Logo image
Logo image

Musta karvainen kieli: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Musta, karvainen kieli on lähes aina seurausta huonosta suuhygieniasta. On tärkeää noudattaa tehokasta päivittäistä puhdistusrutiinia.
Musta karvainen kieli: syyt, oireet ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Musta, karvainen kieli on yksi niistä terveystiloista, jotka näyttävät hälyttäviltä, ​​mutta eivät itse asiassa ole vakava ongelma. Kuten nimestä voi päätellä, tälle taudille on tunnusomaista kielen pinnalla näkyvät mustat pisteet, jotka näyttävät karvoilta.

Todellisuudessa musta, karvainen kieli on vaaraton ja tilapäinen vaiva. Normaalisti ainoa tapa päästä eroon siitä on korjata sen aiheuttanut tekijä. Usein tämä tekijä liittyy suuhygieniaan. Normaalisti tämä tila ei ole kivulias, eikä aiheuta muita oireita.

Mikä voi aiheuttaa mustan ja karvaisen kielen?

Yleisesti ottaen musta, karvainen kieli johtuu suun bakteerien lisääntymisestä. Tämän elimen pinnalla on lukuisia pieniä kuoppia, joita kutsutaan papilloiksi. Joskus kuolleet ihosolut voivat kerääntyä niihin. Kun näin tapahtuu, ne muuttuvat tavallista pidemmiksi ja sieppaavat helpommin bakteereja, sieniä, ruokaa ja tupakkaa.

Tämä kertyminen voi tahrata papilloja. Niiden tumman sävyn ja optisen harhan vuoksi, kieli näyttää karvaiselta.

Tämä koko prosessi voi tapahtua eri syistä. Esimerkiksi:

 • Huono suuhygienia
 • Antibioottien ottaminen, mikä muuttaa bakteerien ja hiivan koostumusta suussa
 • Kserostomia eli suun kuivuminen
 • Ärsyttäviä tai hapettavia aineita sisältävän suuveden säännöllinen käyttö
 • Liiallinen alkoholin, kahvin tai mustan teen kulutus
 • Tupakointi
 • Pehmeä ruokavalio, joka vaikeuttaa kielen pinnalla olevien kuolleiden ihosolujen poistamista
Some figure

Mitkä ovat oireet?

Mustan, karvaisen kielen näkyvin oire on elimen ulkonäön muutos. Kieli muuttuu tumman väriseksi ja se voi olla joko musta, ruskea, vihreä, valkoinen tai ruskea.

Nopeasti katsottuna voi näyttää siltä, että kielen pinnalla kasvaa pieniä karvoja. Ihmiset, joilla on tämä tila, maistavat usein metallisen maun suussaan. Lisäksi heidän makuaistissaan tapahtuu muutoksia. Heillä on myös pahanhajuinen hengitys, ja jos ongelma on erittäin vakava, he voivat kokea kielen pistelyä.

Musta, karvainen kieli ei ole vakava terveysongelma kielen hälyttävästä ulkonäöstä huolimatta. Jos kuitenkin olet huolissasi, tulisi sinun keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Kannattaa käydä lääkärissä, jos sairaus kestää pitkään huolimatta tiukoista hygieniatoimenpiteistä. Näissä tapauksissa on parasta varmistaa, ettei kyseessä ole jokin toinen sairaus.

Hoito

Musta ja karvainen kieli ei vaadi lääketieteellistä hoitoa. Asianmukaiset toimenpiteet, joita sinun tulisi tehdä, ovat suuhygienian parantaminen ja ongelman mahdollisesti aiheuttavien tekijöiden poistaminen. Esimerkiksi ärsyttävien suuvesien tai tupakoinnin lopettaminen.

Jos diagnoosista on kuitenkin epäselvyyttä tai muita oireita ilmenee, sinun on otettava yhteys lääkäriisi diagnoosin vahvistamiseksi. On tärkeää huomata, että on olemassa muita tekijöitä, jotka aiheuttavat samanlaisia ​​oireita, kuten:

 • Jotkut elintarvikkeet tai lääkkeet, jotka tahraavat kieltä
 • Se voi olla virus- tai sienitaudin oire
 • Kielen vammat, jotka voivat muuttaa sen ulkonäköä – erityisesti karvainen leukoplakia
 • Vismuttia sisältävät tuotteet voivat muuttaa kielen ulkonäköä, jolloin se näyttää mustalta ja karvaiselta

Vinkkejä tämän tilan hoitoon ja ehkäisyyn kotona

Some figure

On erityisen tärkeää tunnistaa mustan ja karvaisen kielen aiheuttaja. Jos käytät antibiootteja, on loogista ajatella, että ongelma häviää muutaman päivän kuluttua niiden lopettamisesta.

On tärkeää tarkistaa käyttämäsi suuveden ainesosat. Haluat ehkä kokeilla erilaisia suuvesiä. Joka tapauksessa tärkeintä on olla tiukempi suuhygienian suhteen.

 • Kielen harjaus: Hammastahnan maku voi antaa väärän vaikutelman, että kielesi on puhdas, vaikka se ei olekaan. Paras tapa on harjata kieli pehmeästi pehmeällä harjaksella hammasharjalla tai kielen kaapimella.
 • Harjaa hampaat syömisen jälkeen: Käytä ihanteellisesti fluoripitoista hammastahnaa ja harjaa hampaasi jokaisen aterian jälkeen tai vähintään kaksi kertaa päivässä.
 • Hammaslanka: Käytä hammaslankaa vähintään kerran päivässä, koska se auttaa poistamaan plakkia ja hampaiden väliin jääviä ruoanpalasia.
 • Käy hammaslääkärissä: Sinun tulisi käydä hammaslääkärissä vähintään kaksi kertaa vuodessa tai milloin tahansa, kun sinulla ilmenee suuhygieniaan liittyviä ongelmia.

Hygienian parantaminen

Mikäli sinulla on musta ja karvainen kieli, on parasta parantaa suuhygieniaa. Sinun tulisi harjata kielesi kahdesti päivässä. Kun ongelma katoaa, voit harjata kielen kerran päivässä.

Lisäksi voi olla hyvä idea suorittaa hammashuuhtelua, joka koostuu vetyperoksidista ja vedestä. Hammashuuhde on helppo valmistaa: sekoita keskenään yksi osa vetyperoksidia ja viisi osaa vettä. Purskuttele tätä seosta kahdesti päivässä ja huuhtele jälkikäteen vielä tavallisella vedellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • EXPERTO, P. A. U. (2007). Tengo mal aliento: ¿a qué puede deberse?, ¿qué puedo hacer?, ¿qué me recomienda? Cient. dent, 4(1), 61-68.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana, 39(2), 16-24.
 • Cardona-Hernández, M. Á., Padilla-Desgarennes, M. D. C., Fernández-Cuevas, L., Salazar-Villegas, K. N., & Landini-Enríquez, V. (2019). Lengua negra vellosa. Comunicación de un caso. Revista del Centro Dermatológico Pascua, 27(3), 92-95.
 • Van der Waal, Isaäc. “Leucoplasia oral: una propuesta de simplificación y coherencia de la clasificación clínica y terminológica.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 25.4 (2020): 228-232.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.