Miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme?

Kehon ydinlämpötilan seuranta treenien aikana voi auttaa parantamaan suorituskykyä ja suojautumaan liikunnan aiheuttamalta lämpöhalvaukselta.
Miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme?

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2023

Lämmönsäätely on ihmiskehon luontainen prosessi, jossa keskushermoston ja ääreishermoston mekanismit aktivoituvat kehon homeostaasin ja elintoimintojen ylläpitämiseksi. Lue eteenpäin saadaksesi tietää, miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme ja miten se vaikuttaa suorituskykyymme urheillessa.

Elimistö käynnistää lämmönsäätelymekanisminsa hypotalamuksen ohjauksessa ihon, selkäytimen ja eri sisäelinten lämpöä aistivilta tuntoelimiltä jatkuvasti saamansa tiedon perusteella. Se on elintärkeä prosessi, sillä se auttaa pitämään kehon sisäisen lämpötilan keskimäärin 37 °C:ssa. On hyvin tiedossa, että tämän arvon muuttuminen voi vaikuttaa solujen ominaisuuksiin ja johtaa fysiologisiin häiriöihin.

Mitä ihmiskehon ydinlämpö kertoo yleisestä terveydentilasta?

Ihmiskehon ydinlämpö kertoo terveydentilastamme enemmän kuin uskotkaan. Sen mittaaminen on terveydellisessä mielessä erittäin tärkeää, sillä se voi varoittaa tietyistä sairauksista, joille on ominaista ruumiinlämmön nousu tai lasku. Esimerkiksi kuumeessa ruumiinlämpö nousee patologisesta syystä.

Ihmisen lämmönsäätelykyky onkin välttämätön ominaisuus hengissä pysymisen kannalta ja se antaa meille mahdollisuuden nauttia hyvästä terveydentilasta. Puutteellinen sisäinen lämpötila voi johtaa joko hypotermiaan tai hypertermiaan. Nämä tilat voivat aiheuttaa lämpöhalvauksen, kuivumisen, suorituskyvyn laskun ja jopa aivovaurion.

Hypotermiasta on kyse silloin, kun kehon ydinlämpötila laskee alle 36 celsiusasteen. Sen pääasiallisia oireita ovat kalpeus, kylmä iho, sekavuus, uneliaisuus ja normaalia hitaampi sydämensyke. Hypertermiasta taas on kyse silloin, kun kehon ydinlämpötila nousee yli 42 celsiusasteen. Tämä voi johtaa tajunnanmenetykseen, päänsärkyyn, sykkeen nousuun ja verenpaineen laskuun.

Miten kehon ydinlämpö liittyy urheilusuoritukseen?

Pyöräilijä viilentää kasvojaan vedellä.

Athlete Health and Performance Research Centre -keskuksen tekemän tutkimuksen mukaan kehon totuttaminen kuumuuteen liikunnan aikana voi vähentää vakavan lämpösairauden riskiä, lievittää fysiologista rasitusta ja parantaa aerobista suorituskykyä kuumissa ja mahdollisesti lauhkeissa ympäristöissä.

Tämä onnistuu vain kehossa tapahtuvien sopeutumismuutosten kautta, joita ovat lisääntynyt hikoilu ja ihon verenkierto, alhainen ruumiinlämpö, vähentynyt verenkiertojärjestelmän rasitus, muuttunut aineenvaihdunta ja parantunut solujen suojaus. Urheilijoiden kohdalla ruumiinlämmön seuranta voi olla erittäin hyödyllistä suorituskyvyn kannalta.

Gatorade Sports Science Institute -laitoksen julkaisemassa tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että kehon ydinlämmön seuranta hyödyttää urheilun aikana lukuisin tavoin. Hyötyjä ovat ovat liikunnan aiheuttaman lämpöhalvauksen ehkäisy, liikunnan intensiteetin säätely ja turvallisuuden varmistaminen treenien aikana sekä lämmönsietokyvyn testaamismahdollisuus kilpailujen aikana. Nämä hyödyt auttavat parantamaan liikunnallisten ihmisten suorituskykyä ja lisäämään heidän turvallisuuttaan.

Mittaa kehosi ydinlämpö älyantureilla

Älyanturit auttavat mittaamaan kehon ydinlämpöä.

Jos haluat seurata ruumiinlämpöäsi urheilun aikana ja saada tarkkaa tietoa reaaliajassa, voit ostaa päälle puettavia laitteita, joissa käytetään Core-antureita. Tämä moderni lämpöenergian siirtoa mittaava teknologia hyödyntää tekoälyn algoritmeja kehoon kohdistuvan ja siitä pois siirtyvän lämmön havaitsemiseksi laskeakseen kehon ydinlämmön reaaliajassa.

Ydinlämpöä mittaavat anturit tarjoavat elintärkeää tietoa, joka voi auttaa urheilijoita seuraamaan ruumiinlämpöään kovatehoisten treenien aikana parantaakseen suorituskykyään. Anturit on lisäksi suositeltavaa yhdistää sykemittariin tarkkuuden lisäämiseksi.

Mielipiteensä kehon ydinlämpöä mittaavista antureista ovat antaneet muun muassa olympiamitalisti Kristian Blummenft ja sveitsiläinen maastopyöräilijä Alessandra Keller, jotka molemmat ovat kertoneet käyttävänsä niitä harjoitusstrategioidensa apuna ja parantaakseen merkittävästi suoritustaan kuumalla säällä.

Ruumiinlämpö ja terveys ovat kytköksissa toisiinsa tiiviimmin kuin ehkä uskotkaan

Kehon ydinlämpö kertoo paljon ihmisen yleisestä terveydentilasta, ja sen seuranta kovatehoisen urheilusuorituksen aikana antaa arvokasta tietoa, joka voi auttaa parantamaan urheilijan suorituskykyä.

Jos siis haluat ylläpitää terveyttäsi ja parantaa suorituskykyäsi, laadukkaan ruumiinlämmön seurantalaitteen hankinta on loistoidea, joka auttaa sinua kehittämään mukautuvia harjoitusohjelmia ja parantamaan vähitellen tuloksiasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
4 senioreille sopivaa liikuntamuotoa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
4 senioreille sopivaa liikuntamuotoa

Ikääntyminen tapahtuu nautittavammin, kun pysyy hyvässä kunnossa harrastamalla säännöllisesti senioreille sopivaa liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.