Mitä voi tapahtua, jos et saa tarpeeksi lepoa?

Kun et saa tarpeeksi lepoa, on hyvin yleistä, että tunnet olosi ärtyneeksi ja koet mielialanvaihteluita. Unihäiriöt voivat vaikuttaa myös aineenvaihduntaan, muistiin ja keskittymiseen.
Mitä voi tapahtua, jos et saa tarpeeksi lepoa?

Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2022

Joissakin elämäntilanteissa riittävä lepo tuntuu lähes utopistiselta ajatukselta. Nopeatempoisessa elämässä on lähes mahdotonta omistaa tarvittavaa aikaa lepoon ja varsinkin kunnolliseen lepoon. Mutta oletko koskaan huomannut mitä tapahtuu, jos et saa tarpeeksi lepoa?

Asiantuntijat suosittelevat nukkumaan 7-8 tuntia vuorokaudessa. Vaikka on totta, että jokainen ihminen on erilainen ja meillä on erilaiset tarpeet, tämä väite on perusteltu. 7-8 tuntia on vähimmäisaika, jotta kehomme toimisi kunnolla.

Viime aikoihin asti emme tienneet, mitkä unen todelliset toiminnot ovat. Nykyään tiedämme, että hyvin nukkuminen on terveydellemme tärkeää, ja se auttaa säätelemään mielialaamme, immuunijärjestelmäämme ja myös muistiamme.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken siitä, mitä voi tapahtua, jos et saa tarpeeksi lepoa. On myös tärkeää muistaa, että unen tulisi olla laadukasta; ei riitä, että pysyt sängyssä 8 tuntia.

Mitä aivoillesi tapahtuu, jos et saa tarpeeksi lepoa?

Kaikista kehonosista juuri aivot kärsivät väsymyksestä eniten. Tämä johtuu siitä, että unen avulla aivot voivat puhdistaa itsensä päivän aikana kerääntyneistä myrkyistä.

Kun et saa tarpeeksi unta, näillä myrkkyillä on taipumus kerääntyä. Itse asiassa selkeä esimerkki tästä on Alzheimerin tauti. Viimeaikaiset tutkimukset ovat yhdistäneet tämän taudin puhkeamisen vähäiseen uneen.

Selitys on yksinkertainen. Alzheimerin taudin yhteydessä aivoihin kertyy proteiinia, jota kutsutaan beeta-amyloidiksi. Normaalisti aivot poistavat tämän proteiinin unen syvemmissä vaiheissa. Huono uni ei kuitenkaan ole ainoa riskitekijä tämän sairauden kehittymiselle.

Lisäksi ihmisillä, jotka eivät saa tarpeeksi lepoa, on yleensä alhaisempi keskittymiskyky. He ajattelevat hitaammin ja toimivat huonommin; muistoja ja tosiasioita ei vain tallenneta kunnolla.

Mitä jos et saa tarpeeksi lepoa?
Alzheimerin tauti on yhdistetty krooniseen unettomuuteen, koska aivojen on vaikeampi puhdistaa itseään.

Mitä immuunijärjestelmälle tapahtuu?

Jos et saa tarpeeksi unta, myös immuunijärjestelmäsi voi kärsiä. Ei tiedetä tarkalleen, miten se toimii, mutta uni stimuloi immuunijärjestelmää. Tästä syystä kun henkilö ei saa tarpeeksi lepoa, hän on altis sairauksille.

On tavallista, että olet alttiimpi bakteeri-infektioille tai viruksille, kun et nuku tarpeeksi. Näyttää siltä, ​​että tämä voi myös lisätä riskiäsi sairastua autoimmuunisairauteen.

Mitä aineenvaihdunnallesi tapahtuu, kun et saa tarpeeksi lepoa?

Kun et saa tarpeeksi lepoa, koko aineenvaihduntasi muuttuu. Ensinnäkin on tärkeää tietää, että painonnousu on tavallista. Tähän voi olla useita syitä.

Toisaalta hormonit, jotka säätelevät ruokahalua, muuttuvat. Tällä tarkoitamme, että leptiinitasosi voi laskea, jos ei saa tarpeeksi lepoa. Tämä hormoni saa meidät tuntemaan kylläisyyttä ja vähentää ruokahaluamme. Kun meillä on tätä vähemmän, tunnemme olomme nälkäisemmiksi.

Toisaalta sinun on muistettava, että riittämätön lepo saa sinut tuntemaan olosi väsyneeksi, ja siksi sillä on negatiivinen vaikutus liikunnan määrään. Lisäksi, monet syövät väsyneenä enemmän kuin on tarpeen.

On myös tärkeää korostaa, että monet aineenvaihduntataudit, kuten diabetes, liittyvät tähän ongelmaan. Tutkijat vahvistavat, että unen aikana kehomme vapauttaa insuliinia. Tämän aineen avulla voimme säädellä verensokeritasoja.

Mitä muita ongelmia voi kehittyä, jos et saa tarpeeksi lepoa?

Kuten aiemmin mainitsimme, myös mielialasi voi muuttua. Tutkimukset osoittavat, että ahdistuneisuus- ja masennukseen liittyvät ongelmat voivat ilmaantua useammin niillä, jotka eivät nuku tarpeeksi.

Sama koskee sydän- ja verisuonisairauksia. Riittämätön uni lisää riskiäsi sairastua niihin ja myös korkeaan verenpaineeseen. Kaikista näistä syistä on tärkeää, että pidämme huolta nukkumistottumuksistamme.

Jos sinulla on myös ongelmia nukkumisen suhteen, sinun ei tule epäröidä kääntyä asiantuntijan puoleen. Uni on yhtä tärkeä terveydelle kuin ruokavalio ja liikunta. Nämä ovat aktiviteetteja, jotka voivat hyviin tapoihin perustuen parantaa elämäsi laatua!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?

Tässä artikkelissa esittelemme yleisimpiä lasten allergioita. Allergiat ovat immuunijärjestelmän reaktioita harmittomiin aineisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Qué le pasa a tu cuerpo cuando no duermes suficiente. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://www.aarp.org/espanol/salud/vida-saludable/info-2019/que-le-pasa-a-tu-cuerpo-cuando-no-duermes-suficiente.html
  • Venebra Muñoz, Arturo, Juan Santiago García, and Fabio García García. “Sleep disorders.” Revista Médica de la Universidad Veracruzana 6.2 (2006): 18-28.
  • Cadevall, J., A. Miñarro, and A. Villarroya. “Estudio Diana. Depresión con insomnio y ansiedad: Nueva Aproximación.” Psiquiatría Biológica 8.5 (2001): 175-181.
  • Miró, Elena, Ma Angeles Iáñez, and Ma del Carmen Cano-Lozano. “Patrones de sueño y salud.” International Journal of Clinical and Health Psychology 2.2 (2002): 301-326.
  • Miró, Elena, María del Carmen Cano Lozano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14 (2005): 11-27.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.