Metanolimyrkytys: kaikki mitä tulee tietää

Metanolimyrkytys on harvinainen mutta hyvin vakava tila. Se voi johtaa kuolemaan, jos sitä ei hoideta ajoissa.
Metanolimyrkytys: kaikki mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2022

Metanoli on normaaliolosuhteissa väritöntä ja haihtuvaa alkoholia, joka tunnetaan myös nimellä puusprii. Sitä käytetään paljon teollisuudessa, laboratorioissa ja kotitalouksissa, sillä sitä löytyy monista pesuaineista, pakkasnesteistä, maaleista ja lakoista.

Metanolimyrkytys voi syntyä vahingossa hengittämällä sitä sisään näitä tuotteita käsiteltäessä. Monissa maissa yleisin myrkytystapa on kuitenkin tahallinen itsemurha.

Metanolia käytetään lisäksi etanolin korvikkeena laittomasti valmistetuissa alkoholijuomissa. Ne aiheuttavat myrkytystä useissa ihmisissä samanaikaisesti johtaen suoranaiseen myrkytysepidemiaan päivystyksessä.

Metanolimyrkytys on hyvin harvinainen. Siihen liittyy kuitenkin suuri kuolleisuus: 26–50 %. Niissä tapauksissa, joissa metanolimyrkytys ei johda kuolemaan, se jättää jälkeensä monia neurologisia ja näköhäiröitä, mukaan lukien sokeuden.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen metanolimyrkytyksestä ja sen oireista sekä siitä, miten tulee toimia läheisen saadessa metanolimyrkytyksen.

Mitä metanoli on ja missä sitä on?

Metanoli on, kuten jo todettiin, väritöntä, haihtuvaa, helposti syttyvää ja juomakelvotonta alkoholia. Se on elimistölle myrkyllistä, toisin kuin alkoholijuomissa oleva etanoli. Metanolia saadaan puun kuivatislauksesta, mutta sitä voidaan syntetisoida myös hiilimonoksidista tai metaanista.

Siitä saadaan muun muassa seuraavia:

  • Jäätymisenestoaine auton tuulilasin pesunesteessä ja maakaasuputkissa.
  • Liuottimia käytetään teollisuudessa musteiden, resiinien, liimojen ja väriaineiden valmistukseen. Sitä käytetään liuottimena myös kolesterolilääkkeiden, antibioottien, vitamiinien ja hormonien valmistukseen.
  • Polttoaine energiantuotantoon.
  • Metanolia on luontaisesti monissa ruoissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa. Se auttaa säätelemään ihmisten geneettistä toimintaa ja helpottaa ruoan aineenvaihduntaa. Sen pitoisuus näissä ruoissa on kuitekin hyvin alhainen eikä lainkaan myrkyllinen.
  • Metanolia käytetään etanolin denaturointiin. Se estää ihmisiä juomasta etanolia sisältäviä tuotteita, kuten suuvesiä ja polttoaineseoksia.
  • Metanolia voidaan tuottaa alkoholijuomien valmistuksessa tai tislauksessa. Laillisissa alkoholijuomissa metanolia on alle myrkyllisen pitoisuuden, mutta näin ei ole salaisesti valmistetuissa alkoholijuomissa.
  • Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, josta muodostuu elimistössä fenyylialaniinia, asparagiinihappoa ja metanolia. Aspartaamin nielemisestä syntyneet määrät ovat kuitenkin alhaisempia kuin mitä hedelmien ja vihannesten syönnistä luultavasti saadaan.

Metanoli alkaa olla myrkyllistä silloin, kun sen pitoisuus on 100 mg/kg, joka vastaa noin 30 millilitraa puhdasta metanolia. Myrkyllinen pitoisuus veressä on vähintään 0,2 g/l. Joissakin ruoissakin on metanolia, mutta sen pitoisuus ei ole lähellekään myrkyllinen.

Metanoli voi aiheuttaa samankaltaisen päihtymyksen kuin etanoli.

Miksi metanoli on niin vaarallista?

Niellessämme metanolia se imeytyy suolistosta verenkiertoon. Metanoli ei itsessään ole myrkyllistä, vaikka se voi lamauttaa keskushermoston aiheuttaen huimausta tai uneliaisuutta. Maksa kuitenkin hajottaa metanolia metaanihapoksi, joka on erittäin myrkyllinen aine.

Miten metaanihappo vaikuttaa elimistössä?

Verellämme on tietty happamuus eli pH, joka on pidettävä vakaana, jotta solumme pystysivät toimimaan kunnolla. Happamuuden on oltava 7,35–7,45. Jos se on alle 7,35, pH on liian alhainen, eli veri on normaalia happamampaa.

Jos veressä on metaanihappoa, pH laskee, jolloin solut lakkaavat toimimasta kunnolla ja kuolevat. Tätä prosessia kutsutaan metaboliseksi asidoosiksi, joka voi hoitamattomana olla hengenvaarallinen.

Mitkä ovat metanolimyrkytyksen oireet?

Metanolimyrkytyksen oireet puhkeavat 40 minuutin – 72 tunnin aikana, yleensä kuitenkin ensimmäisten 12–24 tunnin sisällä. Ennen myrkytystä henkilö voi kuitenkin päihtyä itse metanolista.

Metanolimyrkytys voi aiheuttaa vatsakipua.

Myrkytyksestä kertovat oireet ja merkit näkyvät yleensä seuraavilla tavoilla:

  • Keskushermosto: Lievässä tai keskivaikeassa myrkytyksessä oireita ovat päänsärky, huimaus, uneliaisuus, koordinaatiokyvyttömyys liikkuessa tai vain etanolimyrkytystä muistuttava juopumustila. Vakavissa tapauksissa saattaa ilmetä kouristuksia, kooma ja aivoödeema.
  • Silmät: Näkökyvyssä ilmenee muutoksia; näitä ovat sumea näkö, valonarkuus ja pupillien laajeneminen. Metanolin suora myrkyllisyys silmille voi aiheuttaa näkökyvyn menetystä ja peruuttamatonta sokeutta näköhermon surkastumisen myötä.
  • Ruoansulatusjärjestelmä: Ärsytystä aiheuttavan kykynsä vuoksi metanoli aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. Jos myrkytys jätetään hoitamatta, se voi vaikuttaa haimaan aiheuttaen sen tulehduksen sekä maksaan.
  • Muita oireita: Veren happamuuden kompensoimiseksi elimistö pyrkii poistamaan happoa poistamalla hiilidioksidia, joka synnyttää happamia tuotteita. Toisin sanoen henkilö alkaa hengittää hyvin nopeasti ja ilmenee hengästymistä.

Kannattaa lukea myös: Mikä ihmeen olutdieetti?

Miten minun tulisi toimia, jos minulla on metanolimyrkytys?

Jos epäilet nielleesi tai hengittäneesi metanolia, mene välittömästi ensiapuun. Sama koskee tilannetta, jossa perheenjäsen tai ystävä on ottanut metanolia vahingoittaakseen itseään.

Jos nielemisestä on kulunut enintään 2–3 tuntia, potilaalle voidaan tehdä vatsahuuhtelu, jotta metanoli ei imeydy elimistöön ja vältetään metanolimyrkytys.

Aina myrkytystä ei kuitenkaan tiedosteta, sillä metanoli aiheuttaa oireita vasta yhden tai kahden päivän kuluttua altistumisesta. Vaikka näissäkin tilanteissa tulee mennä ensiapuun välittömästi, vatsahuuhtelua ei tarvita, vaan käytetään muita hoitoja:

  • Yleiset toimenpiteet: Potilaan tila vakautetaan antamalla bikarbonaattia pH:n nostamiseksi ja happamuuden laskemiseksi, hänelle annetaan nesteytystä ja hengitystukihoitoa, foliinihappoa (näköhäiriöiden välttämiseksi) ja vitamiineja.
  • Estetään metanolin muuttuminen metaanihapoksi maksassa: Etanoli hyödyntää samaa entsyymiä kuin metanoli metaboloituakseen maksassa, ja sen affiniteetti on paljon suurempi. Jotta metanoli ei pystyisi käyttämään hyödykseen tätä entsyymiä ja tuottamaan metaanihappoa, potilaalle annetaan etanolia suoneen. Myös fomepitsolia voidaan käyttää kyseisen entsyymin estämiseen, mutta tätä lääkettä on hyvin vaikea saada ja se on erittäin kallista.
  • Hemodialyysi: Tämä puhdistaa potilaan veren metanolista ja metaanihaposta.

Nämä toimenpiteet tulee tehdä nopeasti haittojen, erityisesti sokeuden, ja potilaan kuoleman välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.