Näin käytät nikotiinipurukumia

Kun käytät nikotiinipurukumia, tulee sitä jauhaa hellästi ja hitaasti noin 5-10 minuutin ajan. Tässä artikkelissa opit enemmän nikotiinipurkumista ja siitä, kuinka sitä käytetään tupakoinnin lopettamiseksi.
Näin käytät nikotiinipurukumia

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nikotiinipurukumia käytetään korvaavana hoitokeinona auttamaan tupakoinnin lopettamisessa kivuttomasti ja tehokkaasti.

Nikotiinipurukumeja on olemassa erilaisia. Ne sisältävät eri nikotiinipitoisuuksia, 2 ja 4 mg välillä. Nikotiini vapautuu hitaasti ensimmäisten 30 minuutin ajan jauhamisen voimakkuudesta riippuen.

Lääkärit määräävät käyttämään nikotiinipurukumia hetkinä, jolloin tupakoinnin lopettamista haluava ihminen tuntee voimakasta halua tupakoida. Purukumin sisältämä nikotiini tunkeutuu limakalvoihin hitaammin kuin tupakan sisältämä nikotiini. Veren sisältämä nikotiinimäärä ei siis koskaan ole yhtä korkea kuin tupakoidessa.

Vaikka nikotiinipurukumia voidaankin käyttää tupakoinnin lopettamisessa, on tärkeää huomata, että et tunne oloasi samanlaiseksi kuin jos polttaisit.

Nikotiini korvaavana hoitona tupakoinnin lopettamisessa

Nainen katkaisi savukkeen.

Nikotiini on tupakan pääainesosa ja se aiheuttaa fyysisen riippuvuuden tupakkaan. Tällainen riippuvuus voi johtaa epämiellyttäviin vieroitusoireisiin, kun ihminen yrittää lopettaa tupakoinnin.

Nikotiini toimii korvaavana hoitona tarjoten nikotiinia purukumin, suihkeen, nenäsumuttimen ja pastillin muodossa. Kaikista näistä vaihtoehdoista puuttuvat tupakan haitalliset lisäaineet.

Tupakoinnin korvaava hoito voi myös auttaa lievittämään joitakin fyysisiä vieroitusoireita, jotta ihminen voi keskittyä tupakointitottumuksen lopettamisen psyykkiseen näkökulmaan.

Jotkut tutkimukset ovat todistaneet, että nikotiinipurukumin käyttö yhdessä tupakoinnin korvaavien hoitojen kanssa voi melkein kaksinkertaistaa mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa.

Kuinka nikotiinipurukumia käytetään?

Nikotiinipurukumia tulee jauhaa hellästi ja hitaasti noin 5-10 minuutin ajan, kunnes huomaat nikotiinille ominaisen katkeran ja ärsytystä aiheuttavan maun. Monet ihmiset kuvaavat sitä pieneksi pistelyksi suussa. Sitten sinun tulee lopettaa jauhaminen ja laittaa purukumi ikenien sekä poskien sisäpuolen väliin. Tämä saa limakalvon imemään nikotiinin helpommin ja hitaasti. Kun maku katoaa, jauha taas purkkaa ja laita se eri alueelle.

Jauhamisprosessi kestää noin 30 minuuttia, joten sinun täytyy ehkä toistaa tämä prosessi useita kertoja päivässä, kun yrität lopettaa tupakoinnin. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa alkaa jauhaa toista purukumia ennen kuin edellisestä on kulunut vähintään tunti aikaa. Syy tähän on se, että se vähentää mahdollisia haittavaikutuksia. Kyllä, on kyse purukumista… mutta tällainen purukumi voi johtaa levottomiin tunteisiin sen aktiivisen ainesosan takia.

Lääkärit eivät myöskään suosittele käyttämään päivässä yli 24 purukumia 2 mg:n vahvuudella tai 15 purukumia 4 mg:n vahvuudella. Jos ylität nämä määrät, kohoaa myös yliannostuksen riski.

Lääkärit suosittelevat tämän purukumin jauhamista enintään kolme kertaa päivässä tai 3-8 tablettia päivässä. Suosituksessa otetaan huomioon se, että yksi tupakka sisältää 1 mg nikotiinia.

Lisäohjeita

Nainen ei halua polttaa.
 • Älä jauha tällaista purkkaa energisesti tai niele sylkeä sen jauhamisen jälkeen. Se voi johtaa suun ja kurkun epämukavaan tunteeseen sekä vatsakipuihin ja muihin ruoansulatusongelmiin.
 • Nikotiini ei myöskään toimi nieltynä, sillä se ei imeydy limakalvoihin ja epäaktivoituu heti vatsaan päästyään.
 • Älä myöskään syö tai juo kahvia tai hiilihydraattipitoisia juomia ja mehuja ainakaan 15 minuuttiin ennen jauhamista tai sen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että tällaiset tuotteet voivat alentaa nikotiinin imeytymistä. Vesi on kuitenkin sallittua.

Pidä nämä mielessä nikotiinipurukumia käytettäessä

Aikaisemman osion ohjeiden lisäksi haluamme antaa sinulle myös muita mielessä pidettäviä asioita nikotiinipurukumia käytettäessä:

 1. Ensinnäkin suosittelemme, että käytät tätä lääkettä ennakoivasti tilanteissa, joissa tiedät haluavasi polttaa tupakkaa. Yleisesti ottaen voit käyttää sitä aina silloin, kun tunnet halua tupakoida.
 2. Toisekseen, pidä nikotiinipurukumia mukanasi kaiken aikaa. Ne ovat käteviä, jos löydät itsesi tilanteesta, jossa tunnet tarvetta tupakoida. Jo tupakan ottaminen käteen lisää huomattavasti riskiä polttaa se.
 3. Lopuksi, jos havaitset mitään seuraavista oireista tällaisen purukumin käytön jälkeen, käy lääkärissä tai apteekissa:
 • Suun tai ikenien ärsytystä
 • Leuka- ja kurkkukipua
 • Lisääntynyttä syljen eritystä

Yhteenveto

Nikotiinipurukumia savukkeen sijaan.

Tupakoinnista luopuminen on mahdollista, ja erittäin terveellinen päätös sinulle, rakkaillesi sekä planeetalle. Pidä vain tavoitteesi selvinä ja auta itseäsi käyttämällä hyödyksesi hyvää nikotiinin korvaavaa hoitoa, kuten nikotiinipurukumia.

Se auttaa sinua pitämään kiinni tahdonvoimastasi sekä pysymään kurinalaisena.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Parhaat strategiat tupakoinnin lopettamiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Parhaat strategiat tupakoinnin lopettamiseksi

Miljoonat ihmiset eivät tee mitään tupakoinnin lopettamiseksi vaan jatkavat tätä pahaa tapaa, vaikka faktat ovat selkeät: se on epäterveellistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
 • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
 • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.