Logo image
Logo image

Miten silikoni poistetaan lasista ja muilta pinnoilta

3 minuuttia
Silikoni on yksi yleisimmin käytetyistä liimoista. Opi puhdistamaan rumat silikonijäämät ikkunoista ja kodin tavaroista.
Miten silikoni poistetaan lasista ja muilta pinnoilta
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 24 toukokuuta, 2023

Kun kodin korjaushankkeet on saatu päätökseen, käytetyistä materiaaleista jää usein jälkiä. Näistä jäljistä kannattaa pyrkiä eroon, jotta et pilaa työn esteettisyyttä. Siksi kerromme tässä artikkelissa, miten silikoni poistetaan lasista ja muilta kodin pinnoilta.

Jäljelle jääneen tiivisteen poistaminen ehkäisee myös tapaturmia, varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia, jotka voivat laittaa sitä suuhunsa. Silikoni nimittäin sisältää metanolia, joka on voimakas myrkky.

Miksi silikonia käytetään kodin korjauksissa?

Silikonin käytännöllisyys tekee siitä yhden suosituimmista liimoista kodin pikku korjauksissa. Lisäksi tämä liima erottuu edukseen monien toimintojensa ansiosta: se tiivistää, liimaa ja eristää.

Ongelma syntyy, kun silikonia pääsee ei-toivottuihin kohtiin, kuten ikkunaan, puupinnoille, kankaille ja jopa iholle. Ihanteellisinta olisi suojata tai peittää alueet, joiden lähellä työskentelet, sekä käyttää käsineitä.

Jos vahinko on kuitenkin käynyt, käsittele se ennen kuin se kuivuu, sillä myöhemmin silikoni on vaikeampi poistaa.

Miten silikoni poistetaan lasista?

On olemassa useampi tapa poistaa silikoni lasista. Turvallisuuden vuoksi operaation aikana on parasta käyttää käsineitä, suojanaamaria ja suojalaseja sekä tuulettaa huone.

1. Terää käyttäen

 1. Työnnä terä, kuten veitsi tai ruuvimeisseli, silikonin alle. Tarkoituksena on saada kerrostumaa rikkoutumaan niin paljon kuin mahdollista.
 2. Levitä liiman irrotusainetta irrottamisen lopussa. Kunnioita valmistajan ilmoittamaa odotusaikaa, mikä on yleensä noin 5 minuuttia.
 3. Kaavi pehmenneet jäämät pois lastalla.
 4. Puhdista pesuaineella. Sekoita saippuaa lämpimään veteen ja hankaa sienellä.
Some figure
Silikonipistoolit ovat erittäin hyödyllisiä, mutta huolimattomuus voi aiheuttaa roiskeita alueille, joihin emme sitä haluaisi.

2. Lämmin vesi ja alkoholi

Hiero kostealla liinalla tiivistetahraa ja yritä pehmentää sitä. Työnnä muutaman minuutin kuluttua muovikorttia tai lastaa silikonin alle poistaaksesi irronneet jäänteet. Kasta liina lämpimään veteen, jossa on alkoholia, ja puhdista sillä pinta.

3. Valkaisuaine tai kloori

Hankaa silikonia valkaisuaineella tai kloorilla. Jos silikoni on tarttunut esimerkiksi ikkunaan, se homehtuu ajan myötä. Estä se käyttämällä tätä menetelmää.

4. Liuotin

Levitä liuotinta eli tinneriä ja odota, että silikoni irtoaa. Nopeutat prosessia, jos raaputat aluetta kostealla liinalla.

Älä unohda käyttää suojavarusteita, kun käsittelet tinneriä. Tämä on yksinkertaisin menetelmä, mutta aineen käsittely vaatii äärimmäistä varovaisuutta.

Lue: Kuinka puhdistaa tahriintuneet posliiniastiat

Miten silikoni poistetaan käsistä?

Kun käsittelet tällaista liimaa ilman käsineitä, se tarttuu hyvin todennäköisesti käsiisi. Miten se poistetaan?

 1. Hiero välittömästi käsiä muovipussin sisällä irrottaaksesi silikonia mahdollisimman paljon.
 2. Suihkuta alkoholia käsiin ja jatka hieromista.
 3. Pese lopuksi saippualla ja vedellä.
Some figure
Älä anna ajan kulua, jos käsissäsi on silikonia. Mitä nopeammin poistat sen, sitä vähemmän ongelmia siitä aiheutuu.

Miten silikoni poistetaan keraamisista laatoista?

Ylimääräisen silikonin poistaminen keraamisista laatoista on välttämätöntä, jotta estetään homeen muodostuminen ja jotta tila näyttää hyvältä.

Poista ensin suurin osa kostutetulla partaterällä. Loppu silikoni irtoaa nopeasti, jos levität siihen jauhon ja veden seosta. Odota, että se kuivuu, ja silikonijäämät tarttuvat siihen. Kaada vettä päälle, ja niin saat poistettua jäljellä olevan silikonin.

Lue tämäkin: Alkoholi, sanomalehti ja muita lasinpuhdistuskonsteja

Liuotinaineiden riskit silikonin irrottamisessa

Jos käytät helpointa ja nopeinta tapaa eli liuotinta, sinun on ehdottomasti oltava tarkkana ja suojata itsesi hyvin, jotta ainetta ei pääse iholle. Yhdysvaltain taudintorjuntakeskus (CDC) suosittelee henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttämistä, jos kemikaalien käyttö on väistämätöntä, mukaan lukien silikoni.

Ihokosketus voi aiheuttaa tilapäisiä tai pysyviä vaurioita. Vaikutukset voivat vaihdella kuivasta tai halkeilevasta ihosta värimuutoksiin ja haavoihin. Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston kemian instituutti nostaa ihotulehduksen yhdeksi yleisimmistä terveysriskeistä, jotka liittyvät kosketukseen liuottimien kanssa. He lisäävät, että iho tulee alttiiksi infektioille ja allergisille reaktioille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Araiza D. Procedimiento de operación para el manejo de disolventes. Instituto de Química. Universidad Nacional Autónoma de México. México; 2020. https://www.iquimica.unam.mx/images/iqseguro/006_Manejo_de_disolventes.pdf
 • Blanqueador con cloro/Solución con hipoclorito de sodio. Chemical Safety Facts.org. https://www.chemicalsafetyfacts.org/es/blanqueador-con-cloro-solucion-con-hipoclorito-de-sodio/
 • Efectos de las sustancias químicas al contacto con la piel: Lo que deben saber los trabajadores. Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2011. https://www.cdc.gov/spanish/niosh/docs/2011-199_sp/default.html
 • Escuela de Medicina. Facultad de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile. CITUC alerta sobre los riesgos de la ingesta de silicona líquida en niños. https://medicina.uc.cl/noticias/cituc-alerta-sobre-los-riesgos-de-la-ingesta-de-silicona-liquida-en-ninos/
 • Los mohos (hongos) en el medio ambiente. Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2020. https://www.cdc.gov/mold/es/faqs.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.