Näillä konsteilla hoidat kipeitä jalkapohjia
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Kipu jalkapohjassa, tai niin kutsuttu plantaarifaskiitti eli kantaluuhun kiinnittyvän jännekalvon tulehdus, koskee tarkemmin ottaen kantapään alempaa osaa. Kipu voi myös tosin levitä koko jalkaterään tai ilmetä jossakin muussa kohdassa kuin kantapäässä. Syynä saattaa olla liiallinen jalkateriin kohdistuva paine, joka aiheuttaa nivelsiteiden repeytymistä sekä voimakasta kipua ja jäykkyyttä kantapäässä.
Plantaarifaskiitin aiheuttajat
Tämä ilmiö syntyy pääasiassa seuraavien tekijöiden seurauksena:
- Ylipaino
- Raskaus
- Liian raskaat työpäivät
- Epäsopivien jalkineiden käyttö
- “Lättäjalka” tai vaihtoehtoisesti erittäin korkea jalan kaari
Plantaarifaskiitin oireet
Tämän tilan aiheuttamat oireet ovat yleisesti ottaen seuraavat:
- Kipu
- Kantapään alaosassa (tai koko jalkaterässä) ilmenevä polttava tunne
- Jäykkyys
Plantaarifaskiitti ilmenee yleisesti ottaen ainoastaan toisessa jalassa, vaikka se voi myös koskea molempia jalkateriä.
Ongelman aiheuttama kipu on selvästi voimakkainta aamuisin, kun otat ensimmäiset askeleesi pitkän yön kestäneen levon jälkeen, tai jos olet ollut istuma-asennossa tai levännyt pitkän aikaa. Kipua voi myös tuntua silloin, kun olet viettänyt pitkän päivän liikuntaa harrastaen, tai kun olet ollut jalkojen varassa pitkän aikaa.
Miten hoitaa kipeitä jalkapohjia
Jalkaterissä ilmenevän kivun hoito perustuu tulehduksen lievittämiseen.
Kotihoitokeinot
- Ensinnäkin sinun tulee olla paljain jaloin niin paljon kuin mahdollista, sekä laittaa jaloillesi jäätä ainakin neljä kertaa päivässä 20 minuutin ajaksi kerralla. Tämä auttaa sinua vähentämään tulehdusta jalassa.
- Kenkiin tulee hankkia tuet, jotka toimivat jalan kaaren tukena ja siten lievittävät kipua.
- Käytä ainakin 20 minuuttia päivittäin jalkaterää venyttäviin harjoituksiin.
- Ota muutama tulehduskipulääke, kuten esimerkiksi ibuprofeeni, joka varmasti auttaa sinua suuresti, mutta älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin. Noudata lääkkeen pakkausselosteen ohjeita.
Ammattilaisen apu
- Jos tulehdusta hillitsevät lääkkeet eivät anna sinulle tarvitsemaasi lievitystä, kokeile jotakin paljon voimakkaampaa ja tehokkaampaa hoitoa, kuten kortikosteroidi-pistosta. Nämä injektiot laitetaan suoraan kyseessä olevaan jänteeseen, kantapäähän tai jalkaterän kaareen. Sen jälkeen alueeseen kohdistetaan sähkövirtaa – mikä ei aiheuta kipua – jotta steroidi pystyy pääsemään ihon ja lihaksen lävitse.
- Sinua hoitava ammattilainen saattaa myös valita hoitokeinoksi fysioterapiaa, johon kuuluu jalkapohjan kalvojänteen ja akillesjänteiden venyttämistä. Hoidostasi vastaava henkilö suosittelee sinulle myös harjoituksia, jotta voisit vahvistaa jalan alimpia lihaksia.
- Joissakin tapauksissa on myös ehdottoman tarpeellista käyttää yön aikana lastoja, jotka auttavat pohkeen ja jalkaterän kaaren venyttämisessä. Tämä pitää jalan taipuneena, venyttää jalkapohjan kalvojännettä ja akillesjänteitä, ja siten vähentää kipua ja jäykkyyttä aamuisin.
- Voisit myös käyttää ortopedisia apuja kengissäsi, jotta pystyisit edesauttamaan paineen jakautumista jalkaterässä. Tämä estää vieläkin suuremman vahingon kohdistumista jalkapohjan kalvojänteelle.
Muista tämä!
On todella tärkeää, että pidät silmällä kaikkia oireita. Jos et havaitse minkäänlaista kohentumista tilassasi sen jälkeen kun olet aloittanut hoidon kotikonsteilla, on parasta käydä hyvällä lääkärillä ja seurata hänen antamiaan ohjeita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Na HS, Ryu JH, Do SH. El papel del magnesio en el dolor. En: Vink R, Nechifor M, editores. Magnesio en el Sistema Nervioso Central [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507245/
- Goff, J. D., & Crawford, R. (2011). Diagnosis and treatment of plantar fasciitis. American Family Physician, 84(6), 676–682.
- McPoil, T. G., Martin, R. L., Cornwall, M. W., Wukich, D. K., Irrgang, J. J., & Godges, J. J. (2008). Heel Pain—Plantar Fasciitis. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 38(4), A1–A18. https://doi.org/10.2519/jospt.2008.0302
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.