Logo image
Logo image

Näin parannat haimasi terveyttä

3 minuuttia
Näin parannat haimasi terveyttä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Olet varmasti kuullut joskus puhuttavan haimasta, mutta monelle tämä elin on jokseenkin tuntematon kehon osa. Mikä haiman rooli elimistössä on ja mitä seurauksia sen toiminnan häiriöillä voi olla? Tällä kertaa kerromme siis haiman tehtävistä kehossa sekä siitä, kuinka tämän elimen voi pitää tasapainossa syömällä oikeanlaisia ruokia sekä ottamalla sopivia ravinnelisiä. Neuvoillamme parannat haimasi terveyttä. 

Mitä haima tekee ja miksi se on tärkeä?

Haima on elin, joka sijaitsee mahassa vatsan ja selkärangan välissä. Sillä on kaksi pääasiallista tehtävää ihmisen elimistössä:

 • Haima erittää ruoansulatuksen entsyymejä ohutsuoleen. Tämä on haiman tärkein tehtävä. Se onkin ehdoton edellytys hyvän ruoansulatuksen kannalta – etenkin rasvan ja proteiinien osalta.
 • Haima tuottaa kolmen tyyppisiä hormoneja, jotka erittyvät verenkiertoon. Nämä ovat insuliini – joka säätelee aineenvaihduntaa ja energiaa – glukagonin ja somatostatiini. Nämä kolme hormonia toimivat kehossasi siten, että verensokerisi pysyy tasapainoisena.

Onko haimasi hyvässä kunnossa?

Haimaan yhteydessä oleviin sairauksiin kuuluvat haimatulehdus, diabetes, kystinen fibroosi ja haimasyöpä. Mutta ennen kuin jokin näistä ongelmista kehittyy, saattaa haimassa jo ilmetä jonkinlaista toiminnan häiriintymistä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotta pystyisit tunnistamaan tämän hyvin tärkeän elimen ongelmia helpommin:

 • Haiman kehno terveys voi vaikuttaa huuliin, ruokahaluun ja makukykyyn. Jos siis huomaat joitakin muutoksia näihin liittyen, tulisi sinun alkaa kiinnittää enemmän huomiota haimasi terveyteen. Jos sinulla on usein makeannälkää, tai jos tunnet itsesi täydeksi jo pian syönnin jälkeen, mutta muutut nälkäiseksi nopeasti, on tämä merkki haiman häiriintymisestä.
 • Vaikka ruoansulatuksen ongelmat ja jatkuva ummetus ovat joskus yhteydessä muihin elimiin, voivat nämä oireet olla myös merkki siitä, että haimasi ei toimi oikealla tavalla.
 • Jos olet laiha, mutta sinulla on hiukan pömpöttävä vatsa, voi tämä olla merkki haiman toiminnan vajauksesta.

Terveellisiä ruokia, joilla parannat haimasi terveyttä

Paras tapa estää haiman ongelmia – etenkin jos perheessäsi on ollut taipumusta tämän elimen häiriöihin – on ruveta syömään tiettyjä terveyttä edistäviä ruokia päivittäin. Niiden avulla pystyt tasapainottamaan verensokeriasi sekä helpottamaan haiman työtä huomattavasti. Seuraavassa on lista ruoista, joilla parannat haimasi terveyttä huomattavasti.

 • Herneet: tämä herkullinen palkokasvi tunnetaan insuliinikasviksena. Sitä kannattaa lisätä ruokavalioon, mikäli haluat parantaa haimasi terveyttä.
Some figure

 • Oluthiiva: tämä ravinnelisä on hyvin tärkeä osa ihmisen ruokavaliota. Se ei ole ainoastaan hyväksi haiman terveydelle, vaan se auttaa myös säätelemään hermostoa. Se sopii myös erinomaisesti hiusten, ihon ja kynsien hoitoon.
 • Stevia: tässä tuotteessa ei ole ollenkaan kaloreita. Stevia on täysin luonnollinen makeutusaine, josta voi nauttia terveyttä vaarantamatta. Jotta voisit hallita verensokeriasi stevian avulla, tulee sitä kuitenkin käyttää luonnollisessa muodossa eikä jalostettuna.
 • Kaneli: tämä mauste, jota käytetään usein stevian kanssa diabeteksen hoidossa, olisi hyvä lisätä pysyväksi osaksi ruokavaliota, mikäli tavoitteena on haiman kunnon parantaminen. Sitä voi käyttää hedelmien, jogurtin ja kaikenlaisten jälkiruokien kanssa, kuten myös lihan ja muiden suolaisten ruokien yhteydessä.
Some figure

Tunteisiin liittyvät ongelmat

Kaikki ihmisen hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttava tulisi hoitaa mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi käsittelemme haimaan liittyen myös tunteita, jotka saattavat olla yhteydessä tämän elimen terveyteen.

Niillä, joilla on haiman epätasapainoa, on usein pakkomielteinen persoonallisuus. Heillä on toistuvia ajatuksia, jotka voivat muodostua rituaaleiksi tai manioiksi. Henkilö ei itse välttämättä ole tietoinen näistä käyttäytymistavoista, mutta hänen läheisensä huomaavat ne. Nämä ajatusmallit ja tavat estävät energian pääsyn haimaan.

Sen lisäksi, että kannattaa aloittaa syömään aiemmin mainitsemiamme ruokia, on tärkeää olla ulkona luonnossa ja saada yhteys luonnolliseen ympäristöön – etenkin maahan. Tämä saattaa auttaa sinua pääsemään eroon toistuvista ajatuksista, jotka estävät energiaasi kulkemasta.

Lähde siis ulos, ja kävele vaikka paljain jaloin, vaikka likaantuisitkin hieman. Muutaman minuutin luonnossa oltuasi voit jo tuntea kehosi rentoutuvan, kun pystyt kokemaan luonnon tyyneyden. Haimasi hyötyy tästä hyvin nautinnollisesta terapiamuodosta.

Jos huomaat itsessäsi kuvaamiamme haiman toiminnan häiriöiden merkkejä, aloita tämän elimen terveyden parantaminen luonnollisilla neuvoillamme!

Some figure


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Breijo, A., & Prieto, J. (2014). Pancreatitis Aguda. Articulo de Revisión. IntraMed.
 • Madaria, E., & Martinez, J. (2010). Páncreas y vías biliares. Unidad de Patología Pancreática. Unidad de Gastroenterología y Endoscopia Digestiva.
 • Mayorga Luis. (2000). Fisiología Pancreática. Fisiologia de La Práctica Médica.
 • Schneiderman N, et al .STRESS AND HEALTH: Psychological, Behavioral, and Biological Determinants. Annu Rev Clin Psychol. 2005; 1: 607–628.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/
 • Mollard, R. C., Luhovyy, B. L., Smith, C., & Anderson, G. H. (2014). Acute effects of pea protein and hull fibre alone and combined on blood glucose, appetite, and food intake in healthy young men–a randomized crossover trial. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 39(12), 1360-1365. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302637
 • Assaei, R., Mokarram, P., Dastghaib, S., Darbandi, S., Darbandi, M., Zal, F., … & Omrani, G. H. R. (2016). Hypoglycemic effect of aquatic extract of Stevia in pancreas of diabetic rats: PPARγ-dependent regulation or antioxidant potential. Avicenna journal of medical biotechnology, 8(2), 65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4842244/
 • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane database of systematic reviews, (9). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007170.pub2/abstract

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.