Näin parannat haimasi terveyttä

Olet varmasti kuullut joskus puhuttavan haimasta, mutta monelle tämä elin on jokseenkin tuntematon kehon osa. Mikä haiman rooli elimistössä on, ja mitä seurauksia sen toiminnan häiriöillä voi olla? Tällä kertaa kerromme siis haiman tehtävistä kehossa sekä siitä, kuinka tämän elimen voi pitää tasapainossa syömällä oikeanlaisia ruokia sekä ottamalla sopivia ravinnelisiä.

Mitä haima tekee, ja miksi se on tärkeä?

Haima on elin, joka sijaitsee mahassa vatsan ja selkärangan välissä. Sillä on kaksi pääasiallista tehtävää ihmisen elimistössä:

  • Haima erittää ruoansulatuksen entsyymejä ohutsuoleen. Tämä on haiman tärkein tehtävä, ja se onkin ehdoton edellytys hyvän ruoansulatuksen kannalta – etenkin rasvan ja proteiinien osalta.
  • Haima tuottaa kolmen tyyppisiä hormoneja, jotka erittyvät verenkiertoon: insuliini – joka säätelee aineenvaihduntaa ja energiaa – glukagonin ja somatostatiini. Nämä kolme hormonia toimivat kehossasi siten, että verensokerisi pysyy tasapainoisena.

Onko haimasi hyvässä kunnossa?

Haimaan yhteydessä oleviin sairauksiin kuuluvat haimatulehdus, diabetes, kystinen fibroosi ja haimasyöpä. Mutta ennen kuin jokin näistä ongelmista kehittyy, saattaa haimassa jo ilmetä jonkinlaista toiminnan häiriintymistä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotta pystyisit tunnistamaan tämän hyvin tärkeän elimen ongelmia helpommin:

  • Haiman kehno terveys voi vaikuttaa huuliin, ruokahaluun ja makukykyyn. Jos siis huomaat joitakin muutoksia näihin liittyen, tulisi sinun alkaa kiinnittää enemmän huomiota haimasi terveyteen. Jos sinulla on usein makeannälkää, tai jos tunnet itsesi täydeksi jo pian syönnin jälkeen, mutta muutut nälkäiseksi nopeasti, on tämä merkki haiman häiriintymisestä.
  • Vaikka ruoansulatuksen ongelmat ja jatkuva ummetus ovat joskus yhteydessä muihin elimiin, voivat nämä oireet olla myös merkki siitä, että haimasi ei toimi oikealla tavalla.
  • Jos olet laiha, mutta sinulla on hiukan pömpöttävä vatsa, voi tämä olla merkki haiman toiminnan vajauksesta.

Terveellisiä ruokia, joilla edistät haiman toimintaa

Paras tapa estää haiman ongelmia – etenkin jos perheessäsi on ollut taipumusta tämän elimen häiriöihin – on ruveta syömään tiettyjä terveyttä edistäviä ruokia päivittäin. Niiden avulla pystyt tasapainottamaan verensokeriasi sekä helpottamaan haiman työtä huomattavasti.

  • Herneet: tämä herkullinen palkokasvi tunnetaan insuliinikasviksena, ja siksi sitä kannattaakin lisätä ruokavalioon, mikäli halutaan parantaa haiman terveyttä.

Herneet ja haiman terveys

  • Oluthiiva: tämä ravinnelisä on hyvin tärkeä osa ihmisen ruokavaliota. Se ei ole ainoastaan hyväksi haiman terveydelle, vaan se auttaa myös säätelemään hermostoa sekä sopii erinomaisesti hiusten, ihon ja kynsien hoitoon.
  • Stevia: tässä tuotteessa ei ole ollenkaan kaloreita, ja stevia on täysin luonnollinen makeutusaine, josta voi nauttia terveyttä vaarantamatta. Jotta voisit hallita verensokeriasi stevian avulla, tulee sitä kuitenkin käyttää luonnollisessa muodossa eikä jalostettuna.
  • Kaneli: tämä mauste, jota käytetään usein stevian kanssa diabeteksen hoidossa, olisi hyvä lisätä pysyväksi osaksi ruokavaliota, mikäli tavoitteena on haiman kunnon parantaminen. Sitä voi käyttää hedelmien, jogurtin ja kaikenlaisten jälkiruokien kanssa, kuten myös lihan ja muiden suolaisten ruokien yhteydessä.

Kanelia haimalle

Tunteisiin liittyvät ongelmat

Luonnollisiin hoitoihin tulisi sisältyä kaikki sellainen, mikä saattaa vaikuttaa negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Tämän vuoksi käsittelemme haimaan liittyen myös tunteita, jotka saattavat olla yhteydessä tämän elimen terveyteen.

Niillä ihmisillä, joilla on haiman epätasapainoa, on usein pakkomielteinen persoonallisuus, ja heillä on toistuvia ideoita, jotka voivat muodostua rituaaleiksi tai manioiksi. Henkilö ei itse välttämättä ole tietoinen näistä käyttäytymistavoista, mutta hänen läheisensä huomaavat ne. Nämä ajatusmallit ja tavat estävät energian pääsyn haimaan.

Sen lisäksi, että kannattaa aloittaa syömään aiemmin mainitsemiamme ruokia, on tärkeää olla ulkona luonnossa ja saada yhteys luontaiseen ympäristöön – etenkin maahan. Tämä saattaa auttaa sinua pääsemään eroon toistuvista ideoista, jotka estävät energiaasi kulkemasta.

Lähde siis ulos, ja kävele vaikka paljain jaloin, vaikka likaantuisitkin hieman. Muutaman minuutin luonnossa oltuasi voit jo tuntea kehosi rentoutuvan, kun pystyt kokemaan luonnon tyyneyden. Haimasi hyötyy tästä hyvin nautinnollisesta terapiamuodosta.

Jos huomaat itsessäsi kuvaamiamme haiman toiminnan häiriöiden merkkejä, aloita tämän elimen terveyden parantaminen luonnollisilla neuvoillamme!

Ulkoilua haiman terveyden ylläpitämiseksi