Munuaistulehduksen oireet naisilla

Munuaistulehduksesta kärsiessä energiataso hiipuu pikkuhiljaa, eikä tilanteen kehittyessä voi olla huomaamatta, kuinka voimattomuuden tunne kasvaa päivä päivältä.
Munuaistulehduksen oireet naisilla

Viimeisin päivitys: 01 lokakuuta, 2018

Anatomian vuoksi me naiset olemme alttiimpia erilaisille munuaistulehduksille. Pelkkä tavanomainen virtsatietulehduskin saattaa muodostua vakavammaksi vaivaksi jos se leviää munuaisiin, ja tämä aiheuttaa epämiellyttäviä seurauksia, joita osa meistä onkin jo harmikseen joutunut kokemaan.

Mikä aiheuttaa munuaistulehduksen?

munuaiset2

Oireet ilmestyvät luultavasti hyvin odottamatta, kun tilanne muuttuu yhtäkkiä radikaalisti, ilman varoitusta. Suurin osa naisista yllättyy saadessaan diagnoosin munuaistulehduksesta, ja se saattaa syntyä monestakin eri syystä. Kiinnitä huomioita seuraaviin aiheuttajiin:

  • Vaivan yleisin aiheuttaja on virtsarakontulehdus, joka ei ole päässyt kunnolla paranemaan. Joskus tämä johtuu hoito-ohjeiden laiminlyömisestä. Monet naiset yrittävät hoitaa vaivaa itse, mutta tämä ei ole suositeltavaa. Jokaiselle tulehduksia aiheuttavalle bakteerityypille on oma, oikeanlainen antibioottinsa. On siis ehdottoman tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, jotta virtsarakontulehdus saadaan hoidettua kunnolla ennen kuin se saa mahdollisuuden levitä munuaisiin.
  • Anatomiansa vuoksi naiset ovat alttiimpia tämänkaltaisille tulehduksille. Onkin todella tärkeää pitää yllä asianmukaista hygieniatasoa tulehdusten välttämiseksi. Mutta on syytä olla varovainen, sillä myös liiallinen intiimialueen pesu voi poistaa kaikki ne hyödylliset bakteerit, jotka auttavat pitämään yllä kehon luonnollista tasapainoa. Seksiä harrastaessa kannattaa ottaa käyttöön tarvittavat varotoimenpiteet tulehdusten ehkäisemiseksi.
  • Näiden tulehdusten aiheuttaja saattaa myös olla monirakkulaoireyhtymä munuaisissa.
  • Diabetes on myös huomioonotettava tekijä.
  • Jos olet joskus kärsinyt munuaiskivistä, munuaistulehduksen riski kasvaa.
  • Matala tai heikentynyt vastustuskyky on myös yksi riskitekijä.

Munuaistulehduksen oireet

munuaistulehduksen oireet: kipu selässä tai kyljessä


1. Selittämätön väsymys

Uupumus kehittyy hiljalleen. On toki normaalia, että on päiviä jolloin tunnemme olomme väsyneemmäksi kuin tavallisesti: kuukautisten aikana, migreenikohtauksen iskiessä, työstressin takia, jne. Mutta munuaisten tulehtuessa tulet huomaamaan, kuinka ajan myötä menetät kaiken puhtisi. Veto on kokonaan poissa, ja ainoa mikä helpottaa on istuminen tai makaaminen.

  • Väsymyksen tunne kasvaa jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että päivä päivältä tilanne pahenee eikä missään vaiheessa tule vastaan päiviä, jolloin yhtäkkiä voisitkin paremmin.
  • Vaiva ei liity millään tavalla stressiin tai liikunnan määrään.
  • Mikään lääke ei tuo helpotusta, ja koet hankalaksi suorittaa jokapäiväiset rutiinit.

2. Erityyppiset kivut

Munuaistulehdus aiheuttaa useimmiten erilaisia epämukavia tuntemuksia, joihin on hyvä perehtyä niiden tunnistamisen helpottamiseksi:

  • Kipu vatsalihasten molemmilla puolilla.
  • Kipu, joka toisinaan säteilee nivusten alueella. Kipualueen painaminen tuo hetkellistä helpotusta jomotukseen.
  • Valtava kipu alaselässä, yleensä jommalla kummalla puolella. Tuntuu siltä, kuin alueelle olisi asetettu kuuma levy.
  • Epäsäännöllinen, mutta iskiessään intensiivinen päänsärky.

3. Muutokset virtsassa

  • Yleinen munuaistulehduksen oire on jatkuva tarve käydä vessassa. Pian virtsaamisen jälkeen tunnet jälleen tarvetta mennä vessaan.
  • Virtsa muuttuu väriltään erilaiseksi ja muistuttaa vähän kolajuomaa. Tämä on merkki siitä, että virtsassa saattaa olla sekoittuneena verta tai jopa mätää.
  • Virtsaaminen saattaa olla varsin kivuliasta.

4. Varo kuumetta

Vain muutamankin asteen kuume saattaa olla varoitusmerkki siitä, että jotain on meneillään kehossasi, kuten esimerkiksi infektio. Mikäli kärsit jostain ylläolevista oireista sekä kuumeesta, on syytä hakeutua lääkärille mitä pikimmiten. Yleensä tämä viittaa siihen, että kärsit munuaistulehduksesta.

5. Ruokahalun puute

Usein äärimmäinen väsymys ja ruokahalun menettäminen kulkevat käsi kädessä. Sinun ei varsinaisesti tee mieli syödä mitään, ei edes yksinkertaista salaattia. Vieläkin yleisempää on äärimmäinen jano. Tämä johtuu siitä, että tulehdukset kuivattavat kehoasi ja saavat sinut janoamaan enemmän nestettä elimistöösi.

6. Nopea pulssi

Nopea sydämentykytys, toiselta nimitykseltään takykardia, on suoraan seurausta kuumeesta ja tulehduksesta. Keho reagoi nopeasti tulehdukseen ja saa sydämesi pumppaamaan verta nopeampaan tahtiin. Tämä on myös osasyy väsymyksen tunteeseen.

7. Pahoinvointi ja oksentelu

Mikäli vaivasi on jo edennyt vaiheeseen, jossa tunnet pahoinvointia ja sinua oksettaa, on kyseessä jo pidemmälle kehittynyt munuaistulehdus. Alat kärsimään ongelmista, jotka liittyvät ruuansulatukseen  tai tietyille ruoka-aineille kehittyvään intoleranssiin. Tämä puolestaan saattaa johtaa entistäkin suurempaan uupumuksen tunteeseen, vapinaan, väsymykseen ja moneen muuhun oireeseen.

On erittäin tärkeää, ettei vaiva kehittyisi näin vakavaan tilaan. Yleensä munuaistulehdus on varsin helppo tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa, etenkin mikäli oireina on kuumetta, väsymystä, kipua alaselässä ja verta virtsassa.

munuaistulehduksen oireet: vatsakipu

Pidä mielessä, että sinua tutkineen lääkärin tehtävä on määrätä tilanteeseen juuri sinulle sopivin lääkitys ja asianmukainen hoito vaivan parantamiseksi. Yleisin käytäntö on, että lääkäri määrää antibioottikuurin munuaistulehduksen taltuttamiseksi, mutta muitakin lääketieteen ammattilaisen neuvoja on syytä noudattaa.

Paranemisprosessin aikana on pidettävä huolta terveellisen ruokavalion noudattamisesta ja riittävästä levosta. Toivoaan ei kannata menettää, sillä tulet kampittamaan tämän vaivan ennen pitkää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.