympäri vuoden, ja sillä on soikeat, sinertävän vihreät lehdet. Laji on kotoisin Madagaskarilta. Huonekasvina sen korkeus on noin metri, mutta villinä se kasvaa pidemmäksikin.
Perulaisen Mirafloresin kunnan julkaisussa kommentoidaan piikkikruunun arvoa herbalismissa. Laitos ilmoittaa, että kasvia käytetään fytoterapiassa, mutta sen maitiaisneste voi ärsyttää ihoa.
Lue tämäkin: Bromeliat: kasvattaminen, hoito ja suositukset
Piikkikruunu vaatii tietynlaista hoitoa kukkiakseen
Yleensä piikkikruunu tarvitsee vain terveen maaperän menestyäkseen. Se ei vaadi huolellista huomiota, mutta se vaatii joitakin olosuhteita optimaalista kukintaa varten.
Suojaa piikkikruunu kylmältä
Piikkikruunun trooppinen alkuperä tarkoittaa, että sille kelpaa jopa 35 °C:n lämpötila. Se ei pidä kylmästä ja voi menettää lehtiä talvella.
Anna sille annos valoa
Huonekasvina kasvatettu yksilö tarvitsee auringonpaistetta vähintään 3 tuntia joka päivä. Sijoita se siis ikkunan eteen tai paikkaan, jossa auringonsäteet ylettyvät siihen.
Jos päätät siirtää sen ulos, on mahdollista, että jotkut lehdet voivat palaa, jos ne saavat jatkuvaa auringonpaistetta. Mutta muutamassa päivässä kasvi tottuu tilanteeseen uuteen paikkaan.
Varo mahdollisia infektioita ja tuholaisia
Jos Euphorbia miliin lehdet muuttuvat keltaisiksi, on mahdollista, että maaperä ei sovi sille tai se tarvitsee enemmän vettä. Toisaalta, kun oksat tai varret muuttuvat ruskeiksi, on todennäköistä, että kasvissa on sieni.
Ensimmäisessä skenaariossa vaihda maaperä ja ravitse sitä. Toisessa skenaariossa poista vaurioituneet lehdet ja käytä korjaustoimenpiteitä, kuten neemöljyä. Vinculando- lehden artikkelin mukaan neemin kemialliset komponentit estävät tai keskeyttävät koteloiden, toukkien ja munien lisääntymisen.
Valon puute tai liiallinen kylmä ovat muita tekijöitä, jotka vaikuttavat kukintaan. Tähän lisätään tuholaiset, jotka aiheuttavat kaikissa kasveissa ennenaikaista kuihtumista ja epämuodostumia.
Jotkut näistä Tropical Naturen luetteloimista tuholaisista ovat seuraavat:
- Ripsiäiset
- Lehtikirvat
- Villakilpikirvat
Piikkikruunun kastelu ja lannoitus
University of North Carolina Gardening Extension toteaa, että piikkikruunu suosii kuivaa tai hieman kosteaa maaperää, jossa on riittävä salaojitus. Vihje kasvin kosteuttamiseen on tarkistaa, onko maaperän pinta kuiva. Jos on, kastele sitä mutta älä liikaa, ja talvella vielä vähemmän.
Kun kasvi on ruukussa, varmista että ruukun pohjalla on reikiä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Jos sinulla on lautanen kattilan alla, tyhjennä se 15 minuutin välein estääksesi veden imeytymisen takaisin.
Lannoitetta piikkikruunu ei välttämättä tarvitse, mutta kohtuullinen määrä edistää sen kukintaa. Mehikasveille tarkoitetut lannoitteet edistävät piikkikruunun kukintaa ympäri vuoden, varsinkin jos ne liuotetaan veteen ja varmistetaan, että ne eivät sisällä booria.
Karsiminen kesällä
Karsimiselle ei ole tiukkia ohjeita. Käytä sitä vain kasvun hallitsemiseen. Kesä on paras aika leikata pois hyvin pitkät oksat, ja syksy on paras aika kuihtuneiden osien poistamiseen.
Hanki jälkeläisiä pistokkailla
Vaikka piikkikruunun lisääntyminen siemenien avulla on tehokasta, sitä monistetaan usein pistokkailla. Menetelmä perustuu oksan leikkaamiseen ja sen istuttamiseen 50 % vermikuliitin ja 50 % perliitin yhdistelmään.
Älä unohda käyttää puutarhakäsineitä välttääksesi piikkejä ja maitiaisnestettä.
Varoitus: aseta piikkikruunu turvalliseen paikkaan
Viimeinen suositus kasvin hoitoon on löytää sille turvallinen tila talon asukkaat, myös lemmikkieläimet, huomioon ottaen. Piikit sisältävät maitiaisnestettä, joka on myrkyllistä silmille ja iholle.
Queenslandin lastensairaala varoittaa, jos maitiaisnestettä pääsee iholle, sitä pitää huuhdella runsaalla vedellä 15 minuutin ajan ja hakeutua lääkärin hoitoon. Lapset ja eläimet voivat kiinnostua värikkäästä kasvista ja koskettaa sitä saaden piston sen piikistä.
Lopuksi, jos sinulla on piikkikruunu parvekkeella tai puutarhassa, on suositeltavaa reunustaa se koristekivillä välttääksesi lasten tai eläinten lähestymisen. Ja jos istutat sen ruukkuun, aseta se paikkaan, joka vaikeuttaa siihen pääsyä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Amtaghri, S., Akdad, M., Slaoui, M., & Eddouks, M. (2022). Traditional Uses, Pharmacological, and Phytochemical Studies of Euphorbia: A Review. Current Topics in Medicinal Chemistry, 22(19), 1553-1570.
- Extensión de Jardinería de la Universidad de Carolina del Norte. Euphorbia Milii. Extensión de Jardinería de la Universidad de Carolina del Norte. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/euphorbia-milii/
- Hospital de Salud Infantil de Queensland. Corona de espinas (Euphorbia milii). Hospital de Salud Infantil de Queensland. https://www.childrens.health.qld.gov.au/poisonous-plant-crown-thorns-euphorbia-milii/
- Islam, N. U., Khan, I., Rauf, A., Muhammad, N., Shahid, M., & Shah, M. R. (2015). Antinociceptive, muscle relaxant and sedative activities of gold nanoparticles generated by methanolic extract of Euphorbia milii. BMC complementary and alternative medicine, 15(1), 1-11.
- Municipalidad de Miraflores. Corona de Cristo. Municipalidad de Miraflores. https://www.miraflores.gob.pe/parque-bicentenario/corona-de-cristo/
- Naturaleza Tropical. Mis plantas no florecen. ¿Por qué? Naturaleza Tropical. https://naturalezatropical.com/mis-plantas-no-florecen/
- Revista Vinculando. (2008). El Neem en la salud animal y en el control de plagas. Revista Vinculando. https://vinculando.org/articulos/el_neem_en_la_salud_animal_y_en_el_control_de_plagas.html#vcite
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.